Епархијa рашко-призренска: Уместо на Газиместану Видовдански парастос ове године у манастиру Грачаница

Немамо елементарног поверења да тренутно безбедност и нормалне услове за одржавање парастоса на Газиместану може да обезбеди косовска полиција, стоји у саопштењу

Видовдан на Газиместану 2009. године (Извор: Епархијa рашко-призренска)

С обзиром на веома тешку ситуацију на Косову и Метохији, где наш народ тренутно живи у безбедносној неизвесности и потпуном осећају одсуства основних права и слобода, а посебно након најновије серије хапшења и злостављања ухапшених Срба, као надлежни архијереј, са пуном пастирском одговорношћу донели смо следећу одлуку:

Видовдански парастос, који се низ година традиционално одржава пред спомеником косовским јунацима на Газиместану, ове године ће бити одржан у манастиру Грачаница, након Свете Литургије 28. јуна. Сматрамо да оваква одлука је једино одговорно решење у ситуацији у којој, ми и српски народ у целини, немамо елементарног поверења да тренутно безбедност и нормалне услове за одржавање парастоса на Газиместану може да обезбеди косовска полиција.

Епархија рашко-призренска ће од КФОР-а затражити додатну заштиту у току овогодишње прославе. Истичемо да је ово први пут, од завршетка оружаног сукоба на Косову и Метохији 1999. године, да се доноси оваква одлука, што само показује садашњу озбиљност ситуације, али и потпуно наше неповерење у постојеће институције у Приштини, које су, на жалост, међуетничке односе на Косову и Метохији довеле на најнижи ниво у последње 24 године.

Кабинет Епископа рашко-призренског

Наслов и опрема: Стање ствари

(Епархијa рашко-призренска, 24. 6. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Беше један владика који је служио ’99, кад су Срби убијани редом, као зечеви…

  15
 2. Рече владика СПЦ, владика Рашко-призренски, ” елементарно ” . ” Елементарно ” поверење у ” елементарну ” безбедност ” за нормалне услове бла, бла, бла… Јадног ли и бедног ли политикинтаства, за малена земаљског ли синодалног световњаштва ! Рек’о вучић, рек’о лав, да учини Црква њему, те ће он учинити цркви. О, Лазаре Свети, праштај, праштај и моли се за Србље неверно и зверно…
  Рек’ о лав да ће Вас, владико Рашко-призренски, разрешити срама и стида, немира и туге што сте Газиместан к’о десницу своју заборавили. У њега је благослов овоземаљски. Лаже, владико, лаже. Ал’ Лазарова клетва не лаже, она сустиже…

  17
  2
 3. Кад имамо среће да наш народ и нашу веру не представљају јунаци и праведници него прагматични и „реални“.
  Како радили тако нам Бог помогао.

 4. “Vidovdan je merilo svakog Srbina
  28. juna 2023.
  “Vidovdan je zenit nad našim glavama, ali i temelj pod našim nogama.
  Vidovdan je zaista Vidov dan, kada se jasno vidi i sagledava kroz
  vekove „ko je vera, a ko je nevera“. To je večito SRBSKO OGLEDALO.“
  Episkop Artemije

  https://www.koreni.rs/vidovdan-je-merilo-svakog-srbina/

  4
  1
 5. Јуче, у навечерје Видовдана, Његова Светост Патријарх Српски Господин Господин Порфирије честитао је Курбан Бајрам муслиманима, речима да су они „наша браћа и сестре по праоцу Аврааму-Ибрахиму“.

  Међутим, будући да наша браћа и сестре Србо-Словени исламске вероисповести нису потомци Семовог потомка Авраама, него потомци другог сина Нојевог, Јафета, Порфиријева порука је депласирана. Али не само то – она ће сваком правоверном муслиману (суниту), без обзира да ли се осећа као „брат“ Србин или не („Бошњак“, Црногорац или Хрват мухамеданац…), бити и увредљива.

  Наиме, у правоверном Исламу, а то је вера наших муслимана, не постоји концепт духовног усиновљења. Алах нема сина – помислити да он има сина, или да може имати сина, представља најстрашнију хулу. Људи нису Алахови синови, него Алахови робови. Највећи међу људима, попут Пророка Мухамеда, могу евентуално постати пријатељи Алахови.

  Концепт синовства, односно наслеђа духовних преимућстава по крви, концепт је јеретичке исламске секте шиита, која учи да само наследници пророка Мухамеда по телу могу бити калифи и његови прејемници по духу. Правоверни сунитски муслимани то са гнушањем одбацују и верују да свако, без обзира на телесно или духовно порекло, може постати Мухамедов наследник, калиф, први слуга и пријатељ Алахов. Па су тако чак и неки Срби у историји постајали калифи-султани.

  Ако је већ имала намеру да се слаткоречиво додвори „нашој браћи и сестрама“ исламске вере (и нешто слатко поједе код њих за Бајрам), Његова Светост се могла са већим правом позвати на то да су они наша браћа и сестре у Христу. Јер, они никакве ни крвне ни духовне везе са Авраамом-Ибрахимом немају, а Исуса сматрају и славе као великог пророка, оног који је претходио највећем и последњем Пророку, Мухамеду. То јест, он је муслиманима нешто попут Јована Претече Хришћанима – највећи рођени од жена (до Мухамеда), онај који је поравнао стазе и уготовио путеве за долазак последњег, највећег Пророка. Када се, како верују муслимани, Пророк Мухамед узносио са земље, на крилатој кобили, на гори храма у Јерусалиму срели су га Авраам, Мојсије и Исус – и испратили га к Алаху, на седмо небо. А Исус је већи и од Авраама и од Мојсеја, не само по вери православних Хришћана, него и по вери правоверних муслимана.

  Уосталом, кад иду да се исцељују у хришћанске светиње, наши муслимани исцељења добијају пред крстом и Исусовом иконом, а не пред Ибрахимовом (Давидовом) звездом.

  Ово је још један доказ да је сваки јеретик не само лажљив и изопачен, него и веома глуп и необразован и социјално неадекватан.

  ПС
  Као „take home“ поенту ове мале лекције, могли бисмо Његовој Светости оставити лагану мнемотехничку формулу, за неке будуће проповеди, чисто да не брка појмове, не срамоти хришћане и не вређа верска осећања наше иноверне браће: Мухамед > Исус > Мојсије > Ибрахим = МИМИ.

  9
  2

Оставите коментар