Председник и два члана Надзорног одбора ЕПС – Норвежани

У нови Надзорни одбор ЕПС-а ушли Олуф Улсет (председник) , Пер Сандеруд, Хилде Бакен, сви из Норвешке, као и Владан Живановић, Дејан Остојић, Игор Петковић и синдикалац Миодраг Ранковић

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић са члановима Надзорног одбора ЕПС-а (Фото: НСПМ)

Министарка енергетике и представник Владе Србије у Скупштини акционара Електропривреде Србије (ЕПС) Дубравка Ђедовић представила је у седишту Владе нове чланова Надзорног одбора ЕПС-а.

Детаљне биографије нових чланова Надзорног одбора ЕПС објавило је Министарство енергетике:

Олуф Улсет

Олуф Улсет је магистар економије са Норвешке школе економије, бивши државни секретар норвешког премијера и дугогодишњи извршни директор и члан одбора компанија и организација у енергетском сектору Норвешке. Један од кључних људи трансформације начина на који норвешка Влада успешно управља државним енергетским предузећима.

Био је генерални директор Асоцијације енергетске индустрије Норвешке (2011-2018.), што је укључивало и опсежан рад на нивоу ЕУ, са неколико виших улога у Европском удружењу електропривреде ЕУРЕЛЕКТРИК.

Владимир Гајић: Дубравка Ђедовић Негре је министарка Рио Тинта

У богатој биографији истиче се његов петогодишњи рад на позицији вишег потпредседника компаније Статкрафт, енергетског гиганта који је у стопроцентном власништву државе Норвешке и највећи европски произвођач електричне енергије из обновљивих извора. Као стручњак за енергетику, али и финансије током досадашње професионалне каријере био је и државни секретар у норвешком Министарству за нафту и енергију и обављао функције председавајућег и члана Борда директора у више компанија. Од искуства у финансијском сектору издваја се његов рад на позицији извршног потпредседника за стратегију у Сторебранд АСА.

Признати професионалац у енергетици, обновљивој енергији, стратешком планирању и енергетској политици, данас је консултант за зелену транзицију и обновљиве изворе енергије.

Ожењен је, има троје деце и течно говори енглески језик.

Владан Живановић

Владан Живановић је инжењер електротехнике и регионално признати лидер са доказаним искуством и репутацијом у стратешком руковођењу великим системима и развоју решења усмерених на клијента, са циљем повећања ефикасности.

Последњих пет година руководи београдском канцеларијом Еуронета, водеће интернационалне компаније у области дигиталних система платних трансакција.

Провео је осам година у Мајкрософту, укључујући и позицију директора канцеларије у Београду. Огранком компаније НЦР у Београду је руководио од 2014. до 2018. године и за то време увећао број запослених са 600 на више од 3000.

Целу своју каријеру је посветио изградњи ефикасних и поузданих тимова, развијајући таленте и улажући у њих, успостављајући одрживост пословања и креирајући амбијент сталног учења и развоја. Био је члан Одбора директора Привредне коморе Србије, председник и потпредседник Америчке привредне коморе у неколико мандата, затим члан Српске асоцијације менаџера и добитник награде менаџер године 2015. године.

Синиша Љепојевић: Све владе у Београду биле су прозападне, али никад као сад у Влади Србије није било толико америчких клијената

Ожењен је, има двоје деце и течно говори енглески језик.

Пер Сандеруд

Пер Сандеруд је магистар економије са Универзитета у Ослу. У Надзорни одбор доноси скоро 30 година искуства рада на високим позицијама у више министарстава Краљевине Норвешке. Био је и председник Надзорног органа ЕФТЕ (Европске асоцијације за слободну трговину) у Бриселу, као и члан Борда директора Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Лондону до 2022. године.

Велики део професионалне каријере посветио је енергетском сектору, нарочито у области хидро енергије и обновљивих извора. Био је стални секретар у Министарству трговине и индустрије Норвешке, које стратешки управља државним предузећима (као што су Статкрафт, Јара, Хидро и друга).

Nova: Планира се продаја хидроелектране Ђердап?

Више од 7 година био је на челу Дирекције за воду и енергију, норвешког регулатора за енергетику. Био је и гостујући предавач на Универзитету Станфорд у Сједињеним Америчким Државама. Био је члан неколико угледних Надзорних одбора у Норвешкој, као и у Владиној Комисији за директне инвестиције, Државној администрацији и за социјалну политику, као и Одбору за опорезивање произвођача електричне енергије Норвешке.

Ожењен је, има троје деце. Осим матерњег норвешког, течно говори друге нордијске језике и енглески, а има основно знање француског, немачког и шпанског.

Дејан Остојић

Др Дејан Остојић је доктор наука, инжењер електроенергетике, који је највећи део каријере био водећи специјалиста за енергетику у Светској банци у Вашингтону.

Током свог 24-годишњег рада у Светској банци, др Остојић био је задужен за стратегију развоја и инвестиционе пројекте у енергетском сектору у више од 20 земаља Европе и Азије.

Пре доласка у Светску банку 1998. године, др Остојић је био партнер и регионални менаджер у компанији Харза инжињеринг, Чикаго, САД; Фулбрајтов стипендиста и гостујући предавач на Универзитету Пурдју, САД, као и доцент на Електротехничком факултету Универзитета у Београду.

Усвојен нови статут, ЕПС постаје акционарско друштво

Др Остојић је добио неколико награда за свој професионални рад, укључујући награду председника Светске банке, корпоративну награду Међународне финансијске корпорације и награду Фулбрајтове фондације. Био је говорник на бројним међународним скуповима и конференцијама, укључујући састанак Генералне скупштине УН 2015. о утврђивању циљева одрживог развоја.

Ожењен је, има двоје деце, течно говори енглески и руски језик и има основно знање француског и шпанског.

Хилде Бакен

Хилде Бакен има две дипломе инжењера за нафту са Норвешког института науке и технологије и са Универзитета технологије у Делфту, Холандија. Такође се специјализовала и за организациону психологију на Универзитету у Бергену у Норвешкој.

Стручњак за енергетику са дванаестогодишњим искуством рада на високим позицијама норвешке енергетске компаније Статкрафт, оперативно одговорна за производни портфолио од 200 електрана чија је годишња производња 60 терават-часова електричне енергије, широм Европе, Јужне Америке и Азије, који укључује хидро и енергију ветра, природни гас и биомасу.

Министарство енергетике: ЕПС није донео одлуку о издвајању 11 хидроелектрана и оснивању заједничке компаније са мађарском фирмом МВМ

Има широко искуство у пословима у вези са енергетиком, више од 20 година у индустрији електричне енергије и више од 10 година у сектору нафте и гаса, укључујући и пројекте реинвестирања у хидро и термо сектору.

Такође је, као председник борда или члан борда директора, била у бројним компанијама у Норвешкој и ван ње у којима је Статкрафт имао удео у власништву, укључујући и 6 година у међународној компанији за ђубриво Јара, која је у делимичном власништву државе Норвешке.

Тренутно је члан Борда директора старт-ап компаније у Норвешкој, која се бави хидро енергијом.

Удата је, има двоје деце, течно говори енглески и служи се немачким и холандским језиком.

Игор Петковић

Игор Петковић је магистар економских наука Економског факултета у Београду, где је пре тога стекао и звање дипломираног економисте. Његова каријера до сада је била обележена највишим руководећим позицијама у домаћим и страним банкама, прехрамбеној индустрији и енергетици.

У Уникредит банци, једној од највећих банака у Републици Србији био је извршни директор за привреду, укључујући велике клијенте, као и за пројектно финансирање. Три године је био генерални директор домаће компаније Фрувита, а касније, као генерални директор Рафинерије нафте Београд, за 4 године је трансформисао компанију у независну и конкурентну организацију.

Резултатски оријентисани професионалац, фокусиран на унапређење процеса и оптимизацију, а у Надзорни одбор ЕПС-а доноси спој експертизе из финансијског сектора са изазовима из реалног и енергетског сектора.

Ожењен, отац троје деце, течно говори енглески језик.

Миодраг Ранковић

Миодраг Ранковић је представник Синдиката радника ЕПС-а у Надзорном одбору и главни пословођа за помоћну механизацију РБ Колубара.

Каријеру је посветио Рударском басену Колубара, где је последњих 40 године запослен на различитим позицијама – као руковалац станице, предрадник, пословођа и надзорник система.

Од 1995. године је активан као председник синдиката запослених, а 17 година је управљао Синдикатом ЕПС Колубара. Успешно је реализовао преговоре о колективним уговорима на највишем нивоу унапређујући права запослених у складу са социо-економским променама и развојем привредног окружења.

По струци је рудар.

Ожењен, отац двоје деце.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1/НСПМ, 8. 6. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. Evo, Blek Rok čeka na otkup celog EPS-a u Knez Mihajlovoj. Pišite i o tome.

  18
 2. Par činjenica iliti crno na belo.

  Prvo.
  Srpska Elektro proizvodnja struje je
  BILA JESTE i BIĆE jako važna kako za Srbiju tako i za Balkan.

  Drugo.
  Potencijali za tkzv. proizvodnju “zelene struje” su veliki ali “traže” SVEŽ kapital
  iliti “investicije”.

  Treće.
  Potrebno je “POSPREMITI” EPS kuću
  kako IZNUTRA tako i SPOLJA.

  Četvrto.
  Struja kao i VODA i VAZDUH a posebno HRANA je NAJVAŽNIJA
  roba BEZ koje ŽIVOT nije moguć onako kako ga mi i DANAS živimo.

