Шкотска: Пакистанац Хамза Јусуф изабран за председника Шкотске националне партије

Пошто је 2016. за градоначелника Лондона изабран Садик Кан (пореклом Пакистанац), а 2022. за британског премијера Риши Сунак (пореклом Индијац), сада ће и премијер Шкотске бити пореклом из некадашње колоније

Нови председник Шкотске националне партије Хамза Јусуф (Фото: Tanjug/Енду Милиган/ПА/АП)

Након што је Никола Старџон поднела оставку на место шкотске премијерке и председнице Шкотске националне партије (СНП), за новог лидера владајуће странке изабран је Хамза Јусуф.

Он је тако постао први председник СНП-а који је припадник националне мањине. Јусуф је из Глазгова, али отац му је рођен у Пакистану, а мајка у Кенији.

„Народу Шкотске је сада више него икада раније потребна независност и ми ћемо бити генерација која доноси независност за Шкотску“, рекао је Јусуф у победничком говору, пренео је Ројтерс.

Председник СНП-а ће сутра готово сигурно бити изабран за новог премијера Шкотске у националном парламенту, пише Гардијан.

Једна од реакција на Твитеру на вест да је британски премијер Сунак одбио захтев шкотског вође Јусуфа за референдумом о независности Шкотске:
„Хамза Јусуф, нови вођа Шкотске, пореклом муслиман из Пакистана, позвао је на референдум о независности, који је премијер Британије, Индус Риши Сунак, сместа одбио.
Ко би рекао да ће се британска политика ,завади па владајʻ примењена на Индусе и муслимане Британцима вратити на овај начин?“

Он је тренутно министaр здравља и био је убедљиво најискуснији кандидат за новог лидера странке, додаје лист.

У победничком говору обећао је да ће наставити са социјално инклузивном и политиком левог центра његове претходнице. Међутим, за разлику од Старџонове одустао је од идеје да наредни генерални избори буду „de facto референдум“ о независности Шкотске.

Након што је 2016. за градоначелника Лондона изабран Садик Кан (пореклом Пакистанац), а 2022. за премијера Уједињеног Краљевства Риши Сунак (пореклом Индијац), од сада ће и премијер Шкотске бити припадник националне мањине, што је донедавно било незамисливо у Великој Британији.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 27. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Подсећам да је Србија била претеча, још пре 35 година,
    када је на челу Председништва био извесни Риза Сапунџија.
    А онда је почео грађански рат

    14

Оставите коментар