Спречен земунски концерт српске рок групе из Никшића која пева о цркви и Косову: „Нисте добродошли, нацоши“

Бенду Визант је пре пробе речено да се на концерту не смеју чути политичке приче, да би му током извођења песме Земља светих ратника, посвећене Косову и Метохији, било саопштено да је концерт отказан

Ћирилични графит „Нисте добродошли нацоши 2. 6. 2023“ на клубу Фест у Земуну пред концерт српске групе Визант из Никшића (Фото: Новости/Приватна архива)

Концерт српске рок групе из Никшића Визант у клубу Фест у Земуну, отказан је због, како се наводи, ризика од избијања инцидената.

Бенд Визант је међу локалном публиком постао познат спајањем андерграунд рок и метал звука са православним црквеним појањем и елементима византијске музике, али и текстовима који опевају и славе српску и руску традицију и историју, укључујући и скорију — албум Благовјесник из 2013. године посвећен је „јунацима 72. противтерористичке бригаде ,Соколовиʻ (1991 — 1999)“.

Пред заказани концерт су на клубу Фест осванули графити попут „нисте добродошли нацоши“, а фронтмен и главни текстописац бенда др Александар Зејак за Новости каже да су графите исписали они за које је „светосавље фашизам“.

Александар Зејак, вођа бенда Визант (Фото: Новости/Приватна архива)

„Графите је написала група људи која прекречава мурале са ликом патријарха Павла, са ниподаштавањем се односи према лику и делу владике Николаја, док је за њих Српска православна црква фашистичка организација. Не треба се бунити против оних који кажу да је светосавље фашизам, него их треба игнорисати. Изненадила ме је реакција менаџера клуба који није дозволио да се одржи концерт. Ко може да забрани српском православном рок бенду да свира српске песме? Све што боли Србију, боли и нас Србе из Црне Горе“, рекао је Зејак.

Он додаје да је бенду пре пробе речено да се на концерту не смеју чути политичке приче, да би, како наводе Новости, током извођења песме Земља светих ратника, посвећене Косову и Метохији, бенду саопштено да је концерт отказан.

„У 7.30 је почела проба, клуб је у осам закључан. У девет смо изашли напоље и два сата били са нашим сестрама и браћом који су били видно потресени због онога што нам се догодило“, истакао је фронтмен бенда и доктор економских наука.

Како сматра, наводни безбедносни ризик није морао значити и отказивање концерта.

„Безбедносни ризик није добро образложење за отказивање концерта. Полицајци су били у цивилу и нису нам прилазили. Нису нас ништа питали. Ми смо, ипак, одлучили да избегнемо непријатности и следећег јутра вратили смо се у Црну Гору“, рекао је Зејак.

Менаџер односа са јавношћу клуба Фест Љиљана Здравковић напомиње за Новости да није постојао никакав проблем са њиховим репертоаром.

„Концерт је заказан, најављен, и постојала је најбоља воља да се одржи, чак и после претњи и писања парола по зидовима клуба оних који нису желели да се деси. Бенду је, када су дошли, речено само да се суздрже од политичких парола. О темама њихових песама није било речи“, рекла је она.

Како каже, представници МУП-а су менаџеру клуба поручили да постоји оправдани ризик од избијања инцидената током свирке, те да је менаџер на основу тога одлучио да концерт откаже.

„Једини мотив за то била је безбедност гостију клуба као и запослених и спречавање материјалне штете. Подсећам да је Фест клуб који постоји од 1990. године, и да су у последње три деценије на тој бини наступале стотине познатих и непознатих бендова, и нико од њих није санкционисан због репертоара нити политичке оријентације“, истакла је Здравковић.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 8. 6. 2023)

Погледајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

8 replies

 1. Честитке Никшићанима за песме и спотове али назив групе и ромејски грб је у потпуној супротности са садржајем који презентују. Срби су се борили са ромејском окупацијом дуже од миленија и тек са Св. Краљем Милутином су их истерали са српске земље.

  26
  12
 2. Može i ovako: Da nam se vlastela nije toliko kurvala, čas s Ug’rima, čas s (B)ug’rima, pa s ,,Apenincima”…ne bi nam se turski barjak na crkvenim zgarištima vekovima vio, a Švaba bi Balkan samo turistički razgledao…Drumovi će poželet Romeja…

  12
  19
 3. Ili: Bi li Moskve bilo da je svaki knez, ili gubernator (vlasti, a nikako slobode radi), s okolnim papistima, kanovima i sultanima tikve sadio? Ah, da, grčki bismo morali umeti zboriti. Kakvo poniženje?

  8
  15
 4. Тешко је разумети да у Србији постоји заиста велики број људи који ће пронаћи оправдање за било ког окупатора у историји ове земље и жалити што се његова окупација не наставља. Не треба ићи далеко у прошлост, пре 1. српског устанка духовну власт у Србији вршила је цариградска грчка црква ( фанариоти) уз помоћ Турака. Теологија фанариота није православна, већ римокатоличка, и у њој има исто толико исламског утицаја колико и у теологији главног и највећег, званичног римокатоличког теолога Томе Аквинског. Први српски устанак није био само борба против Турака, већ и против грчког свештенства.

  27
  5
 5. Милојко ,шта лупаш ,каквих хиљаду година борбе са Византијом.И тада смо били слаби за њу.Византија док је са нама ратовала ,ратовала је и са Турцима.Колико смо помогли њеној и својој пропасти?

  2
  11
 6. Милане, ти не познајеш ни историју народа коме припадаш. Скоро сви владари од Св.Стефана Немање до цара Душана су све снаге усмерили на ослобађање земље од ромејске окупације. Осим краља Радослава који се изјашњавао као ромеј , те је из тог разлога збачен са престола. О српским династијама прије Немањића можеш сам да потражиш информације, јер Богу хвала, књига штампаних има довољно. Питање које постављаш на крају свог коментара је потпуно погрешно. Оно треба да гласи, зашто су уопште Ромеји освајали животни простор Срба , када нису имали ни снаге ни средстава да заштите простор на коме су били већина ?
  Осим тога , они су кривци за своју пропаст јер су због својих династичких сукоба за власт, довели турске најамнике у своју државу. Али, немогуће је то објаснити брату Србину који вјерује бајкама да су Срби дишући на трску препливали Дунав у 7. веку а ромеји нам дали писмо као неком дивљем племену и низ других измишљотина i бесмислица.

  14
  1
 7. Милојко, не брини за веселог Банаћанина Филкета. Он је истомишљеник са Шиптаром о чему сам писао у испод последњег текста Фурсова:

  https://stanjestvari.com/2023/06/05/fursov-bitka-za-smisao-istorije/

  Он не зна да млада српска држава, која је настала на развалинама Западног римског царства, ратује са источним римским царством од првог дана. Парадокс је да Источно царство воде такође Срби, Јустинијан и његов генерал Велизар. После 13 година рата, српско оружје је победило па је Јустинијан морао да прављењем паралелне архиепископије (Јустинијане Приме) покуша да младу српску државу потчини.

  У моје време (када сам изабран за архиепископа, 530. гне., тада самосталнa Српске црквa са седиштем у Солину је имала следеће епархије:

  Солинска, Задарска, Рабска, Сордишка, Епидаурска, Наронска, Далмска, Макарска, Имотска, Сашинска, Саритска (Сарајево), Сарсинтарска (у Босни), Сисачка и Бродска.

  А што се тиче Филкета… њему је пук’о кринолин у глави…

  ‘…Или Рума ил’ Ковин, пуко Филкету кринолин.
  Рогози, рогози, рогози, чеп.
  Чеп, чеп и славина дај Филкету вина. …’

  9
  7
 8. @Црнотравац тј. @Милојко тј. @Komentar koji ceka … а ево га и @Venja (који још више *ења)

  су реинкарнације једног те истог пропагандисте, или као минимум, пропагандистичког (зло)духа– који нема другог посла осим да међу наивне Србље убацују семе раздора на било ком плану.

  До сада су на мети били Руси, али ево напретка — вишеглава хидра сада тврди да смо “жртве хиљадугодишњег ропства под ромејима” (ма какви Турци, Аустроугари, Немци, Бугари, усташе и комунисти или јАмери, то нас историја и народна памет лажу).

  И још да “у Србији … велики број људи … ће пронаћи оправдање за било ког окупатора … и жалити што се његова окупација не наставља.”

  Глупље тезе је тешко смислити, али НВО парица врти где бургија неће, тако да су ганглије и синапсе у мозгу сиротог бота преплављене сигналима директно из поднебесја — што ће рећи, лажним идејама, подметањима и обманама.

  Биће безутицајно у стварности, у домену својих компетенција, мултибот покушава своју безименост да ублажи многим псеудонимима. Недостатак здравих мисли надомешта безвредним булажњењем за пропагандистички интерес непријатеља сопственог народа. Јад и беда српског (б)отпадништва.

  Без обзира, на ружноћу објава, не знам зашто, некако ми је жао бота. Можда се ипак освести и дођи себи па можда и да буде на ползу своме роду…

  2
  14

Оставите коментар