Небојша Малић: Шејтанова понуда

Ђаво је нудио Христу „сва царства овога свијета и славу њихову“ ако му се поклони. Империја тражи исто, али обећава далеко мање. Зашто ико мислио да ће му бити добро ако се потчини ономе ко му доказано добро не жели

Погледајте добро ову „вест“ званичног пропагандног органа Империје:

Извор: РСЕ/Сиви соко

Свакојаки невладници, грантовчани и штифтунговци – кметови све редом – објавили су у последње време рат муралима „злоћинаца“. Данас видим да су напали и мурал Патријарха Павла. „Будимо људи“ им смета. А да им неко прекречи барјак дугиног прогреса, скичали би да је геноцид, дабоме.

Лако им је са муралима, не могу да се бране. Па кад се то још ради сред ноћи, као и свака „поштена“ работа…

Мене више копка што се овај „антифашистички фронт“, појавио баш сад, када свако гледа да преотме и преусмери народно незадовољство недавним физичким манифестацијама „америчке цивилизације“ у ОШ Владислав Рибникар и општини Младеновац. И што је доказ свог „подвига“ послао управо званичном гласилу Империје.

Мени то слути на зло. Јер је Империја још једино за то и способна.

Свет је својевремено покорила не оружјем, већ рекламом: сунчаном Калифорнијом филмова и ТВ серија, а преко њих брендовима које „сви носе“ и предметима као статусним симболима. Једини проблем је што кад одете у ту исту Калифорнију, видите како некоме отимају кола сред Беверли Хилса, а тротоаре недалеко од Холивуда како су постали шаторско насеље дрогираних бескућника. И схватите да су „бољи живот“ и „као сав нормалан свет“ у ствари једна велика лаж.

Ђаво је нудио Христу „сва царства овога свијета и славу њихову“ ако му се поклони (Матеј 4: 8-9). Империја тражи исто, али обећава далеко мање. И ни то што обећава не може да испуни. Можда је некад могла, ко ће знати, али данас не може.

Шта год је некад била, данас је само она Сенка о којој је писао Толкин, која није способна да ствара, већ само да изврће и квари. Нуди богатство и срећу, али све што може да испоручи је страх, страдање и хаос. Рат, злобу, и мржњу. „Направе пустош и зову је мир“, како Тацитов Калгак ономад рече о Римљанима.

Зашто би било ко мислио да ће му бити добро ако се потчини ономе ко му доказано добро не жели? Ако сте заборавили деведесете, или још мислите да је Жути октобар донео „демократију“, погледајте бар шта Империја ради од Украјине, коју наводно воли и подржава – и немилице жртвује као пиона на Великој шаховској табли Збигњева Бжежинског.

И док вас хушкају на рат и инсистирају да продате душу („Цијена? Права ситница!“) зарад тог фантомског „бољег живота“, остаје ми само да се надам да сте читали Горски вијенац и да памтите шта је Владика Данило отписао Турцима:

Спуштавах се ја на ваше уже,
умало се уже не претрже;
отада смо виши пријатељи,
у главу ми памет ућерасте.

Опрема: Стање ствари

(Сиви соко, 15. 5. 2023)Categories: Сиви соко

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Тактика је прилично провидна, “ћириличари” су прекречили мурал посвећен Дражи а “Гробари” онај посвећен Ратку Младићу:
  https://www.klix.ba/vijesti/regija/grobari-prekrecili-mural-ratka-mladica-u-beogradu-osvanula-poruka-protiv-tv-pink/230514029

  Вероватно ће ускоро “Делије” да прекрече Гаврила Принципа а неко ко се потписује као Дверјани, Заветници, Образ и др. ће да пише графите против СПЦ и патријарха…

  А ми треба да бирамо између Вучића у “другосрбијанаца”.

  17
  3
 2. Као и увек, г. Малић јасно види и описује ситуацију у Србији, Империји и свету. Уживање је читати његове текстове чак и кад су о мучним темама.

  12
 3. “О, зар није доста невоље и туге,
  И сурова пута што реже и боде?!
  Вај, узаман море наше крви оде…
  Моја јадна земљо, ми смо и сад слуге.

  Тешко нама!… Ено, туђин се весели
  И сва блага наша отима и хара… ”

  Ово су стихови Алексе Шантића, из песме ” На убогом пољу” написане 1906. године.
  Школа ” Владислав Рибникар” је носила име” Алекса Шантић”.
  Промена имена школе је одрицање од вредности које је заступао Шантић и пристанак на живот на убогом пољу.
  Па ипак, можда се Десанка не би љутила, ако додам :
  Тражим помиловање за недорасле својим предцима

  15
 4. Ко добија дозволе за поседовање и ношење оружја? Исправни и проверени грађани. Ко поседује оружје без дозволе? Криминалци. Кога ће држава разоружати? Исправне и проверене грађане. Даље закључке изведите сами.

Оставите коментар