Институт за јеврејске послове: Недићева влада није прогонила Јевреје (1994)

Институт за јеврејске послове из Лондона поправио свој извештај о антисемитизму у свету захваљујући г. Давиду Албахарију и пок. г. Јаши Алмулију, пише Никола Милованчев

Милан Недић (Фотодокументација Политике)

Задњих година поново су ојачали притисци да се наметне измишљена хипотека саодговорности владе Милана Недића за нацистички геноцид над Јеврејима у Србији 1941-1944; та пропаганда је на жалост толико јака, да после много понављања, у њу почињу да верују чак и неки добромислећи али недовољно информисани људи.

Зато желим да подсетим нашу јавност на писмо читаоца Политике из Лондона Ж. З., које је штампано у том београдском дневном листу, у рубрици Писма читалаца, 13. маја 1994. (бр. 28939, стр. 6). Преносимо у целости ово писмо, објављено под насловом „Истина о Недићу. Погрешна оцена – оптужба – о Недићу као суорганизатору убиства српских Јевреја 1941-1942.

„Угледни Институт за јеврејска питања у Лондону одлучио је да исправи своју погрешну оцену о Милану Недићу као „суорганизатору убиства српских Јевреја 1941-42 године”, објављену прошле јесени у свом Светском извештају о антисемитизму за 1993. годину. У новом извештају за 1994. Институт доноси исправку у којој подвлачи да су „уништење српских Јевреја организовали и извршили искључиво Немци“.

До ове исправке дошло је после вишемесечних напора бившег председника Јеврејске општине у Београду и садашњег почасног председника београдске Секције Јевреја који су преживели холокауст, Јаше Алмулија. Он је Институту упутио документовану анализу према којој шеф квислиншке владе за време немачке окупације Милан Недић није одлучивао о судбини Јевреја у Србији који су хапшени и слати у логоре по одлуци немачких власти и затим били убијани од њихових војних и полицијских органа.

Алмули је у својим писмима Институту подвукао да је исправка погрешне оцене улоге Недића у страдању српских Јевреја неопходна јер је обавеза Јевреја да пруже отпор сваком искривљавању историје њихове највеће трагедије. То поготову немеће садашња ситуација у Југославији, напоменуо је он, у којој хрватска ратна пропаганда већ више од две године чини напоре да, смањујући кривицу немачких нациста, одговорност за страдање српских Јевреја пребаци и на Србе.

Став према коме оцену о Недићу у погледу Јевреја треба исправити подржао је председник Савеза јеврејских општина Југославије Давид Албахари. У писму које је упутио уреднику Светског извештаја о антисемитизму др Ховарду Спиру, Давид Албахари је, између осталог, изјавио:

„Пре извесног времена више чланова наше заједнице су нас упозорили на нетачну констатацију у ‘Светском извештају о антисемитизму за 1993’ у погледу Милана Недића, шефа српске квислиншке владе за време Другог светског рата. Милан Недић је ту оквалификован као „коорганизатор“ уништења српских Јевреја. Слична изјава о улози Недића била је објављена у часопису „Петерн ов Предјудис“ у чланку који је написао Ласло Секељ и у коме је аутор тврдио да је „генерал Недић наредио и организовао депортацију српских Јевреја у немачке логоре 1941-42. године“. Обавезни смо да изјавимо да сви расположиви историјски документи доказују нешто друго – а то је да су стварни организатори свих мера против Јевреја у Србији биле немачке окупационе власти”.

Институт је почасног председника београдске Секције преживелих Јевреја, Јашу Алмулија упознао са текстом исправке која, по његовој оцени, одговара историјској истини.

Ж. 3. Лондон
(Име и адреса познати редакцији)

Мотивисан овим писмом из 1994, желео сам да проверим његове наводе. На жалост, ни једна библиотека на нашим просторима нема књигу „Антисемитизам. Светски извештај 1994“ (Antisemitism. World report 1994), кojу је издавао Институт за јеврејске послове из Лондона (Institute of Jewish Affairs, London). Ипак, успео сам да из антикваријата у Лондону добијем Светски извештај о антисемитизму за 1994. годину, у којем је деманти објављен у одељку о стању у СР Југославији (Србија и Црна Гора), на страни 157, и у прилици смо да га објавимо.

Текст исправке Извештаја о антисемитизму за 1993, у којем је неистинито оклеветана влада генерала Милана Недића, гласи:

Erratum

In Antisemitism World Report 1993. Milan Nedic, the head of the quisling Serbian government in the Second World War, was described as »a co-organizer of the murder of Serbian Jews in 1941-2«. In fact, the destruction of Serbian Jewry was organized and implemented solely by the Germans.

Исправка

У Светском извештају о антисемитизму за 1993. је Милан Недић, шеф квислиншке српске владе у Другом светском рату, описан као „суорганизатор убиства српских Јевреја 1941-1942“. У ствари, уништавање српског Јеврејства су организовали и спроводили искључиво Немци.

Извештај „Антисемитизам. Светски извештај 1994“ (Antisemitism. World report 1994), стр. 157.

Горе цитиран навод је врло редак пример у којем је Институт за јеврејске послове из Лондона поправио свој извештај о антисемитизму у свету. Захвалност за то очито дугујемо г. Давиду Албахарију, пок. Јаши Алмулију, као и појединим другим члановима заједнице Јевреја у Србији, који су били сведоци нацистичких злочина 1941-1942, а сада већ давне 1994. године су још били живи, и могли су о томе да сведоче.

Њих ради, и истине ради, поновимо: генерал Милан Недић, председник владе измучене и окупиране Србије, није учествовао у истребљењу Јевреја у Србији у Другом светском рату.

Никола Милованчев (Фото: Медија центар Београд)

Неистине Ласла Секеља и његових следбеника немају историјску основу.

Никола Милованчев

Опрема: Стање ствари

(Јадовно 1941, 3. 3. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

6 replies

 1. На жалост и српску срамоту, господин Милованчев се узалуд труди…. У званичној историји, и што је још далеко срамније, у сећању огромне већине Срба лоботомисаних комунистичким терором и бесомучном пропагандом, генерал Недић необориво слови као ратни злочинац, квислинг и, логично, као и прогонитељ Јевреја… Садашњи Срби једноставно не заслужују да имају праведника какав је био Милан Недић, а оних правих, бивших Срба ионако већ одвно нема.

  25
  2
 2. Сарајево испод Требевића ти си варош Карађорђевића…Бићеш главни град Србије…

  12
  4
 3. Краљевина Србија: Београд и Македонија, Војводина, Босна и Косово.
  12 милиона најбољих људи на планети…
  Ми ћемо отићи, али браћа и сестре ће се препознати и једни другима опростити …ИХ…

  5
  2
 4. Леон Коен о споменику жртвама комунистичког терора:
  На десетине хиљада недужних људи тако је страдало под измишљеном оптужбом
  да су „народни непријатељи“, „издајници“ и „сарадници окупатора“,
  док стварни разлог за њихову ликвидацију без суда уопште није био у оном
  што су током рата чинили него у оном што су били у јавном и приватном животу.

  18
  1
 5. Највећи градови: Београд, Скопље, Сарајево, Нови Сад, Ниш, Бањалука, Приштина…Пшеница, кукуруз, парадајз, паприка, шљиве, смокве, грожђе, мандарине, мед….животни век неограничен…

  9
  3
 6. Хвала г. Давиду Албахарију али није потребно да нас брани од фашиста, Бог је на нашој страни. Могу сви њихови институту да пишу шта год хоће нико у свету више не обраћа пажњу на то. Сви који још „поштују“ Запад су изабрали погрешну страну света.

  2
  2

Оставите коментар