Саманта Пауер: Формирање ЗСО би помогло нормализацији односа Србије и Косова

Пре 24 године Саманта Пауер је била новинар и извештавала је са Косова и Метохије

Саманта Пауер (Извор: Танјуг/AP Photo/Дарко Војиновић)

ПРИШТИНА Администраторка Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Саманта Пауер, после састанка са приштинском председницом Вјосом Османи, рекла је да Београд и Приштина морају да интензивирају напоре за нормализацију односа, и додала да би формирање Заједнице српских општина помогло у том процесу.

На састанцима са премијером и председницом Османи истакла сам снажну подршку Сједињених Америчких Држава нормализацији односа и охрабрила Косово и Србију да интензивирају напоре да убрзају пут ка овој нормализацији, јер ће сваки напредак у овом правцу бити за добробит грађана обе земље. Оснивање Заједнице општина са српском већином ће помоћи и нормализацији односа, а самим тим, и економском развоју, рекла је Пауер на конференцији за медије после састанка са приштинском председницом.

Она је рекла да су од 1999. године до данас, САД, на различите начине, инвестирале у Косово више од две милијарде евра и да ће наставити да помажу у његовом напретку ка евроатлантским интеграцијама.

Османи је поновила да су САД биле и остају највећи пријатељ Косова, захваливши се на подршци, како је рекла, пре и после проглашења такозване независности.

После јучерашњег састанка са приштинским премијером Аљбином Куртијем, америчка званичница је нагласила да би процес нормализације односа између Београда и Приштине требало да се заврши обостраним признањем, али да је сада неопходно, како је навела, фокусирати се на испуњење тачака постигнутих споразума, посебно на формирање ЗСО.

Пре 24 године Саманта Пауер је била новинар и извештавала је са Косова и Метохије.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/РТВ, 13. 5. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Što bi kazao Bački Srbobranski lala:

    Tamanite Samante.

Оставите коментар