Срби у Звечану се разишли, сутра ново окупљање; НАТО шаље још 700 војника на КиМ: тзв. Косово неће учествовати у вежби „Бранилац Европе 2023“

У Београду одржан протест „Издали смо Крајину – хоћемо ли издати и Космет?!“

Јутрос испред општине Звечан (Фото: РТ Балкан)

Припадници тзв. косовске полиције и даље су у зградама општина на северу Косова и Метохије, а припадници Кфора формирали су кордоне испред њих.

Срби су се и данас окупили испред, како би ушли на посао у општинама, али им ни Кфор, ни косовски специјалци не дозвољавају пролаз. Како јавља извештач РТ Балкан, ситуација је мирна, али изузетно напета.

Срби окупљени у Звечану су се разишли и заказали за сутра ново окупљање, док у Лепосавићу и Зубином потоку протест и даље траје.

Кфор насилно разбио протест у Звечану – најмање 50 Срба повређено

Београд: Одржан протест „Издали смо Крајину – хоћемо ли издати и Космет?!“

Протест је почео испред немачке амбасаде у Београду у 20 сати, а тамо се протестантима обратио професор Милош Ковић. Присутни се онда отишли до Председништва Србије на Андрићевом венцу, где је говорио професор Часлав Копривица. Протест су организовали Покрет за одбрану КиМ и Српска омладина за Космет. Следеће окупљање заказано за среду, после молебана у Храму Светог Саве на Врачару у 18 сати.

Курти: „Косово“ најдемократскија земља на Западном Балкану

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти је у видео-поруци одговорио на објаву америчких санкција такозваном Косову, које су последица насиља на северу, рекавши да је Косово најдемократскија земља на Западном Балкану, а да се „демократија не може суспендовати, нити може да буде нечији талац“.

Курти је оценио да градоначелници изабрани 23. априла, упркос слабој излазности на изборима, због бојкота који је, каже, „наметнут косовским Србима, и даље једини имају легитимитет да буду у зградама општина и на услузи грађанима“.

„Демократија се не може суспендовати или држати као талац, њено спровођење је гаранција мира и безбедности, без обзира на претњу или опасност“, навео је Курти.

Он је рекао и да је Косово најдемократскија земља на Западном Балкану, са безбедносним и институцијама власти које су стручне и деле вредносну оријентацију са западним друштвима.

„Јуче је коначно доказано свима нама са ким се суочавамо: групама екстремне деснице са маскама, које вандализују, нападају, пале све што не сматрају српским и које уздижу националистичке и шовинистичке симболе… Екстремисти имају своје име. Они нису народ. Српска заједница мора бити ослобођена од њих. Већину смо идентификовали јуче и данас. Не могу постојати појединци или групе изнад закона и моћније од државе. Такви су мултимилионерски криминалци попут Милана Радојчића и Звонка Веселиновића. Они су велики бизнисмени и ‘власници’ шверца, који условљавају своје сиромашне раднике насилним протестима. У ствари, ово је пут њихових газда у Београду: пут Александра Вучића, Александра Вулина и Ивице Дачића“, тврди Курти.

Навео је да зна да је јуче и данас на скуповима било и мирних демонстраната, али да протести нису били мирни.

„Протест који напада полицију која одржава ред и спроводи закон, припаднике Кфора који одржавају мир и стабилност и новинаре који извештавају о дешавањима са терена, није протест због општине, већ за власт. На Косову се власт може добити само путем избора. Не насиљем и злочином“, додао је Курти.

Према његовим речима, полиција и Кфор представљају границу између „насилних екстремиста и мирних институција“.

Курти је казао и да су косовске институције у последњих неколико сати интензивирале комуникацију са међународним партнерима, јер је заједнички циљ да се смири ситуација.

„Али, поред брига, јуче нам се пред очима показало да су нам заједничке и претње и опасности“, уверен је Курти.

Мурал Новака Ђоковића у Ораховцу ће бити обновљен

Отац Франческо Бенедикт из Организације „Амићи ди Дечани“, која је заслужна за осликавање мурала Новака Ђоковића у Ораховцу изјавио је за „Косово онлајн“, поводом поновног уништавања мурала, да ће он бити обновљен.

Новак Ђоковић је након првог кола Ролан Гароса написао на камери „Косово је срце Србије“, а неколико сати касније његов мурал у Ораховцу се нашао на удару вандала.

Уништен мурал Новака Ђоковића у Ораховцу (Извор: Фејсбук)

„Желимо да подвучемо да ово није такмичење између оних који осликавају и оних који уништавају мурал, али наше удружење је пре више од 15 година одлучило да да глас онима који су на Косову у тешкоћама и зато, подразумева се да ћемо обновити мурале који буду оштећени. Гајимо велико дивљење према Новаку Ђоковићу, који је имао храбрости да лично посведочи о сопственим уверењима. Надамо се да ће и политичари имати исти осећај одговорности. Уништити мурал у Ораховцу значи напасти на безбедност српске заједнице“, рекао је отац Бенедикт.

НАТО шаље још 700 војника

НАТО ће послати додатних 700 војника на „Косово“, а поврх тога ће припремити још један батаљон који ће послати ако буде потребно, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, преносе „РИА Новости“.

„Предузимамо овај корак како би се осигурало да Кфор има снаге и могућности које су му потребне да изврши свој мандат“, рекао је Столтенберг.

Он је напоменуо да ће Кфор „предузети неопходне кораке да нормализује ситуацију и осигура безбедност“ и позвао „обе стране да одмах зауставе насиље“.

„Насиље враћа Косово уназад, као и цео регион, а то доводи у опасност евроатлантске тежње. Приштина и Београд морају да предузму конкретне кораке да смање тензије и да се уздрже од неодговорних поступака и укључе се у дијалог који омогућава Европска унија“, додао је генерални секретар НАТО-а.

Заменик генералног секретара НАТО-а осуђује „ничим изазване“ нападе на Кфор

Заменик генералног секретара НАТО-а Мирчеа Џоана, данас је најоштрије осудио „нападе на снаге Кфор“ на северу Косова.

Како је саопштио НАТО, Џоана је рекао да су напади на снаге Кфор били „ничим изазвани и неприхватљиви“ и поручио да насиље мора одмах да престане, а све стране морају да се укључе у дијалог.

„Кфор ће наставити да делује непристрасно и подржава мандат добијен од Савета безбедности УН за одржавање безбедног окружења (на КиМ)“, казао је Џоана.

САД имају два захтева за Приштину: Повуците „градоначелнике“ и полицију из зграда општина на северу

САД имају два захтева од Владе тзв. Косова – да не инсистира да градоначелници раде из општинских зграда и да се полицајци повуку из три зграде општине на северу, поручио је амерички изасланик у Приштини Џефри Ховенијер, преноси „Косово онлајн“.

„Не разумемо зашто се алтернативне локације, или друге јавне зграде, не могу користити за обављање својих функција“, рекао је Ховенијер.

Амерички амбасадор је навео пример да су се градоначелници на северу заклели на алтернативним локацијама.

„Сматрамо да је присуство косовске полиције у зградама, у које је насилно ушла, веома изазовно, па смо затражили од владе да повуче полицију из ове три општинске зграде“, рекао је амерички дипломата.

Према Ховенијеру, предузимање ове две акције ће помоћи у смањењу тензија.

Ховенијер: „Косово“ неће учествовати у вежби „Бранилац Европе 2023“, разматрамо следеће кораке

Амерички изасланик у Приштини Џефри Ховенијер изјавио је да је отказивање учешћа Приштине у вежби „Бранилац Европе 2023“ прва последица за Владу тзв. Косова, која је одбацила позиве Вашингтона да не заоштрава ситуацију на северу, јавља „Албанијан пост“.

„Прва последица била је одлука коју је синоћ донео амерички командант за Европу да откаже учешће ‘Косова’ у вежби ‘Бранилац Европе 2023’. За ‘Косово’ су ове вежбе завршене“, рекао је Ховенијер, преноси РСЕ.

Он је даље нагласио да САД размишљају и о другим одлукама које ће донети у том правцу како би смириле ситуацију на северу.

Срби у Звечану се разилазе са места протеста, нови о окупљање заказано за сутра ујутру

Као што је и позвао бивши председник СО Звечан Срђан Милосављевић, Срби из Звечана који су јутрос од 7 сати протестовали на улици, стотинак метара од зграде Скупштине општине, у 16 сати су се разишли, јавља репортер РТ Балкан.

Ограда коју је поставио Кфор и даље стоји, иза ње је кордон припадника мировне мисије. Косовски специјалци су и даље у згради СО.

Ново окупљање и нови протест Срби из Звечана заказали су за 7 ујутру. Кажу да ће протестовати све док се специјалци не повуку из зграде Скупштине општине.

Амерички Кфор стигао је као појачање у Лепосавић

Амерички Кфор стигао је као појачање у Лепосавић, и њихови војници придружили су се припадницима италијанског контигента који се налазе испред зграде општине, јавља „Косово онлајн“.

Представници Срба бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, члан Председништва Српске листе Славко Симић и начелница Општинске управе Радмила Вукићевић пренели су новинарима да су им из Кфора рекли да су појачали присуство „поучени јучерашњом ситуацијом у Звечану“.

„Косовски“ специјалци планирају да остану у згради СО Звечан?

Како јавља наш извештач са терена, припадници специјалне косовске полиције (РОСУ) очигледно планирају да остану у згради Скупштине општине Звечан, будући да се у зграду управо уносе веће количине намирница и воде.

НАТО одредио распоређивање Оперативних резервних снага на КиМ

Као одговор на недавне немире и рањавање 30 припадника НАТО снага на тзв. Косову, НАТО је одредио распоређивање Оперативних резервних снага (ОРФ) за западни Балкан, саопштено је данас из Здружене команде НАТО-а у Напуљу.

„Распоређивање додатних снага НАТО-а на ‘Косову’ је мера како би се осигурало да Кфор има капацитете који су му потребни да одржи безбедност у складу са нашим мандатом Савета безбедности УН. Желим да похвалим Кфор што је предузео брзе, уздржане и професионалне акције да интервенише како би зауставио немире и спасио животе. Насиље мора да престане, а све стране морају да престану да предузимају радње за подривање мира у било којој заједници на ‘Косову’„, навео је командант Здружених савезничких снага у Напуљу Стјуарт Манш.

У саопштењу обављеном на Твитер налогу Команде, додаје се да Команда наставља да „помно прати“ ситуацију на Косову и да ће наставити да координира са Кфором, како би се осигурало да „имају све способности и снаге које су им потребне да обезбеде окружење и слободу кретања за све заједнице у складу са мандатом на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН из 1999“.

Бодљикаве жице у Лепосавићу Срби окитили српским заставама

Срби у Лепосавићу, који протестују други дан заредом, украсили су данас српским тробојкама бодљикаве жице и препреке Кфора код зграде општине.

Бивши председник општине Лепосавић Зоран Тодић и члан председништва Српске листе Славко Симић претходно су данас пренели команданту америчког Кфора захтеве грађана који од јуче протестују испред локалне самоуправе – да се специјалне јединице тзв. косовске полиције повуку и да градоначелник Љуљзим Хетеми напусти општину, јавља дописник Танјуга.

САНУ: Дубоко смо забринути и огорчени

Извршни одбор Српске академије наука и уметности (САНУ) апеловао је данас на међународну заједницу да што пре предузме кораке да се обезбеде елементарна демократска и људска права српског народа на Косову и Метохији и да осигура мир, безбедност и нормалан живот за све људе који тамо живе.

Изражавају дубоку забринутост и огорченост због најновијих догађања и насиља на Косову и Метохији, посебно јер су „у том насиљу над грађанима српске националности учествовали они којима су УН повериле да се непристрасно старају о обезбеђивању мира и сигурности свих грађана на Косову и Метохији“.

САНУ истовремено указује да разлози за најновију затегнутост несумњиво леже у потпуном пренебрегавању универзалних демократских начела и у несхватљивом прећутном прихватању од стране једног броја значајних међународних чинилаца очигледно нелегитимних избора у општинама на северу КиМ, одржаним без бирача, чије резултате власти у Приштини покушавају на силу да имплементирају.

РТС: Срби не одустају од својих захтева, још ниједан није испуњен

РСЕ: Лајчак покушава да организује сусрет Вучића и Куртија

Специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак покушаће да организује сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера тзв. Косова Аљбина Куртија у Братислави, сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из дипломатских извора.

Градоначелник Лепосавића од јуче у 5.30 у згради општине и још није изашао

У Лепосавићу је ситуација мирна, а припадници специјалне косовске полиције су у згради општине, јавља извештач РТ Балкан. Испред зграде су војници Кфора, док је иза ограде којом је општина опкољена, пар стотина Срба.

Како незванично сазнаје РТ Балкан, градоначелник Љуљзим Хетеми је унутра. Он је у општину ушао јуче у 5.30 и из општине није излазио. Подсетимо, на нелегалним изборима он је победио са 100 гласова.

Градоначелници Лепосавића и Северне Митровице у зградама општина

Градоначелници Лепосавића Љуљзим Хетеми и Северне Митровице Ерден Атић налазе се у објектима тих општина, преноси Радио Слободна Европа на албанском језику.

Тај медиј сазнаје да је Хетеми од јуче у згради општине Лепосавић из “безбедносних разлога”, али додаје да није успео да ступи у контакт са њим.

Председник општине Звечан Иљир Пеци потврдио је да ради из канцеларије у селу Липа у тој општини, а не из зграде општине.

Адвокат: Србина прегазила гомила војника

Од четворице Срба који су јуче ухапшени двојица су пушени на слободу, док је другој двојици одређено задржавање од 48 сати.

Душану Обреновићу се ставља на терет кривично дело отпор и угрожавање лица под међународном заштитом, док се, по речима адвоката Дејана Васића, не зна које се кривично дело ставља на терет Радошу Петровићу.

Извор: Фејсбук

Васић истиче да је данас обишао Петровића у полицијској станици у јужном делу Косовске Митровице.

“Он је у стабилном здравственом стању. Има повреде и нагњечења које су последица јучерашњих немира у Звечану. Он је био међу грађанима који су мирно седели током протеста који се јуче догодио и он је практично од стране војника Кфора извучен из гомиле и одмах су му на руке стављене лисице. Он је некако од гомиле војника био прегажен”, рекао је Васић.

Обреновић је у тешком стању, рекао је његов адвокат. Њему је потребна хируршка интервенција јер има посекотине по целом телу, а вероватно и унутрашње крварење и хематоме као последице пребијања

Кфор сукоб у Звечану назива “ничим изазвани напади”

Кфор је објавио саопштење о немирима у Звечану, под називом “ничим изазвани напади”.

Наводе се већ познати подаци да је повређено више од 30 припадника те мисије на Косову и Метохији, и да су повећали своје присуство у четири општине на северу српске покрајине.

У току састанак Вучића и Боцан-Харченка

У згради Председништва Србије у току је састанак председника Александра Вучића и амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка.

Подсетимо, стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов поручио је данас да Београд има право да врати “одређени број својих полицајаца и војника” на територију Косова и Метохије.

Додик: Потпуно непримерена реакција припадника Кфора према голоруком српском народу

Потпуно је непримерена реакција припадника Кфора према голоруком српском народу који брани своје право на живот на Косову и Метохији, написао је на Твитеру председник Републике Српске Милорад Додик.

Патријарх Порфирије позвао грађане да умноже молитве за мир на КиМ

Патријарх српски Порфирије позвао је све вернике да умноже молитве за мир на Косову и Метохији.

Он ће свакога дана у 18 сати до недеље 4. јуна служити молебан за благословени мир међу људима пред моштима светог владике Николаја Српског, саопштила је Српска православна црква.

Тзв. Косовска полиција: Настављамо ангажовање на северу са Кфором

Тзв. косовска полиција оценила је данас да је ситуација у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану мирна, али крхка.

У саопштењу наводе да се ангажовање на осигурању безбедности током протеста у градовима на северу КиМ наставља у координацији са Кфором, преноси “Коха”.

У саопштењу се за јучерашње сукобе у Звечану поново оптужују грађани који протестују, тражећи да се специјалне јединице тзв. Косовске полиције повуку са севера КиМ и да нови албански градоначелници не улазе у зграде општина. Додаје се да тзв. Косовска полиција предузима све истражне радње о јучерашњим догађајима.

Застава Србије окачена испред општине Зубин Поток

На згради општине Зубин Поток више нема заставе тзв. Косова. Она је уместо на јарбол, постављена на терасу која је на другом спрату, како не би могла да буде скинута.

Срби су заставу Србије окачили на лампион испред општине.

У Грачаници подигнута нова застава Србије

На кружном току у Грачаници, код споменика Милошу Обилићу постављена је нова застава Србије. Она је током ноћи запаљена.

Петковић: Курти покушава да изазове рат да не би формирао ЗСО

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је за РТС да Аљбин Курти покушава да изазове рат јер је то једини начин да избегне своје обавезе преузете потписивањем Бриселског споразума, односно формирање Заједнице српских општина.

Наводи да је Кфор требало да буде присутан у петак и да спрече улазак „лажних градоначелника у четири општине“, а који су довели до немира и сукоба.

„Наравно да Војска Србије ради свој посао и заштитиће српски народ и државу Србију, јер је то и уставна обавеза, ми не желимо ни рат ни сукобе, ми не изазивамо било какве немире, то је учинио Курти сукобљавајући се са голоруким народом“, рекао је Петковић.

Срби се окупили и испред општине Лепосавић

Велики број грађана и јутрос се окупио испред зграде општине Лепосавић, а новоизабрани градоначелник те општине Љуљзим Хетеми ноћ је провео у згради.

Како јавља репортер „Косово онлајна“, војници италијанског Кфора стационирани су у великом броју на платоу у центру града, а иза њих су возила специјалне јединице Косовске полиције.

Грађани су окупљени испред њих и мирно протестују, а груписани су и код оближњег храма Светог Василија Острошког, у центру Лепосавића и код Основне школе „Лепосавић“.

Двојица ухапшених Срба и даље у полицији, пребачени у јужни део Митровице

Од четворице ухапшених Срба, двојица су и даље у полицији и пребачени су у јужни део Митровице, јавља РТС. Терете се за хулиганизам и одређен им је притвор до 48 сати.

Из болнице су потврдили да има најмање 50 повређених. Један од повређених је у критичном стању, а двоје теже. Међу њима је и бивши председник општине Звечан Драгиша Миловић са повредама грудног коша.

Из Кфора наводе да је најмање 25 њихових припадника задобило повреде.

Куртијев градоначелник Звечана није у општини, отишао у канцеларију у општини Липа

Градоначелник Звечана Иљир Пеци изјавио је данас да није отишао у централну канцеларију општине, већ у месну канцеларију у селу Липа.

Пеци је за ТВ Кљан Косова рекао да су он и његов кабинет данас почели да раде у канцеларији заједнице.

„Отишли смо у канцеларију у селу Липа у општини Звечан. Нисмо отишли у централу због ситуације“, рекао је Пеци.

Према његовим речима, таква одлука је донета после разговора са Кфором и тзв. косовском полицијом.

„У разговорима са Кфором и полицијом дошли смо до закључка да због ситуације морамо да дођемо овде. Верујем да ћемо се вратити у централу“, рекао је Пеци.

Подсетимо, Пеци је јуче целог дана био у згради општине и вирио кроз прозор ка улазу где је дошло до сукоба.

У току састанак Вучића и амбасадора земаља Квинте

Председник Србије Александар Вучић састао се са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и шефом делегације Европске уније.

Александар Вучић са амбасадорима тзв. Квинте (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Састанку присуствује министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Вучић је позвао синоћ међународну заједницу да уразуми премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али не бесмисленим саопштењима после којих му дају визну либерализацију и чланство у Савету Европе без формирања ЗСО.

Кфор обећао Србима да ће косовски специјалци до 15 сати изаћи из зграде општине Звечан

Драган Недељковић, члан привременог органа општине Звечан у српском систему изјавио је испред зграде СО да су синоћ имали разговоре са представницима Кфора.

Кфор им је пренео обећање да ће припадници специјалних јединица тзв. Косовске полиције, њих половина, напустити зграду до поноћи између понедељка и уторка, а да ће друга половина припадника РОСУ зграду напустити данас до 15 сати.

Недељковић је прецизирао да је то обећање али да не зна да ли је први део испуњен ноћас, односно да ли се половина припадника већ повукла и да ли ће се друга повући данас до 15 сати.

Испред зграде општине је тренутно пар стотина људи, на око 100 метара од зграде, а испред је и даље кордон Кфора. Возило косовске полиције за разбијање демонстрација које је стајало на улици окренуто ка радницима сада је померено на сам улазу зграду општине.

Иза овог возила су и даље већи број борних оклопних возила косовских специјалаца.

Ситуација мирна али изузетно напета. Ватрогасци перу улицу и покушавају да рашчисте крш испред општине, јавља извештач РТ Балкан.

Протест „Издали смо Крајину – хоћемо ли издати и Космет?!“

Извор: Покрет за одбрану КиМ

Покрет за одбрану Косова и Метохије и Српска омладина за Космет позвали су вечерас у 20 сати на протест испред амбасаде Немачке. Протест је најављен под геслом „Издали смо Крајину – хоћемо ли издати и Космет?!“

Синоћ су исти организатори, због дешавања на северу Косова и Метохије блокирали аутопут код Аутокоманде.

Београд: Група грађана блокирала ауто-пут код Аутокоманде, протестују због ситуације на КиМ

Марко Јакшић: КФОР штитио РОСУ и полицију из Приштине

Др Марко Јакшић из Народног покрета Отаџбина за „Србин.инфо“ рекао да је Александар Вучић направио договор са Аљбином Куртијом, који му је дао аутобусе за Вучићев „Митинг наде“ и који су превезли Србе са КиМ на митинг што је омогућило сепаратистима из Приштине да упадну у општине на северу КиМ.

„Срби су кренули на посао, на своја радна места нису могли да уђу, а припадници КФОР-а се понашали као они који штите РОСУ и полицију из Приштине. Срби са КиМ траже промену Вучићеве политике и једино право решење је расписивање избора за општине севера КиМ.“

Отказане данашње активности у оквиру НАТО вежбе

Због ситуације на северу КиМ отказане су за данас планиране активности у оквиру велике међународне војне вежбе „Defender Europe 2023“, саопштило је министарство одбране привремених приштинских институција, преноси „Репортери“.

Тзв. Косово је домаћин „Defender Europe 23“, међународне војне вежбе у којој учествује 25 земаља НАТО-а.

Фон Крамон: Није требало да Приштина шаље специјалце на север без Кфора

Специјални известилац за тзв. Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон оценила је, поводом последње ескалације насиља у покрајини, да Приштина није требало да шаље полицију на север КиМ без међународне подршке.

Она је јуче, након разговора са приштинским властима, додала да није реч о мудрој одлуци и да питање уласка у општинске зграде треба да буде део дијалога, преноси „Коха“.

Такође је рекла да наоружане снаге у том делу КиМ могу бити застрашујуће за обичне грађане.

Фон Крамон је изјавила да је упитно, чак и ако се де јуре, или правно гледано, Приштина понаша у складу са својим правним актима, улазити у општинске зграде уз помоћ специјалних полицијских снага.

У Грачаници запаљена застава Србије

Заставу Републике Србије, која се налази поред споменика Милошу Обилићу у Грачаници, запалили су у раним јутарњим часовима непознати починиоци.

Запаљена застава Србије у Грачаници (Фото: Снимак екрана/Танјуг)

Рано јутрос мештани тог већински српског места пријавили су да је запаљена застава која се налази на кружном току, јавља извештач Танјуга. Није познато ко су починиоци.

Радници испред општине Звечан, стоје мирно наспрам кордона Кфора

На око 150 метара од зграде општине Звечан у овом тренутку налази око 50 радника Скупштине општине који покушавају да дођу до својих радних места.

Преко улице је препречена метална ограда, а иза ограде према општини је мањи кордон Кфора у коме је 20 војника, јавља извештач РТ Балкан.

Иза овог кордона, на 50 метара, је окренуто према радницима једно возило косовске полиције за разбијање демонстрација а око возила је већа група косовских специјалаца, неки од њих улазе у општину.

На улици су свуда трагови јучерашњих сукоба – трагови паљевине, касета од шок бомби и сузавца.

Један кордон Кфора је и у улици испод зграде општине. Јутрос су неке од продавница у центру Звечана отворене, за разлику од јуче. Радници који су се окупили у близини општине мирно стоје и чекају даљи расплет.

Курти оптужује Србе за фашистичко насиље

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти током ноћи разговарао је са изаслаником британског премијера за Западни Балкан Стјуартом Пичом.

Kurti sa Kvintom o Zvečanu: To nisu mirni protesti, već „gomila ekstremista u režiji zvaničnog Beograda“

„Разговарао сам са Пичом о нечувеним нападима на полицију, Кфор и новинаре. У демократији нема места фашистичком насиљу — нема позивања од гласачког листића до метка. Грађани свих националности имају право на пуну и неоптерећену службу својих изабраних званичника“, каже Курти.

Тешка ноћ за становнике Звечана

Становници Звечана, после напада КФОР-а и сукоба који су пред општином трајали читаво поподне, десетина рањених, провели су тешку ноћ. Још док су трајали сукоби, док су се центром Звечана чули рафали, салве експлозија, по двориштима кућа, на терасама зграда, стајале су уплакане жене, мајке, супруге, неке су и трчале ка центру, покушавајући да сазнају шта се дешава, да ли је међу повређенима неко њихов, да ли су сви живи.

Извор: Твитер

Касније поподне у Звечан је стигао и владика рашко призренски Теодосије који је у цркви Светог Ђорђа служио молебан за спас града и народа и на коме је било доста људи.

Албански градоначелници Зубиног Потока и Звечана неће данас на посао

Албански градоначелници Зубиног Потока и Звечана касно синоћ најавили да данас неће ићи у зграде ових општина, односно у своје канцеларије, пренели су синоћ приштински медији.

Градоначелник Зубиног Потока Измир Зећири који је на изборима победио са 196 гласова рекао је синоћ за РТК да после напете ситуације у четири општине на северу неће ићи у канцеларију и да је такву одлуку донео и градоначелник Звечана Иљир Пеци.

Њих двојица су, иначе, чланови ДПК и они су јуче ујутру били у Приштини на састанку са америчким амбасадором на Косову Џефријем Ховенијеријем.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 30. 5. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Издали смо Крајину. ХОЋЕМО ЛИ ИЗДАТИ И КОСМЕТ?
    Издали смо Стару Србију и Охрид. НЕЋЕМО ЛИ ИЗДАТИ И КОСМЕТ?

    Владика Николај, последњи у историји канонски Епископ Охридски, грмео је овако:
    „Зар иједан српски свештеник може и сме признати цепање свога народа (на три нације – српску, црногорску и македонску)? Не може родољуб свештеник, већ само издајник.
    Како може иједан српски свештеник да призна географски назив (Црна Гора) за нацију?
    Још је тежи случај са признањем „македонске народности“, што може да призна само суновраћени свештеник“.
    Суновраћени свештеник издајник је Јуда („Он, стрмоглавивши се, пуче по среди“, Дела Апостолска 1:18).

    У контексту те свештене истине мене занима, драга браћо и сестре, следеће. Да ли има некога међу вама ко целива Јуду на икони?
    Нпр. на икони омивања ногу, док је Јуда још био благодатни Апостол (иако је већ имао у срцу сагласност са Сатаном да изда)?
    Или на икони Тајне вечере, која је моменат када је Сатана ушао у њега (са залогајем – за оне који не знају, Јуда је онај који пружа руку преко стола и узима залогај)?
    Или на икони која се зове Издаја, кад Јуда целивом предаје Христа, показујући убицама Ко је Господ у Гетсиманском врту (као што је патријарх српски са јудинским целивом и лицемерном речју лажне љубави предао Христа поганим разбојницима који су се одрекли Имена и Завета Светосавског – „kissed goodbye” Христа како би рекли господари српског Јуде, у србској колевци Вере и расаднику Јеванђеља, европском врту Гетсиманском, Македонији; а „днес притворјајет благочестије“ како каже химна црквена, и позива на молитву за другу половину Старе Србије)?

    Савремени српски епископи верују и исповедају „теологију“ да је „епископ у Цркви жива икона Христа“, „на месту и у обрасцу Христовом“ (постоји и друга, још напреднија и глубокоумнија „теологија“, ближа најнапреднијој, папској: да је патријарх „икона Христа“ а епископи око њега „иконе апостола“…). Допустимо да је тако, односно нека им по вери и речи њиховој буде.
    Али, када су они свештеноиздајници – по нелажној речи највећег србског Сина после Светога Саве – који су не само признали „македонску народност“ и „цепање свога народа“, него су и предали целокупну Цркву Старе Србије франкенштајн нацији туђинаца рођеној у содомском блуду од злог ВМРО оца и још горе коминтерна мајке, онда они постају живе иконе Јуде. По речи њиховој, властитој. Сваки такав епископ, наследник апостола, постаје апостол на месту и у обрасцу Јудином – апостол издајник.
    И ако нико од вас већ, претпостављам, не целива лик Јуде на икони, са којим богословским разлогом и етичким оправдањем правсославни Србин целива живу икону Јудину – епископа који је издао Цркву Старе Србије, предао Тело Христово да се распне?

    А док чекамо одговор на питање, можемо да узгред учинимо и малу анкету: да онај ко целива Јуду на икони испод коментара стави плус; а онај ко целива руку која је потписала предају Тела Христовог туђинима, живу икону Јуде, да стави минус. Чисто да се пребројимо, макар ми који се разговарамо на овом виртуелном тргу.

    6
    3
  2. @Евсевије
    Ви што перфидно и змијски поистовећујете Цркву Христову са сендвичарском гомилом и позивате на раскол и отпадништво због непочинстава неких од епископа, сакривајући се иза софизама и логизама, много сте већи проблем за Цркву од неколицине заблуделих клерика.

    СПЦ, таква каква је, у канонском је и сваком другом јединству са осталим помесним канонским црквама, део Цркве Христове коју ни врата паклена неће надвладати, али ћете зато ви одвући у раскол један део заблуделих и наивних, што вам је вероватно и циљ. Ни Св. Марко Ефески, ни Св. Максим Исповедник, ни Св. Нектарије Егински нису позивали на раскол и прављење парасинагога, као што ви подмукло радите на свакој теми где вам се укаже прилика.

    Није ваше да било кога пребројавате него Христово. Ви ни не знате каквог сте духа. Покајте се, дакле, и исповедите док још имате времена, јер се налазите у тешкој прелести. Уколико сте уопште православни, а не од неке секте, што је под знаком питања.
    Дотле се немојте трудити да одговарате, јер вам неће бити одговорено. Православна традиција не познаје дискусију са јеретицима и непокајаним отпадницима већ само њихово изобличавање и укор.

    Да воскре́снет Бог, и расточа́тся врази́ Его́, и да бежа́т от лица́ Его́ ненави́дящии Его́. Я́ко исчеза́ет дым, да исче́знут; я́ко та́ет воск от лица́ огня́, та́ко да поги́бнут бе́си от лица́ лю́бящих Бо́га и зна́менующихся кре́стным зна́мением

    2
    2
  3. Ау, брат Вјед,
    Па ти се лажно представљаш.
    И клевећеш, Евсевија.
    Ал ајд што клевећеш грешног Евсевија, него клевећеш највеће светитеље Цркве Христове.
    И још проклињеш своје владике, и себе самог с њима.

    1 Вјед ниси, то се види (можда јеси вјед-штац или познавалац меда, то већ не могу оспорити, али том се темом не бавимо).

    2 То што си ме оклеветао да сам ја „поистоветио Цркву Христову са сендвичарском гомилом“, исто је као кад бих ја тебе оптужио да ти својом надахнутом инвективом против „сендвичара“ позиваш на грађански рат међу Србима („Није то “наш народ” него изрод…“сендвичарски олош“…у античкој Грчкој су таквим издајницима укидали грађанска права и протеривали их…“). Глупо, зар не?
    Ја сам само хтео да ти покажем да може бити непријатно у крајњој инстанци, кад ти се буде судило истим судом којим судиш. Јер нема битних разлика између „сендвичара“ и тебе – једнако (п)одржавате издајнике. Односно има их, пар, али обе не иду теби у част.

    3 О светим Марку, Максиму и Нектарију нит вјеш, нити правду збориш.
    Марко Ефески је о епископима издајницима Цркве из његовог времена овако говорио: да су „Кајафин синедрион“, „слуге Сатанине“, „псеудоапостоли који се претварају да су Апостоли Христови“, „безумници“ „под проклетством“, „пси“ и „убице душа“ од којих „треба бежати као од змија“, јер су „гори и од латина будући христотрговци“, а да су сви они који опште са њима „псеудо-хришћани“; а својим свештеницима је заповедао да „на сваки начин избегавају општење са епископима издајницима, да им не саслужују, да их не помињу, и не сматрају архијерејима него вуковима“, и да их као „силоватеље Православне Вере и отачког поретка изгоне одасвуд као ђубре, да им не допусте ни да саслужују, и да их уопште не помињу као Хришћане“. Не баш сасвим онако као што ти сведочиш о њему, а?
    Максим Исповедник овако: „Докле у цркви буду биле јеретичке саблазни и архијереји саблазнитељи, дотле ме никакве речи ни дела неће навести да са њима успоставим општење. И ако се цела Васељена причести са патријархом саблазнитељем, ја нећу“.
    Нектарије Егински није живео у време схизмојеретичких саблазни у Цркви, па зашто би он „позивао на раскол“? Глупа идеја и бизарна логика, зар не? Али, он је прорекао о наступајућем расколу новокалендарских екумениста и својим чадима рекао ово: „Чак и ако сви промене, ви останите при свом Предању. Нека вам домови постану цркве“. И тако су његова чада, послушавши га, управо постали „старокалендарска парасинагога“ како их „канонске цркве“ из ССЦ (Синагоге Сатаниних Цркава) виде.
    Неко ће рећи: није он невјед крив, тако су га учитељи његови научили. Али није тако – преварен ће бити само онај који љуби лаж и неправду. „Зато ће им Бог послати силу обмане, да верују лажи; да буду осуђени сви који не вероваше истини, него заволеше неправду.“ (2.Солунцима 2:11). Другим речима: Бог је онај Који ти је послао силу обмане. Како ћеш се избавити од силе Божје, вјеш ли?

    4 Другом половином врха језика, на другом низу коментара, говориш: „Ко је издао једном, издаће опет“. И „проклет био издајица своје отаџбине”.
    Ту се једино могу сложити с тобом. Они који су издали македонску половину Старе Србије, издаће и косовску. И проклети су, јер су Скопље, Прилеп и Охрид србско Отачаство. И своје проклетство предају свима онима који њихов „благослов“ примају. Што се да видети у теби, евлогимене.

    И ако већ „православна традиција не познаје дискусију са јеретицима и непокајаним отпадницима већ само њихово изобличавање“, хајде, изобличи ме. Аргументима истине, молим.

    5
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading