Душан Басташић: Препоруке ИХРА о Спомен-подручју Јасеновац за Хрватску нису обавезујуће

Изложбена поставка у Јасеновцу датира од 2006. године и да се од тада у њој ништа није измијенило. Ми од Јевреја требамо учити како изгледа образовни програм о холокаусту, рекао предсједник Удружења Јадовно 1941.

Водитељ РТРС и Душан Басташић (Извор: РТРС)

Препоруке које је Међународна алијанса за сјећање на Холокауст (ИХРА) дала Хрватској у којима се тражи од Загреба да измијени актуелни Закон о Спомен-подручју Јасеновац и промијени постојећу концепцију сталне изложбене поставке Хрватска не мора усвојити јер то нису наредбе, рекао је предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава логора смрти НДХ, Госпић–Јадовно–Паг 1941, познатијег као Удружење „Јадовно“, Душан Басташић.

– Од свега наложеног, испуњен је само један захтјев. Постављени су панои са мапом логора у НДХ и временском линијом. Ове табле закуцане су у земљу ујутро, непосредно пред почетак организоване посјете више од 120 међународних стручњака који су учествовали на скупу – додао је Басташић гостујући у Јутарњем програму РТРС.

Он је истакао да препоруке ИХРА за Хрватску нису обавезујуће и да је Хрватска инсистирала да у ад хок комисији не могу бити представници Србије.

Како је навео, ИХРА је организација која постоји од 1998. и до сада се најчешће бавила холокаустом над Јеврејима, а однедавно и геноцидом над Ромима и да документима ИХРА-е не постоји термин геноцид над Србима.

– Хрватска је чланица ове алијансе од 2005, чланица НАТО и ЕУ, 95 одсто становништва је римокатоличке вјере. Они имају Ватикан иза леђа оно што им се свиђа прихвате, а оно што им се не свиђа неће прихватити и с тим се треба суочити – наглашава Басташић.

Он је изнио и податак да тренутна изложбена поставка у Јасеновцу датира од 2006. године и да се од тада у њој ништа није измијенило.

– Ми од Јевреја, који се увијек воде властитим интересима, требамо учити како изгледа образовни програм о холокаусту и да то што научимо да сами примијенимо на изради нашег образовног програма – истакао је Басташић.

Из Спомен-подручја Јасеновац (Извор: ФБ Љиљане Раковић)

Он је напоменуо да је Удружење открило још једну јаму недалеко од јаме Јадовно. Јама је, како је навео, дубока 130 метара, а дуж цијеле вертикале и нарочито на дну, спелеолози су пронашли људске кости.

– Одмах су обавијестили полицију, која је изашла на терен и саставила записник. Удружење „Јадовно“ је формирало адвокатски тим и идемо у законску процедуру. Те жртве морамо ексхумирати, идентификовати и сахранити. Радимо оно што није наш посао и због чега нас оптужују да смо дилетанти и захтијева да нам се ускрати финансијска помоћ. Али, ми ћутимо и радимо даље – каже Басташић.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(РТРС, 14. 12. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading