Један коментар о броју новомученика српских: Број 700 000 није аритметички тачан, али је у духовном смислу сасвим егзактан

Крижари су учинили своје, њихови српскохрватски наследници уговор покушавају да спале, наследници Мученика спалити га не дају, а Оригинал је у Руци Божјој, пише „Евсевије“ 

Језива статистика у спомен комплексу логора Доња Градина (Извор: Википедија)

(…)

И кад смо већ код литургијског имена, словесне Иконе, дигресија о математици.

„(Пре)велика је бројка 700 000“, говоре углас нове усташе и стари партизани, хрватски знанственици и српски научници, јеврејски првоексперти и другосрбијански дилетанти, хрватски бискупи и јасеновачки епископ, потомци кољача и духовно заклани потомци покланих.

Али не каже другачије ни Владика Николај: „Велика је бројка Седамсто Тисућа“.

Зорица Никитовић: Ђердан од мерџана (поводом годишњице страдања Срба од усташа у Старом Броду 1942)

Иако Цркву није брига шта „научници“, историчари, демографи и ини псилафисти имају да кажу о њеној памјати и њеној литургији. Јер Црква паметује умом Христовим. И једино у уму Христовом је несумњиво тачан број свих пострадалих Њега ради.

Извесно да број 700 000 није аритметички тачан (јер би то значило да је Бог суделовао у усташкој аритметици злочина, зауставивши их тачно на том броју).

Тај број је литургијско име, име на икони, које спаја образ са прволиком у Вечности – попут 20 000 мученика никомидијских или 14 000 младенаца витлејемских (педантни протестантски историчари и демографи су израчунали да број мушких беба млађих од две године у Витлејему у време Христово није могао бити већи од педесетак).

Јер Седамсто Тисућа је број не само фактографски довољно приближан (Владика Николај је говорио о свим умученим од крижара, не само у Јасеновцу), него у духовном смислу сасвим егзактан. Наиме, Срба у НДХ, како сами Хрвати рачунају, 1941. када је покренут њихов из Рима благословљени пројекат „трећину побити, трећину прогнати, трећину похрватити“, било је 2 089 000. Трећина од тога је тачно 700 000 (ко не зна, нека пита математичаре како се заокружују бројеви и шта је то статистичка грешка).

Крижари су, дакле, Богу овако поручили: „Шаљемо ти, на име твоје и у име твојега викара на земљи, од овог пасјег накота, па ти види шта ћеш с њим – 700 тисућа.“

Али, Латини су старе варалице, сви то знају, па вероватно и нису послали тачно 700 тисућа. Али Бог није варалица, и платиће им онолико колико они рекоше да у пошиљци има (осим тога, Он суди по намери, не само по резултату људског дела).

То је као кад вам баба-Гоца на пијаци прода кило кајмака, а ви кад дођете кући видите да је кајмак премлад па брзо евапорира, и да га има 934 грама – али ви сте учинили према дилу, платили сте килограм и нећете се накнадно прегањати око тачне мере.

Бог још већма – Он крижарима свакако неће остати дужан: ако су послали мање платиће колико рекоше, ако су послали више, платиће им ту „меру добру и набијену, и стресену и препуну“ и даће им и напојницу.

Усташки зликовац Мишко Ратковић из Триља, Далмација са још једним усташом, умазани људском крвљу, после злочина 1941. (Музеј Југославије)

Тако да је словесна икона србских Новомученика коју је у уму православних Срба упечатио Дух Истине, а коју је живописао Владика Николај, у сваком смислу беспрекорна – акривична.

И као таква, непрестано подсећајући на договор и изазивајући неконтролисани шкргут зуба, неподношљива свим мрзитељима истине. Које, нажалост, предводи и благосиља Свети Синод – главни иконоломац и духоборац. Оперативци Десанта, мр Јован падобранац и др Давид прашинар, само су слепи извршитељи наређења врховног штаба.

Али договор је договор, крижари су учинили своје, њихови српскохрватски наследници свим силама уговор покушавају да спале и прах расеју („издајници стари и злотвори млади, обоји су сада у истој паради“, потврђује служба), наследници Мученика га имају у памети и срцу и спалити га не дају, а Оригинал је у Руци Божјој.

Један коментар на саопштење СПЦ о ревизионизму: Свети Синод је мало нервозан

И Владика Николај га показује свима који имају очи да виде. Амин.

Цео коментар прочитајте ОВДЕ.

Коментатор с надимком Евсевије

Преузмите још (PDF)Categories: Разномислије

Tags: , , , , ,

4 replies

 1. Мала iисправка – Давид није Давид, него Дејан, а замислите, на опште чуђење није никад ни докторирао!

 2. Енглези су наручили злочин, једнако као и Олују и српску голготу у 1.св.рату. А пошто се они још увек питају – онда мора да се ћути, шапуће, заташкава – да их не би неко поменуо.

  10
  1
 3. @Limes
  “Мала iисправка – Давид није Давид, него Дејан, а замислите,
  на опште чуђење није никад ни докторирао!”

  ”Мала”… асоцира на МАЛОГ Синишу, који може помоћи
  Давиду/Дејану да ”докторира”.
  Баш леп двојац – ”ментор” Синиша Мали и ”докторант”
  Давид/Дејан.

  7
  1
 4. Пред финале

  Чекам
  Пред капијом
  Вјечности
  Чекам финале

  Синхронизован
  Са Исконом
  Знам шта
  Не знам када

  Стражарим
  И док спавам
  И док љубим
  И док се молим

  Знам да биће
  Финале
  Хоћу
  Да сам будан

  Момчило

  4
  1

Оставите коментар