Парламентарна скупштина усвојила извештај којим се препоручује чланство тзв. Косова у Савету Европе

За пријем тзв. Косова гласало је 131 од 171 присутног члана Парламентарне скупштине Савета Европе, 29 је било против, а 11 је било уздржано

Седиште Савета Европе у Стразбуру (Фото: Савет Европе/Елен Вибо)

Парламентарна Скупштина Савета Европе (ПС СЕ) усвојила је извештај Доре Бакојани, у којем се препоручује да се тзв. Косово одобри да постане члан Савета Европе.

За пријем тзв. Косова у Савет Европе гласало је 131 од 171 присутног члана ПС СЕ, 29 је било против, а 11 је било уздржано. Тзв. Косово је кандидатуру за чланство поднело пре две године, а прихваћена је на седници априла прошле године.

Парламентарна скупштина Савета Европе упутиће препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(РТС, 16. 4. 2024)

Прочитајте још

Приштина: Османи, Курти и Коњуфца у писму Бакојани обећали Заједницу општина са српском већином, али након уласка тзв. Косова у Савет Европе

Аљбин Курти: Вратили смо земљу Високим Дечанима у замену за чланство у Савету Европе



Categories: Гостинска соба

Tags: , , ,

2 replies

  1. Високи, препаметни мецена својом десетогодишњом „мудром“ политиком простре црвени тепих Косову за Савет Европе. То радим, каже он, „зато што сам паметан“.
    Онда, у велеумној памети својој, дође на седницу Владе и нареди им, као учитељица ђачићима у трећем разреду основне школе, да формирају тим који ће се борити против пријема Косова у Савет Европе, на пар дана пре одлучивања о пријему.
    И „српска елита“ са купљеним дипломама и преписаним докторатима хитро скочи, послушно и усхићено, да спроведе у дело мисао „великог мудраца“. Али пре него што стигну и да устану из својих фотеља, ствар буде завршена.
    А СНС присталице, они обични грађани који нису део њихове „елите“ која станује у „Информеру“, „Хепију“, РТС-у и другде, као у оној басни „Мудрац и во“, кад мудрац „мудро“ саветује сељане да одсеку волу главу да би скинули лонац који је себи натакао на рогове, кличе одушевљено: „Е, јесте прави мудрац! Свака му част.“ „Елита“ их тако учи.
    „Па шта он може?“, додају. „Видите да се он бори као лав. Али Косово је већ давно изгубљено. Други су за то криви.“
    И славодобитно закључе да треба да гледамо у „светлу будућност“, Косово је прошлост.

    Шта би на све ово рекао Чика-Јова Змај? Или Ђура Јакшић? Да не кажем, шта би рекао Апис, или Воја Танкосић?

    10
  2. Пројави Спасе, Аписову руку, руку Воје Танкосића, пројави Господе руку путоказну…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading