Jerko Zovak: Kad episkop srpski ušutkuje srpskog episkopa zbog broja žrtava u Jasenovcu (2018)

Da se nije radilo o izjavi tek za jednokratnu upotrebu svjedoči spontano reagiranje episkopa Jovana tijekom izlaganja njegova starijeg kolege, Atanasija Jeftića (84) na jednom humku Spomen područja Jasenovac

Епископи Атанасије Јевтић и Јован Ћулибрк (Фото: Google/Sbplus.hr)

Први пут објављено 27. 9. 2019.

Nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o „700 hiljada ubijenih Srba” u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: “Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…”. Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti ‘ratnohuškački’.

Uvelikom intervju, kojeg je Jutarnji list objavio 27. veljače 2016. godine pod naslovom: ‘Komunistička optužnica ne može biti polazna točka razgovora o Stepincu’, episkop Pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk (rođen 16. travnja 1965. godine u Zenici) referirajući se na konstataciju novinara kako je „na kraju liturgije u jasenovačkoj crkvi patrijarh Irinej govorio o ‘stotinama tisuća’ ubijenih Srba na području logora Jasenovac… kazao je:

„Što se tiče brojeva stradalih u sistemu koncentracionih i logora smrti Jasenovac, vrijedi ponoviti da konfuzija oko njih nastaje isključivo zbog toga što socijalistička Jugoslavija, a ni zemlje nastale njenim raspadom, nije uložila dovoljno ni sredstava, ni rada ni ljudi da bi se došlo do pouzdanih naučnih rezultata.

Nakon što su donesene prvobitne procjene broja žrtava – uglavnom oko 1948. godine – normalne zemlje su osnovale ili zadužile posebne naučne institucije da se bave detaljnim proučavanjem karakteristika Drugog svjetskog rata, zločina koji su se desili u njemu, kao i broja žrtava.

Rezultati njihovog rada su dospjeli krajem osamdesetih godina i ponegdje su brojevi žrtava bili veći, ponegdje manje-više isti, a ponegdje manji u odnosu na prvobitne procjene.

Auschwitz predstavlja dobar primjer: prvobitne procjene govorile su o četiri miliona žrtava; konačni rezultati govore o broju od 1,1-1,5 miliona žrtava. Ogroman hijatus (šupljina, prekid veze… op.JZ) od četiri stotine tisuća govori nam da i u slučaju Jasenovca moramo računati na veliku marginu. Ta margina je velika kada se radi o mnogo sistematičnijoj nacističkoj industriji smrti i može se očekivati da će ona biti još veća, u postotcima, kada je u pitanju NDH.

Bez dugotrajnog i posvećenog rada većeg broja naučnika, nikada nećemo imati ni približan broj stradalih i tko god, u ovom trenutku, pretenduje da vlada konačnim brojem žrtava, jednostavno je – i tu ne biram riječi – pretenciozni amater.

Konfuzija oko broja žrtava u Jasenovcu, NDH i Jugoslaviji uopšte je predmet zgražavanja u međunarodnim naučnim krugovima; možda najsvježija – barem u pristupu – enciklopedija holokausta, ona Waltera Laquera, iznosi broj od stotinu do sedam stotina tisuća žrtava Jasenovca. To je apsurdno ali se bojati da će taj apsurd biti još očigledniji u novijim izdanjima enciklopedija i opštih pregleda”, zaključio je tad episkop Jovan.

Ефраим Зуроф и Јован Ћулибрк (Фото: Танјуг)

Da se nije radilo o izjavi tek za jednokratnu upotrebu svjedoči spontano reagiranje episkopa Jovan tijekom izlaganja njegova starijeg kolege, Atanasija Jeftića (84) na jednom humku Spomen područja Jasenovac, održanog dvije i pol godine nakon tog intervjua, 8. rujna 2018.

Naime, nakon što je episkop (u mirovini) Jeftić počeo govoriti o “700 hiljada ubijenih Srba” u Jasenovcu, Jovan Ćulibrk je spontano uzviknuo: “Prekinite vladiko, nije ih bilo toliko…”. Vjerojatno šokiran imperativnom upadicom kolege po struci i brata dakako, Jeftić je prekinuo govoriti ‘ratnohuškački’.

Mada je naš izvor vrlo pouzdan, zbog neobičnosti događaja, kontaktirali smo episkopova tajnika Đorđa s ciljem potvrđivanja ili demantiranja informacije.

– Po episkopu Jovan ovlašten sam prenijeti vam kako on svoje stavove o broju žrtava u Jasenovcu temelji na naučnim spoznajama, a ne na predanjima, bio je kratak i jasan tajnik Đorđe, ne želeći tome bilo što dodati ili oduzeti.

Što je i razumljivo. Nije isto biti episkop u istočnoj Hercegovini i u Pakracu, sve da imaju ista stajališta o ovako osjetljivoj temi, a nemaju. Naime, neki velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve proslavili su se svojom izrazito velikosrpskom, a često i ratnohuškačkom retorikom, dok Jovan, izgleda, pokušava biti vjerski vođa koji svoje stavove utemeljuje u znanosti, a ne u mitovima.

Bez vidljivih razlika u toj oblasti, prevelik dio klera ‘Crkve u Hrvata’, po sadržaju i namjeni svojih poslanica, puno su bliži kolegama pravoslavnim episkopima u Beogradu, nego katoličkim biskupima u Rimu. Sisački biskup Vlado Košić, na primjer, po namjeni svojih istupa, puno je bliži velikosrpskom i ratnohuškačkom vladiki Lukijanu, koji je do 1991. bio Pakračko-slavonski episkop, nego miroljubivom kršćanskom kozmopoliti Papi Franji.

Mada je u pitanju bila izuzetno vrijedna informacija, temeljem koje je moguće zaključiti kako nisu svi klerici svjesni krivotvoritelji povijesnih istina i/ili huškači na međunacionalnu mržnju, nismo pronašli niti jedan medij koji je to zabilježio. Ni lijevi ni desni, ni hrvatski ni srpski. A nije da ih tamo nije bilo. Medija. Izgleda, taj incident bez presedana nikome nije koristan.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Sbplus.hr, 12. 9. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

9 replies

  1. Ћулибрк је изгубљен случај.

    30
    2
  2. Инсистирање на (квази) научности у решавању аритметичког проблема броја жртава представља само тактику одвлачења пажње од много важније теме, а то је државна основа и позадина “културе” која се за само четири године “неовисности” овенчала достигнућима у Јадовнu, Јасеновцу, Пребиловцима, Старој Градишки, Глини,…

    Силе зла које су руководиле пројектом геноцида, то јест, истребљења Срба, Јевреја и Цигана на простору NDH су активне и данас, за шта је емпиријски доказ чињеница да у Кроацији после 95-те има испод 3% Срба.

    Владике СПЦ, Платон Јовановић, Сава Трлајић и Петар Зимоњић су сви зверски убијени 1941-ве године од стране усташких малоумника.

    Њихов колега, садашњи Епископ Пакрачки (слава Богу) није, али је заведен за Голеш планину талмудског лукавства и римокатоличке подлости — за сада, само на штету аритметике.

    У мраку свог математичког незнања није свестан парадокса да је мноштво побијених новомученика коначно али непребројиво и пред Господом бесцено. Зато ће му бројачки напор остати узалудан.

    56
    2
  3. Владика Ћулибрк је један од оних који су пристали да верују да смо ми Срби криви за своју голготу, те да ћемо се спасити ако кренемо јачима низ длаку. Ту му је најсигурнији правац УНИЈАТСТВО, и неће бити први у томе. И претходни су се правдали “да је то ипак царска вјера”, а оно види – царства пропадоше, а српство је још ту?!

    57
    2
  4. На примеру Ћулибрка видимо колико је опасна Латинска школа преваре.
    Он прича о херојском ослобођењу Јаценовца тј. Милету Митраљесцу, прича о томе да градови треба да добију име јасеновачких страдалника, критикује када се не посећује Јасеновац….

    ТО ЈЕ СВЕ У ЦИЉУ ДА СЕ ЗБУНИ ПРОСТОДУШАН ЧОВЕК – ВАЖНО ЈЕ ПРОВУЋИ ЦИФРУ ОД 80.000 ЖРТАВА !!!

    52
    2
  5. ЦИЉ је вуцарање, Србадије и Србинових територија кроз, ОБЛАНДЕ напуњене БАЛЕГОМ, маскраном разноврсним дебатама, неспоразима, расколима итд.
    И тако то, од када нам проклети несрећник, ДРЖАВУ уништи и САРАНИ, осамнесте.

    25
    2
  6. Ћулибрк се не може вадити да није свјестан шта ради. Ако не зна шта ради, ако је изгубио способност расуђивања, онда не би смио више бити епископ. А ако (мисли да) зна шта ради, онда он ХУЛИ НА ДУХ СВЕТИ. За то пред Богом не може наћи никакво оправдање. Изабрао је свој пут и придружио се кољачима. Он постаје саучесник у покољу. Слично онима који сакривају убице. Чак шта више, он је још гори. Он не крије убицу једног човјека. Он сакрива убице 620 000 људи, колико је разлика између његове рачунице и већине историјски утврђених чињеница. И не само да прикрива убице, већ негира чињеницу њиховог свирепог убиства. Од Ћулибрка се може очекивати да ће се позвати на криминалистичку теорију по којој нема убиства, ако није пронађен леш. Огавно. Најогавније је то да такав Ћулибрк може бити (и остати) епископ у СПЦ. Умало не написах такозваној. А можда бих мање погријешио да јесам.

    40
    3
  7. А може ли нам неко рећи ко је: Jerko Zovak?

    8
    1
  8. Тај несрећник, о коме ти причаш, једини у историји је владао државом у којој су били сви, мање-више сви балкански Срби. Платио је 1,5 милиона франака Цариграду да СПЦ добије/обнови аутокефалност и канонску јурисдикцију над присаједињена покрајинама.
    У његовој држави правио се авион ИК 3 који је био у рангу Месершмита…
    Нажалост, у земљи која снима серије о Јованки Броз и Александру Ранковићу, тешко да неписмени и безобразни, прихвате истине које нису по њиховом укусу.

    11
    5
  9. Тај несрећник, о коме ти причаш, једини у историји је владао државом у којој су били сви, мање-више сви балкански Срби.

    Није истина, једно време су сви Срби живели и под турским султаном.

    Платио је 1,5 милиона франака Цариграду да СПЦ добије/обнови аутокефалност и канонску јурисдикцију над присаједињена покрајинама.

    И кумовао конкордатској кризи, пребијању српског свештенства од хрватских пандура у сред Београда и тровању патријарха српског Варнаве.

    над присаједињена покрајинама

    Пише се “над присаједињеним покрајинама”, Вулине.

    У његовој држави правио се авион ИК 3 који је био у рангу Месершмита

    И у Брозовој држави се правио тенк М-84 који је био у рангу најбољих светских тенкова.

    Нажалост, у земљи која снима серије о Јованки Броз и Александру Ранковићу, тешко да неписмени и безобразни, прихвате истине које нису по њиховом укусу.

    Неписмено као цитирана реченица? Ух-ух, oга-бога, Југославија добра, а Србија лоша.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading