Семир Хоџић: „Горски вијенац“ носи поруке мржње, нетолеранције и фашизма

100_Semir_HodzicБошњачка демократска заједница (БДЗ) осудила је иницијативу Бошњачке странке (БС) да се на постојећој државној застави и грбу додају исламски симболи.

„Постојећи државни симболи, грб и застава вријеђају жртве и потомке жртава геноцида у плавско-гусињском крају (1912-13), јер је под тим знамењем почињен злочин геноцида над Бошњацима и Албанцима у овом крају, па је у најмању руку неумјесно, као неку врсту сатисфакције за наше реалне националне потребе, на таквим државним симболима додавати исламске симболе.

Такође због чињенице да су Бошњаци један од народа који конституишу државу Црну Гору а не национална мањина, за БДЗ у ЦГ било каква корекција постојећих државних симбола није прихватљива, већ захтијевамо њихову потпуну промјену у симболе који неће вријеђати вјерска и национална осјећања нити једног народа у Црној Гори“, наводи се у реаговању секретара Бошњачке демократске заједнице Семира Хоџића.

Тајни споразум са ДПС-ом

Како тврди Хоџић, Бошњачка странка „има још један споразум са ДПС-ом који вјешто крије од јавности“.

„Ради се о споразуму који је у уочи доношења новог Устава након референдума о независности Црне Горе у име БС потписао Кемал Пуришић, а односи се управо на државне симболе. Ради се о споразуму на којем је инсистирала БС и који је потписан. У њему стоји да ће ДПС прихватити покретање иницијативе за промјену државних симбола у Црној Гори. Из тог разлога и многих других, као што је Санџак прекогранична регија, су добили подршку од Бошњака и тадашње БС. Тај уговор постоји и за њега нам је рекао Кемал Пуришић и рекао је да се позовемо на њега. Он га има, а ми немамо још увијек“, казао је Хоџић.

Кемал Пуришић је потврдио „Вијестима“ да је у име Бошњачке странке потписао споразум.

Он је појаснио да у њему стоји да се државни симболи ослободе вјерских апликација и да одражавају мултинационални и мултикултурални садржај Црне Горе.

bosnjaci-fm-490

Фотомонтажа “Čoče, jesu li se to ‘đeca’ igrala genocida?” (Bosnjaci.net)

Додао је да тај документ не третира питање Санџака као прекограничне регије.

„Горски вијенац“ – поруке мржње, нетолеранције и фашизма

Семир Хоџић је казао да је политичко лицемјерство и програмска недосљедност Бошњачке странке и њених првака сваког дана је све видљивија, „што се најбоље може видјети и на питању актуелизовања Његоша, његовог умјетничког и државничког дискурса, те њихово прихватање именовања црногорског европског пута његошевским“.

„Када је у питању Његош и његово књижевно дјело, истичемо да се у основи ради о историјској личности коју и данашња црногорска (али и српска) национална елита доживљава као државника а његово књижевно дјело као програм за будуће генерације. Његоша као пјесника, а његово дјело ‘Горски вијенац’ као еп, третирају само у контексту трагања за оправдањем и пјесничким релативизирањем порука које ово дјело носи, које се иначе не могу никако другачије протумачити осим као поруке мржње, нетолеранције и фашизма“ наводи се у саопштењу БДЗ.

(ИН4С / Bosnjaci.net, 9. 1. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар