Нова влада Црне Горе одложила попис становништва за месец дана

Изабрани премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио да је донета најављена одлука о одлагању почетка пописа становништава за месец дана, за 30. новембар и додао да то неће изискивати никакве додатне трошкове

Извор: Радио Слободна Европа

Андрија Мандић изабран за председника Скупштине Црне Горе

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић изабран је за председника Скупштине Црне Горе.

За Мандића је гласало 49 посланика. У гласању није учествовала опозиција.

После избора за место председника црногорског парламента Андрија Мандић је положио заклетву.

Мандић је казао да је осам пута био посланик Скупштине, а како каже, дужан је да будућност земље сагледа и са друге стране. Поручио је и да је опасно слушати само себе и да сви морамо тежити ка правди и истини.

„Свима нама је потребно да чинимо добра дела“, рекао је Мандић и додао да му је помирење циљ.

„Оно што желим је помирење и само помирење“, казао је Мандић, након што је изабран за председника Скупштине Црне Горе.

Он је навео да је свима потребан дијалог који ће се завршити договором.

„Морамо почети да верујемо једни другима“, рекао је нови председник црногорског парламента.

Андрија Мандић (Фото: Демократски фронт)

Демократска партија социјалиста и Социјалдемократе, ГП УРА, ХГИ и део посланика Албанаца изјаснили су се данас да неће подржати једног од лидера ЗБЦГ Андрију Мандића за председника Скупштине Црне Горе.

СНП је подржао Мандића како је и најавио лидер те странке Владимир Јоковић. Он је оценио да би било боље да је ова влада већа и инклузивнија, али да је и оваква испунити свој четворогодишњи мандат.

Посланик СД-а Борис Мугоша истакао је да је груба, брутална неистина да неко нешто има против Мандића јер је Србин, већ да је против једног од лидера ЗБЦГ да буде председник Скупштине Црне Горе, јер, како је навео, данас треба да положи заклетву над Уставом за који је тврдио да је лажан и насилнички документ, а пре три године су његове колеге чупале Устав и бацале га на под.

„Не могу да подржим Мандића јер не навија за црногорску репрезентацију, подржава геноцид у Сребреници, зато што док се овде шире поруке помирења његови челници мењају карактер у општинама… То није помирење него лицемерство”, казао је Мугоша.

Мандић за председника Скупштине Црне Горе није подржао ни Грађански покрет Ура Дритана Абазовића. Посланик тог покрета Милош Конатар сматра да Црна Гора није на добром путу.

„Ми нећемо подржати предлог да Мандић буде изабран. Овај предлог је корак назад ка ЕУ. Против смо јер је овај предлог плод трулог компромиса. За то одговорност не сноси Мандић, већ (мандатар Милојко) Спајић”, рекао је Конатар.

Покрет Европа сад подржао је избор Мандића за председника парламента, а посланик Миодраг Лаковић је изразио уверење да ће Андрија Мандић часно бранити Устав и пословник и артикулисати демократски дијалог у чему ће од ПЕС-а имати подршку.

Посланик Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић верује да ће „овај састав Скупштине бити бољи од претходних”, али је додао да сматра да је демократија у Црној Гори данас поново поражена. Он је најавио да неће гласати да Мандић буде председник Скупштине.

Посланик Демократа Борис Богдановић казао је да ће гласати за Андрију Мандића, кандидата за председника Скупштине Црне Горе. Ник Ђељошај из Албанског форума казао је да верује у оно што је у споразуму о формирању власти.

Мехмед Зенка из албанске странке ДУА рекао је да му, како је навео, његови гробови никада не би опростили ако би гласао за Мандића, преноси Танјуг.

Лидер Албанске алтернативе Ник Ђељошај, рекао је да је споразум о новој власти потписао „као компромисно решење“.

„Разумем да има различитих тумачења због прошлости, због тога што је неко некад рекао, али треба подсетити да, колико год је било изазова, није дошло до нестабилности. Разликујемо се, али треба да заједно гледамо у будућност. Албански форум остаће доследан нашим програмским принципима…“, навео је Ђељошај.

(Политика, 30. 10. 2023)

Изабрана Влада Црне Горе на челу са Милојком Спајићем

Посланици Скупштине Црне Горе јутрос су изабрали владу те државе.

За избор нове Владе, 44. по реду, гласало је укупно 66 посланика, од којих 46 за, против је било 19, а један уздржан, јавља извештач Н1 из Подгорице.

Нова влада Црне Горе (Извор: НСПМ)

Председник Владе је лидер Покрета Европа сад (ПЕС) Милојко Спајић.

Председник Демократске Црне Горе Алекса Бечић је заменик премијера за безбедност, унутрашњу политику, европске и спољне послове, а Момо Копривица је потпредседник Владе за политички систем, правосуђе и антикорупцију.

Потпредседник Владе за економску политику и министар економског развоја је Ника Ђељошај, министар људских и мањинских права Фатмир Ђека, а министар јавне управе Мараш Дукај.

Министри из ПЕС-а су: Филип Ивановић (спољни послови), Маида Горчевић (европски послови), Анђела Јакшић Стојановић (просвета, наука и иновације), Новица Вуковић (финансије), Филип Радуловић (саобраћај), Андреј Миловић (правда), Јанко Одовић (просторно планирање, урбанизам и државна имовина), Војислав Шимун (здравље), Наида Нишић (рад и социјално старање) и Саша Мујовић (енергетика и рударство).

Драган Краповић је министар одбране, Владимир Мартиновић министар туризма, екологије и одрживог развоја, а Тамара Вујовић министарка културе и медија.

Министар унутрашњих послова је Данило Шарановић, а потпредседник владе за рад, образовање, здравство и социјалу је Срђан Павићевић из ЦИВИС-а.

За министра унутрашњих послова био је планиран Борис Богдановић, али је он у понедељак увече саопштио да одустаје из приватних разлога. Демократе су потом предложиле другог кандидата – Шарановића, који је заменик градоначелнице Подгорице.

Председник Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић је министар пољопривреде шумарства и водопривреде, а потпредседник СНП Драгослав Шћекић је потпредседник Владе за демографију и младе и министар спорта и младих.

Нови премијер Црне Горе: Утицај Београда на рад Владе – „нула“

Нови премијер Црне Горе Милојко Спајић, у првој изјави након што је јутрос изабрана нова влада те државе, на питање колико ће Београд утицати на рад владе рекао је „нула“.

Упитан колико је Београд утицао на формирање Владе, одговорио је „исто толико“.

Спајић, који је лидер Покрета Европа сад (ПЕС), рекао је и да ће данас бити одложен попис за 30. новембар.

Он је рекао и да ће програм реформи „Европа сад 2“ који подразумева повећање просечне плате на 1.000 евра, бити примењен у потпуности, како су најавили у кампањи за изборе и „без иједног зареза разлике“.

„Једва чекамо да направимо резултат за нашу земљу“, казао је Спајић.

Указао је да је подршка 46 посланика његовом кабинету највећа коју је једна влада у Црној Гори имала досад. „То је позитивна вест, указује на стабилност и добру основу за изгласавање реформских закона, очекујем да ће то ићи много брже него досад“, рекао је.

Спајић је рекао да је један од главних „камена спотицања“ претходних влада била слаба сарадња са парламентом.

„Овакво мучење које смо преживели, дефинитивно се више томе нећемо излагати у будућности“, казао је.

У Подгорици је за 8.30 заказана примопредаја власти, а у 10 сати Спајић се састаје са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

(N1/НСПМ, 31. 10. 2023)

Нова влада Црне Горе одложила попис становништва

Данас изабрани премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је да је донета најављена одлука о одлагању почетка пописа становништава за месец дана, за 30. новембар и додао да то неће изискивати никакве додатне трошкове.

Извор: РТ Балкан

Претходна Влада Дритана Абазовића је тврдила да одлагање пописа изискује додатне трошкове.

Спајић је казао да ће се трудити да до почетка пописа отклоне два проблема: недостатак софтвера и учешће опозиције у пописним комисијама.

„Причаћемо са националним већима националних мањина, са представницима невладиног сектора, као и са другим заинтересованим странама“, навео је нови премијер.

Опозиција је најавила да ће бојкотовати попис који је првобитно био заказан од 1. до 15. новембра.

Пописа становништва у Црној Гори није било 12 година, последњи је био 2011. и требало је да буде десет година касније 2021, али је одложен због пандемије ковида-19.

Читање бројева

Иако попис служи прикупљању статистичких података који треба да помогну при утврђивању јавних политика, он је у Црној Гори политичко питање у чијем фокусу је национално и верско изјашњавање.

(Бета, 31. 10. 2023)

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading