Свети владика Николај: Шта је то српски национализам

Српски национализам је ткиво историје српског народа, коме је основа Христос, а потка Свеци и Светитељке и јунаци и Мученици Христови. То је молитва до последње сузе и последње капи зноја

Свети владика Николај (Извор: Епархија зворничко-тузланска)

Шта је то српски национализам?

То је рам, у коме је икона Христова.

То је дом, у коме је Христос домаћин.

То је брак, коме је Христос благословитељ.

То је село и град, у коме је Христос начелник.

То је држава, у којој је Христос цар.

То је уметност, у којој је Христос чаробност.

То је школа, у којој је Христос учитељ.

То је Црква, у којој је Христос првосвештеник.

То је борба, у којој је Христос војсковођа.

То је страдање, у коме је Христос главни страдалник.

То је мука, где се Христос мучи кроз невину децу.

То је робовање, које је издржљиво само са Христом.

То је устанак против неправде, са барјаком Христовим.

То је победа са певањем: Христос воскресе! То је песма, која Христово Име слави.

То је весеље, где Анђели Христови са људима играју.

Свети владика Николај: Молитва за српски народ

Шта је то српски национализам? То је ткиво историје српског народа, коме је основа Христос, а потка Свеци и Светитељке и јунаци и Мученици Христови.

То је молитва до последње сузе и последње капи зноја.

То је пост докле очи не постану два пута веће.

То је жртвовање за Христа свега имања и себе сама.

То је снежна чистота у девичанству и анђелска верност у браку Христа ради.

То је срећа у самоћи, срећа у браку, срећа у друштву, срећа у побратимству, срећа у колиби и на престолу, срећа у оба света, у име Христа Бога.

Ево због чега је речено да је тешко бити Србин.

А то је речено комшијама српским и издајницима српским, којима је национализам рам, у који они стављају другу слику коју им противници Христови гурну у руке.

Опрема: Стање ствари

Погледајте још

Говор поч. Данила Лазовића (8. 1. 2006, Београд), који на почетку говори горњи текст св. владике НиколајаCategories: Поново прочитати/погледати

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Где нестаде овај српски национализам…. Или боље рећи, ко га стално гуши у српској души….
  “Нема лепше вере од Хришћанске”, а и “Срб је Христов, радује се смрти”.
  Остало од Лазаревог завета, до дана данашњег. Како ли смо онда завршили у овом тунелу, у овом мраку коме се ни крај не назире, а камоли светло на крају.
  Биће да је опет по речима великог светог Владике Николаја: “Закукаше Срби у невољи, ал’ се силног Бога не сетише…”

  17
  1
 2. Колико су се Свети Владика Николај, Свети Јустин Ћелијски и сви свети оци од Немањићке лозе па наовамо борили за србски национални дух под окриљем Христа, толико га данас разарају њихови кукавни следбеници – то су данашњи екуменистички епископи.
  Ови екуменистички свештеници су заправо СВЕШТЕНИЦИ ГЛОБАЛИЗМА, јер су до сада много пута доказали да је неговање србског националног бића са неговањем православне вере НЕСПОЈИВО.

  СА ТЕ СТРАНЕ ОНИ СУ НЕПРИЈАТЕЉИ РОДУ СВОМЕ.

  Пре свега, деобу народа по језицима и обичајима њиховим је дело Бога самога и његове воље, стога је сваки супротан процес: стварања једне религије, једног народа, једне вере, једне валуте, једног образовања … ЕКСТРЕМНО БОГОБОРАЧКА АКТИВНОСТ. Супротно томе, неговање Богом даног идентитета је БЛАГОСЛОВЕНО.

  Као пример непријатељства роду своме може се навести рецимо боравак претежно високоцрквених лица до самог патријарха у дијаспори где су као папагаји увек парохијанима постављали ПОДМУКЛО питање: “Шта је важније вера или нација, и у вези са тиме језик?” Истовремено су одмах након тога предочили свом стаду, да ако сачувају веру сачуваће и нацију. Једном речју, нема везе ако заборави србска дијаспора свој језик! Након ове “беседе” су многи на папиру Срби нашли утеху код својих “пастира”, јер огромна већина већ не прича свој језик. А истина је заправо, да пастирима није ни до Христове вере, а камоли до нације. То је истина. Дакле ово није ништа друго него до ЗАМКА роду своме, јер сматрају као што малопре рекох неспојивим ова два елемента: НАЦИОНАЛИЗАМ и ВЕРА.

  Употребих ли прејаку реч “Замка роду своме”? НЕ! Јер упоредите Светог Симеона Мироточивог који нам оставише Завет, да је свака туђа реч гора него змија отровница што се тиче србског језика, и данашње “поглаваре” који налазе за сходно још да преговарају са тлачитељима језика (родна равноправност и остале глупости) како се не би наводно наљутили!

  Хеј БРЕ!!!

  НЕМА ПРЕГОВОРА ОКО ВЕРЕ И НАЦИОНАЛИЗМА СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА И СВЕТИХ ОТАЦА КОЈИ НАМ ГА ОСТАВИШЕ!

  18
  2

Оставите коментар