  Peto.
  Bez struje ( koju uzgred budi rečeno niko i ne vidi ) NIŠTA NE FUNKCIONIŠE.
  Sve staje ODMAH.

  Šesto.
  Ko kontroliše struju taj kontroliše SVE.

  Sedmo.
  Norveška proizvodi struju SAMO iz
  vodenih tokova. Isključivo. I stalno.
  ZELENA struja 100%.
  Sva proizvodnja i prodaja je u rukama
  TURBO KAPITALISTA.
  Niko nije pitao Norveški narod.
  ODLUČIO parlament velikom većinom SVIH stranaka.
  Strujni KABLOVI iz Norveške idu POD VODOM ( morskim dnom ) prema:

  Nemačkoj
  Danskoj
  Engleskoj i
  Holandiji.

  24 časa 7 dana i noći 30/31 dan/noć 365 dana/ noći nevidljiva struja IDE na ove gore navedene DESTINACIJE.
  Sa ove četiri gore navedene DESTINACIJE dolaze VIDLJIVI euri/evri.

  Osmo.
  Norveški FOND koji se nekada zvao
  NAFTNI fond a danas se zove :

  INVESTICIONI FOND u inostranstvu
  u sebi ima oko
  1200 milijardi evra/ eura.

  Ponavljam.
  1200 MILIJARDI EVRA.
  Norveški godišnji BDP je negde oko 600 milijardi evra.
  Srpski godišnji BDP je negde oko 60 milijardi evra.

  Matematička jednačina sa VIŠE nepoznatih iliti POZNATIH ?
  Matematička jednačina sa jednom nepoznatom iliti POZNATOM ?

  600 prema 60.
  1200 prema 60.

  Znam samo da TU nema znaka
  JEDNAKOSTI.
  Ni znaka PRIBLIŽNO.

  Deveto.
  Norveški fond KUPUJE sve što može da DONESE ZARADU (profit).
  Ne pitajući za mesto i cenu.
  Da ne bude zabune. Iliti sumnje.
  ODOBRENJE za KUPOVINU po SVETU
  dobija se u zemlji zvanoj J… te Kolumbo što je OTKRI.

  Deseto.
  Norveška je PODIZVOĐAČ radova kao i drugi SLIČNI podizvođači radova kojima je DODELJEN posao BEZ
  “TENDERA” iliti KONKURSA.

  Zaključak.

  Norveška je IZABRALA 1949 godine da bude sa zemljom zvanom J…. te Kolumbo što je OTKRI.
  Sve je od tada povezano ko’ creva sa onima preko BARE.
  Norveška je IZABRALA 1940 godine da bude sa zemljom zvanom TREĆI RAJH.
  Da se podsetimo.
  Ta saradnja se zvala:
  KVISLING.
  Tada.
  Danas se to zove:
  DEMONKRATIJA.

  Vidkun Kvisling je poslao 1943 godine jedan puk Norveških Nacista na
  “usavršavanje” u NDH 1 da se dobro “pripreme” za ISTOČNI FRONT.

  Svaka slučajnost sa godinom 2023 je
  NAMERNA.

  Učinak Norveške u periodu od 1991 godine pa do 1999 godine na prostoru BRDOVITOG BALKANA nije DOVOLJNO poznata Srpskoj javnosti.

  Žena takozvanog Premijera takozvanog Kosova i Metohije je etnička Norvežanka zaposlena u državnim institutu za takozvane međunarodne ODNOŠAJE.

  Oprostite.
  OD NOSE.

  ISPRED NOSA.

  Naravoučenije.

  Zaborav.
  Iliti
  Demencija.
  Iliti
  KREČANA.

  Najveća Srpska NE izlečiva SINDROMSKA bolest.

  Od 1918 godine.

  Zadnji činjenični podatak.
  Crno na belo.
  Fakat.

  Godine 1914 par dana pre Austrougarskog ULTIMATIMA Kraljevini Srbiji Kajzer Wilhelm Nemački Car je bio u poseti Kraljevini Norveškoj sa svojom kraljevskom jahtom u Norveškim fjordovima na
  ODMORU a davši konačnu SAGLASNOST da Car Franjo Austrougarski NAPADNE Kraljevinu Srbiju BEZ OBZIRA na odgovor Srbije na ULTIMATUM.

  Rečima:
  Brate Franjo ja te stojim. ( slobodan prevod ).
  Kreni već jednom.

  Za ne zaboraviti je fakat da Nemci i svi
  Germani vide u Norveškoj i Norvežanima PLAVE BELE VIKINGE
  i da će SVI koji se ŽRTVUJU na tom putu završiti u VALHALU.

  Mitsko VEČNO rajsko mesto za VIKINGE.

  Do tada je STRUJA od ŽIVOTNE važnosti da OSVETLI put za
  VALHALU.

  VIKINŠKI RAJH.

  10
  2

Оставите коментар