Пробно минирање у каменолому код споменика Кумановској бици

Стручњаци треба да процене утицај минирања на Спомен-комплекс „Зебрњак“ у коме почива 687 хероја српске војске у Првом балканском рату

Зебрњак (Фото: М. Станчић)

Пробна мерења о утицају минирања у површинском копу рудника камена на Спомен-комплекс „Зебрњак“ код Куманова, подигнут у славу српским јунацима страдалим у Кумановској бици, обављена су у четвртак.

Резултати ће се знати када стручњаци прегледају, проуче и прецизирају све измерене податке и процене њихов утицај на Меморијал у коме почива 687 хероја српске војске у Првом балканском рату.

– Даћемо свој суд у писменом извештају тек после прегледа свих релевантних показатеља мерења утицаја минирања на спомен-комплекс – рекао је др Ненад Лајбеншпергер, историчар из нашег тима стручњака, у којем су били и др Лазар Кричко, професор Рударско-геолошког факултета у Београду и његов асистент.

Прво пробно минирање (Фото: М. Станчић)

Мерењима јачине и дејства експлозија, присуствовали су и стручњаци из Северне Македоније, иако је македонска страна убрзавањем поступка грубо покушала да избегне тим из Београда тако што је мимо термина који је био договорен за 15. септембар, све померила за 14. не обавестивши никога из Србије, чак ни наше Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, са којим је читав поступак претходно договорила.

У ишчекивању оцена стручњака, „са терена“ су присутне примедбе о самом чину спроведеног минирања у каменолому чији је концесионар Грађевинска фирма „Гранит“.

Друго пробно минирање (Фото: М. Станчић)

Наиме, уместо једне, обављене су две одвојене, слабије детонације. Упућени тврде да је то учињено како би мерни инструменти показали мање вредности и мањи утицај на околину.

Председник Удружења за заштиту и очување српских споменика у Северној Македонији, Саша Ристић, за „Новости“ је рекао:

– Журба открива манипулацију. Два, уместо једног збирног минирања, изведена су да би се ублажили ефекти потреса и да би се доказало да нема опасности по споменик. Убеђени смо да стручњацима то није промакло.

Из македонских надлежних институција мерењима су присуствовали Сарита Карпузова из Управе за заштиту културног наслеђа, Авдуш Јонузи из Државног инспектората за техничке инспекције и Тодор Шендов испред фирме „Гранит“. У име грађана села Томеђа био је Владан Станојковски, секретар МЗ, а минирање су надзирали представници Факултета природних и техничких наука при Универзитету „Гоце Делчев“ у Штипу.

Протест мештана Тромеђе

Минирањима је, у четвртак, претходио и вишечасовни протест житеља села Тромеђа који су инсистирали да се забране сви радови на површинском копу у забрањеној зони у околини меморијала Зебрњак. Кажу да „проблем није одскора, да траје деценијама упркос ранијим забранама свих активности у каменолому“. Штете су видљиве на кућама, стајама, али и усевима. Уз све то, истичу, „несхватљиво је да се годинама дозвољава експлоатација камена која директно угрожава споменик на Зебрњаку“.

Опрема: Стање ствари

(Новости/СПОНА, 18. 9. 2023)

Зебрњак чува успомену на српске хероје

Иако оскрнављен од бугарских фашиста 1942, споменик на Зебрњаку и даље чува успомену на српске хероје

Иако оскрнављен, споменик на Зебрњаку и даље чува успомену на српске хероје

Старо Нагоричане – На узвишици, која наткриљује Кумановску котлину, налази се Зебрњак, монументална грађевина подигнута у част српским јунацима из Балканских ратова против Турака.

Иако оскрнављен, споменик на Зебрњаку и даље чува успомену на српске хероје, који су октобра далеке 1912. године извојевали значајну битку у започетом протеривању Османлија са Балкана. Захваљујући иницијативи српске амбасаде у Скопљу, градоначелнику Старог Нагоричана Власти Димковићу и многобројним српским родољубима, намерници ће убудуће моћи да га посете у било које доба дана и ноћи. О томе нам пред осветљеном светињом приповедају наши домаћини, међу којима је и магистар Недељко Ђорђевић из Удружења Срба у Куманову, који је међу најзаслужнијима што је Зебрњак враћен у „живот” и што је деценију и по свратиште Србима из Македоније и добронамерницима из читавог света.

Градоначелник Димковић нам објашњава да су македонске власти дале сагласност за обнову и уређење Зебрњака, али још нема средстава за комплетно реновирање. Планирано је ограђивање споменика и хортикултурно уређење његове околине.

Треба знати како је тај споменик изгледао до оне кобне ноћи 24. маја 1942. године, (види слику), кад су га бугарски фашисти, сакривени невременом , динамитом оскрнавили, срушивши две трећине од импозантног монумента, па схватити зашто ће његово потпуно реновирање причекати „боља времена”.

Споменик на Зебрњаку подигнут је и освећен на 25. годишњицу Кумановске битке, у част српских јунака, који су овде погинули за слободу својих потомака. Грађен је по пројекту београдског архитекте Момира Коруновића а зидали су га Црнотравци.

Градоначелник Димковић нам објашњава да су македонске власти дале сагласност за обнову и уређење Зебрњака, али још нема средстава за комплетно реновирање. Планирано је ограђивање споменика и хортикултурно уређење његове околине.

Треба знати како је тај споменик изгледао до оне кобне ноћи 24. маја 1942. године, кад су га бугарски фашисти, сакривени невременом, динамитом оскрнавили, срушивши две трећине од импозантног монумента, па схватити зашто ће његово потпуно реновирање причекати „боља времена”.

Зебрњак некада (Извор)

Споменик на Зебрњаку подигнут је и освећен на 25. годишњицу Кумановске битке, у част српских јунака, који су овде погинули за слободу својих потомака. Грађен је по пројекту београдског архитекте Момира Коруновића а зидали су га Црнотравци.

Миле Раденковић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 7. 2008)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Срам их било. Тамо почивају земни остаци наших заједничких предака. Ко поништава сопствену прошлост остаје и без будућности. Боје се Срба – браће по крви, а уништиће их Шиптари и Бугари.

    16

Оставите коментар