Ивица Дачић: Нисам сигуран да ћу доживети улазак Србије у ЕУ, Бриселски споразум као потпис на салвети

Један од предлагача поводом КиМ је и Макрон који каже да не треба да се примају нови чланови – па каква је то перспектива? Турски преговарач који је започео преговоре с ЕУ већ је умро, изјавио Дачић

Кетрин Ештон и Ивица Дачић приликом потписивања Бриселског споразума 2013. (Фото: Савјет ЕУ)

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да није оптимиста поводом тога да ће дочекати да Србија постане чланица Европске уније због њиховог замора од проширења.

Дачић је подсетио да је прошло 20 година од Солунског самита када је Западном Балкану обећана европска перспектива. Међутим, како истиче, неопходно је обновити политику проширења.

„Ми имамо кризу критеријума, то јест уопште их немамо. Свесни смо унутрашње прекомпозиције ЕУ у овом тренутку, али она је дала обећање да ће следећа чланица доћи са Западног Балкана. Чули смо много прича да смо високо на лествици приоритета, али је очигледан замор. Државе ЕУ се питају да ли би нови чланови допринели јачању ЕУ, а ми се питамо да ли правно усклађивање са ЕУ има смисла, ако напредовање стоји и не зависи од критеријума који су постављени као прави“, напоменуо је Дачић.

Драгомир Анђелковић: Вучић у потрази за српским Наџибулахом или Како преварити суд историје

Каже да се европски замор од проширења осећа и огледа на примеру Северне Македоније, која је 2018. пристала на промену имена како би постала чланица а већ 17 година чека на Унију. У том периоду је, како је иронично приметио, и преговарач Турске преминуо (Хатис Берил Дедеоглу умрла је 2019. године), алудирајући колико се дуго чека на чланство званичне Анкаре у Унији.

„У француско-немачком предлогу за дијалог Београда и Приштине, иако се зна колико је тежак за обе стране, у само једној реченици спомиње се европска будућност. Барем напишите да је то у 21. веку, барем толико можете! Један од предлагача је и француски председник Емануел Макрон који каже да не треба да се примају нови чланови – па каква је то перспектива, ако имате ову динамику као ми око отварања и затварања поглавља? Па погледајте, турски преговарач који је започео преговоре са ЕУ вероватно је већ умро. Надам се да ћу ја бити боље среће, пошто сам ја започео преговоре“, пита Дачић.

Констатовао је да је потписивање Бриселског споразума као потписивање салвете у хотелу.

„Као да сам потписао салвету у овом ресторану“, реко је Дачић.

С*ање ствари: Дачић повукао свој потпис са Бриселског споразума!

Он је додао да то не умањује нашу љубав ка ЕУ, али је и упозорио да можемо да дођемо до тренутка када то чланство неће бити ни важно, јер тренутно већина грађана не желе да уђу у ЕУ, што се у Србији први пут десило.

Дачић је захвалио Мађарској на њеној подршци Србији на европском путу.

Истакао је и то да Отворени Балкан није споран, али да није замена за ЕУ, те да ЕУ може обједињујући фактор на Западном Балкану, али имајући у виду постојећу ситуацију, како је рекао, нико у ЕУ не може да гарантује ништа.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 9. 3. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. „Ивица Дачић: Нисам сигуран да ћу доживети улазак Србије у ЕУ, “

    Немој се секирати, доживео си Бриселски споразум.
    Ми сад треба да га преживимо.

    20
    1

Оставите коментар