Патријарх Порфирије: Истрајати на путу дијалога, али се не смеју прихватити ултиматуми и уцене

Дајмо све од себе да останемо за столом који ће очувати мир и нама и свима око нас, јер ако се овде опет покрене спирала зла, нема сумње да ћемо сви бити потпуни губитници, рекао патријарх

Патријарх Порфирије говори на годишњици обележавања агресије НАТО 24. марта 2023. у Сомбору (Фото: НСПМ)

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије изјавио је у Сомбору, на обележавању годишњице НАТО бомбардовања Југославије 1999. године, да су читавом свету најпотребнији мир и међусобно разумевање и да треба истрајати на путу преговора, али не и прихватати ултиматуме.

Како је рекао, треба се молити и борити да се истраје на путу свих разговора и преговора, на путу дијалога чији је циљ макар елементарно разумевање међу људима, али се не смеју прихватити ултиматуми и уцене по било коју цену.

„Мислим на ултиматуме и уцене који подразумевају поклањање себе и свога, одрицање од себе и свога. Дајмо све од себе да останемо за столом који ће очувати мир и нама и свима око нас, јер ако се овде опет покрене спирала зла, нема сумње да ћемо сви бити потпуни губитници“, рекао је патријарх.

Он је додао да су читавом свету најпотребнији од свега мир и међусобно разумевање, „свест да места има за сваку живу душу и сваки народ да организује себе и свој живот онако како њему најбоље одговара“.

Епископ бачки Иринеј (Буловић): Руководство Србије и председник Александар Вучић неће пристати на успостављање независности КиМ

Патријарх је додао да се данас молимо јер се у Европи води војни сукоб који прети да у свој бездани вртлог увуче читав свет, а молимо се и да у Украјини што пре утихне оружје које сеје смрт и пролива недужну крв.

„Неки би хтели да наш српски народ преко реда гурну у сукобе“, рекао је патријарх Порфирије и позвао људе да граде и чувају божји мир у себи, да би се после тога могли мирити са ближњима.

Најнесразмернији војни сукоб од кад је света и века

Помен страдалима служиo je патријарх српски Порфирије, који се захвалио свим присутнима.

Он је рекао да је НАТО агресија била „најнесразмернији војни сукоб од кад је света и века“, као и да „ми данас чинимо исто што су Сомборци чинили тада“.

„Тог ратног пролећа, Сомборци су се окупљали на овом Тргу који носи име Светога Георгија, а преко њега и нашег Бога. Сабрали смо се да се помолимо за све који су неправедно пострадали од пуцања са неба“, рекао је патријарх.

„Молимо се и боримо се да се наша страдања не поновe, ни нама ни било коме другоме“, казао је он. „Али не прихватајмо ултиматуме и уцене по било коју цену. Ултиматуме и уцене који значе одвајање од себе и свога.“

„Говорећи ово загледан сам у крст на коме је разапет наш Исус, али и милиони људи, па и жене и деца широм света. И хиљаде наших, од цара Лазара, до Радована Медића и Милице Ракић“, истакао је патријарх Порфирије.

„Молимо се за све невино пострадале у пролеће 1999. Бог нек им душу прости и да им вечни покој. Нека сте сви Богом благословени и живели на много година“, завршио је Порфирије.

Опрема: Стање ствари

(Fonet, РТ/НСПМ, 24. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

15 replies

 1. Дакле, гив пис а ченс – кажу у глас отужни и изгубљени духовник и његово духовно чељаде, изгубљени пастир и изгубљена овца ( која се “ претпоставља “ као вук ), београдскопашалучки, рајетински јоко и џон, оно и ленон, перић и вучић, вучић и перић… Није то ВИШЊИ МИР, то је овоземаљски, трули, безблагодатни мир јаловог компромиса који не зна за Истину, Слободу и Правду !
  Никада речи србског патријарха нису биле овако јефтине, баналне и празне, никада нису биле овако мало србске… Нашто ће ми онда ?

  52
  1
 2. Irineja su ustolicili NATO-fasisti i BoTa. Ovoga nam je doveo veliki demon Vatikanski, licno.
  Nedostojni i jedan i drugi. Od odlaska Blazenopocivseg Patrijarha Pavla ja cu i dalje cekati Dostojnog.

  33
  4
 3. ”Мир у злу или спокојство у слабости је рђав мир”, каже пророта
  Милан Н. Милутиновић (стр. 395 , ”Богочовек Исус Хрстос – живот
  и рад његов – Уједињено и објашњено четворојеванђеље”, 1925 год.,
  са благословом Патријарха Димитрија).

  Блажен Јероним:
  ”Мудрост без доброте је злоћа; безазленост/доброта
  без мудрости је глупост.”

  Владика Николај:
  ”А ви, Срби где сте? Милиони Срба боје се Бога и стиде се светаца
  Божјих. Где се налазите вас неколико стотина што стојите испред
  народа српскога: да ли сте са Европом или са својим народом? Ако
  кажете да сте са Европом, онда се брзо лечите да не би заразили
  свој народ.* Ако ли кажете да сте са својим народом, пазите да се не
  ухватите у лажи. Јер није лак пут народни. То је узан и тесан пут
  поста и молитве и милостиње. Али то је једини спасоносни пут. Богу
  нека је слава. Амин.”

  https://srbin.info/pocetna/aktuelno/sv-nikolaj-zicki-ako-kazete-da-ste-sa-evropom-onda-se-brzo-lecite-da-ne-bi/

  *”ДИЈАЛОГ” са благословм Патријарха под слоганом: ”ЕУ нема
  алтернативу”?!
  Лудо, да луђе не може бити!
  Тешко је определити се шта је лудо а шта луђе, између
  Вучићевог ”Дијалога” или Патријарховог ”Благослова”!

  28
  1
 4. Зашто су им лица, свакога дана све више и више, тако озверена?

  „Ми несмо браћа, ми Срби несмо! Или ви несте Немањин сој?
  Та да смо Срби, та да смо људи — та да смо браћа — ох, Боже мој!..“

  20
  1
 5. Постоји решење за ову ситуацију и оно је веома једноставно. Да се појединцима који немају другу улогу до да замагљују очи народу обрије брада.

  13
  3
 6. Не зову Срби празник посвећен Светом Георгију Георгијев дан, нити га зову Ђорђевдан, него пролећни Ђурђевдан, а зимски Ђурђиц .Црвени нам се Ђурђева брада са заставе ,а ми не знамо ништа о томе. Кад уђем у разред у ком предају моје младе колеге и поставим само једно питање :Како се зове наше писмо? ,никад не добијем тачан одговор. Онда поставим друго :Због чега се наше писмо зове азбука? Ни на то питање деца не знају одговор, јер то није у Клетовим и Логосовим уџбеницима истакнуто као битно и неће бити питање на такмичењу које организује Друштво за српски језик и књижевност па не мора да се зна. И остају без знања да је АЗ ја који сам од Бога добио реч и слово БУКИ, да преносим знање ВЈЕДИ ,да користим говор ГЛАГОЛ и да славим Ж – ЖИВЈЕТЕ, живот са раширеним рукама ка небу и ногама чврсто укорењеним у тло и са човековом вертикалом у средини живота, усправном и исправном. И мени је јасно шта нам се одавно ради и колико нам се наудило и колико су нас натерали да од себе одступимо незналице, лицемери и кукавице .

  31
  1
 7. #################################################
  “Косово и Метохија је окупирана српска територија”
  #################################################

  Ђурђевдан је и моја слава. А да ли ти Данице знаш да је Георгије пао од српске руке?
  А Србин је био и горе поменути Јероним који је такође један од 4 највећа католичка свеца и само због своје пргавости није изабран за поглавара јединствене хришћанске цркве aли католици још увек користе његов превод Библије на латински.

  6
  10
 8. @ Онорије:

  „…поглавара јединствене хришћанске цркве”

  “poglàvār — m (poglavàrica ž) 〈G poglavára〉 1. pov. glavar (ob. sela) 2. onaj koji je na čelu Katoličke crkve; papa …
  -Veliki rječnik hrvatskoga jezika” https://hrvatski.en-academic.com/63850/poglavar

  „Јединствена хришћанска црква”

  То може бити само Православна Црква, што уосталом исповедамо двапут дневно, по молитвеном правилу, у Симболу Вере:
  „Верујем . . . у једну, свету, саборну и апостолску Цркву.”

  “Зато се народ мој одведе у ропство што не знају”
  –Isaija 5

 9. @Кирил Језикословац

  “То може бити само Православна Црква…”

  Наравно, ради се о 4. – 5. веку наше ере. Да ли сваки пут треба да се понавља оно што се подразумева?

  6
  1
 10. @ Марк Еугеникос:

  Не, не подразумева се. Чему онда назив „јединствена хришћанска црква”? У то време није било раскола Исток-Запад. Говорило се једноставно Црква. Ми православни и данас кажемо исто тако – Црква, а унијати и католици се баве некаквим „јединством цркава”.

 11. #################################################
  “Косово и Метохија је окупирана српска територија”
  #################################################

  @ Кирилo Језикословац

  Ћирило-Ћиро Ћирјаковићу, да видимо шта тебе тишти. ЛаХки је мало нервозан али ти си кул. Драго ми је што си сложио са главним наводима мог коментара. Твој линк нисам ни погледао пошто Хрвати нису ни постојали тада а поготово не хрватски језик тако да ме се они не сматрају ни мало.

  Можда си нешто хтео да кажеш о старој српској речи ‘поглавар’? Има чак оних који тврде да је реч ‘глава’ преузета из латинског а у ствари је супротно. Латински је млад, вештачки језик који је много преузео из српског и формирао се попут нпр босанског (или раније хрватског), што ће рећи – у српском окружењу. Доказати претходно је врло лако пошто ‘глава’ има много изведеница (поглавар, главни, главоња, главић, итд) а латинска реч нема ни једну.

  У коментару сам употребио генеричку форму (да би цео свет разумео) а ‘јединствена’ сам користио зато што сви (поготово на Западу) сматрају Џерома католиком и пренеразе се кад им кажем да је био Србин. Било је то време после Константинове смрти а пре мог рођења, много пре него што се католичка секта одвојила од матице.

  На основу коментара код твог имењака мислим да си се мало изгубио у времену и простору. Не треба гледати грб тзв. Византије и Србије већ је довољно погледати винчанско писмо. Баш као и у случају Југославије, нисмо ми баштиници Византије већ њени творци. Срби су били прогонитељи хришћана али и утемељитељи хришћанства и његовог успостављања као светске религије.

  Али можда случајно знаш од када се наша црква назива православном? Вероватно би питање – када су Срби примили хришћанство – било за тебе потцењивачко али једно друго можда није – која је била моја титула и да ли сам ја био поглавар православне цркве?

  8
  12
 12. @Кирил Језикословац

  “У то време није било раскола Исток-Запад.”

  Уф… жао ми је само што нема упоредив текст на српском, или барем на руском: https://en.wikipedia.org/wiki/Schism_in_Christianity

  https://en.wikipedia.org/wiki/Schism_in_Christianity#/media/File:Major_denominational_groups_and_heresies_within_Christianity.svg

 13. @ Марк Еугеникос:

  Не смета енглески, језици не познају идеолошке поделе. Но ево Вам на српском, ако вас занима:

  Св. Јустин Поповић – Догматика Православне Цркве – Том I:

  Антитринитарне јереси
  https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom1/28/
  Filioque
  https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom1/29/

  На страну што раскол Исток-Запад подразумева отпадање Римокатолика од Цркве, а не рецимо Аријанаца или Монофизита.

  Јереси су старе колико и Хришћанство, међутим ни једна од њих се не може назвати Црквом, без обзира на број чланова, историју или политички утицај, из простог разлога јер је Црква тело Самог Бога. А оно се не може делити нити умножавати. Зато је екуменизам, по речима Св. Јустина Ћелијског, СВЕЈЕРЕС. И зато вам ниједна православна особа, која познаје основе своје вере, неће говорити о “јединству цркава” нити о “универзалној хришћанској цркви”. Тако нешто можете чути само од католика и екумениста. Ту не убрајам номиналне православце-обичајце, нити неке што не знају ни те основне ствари о вери, што им не смета да празнослове и “уче” друге да су Апостоли присутни на Педесетници били Срби.

 14. Може ли ми неко одговорити: постоји ли икакав канон, одлука неког сабора, помјесне цркве, васељенског сабора и сл. којом се каже да се римокатоличка црква не сматра црквом, тј. негира?

  Хвала унапријед.

 15. @Кирил Језикословац

  Хвала, прихватам објашњење. Изразили сте се прецизније него ја, а прецизност у изражавању је врлина.

Оставите коментар