Русија: Пуштен у погон систем плаћања очитавањем лица

Пре имплементације Виза платни систем спровео је истраживање тржишта, а чак седамдесет процената Руса изјаснило се да у будућности планирају да плаћања врше овом методом

У Русији се користи систем плаћања лицем (Фото: Canva/RyanKing999, Hasloo Group Production Studio)

Након што се друштвеним мрежама проширио снимак жене која је у супермаркету плаћање вршила дланом, многи српски корисници остали су изненађени развојем технологија. Ипак, Америка није једина која је увела могућност бесконтактног плаћања – у Русији се већ увелико користи систем плаћања погледом, који очитава биометријске податке и за трен ока реализује трансакцију.

Вест о томе да би ускоро широм света могао заживети систем плаћања дланом друштво је поделила на оне који би са радошћу прихватили новину и заувек се одрекли ношења новчаника, и оне који су и даље скептични по питању коришћења напредних технологија у сврху плаћања. Ипак, у Русији је систем бесконтактног плаћања већ увелико активан, а као платно средство уместо руке се користи лице, односно поглед. Пре саме имплементације Виза платни систем спровео је истраживање тржишта, а чак 70 процената Руса изјаснило се да у будућности планирају да плаћања врше овом методом.

Анатолиј Несмијан: Светла будућност у Русији на прагу или Путин укорак са Швабом

Уведене санкције подстакле развој технологија

Увођењем санкција Руској Федерацији, бројни сервиси попут ЕлпПеј и ГуглПеј престали су са радом. Међутим, за само пар месеци, развијени су нови системи који купцима омогућавају да своја плаћања врше бесконтактно: први у низу био је заснован на коришћењу QR кода, али је већ у наредној итерацији замењен напреднијим и једноставнијим системом плаћања погледом.

Иако звучи невероватно, руски развојни инжињери развили су софтвер за веома кратко време, потврдивши не само да су са разлогом међу најбољим ИТ стручњацима у свету, већ и да ићи у корак са временом није довољно – потребно је бити испред времена и изазове решавати у ходу.

Плаћање у кафићима, продавницама и метроу

Систем плаћања погледом својим корисницима омогућава реализације бесконтактних трансакција како у салонима лепоте и кафићима, тако и у два највећа ланца супермаркета који се налазе широм Русије, а да би грађани могли да користе овакву методу бесконтактног плаћања довољно је да у експозитури банке направе фотографију, која ће се касније користити као биометријски шаблон, а затим и повежу функцију плаћања са једном од својих платних картица.

Русија: Почиње тестирање дигиталне рубље

Плаћање погледом доступно је и у московском метроу, а камере које очитавају лице уграђене су директно у покретна врата која пропуштају путнике. Овакав систем знатно је убрзао пролазак путника и наплату коришћења овог транспортног система, а многи његови корисници наводе и да су сада растерећенији јер не морају да размишљају да ли су понели новчаник и пропусницу.

Бесконтактно плаћање поделило грађане Србије

Иако је у многим земљама уведен неки од модела бесконтактног плаћања у протеклих неколико година, Срби су и даље доста неповерљиви када је реч о оваквим технологијама. Млађе генерације су, као и обично, флексибилније и склоне прихватању нових и једноставнијих за функционисање модела, док старији ипак више верују традиционалним инструментима плаћања – готовини и картицама. На питање да ли би користили методу плаћања руком или погледом, суграђани су ипак навели да им се та идеја не допада.

Плаћање лицем у пекари у Москви (Извор: Снимак екрана)

„Никако не бих користио плаћање руком, а поготово погледом. Штавише, изричито сам захтевао да се онемогући и било какво повезивање платне картице са апликацијом за плаћање на мобилном телефону“, навео је Дарко (43).

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 10. 8. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. И, шта ћемо ”бесконтактно” да радимо када не стане струја?
    Чекаћемо док струја дође!
    У међувремену, ако то потраје пар сати или дана, прелазимо на
    бесконтактну исхрану.

    20

Оставите коментар