Видовдански протест Покрета за одбрану КиМ: Доста с терором над Србима на Космету 

На Видовданском протесту говорили Часлав Копривица, Митра Рељић, студент Стефан Ђорђевић, Рада Стијовић, Ратко Ристић, Ђорђе Вукадиновић и Слободан Самарџић

Са Видводанског протеста (Извор: Покрет за одбрану КиМ)

Пред београдском црквом Светог Марка одржао се Видовдански протест у организацији Покрета за одбрану Косова и Метохије. Повод организовања Протеста су погроми који се већ недељама свакодневно врше над Србима на КиМ, а непосредни циљ скупа је, поред изражавања најодлучнијег негодовања због тамошњих дешавања, испостављања захтева српским властима, које су у најтежој кризи у нашој јужној Покрајини од агресије 1999, држе срамотно, кукавички, а, у најмању руку, објективно иду наруку актерима албанског парадржавног терора, као и њиховим помагачима и надзорницима из НАТО.

Захтеви са протеста Доста с терором над Србима на КиМ

1. Државни органи Србије морају хитно да предузму све потребне мере и активности ради заштите српског народа у покрајини. То подразумева:
– План и подршка самоорганизовању и самозаштити Срба, пре свега повратком цивилне заштите која је укинута 2013. године на основу Бриселског споразума
– Организовање избора у свим општинама са српском већином на основу закона Србије

2. Да се пониште сви бриселски споразуми (2013, 2015 и 2023) и њихови пратећи документи

3. Да се што хитније сазове седница Савета безбедности УН на којој би се изнеле чињенице о перманентном албанском терору у покрајини и донели закључци о обавезама цивилне и војне мисије УН на основу Резолуције СБ УН бр. 1244

4. Да се утиче на међународне представнике на КиМ да обезбеде слободу кретања преко административне линије

5. Да се преговарачки процес о политичком решењу текуће кризе и статусног питања врати у Уједињене нације

6. Ове захтеве упућујемо органима Србије који су Уставом и законима обавезни да воде државну политику на Косову и Метохији. Деценијски пораз ове политике потиче од узурпације одговарајућих државних функција од стране председника Републике А. Вучића. Његово одстрањење из косметске политике основни је услов одбране и спасавања наше јужне покрајине.

Проф. Часлав Копривица говори на Видовданском протесту (Извор: НСПМ)

Листа говорника Видовданског протеста:

 • Часлав Копривица, ПОКиМ
 • Митра Рељић, ПОКиМ
 • Стефан Ђорђевић, студент, Српска омладина за Космет
 • Рада Стијовић, ПОКиМ
 • Ратко Ристић, проректор Београдског универзитета
 • Ђорђе Вукадиновић, НСПМ
 • Слободан Самарџић, ПОКиМ

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану КиМ, 28. 6. 2023)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: ,

4 replies

 1. S obzirom da su svi javni mediji bojkotovali najavu ovog protesta samoorganizovanje ovog protesta bilo je odlicno poseceno.. Govornici su imali jasne i bukvalno ubojite reci a zahtevi koji su na kraju procitani jasno su stavili svima na znanje da ipak postoji resenje za obstanak KiM u ustavni poredak Srbije. Dosta predstavnika mnogih stranaka bilo je na ovom skupu i ako nisu ucestvovali u njegovom organizovanju. Pitala sam se zasto je izostala podrska Republike Srpske i Crne Gore ili oni daju samo podrsku Vucicevim skupovima? Braco, postavite sami sebi pitanje zasto ste ovde zakazali.A o crkvi, svaka moja rec kao vernika bila bi suvisna.

  18
  1
 2. Косово и Метохија се из српске свести систематски избацује последњих 80 година. Још од Титовог времена расрбљавања Србије. Нажалост, свесрдну помоћ у целом злочиначком подухвату пружали су и комунисти из Србије (не могу да кажем српски, јер Срби свакако нису). Агресивност са којом се наставио процес убијања српске душе и свега што је иначе српско појачала се после петооктобарске револуције и доласка демоНкратије. Данас је то удружени злочиначки подухват координисан са обе стране административне линије, са логистиком у Вашингтону, Берлину, Лондону и Бриселу.

  Зато су овакви скупови не само потребни и корисни, већ и обавезни. Косово и Метохија се брише из српског памћења, али не може бити избрисано из српског бића. Оно је саставни део нашег ДНК. Треба га вратити у свакодневицу и дисати са њим.

  16
  1
 3. Dubok naklon i poštovanje za sve govornike. Ipak, moram da priznam da je na mene najjači utisak ostavio govor prof. dr Ratka Ristića. Sve je rekao. I o Aci Srbinu, Lajčaku, Eskobaru. I rekao je ko mora voditi zemlju u budućnosti. A ono njegovo ,, karnevalska gomila ,, ( za ove koje šetaju i imaju opasan problem da spomenu nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji ) je tačno ono što sam ja osećao a nisam bio u stanju da sročim. Gledam i čitam (na mrežama) kako pripadnici ,, karnevalske gomile ,, sa potcenjivanjem i uvredama provociraju. Što se tiče broja prisutnih mogu reći da je i ovo dobro obzirom da ni na jednoj TV nije bilo nikakve informacije o održavanju skupa. I što reče Boško, bar smo na neki način spasli čast Beograda na Vidovdan.

  19
 4. @sanja, na zalost, to nije tako.
  Isti ti javni mediji su bojkotovali i tekuce proteste protiv nasilja, pa je posenost bila rekordna.
  Iil narod nije zaintereovan, ili neko kontrolise proteste.

  2
  3

Оставите коментар