Никола Варагић: Организовати литије без благослова патријарха и одлазити на молебне за КиМ које служи патријарх

Зашто је патријарх одбацио оне који воле Цркву и КиМ, а брани оне који не воле Цркву и КиМ? Мени се чини да је патријарх Порфирије уцењен, тј. да је цела СПЦ уцењена

Патријарх Порфирије на молебну за КиМ (Извор: Снимак екрана/ТВ Храм)

Био сам на првом молебну за Косово и Метохију у Храму Светог Саве који је служио патријарх Порфирије. За недељу, 5. март, биле су заказане литије за Косово и Метохију, које организују исти људи или исте организације које су организовале литије против Европрајда (те литије су имале подршку неких владика, а на крају се и патријарх Порфирије појавио и служио молебан). Поред тога, опозиција која је против прихватања ЕУ плана за КиМ најавила је подршку литијама за КиМ, али и друге видове борбе. Сви који су против прихватања ЕУ ултиматума или плана за КиМ, и део су СПЦ, били су у Храму Светог Саве на молебну у петак.

Патријарх Порфирије је свима нама – који смо црквени људи, а против власти која десет година умањује ионако слабо присуство Србије на Косову и Метохији, што је почело прихватањем тзв. Бриселског споразума, а кулминирало ЕУ планом или ултиматумом за КиМ – поручио (то је мој утисак) да смо „добронамерни”, али да „биће Цркве не разумемо”, или бисмо „хтели да кројимо” Цркву „по својој слици и прилици”, затим да Црква нема „ништа против да свако изрази бригу о светој српској земљи КиМ на свој начин и да га организује изван храма, али Црква не може пристати да се без ње изван храма неко облачи у њено име и користи њено име без обзира о којој врсти организације се ради без обзира што може имати истинске и часне намере”, пошто „Црква зна ко је и шта је, а иза разних организација не знајмо ко стоји, а често то ни они сами не знају”.

Патријарх Порфирије: Цркву нико не треба да учи шта је Косово и како да поступа на Косову и око Косова

Стојим, слушам беседу патријарха, гледам, у Храму испред патријарха Порфирија стоје проф. др. Милош Ковић, проф. др Слободан Рељић, др Слободан Јанковић, Александар Павић, Драган Вујичић, Миодраг Зарковић, Слободан Стојичевић, Александар Живковић, организатори литија из Савеза православних жена, чланови удружења Лекари и родитељи за науку и етику, Двери, Народне странке и осталих патриотских странака опозиције. Да ли је патријарх стварно на њих мислио и да ли патријарх стварно не зна ко стоји иза нпр. Покрета за одбрану Косова и Метохије? А да они који воде државу знају шта раде и где нас воде?

Зашто функционери и чланови СНС и СПС нису били на молебну за Косово и Метохију? Зар позив на молебан за КиМ није упућен свим грађанима, свим Србима којима је стало до КиМ? Патријарх је јуче на крају беседе рекао да „Црква никада није била, нити ће бити, нити може бити фактор сукоба, већ место за разумевање и тешење” и да је она ту „да теши да буде компас и оријентир, а никако да доприноси раздорима”. Ипак, никога из власти није било у Храму Светог Саве, а ни оних који су гласали за странке владајуће коалиције. А патријарх гура од себе оне који долазе у Цркву. То је, у најмању руку, необично понашање пастира према свом стаду.

Јер – да није било нас из опозиције – на молебан у Храм Светог Саве који је служио патријарх СПЦ дошло би 50 људи, и то би изгледало жалосно. Шта ће свет сада да мисли, и непријатељи и савезници, колико је српском народу стало до КиМ, ако Срби не долазе на молебан за КиМ који служи патријарх СПЦ? А нема великих протеста опозиције? На протесту опозиције 15. фебруара било је ангажовано толико полицајаца да су могли да ухапсе све који су дошли на протест. Били су сакривени у околним улицама, десетине џипова и „марица”. Исто тако и око Храма Светог Саве било је распоређено довољно полицајаца да се ухапсе сви који су дошли на молебан. Људи из власти не долазе на молебан, али шаљу полицију, док патријарх има и обезбеђење тако да не може нико да му приђе. Мислим да је оно што је урадила власт хапшењем Златановића и Кнежевића била музика за уши за амбасадоре НАТО држава у Србији, као и беседа патријарха Порфирија на молебну за КиМ.

Патријарх Порфирије је неодређено рекао да би неко Цркву да упрегне „да им буде – опростите опет на изразу – у њиховом програму бесплатни извођач радова, да им изводи радове у њиховом лицемерном и недобронамерном науму”. Судећи према броју верника који су дошли у Храм на молебан који је служио патријарх, изгледа да народ верује да је СПЦ „бесплатни извођач радова”  власти, „да им изводи радове у њиховом лицемерном и недобронамерном науму”. Зато ме не би чудило да на следећи молебан дође врх СНС, са својом војском „сендвичара”.

Патријарх је на неки начин грубо одбацио вернике који долазе у Цркву и боре се за КиМ, због оних којима се „диже коса на глави” само кад им се спомене црква или који продају КиМ. Због тога се сада јављају коментари типа „патријарх је доведен да уништи Цркву“, „на следећи молебан нико неће доћи, то је био циљ оних који су довели Порфирија на трон Светог Саве“. Сада сви који су говорили да је патријарх Порфирије „Вучићев играч”, могу да кажу да су били у праву, а да смо ми, који смо очекивали да патријарх буде уз свој народ, погрешили. Заиста тако изгледа.

Протојереј Јован Пламенац: Да ли ће молeбни одбранити КиМ или ће српски народ превести жедног преко воде?

Зашто је патријарх одбацио оне који воле Цркву и Косово и Метохију, а брани оне који не воле Цркву и Косово и Метохију? Мени се чини, сад кад је прошло скоро 24 часа од молебна, да је патријарх Порфирије уцењен, тј. да је цела СПЦ уцењена. Беседа патријарха је изгледала као беседа човека коме су ставили пиштољ на главу и дали текст да прочита, како би отерао људе од себе. И даље ми је тешко да прихватим да је патријарх Порфирије, а то значи и Синод и Сабор СПЦ, обичан „Вучићев играч”. Знам да постоје свештеници којима се није свидела патријархова беседа, за епископе не знам – нико се још увек није огласио, што не значи да неће.

Ипак, кад се мало боље анализира патријархова беседа, он је рекао да Црква нема „ништа против да свако изрази бригу о светој српској земљи КИМ на свој начин” и да „може имати истинске и часне намере”. Патријарх је био у праву и за све што је рекао у вези с постом, смирењем и молитвом, молитва заиста јесте најјаче оружје хришћана. Једино спорно је то што се патријарх, односно Црква, оградила од литија и протеста опозиције, односно, од верника који чине већину црквеног народа. Мени се чини да је порука коју је патријарх послао: Цркви су руке везане, подржаћемо свакога ко може да нас ослободи, али да то не ради у име Цркве. Ако је то тако, то је поштено и исправно. Исправно јер Црква мора да остане одвојена од државе, а поштено јер Црква не сме да се меша у изборе. Међутим, било би поштено да сад патријарх или СПЦ не подржи ни владајућу коалицију да остану на власти, да не буде ничији „извођач радова”. Пре свега, да се СПЦ јасно изјасни, да ли прихвата или одбацује ЕУ план за КиМ. Тај ЕУ ултиматум патријарх није поменуо у беседи, па ми и даље не знамо став СПЦ поводом тог плана или тих преговора. Можда је патријарх послао поруку да ће СПЦ остати уз свој народ на КиМ и ако се усвоји ЕУ план и тзв. Косово постане независна држава? Заиста је нејасно шта патријарх или СПЦ мисли о ЕУ плану, а настављају се разговори у Бриселу поводом тог плана за КиМ. Да ли СПЦ „изводи радове” за ЕУ или НАТО? Да ли због тога неки све то доводе у везу са договором између СПЦ и САД, а који је укључивао аутокефалност МПЦ-ОА, пут патријарха у САД и ЕУ план за КиМ?

Родољуб Лазић: Један коментар на речи патријарха да „Цркву нико не треба да учи шта је Косово“

У суштини, ништа се није променило након беседе патријарха Порфирија. Мени се чини да сада патријарх или СПЦ нису највећи проблем. Чак и да је патријарх Порфирије „Вучићев играч”, то није цела СПЦ, сигуран сам да има владика који то нису, а још више свештеника, на крају, Цркву чини и народ (мирјани), у народу је велика већина против прихватања ЕУ плана за КиМ и против екуменизма. Наше је да идемо у храмове и цркве на молебне за КиМ, пошто су то наши храмови и наше цркве и зато нећемо да дозволимо да нам их било ко отима, па чак и ако се ради о епископима. Отераћемо епископе и довести друге.

И литије ће ипак бити одржане, а молебни ће се наставити. Јасно је да ће коначно решење за КиМ доћи кад се заврши рат у Украјини. Зато молитва заиста јесте најјаче оружје које имамо: да се Срби сложе и обоже, да се непријатељи уразуме или да неки бољи људи воде НАТО државе, да Русија што пре успешно заврши мисију у Украјини и да Србија у својим међународно признатим границама и према УН резолуцији 1244 након договора између Русије и Запада постане део руске интересне зоне, део источног европског блока. Јасно је да без помоћи Бога не можемо сачувати или повратити КиМ. Зато не бих потценио молитве, литије и молебне. И не бих потценио интелигенцију и информисаност наших владика, па и ако они потцењују нас.

Протојереј-ставрофор др Велибор Џомић: О поретку Српске православне цркве у Сједињеним Америчким Државама

На крају – немамо други избор осим да организујемо литије без благослова патријарха и да одлазимо на молебне за КиМ које служи патријарх Порфирије.Categories: Разномислије

Tags: , , , , , , ,

20 replies

 1. Прво, литије без архијерејског благослова нису литије већ обичне протестне шетње.
  Друго, плашим се да смо ми толико подељени и подозрењем окренути једни према другима да сваки покушај неког артикулисаног протеста има идентичну судбину а то је његово разбијање, гашење и међусобне оптужбе за сарадњу са службама што се уосталом најбоље видело приликом “литија” против Прајда
  Треће, ова и оваква Црква сноси не малу кривицу за ситуацију на Косову али и у друштву генерално.
  Дај Боже да нас наши архијереји изненаде и да се заиста покажу како прави пастири Христовог стада

  53
  5
 2. Naivno smo se nadali u Crkvu.
  Neprijatelj je izgleda sve temeljno prpremio, i ovo se nije krenulo, bez da je i Crkva najpre stavljena pod kontrolu. Drze sve institucije, ova grobna tisina to najbolje pokazuje.

  50
  6
 3. Опет и опет , поновићу , ово није Перићев максимум . ПРАТИТЕ СЛЕД ДОГАЂАЈА . Наравно нисам видовит , али такве особе као што су он у рођак му , одавно сам „ осетио “ . Потврду имате на овом сајту . Г . Варагићу препоручујем да престане да буде наиван . Ако му нису довољне године непочинстава ове две особе ( најстрашније оног који носи титулу Патријарха српског а ради на растурању СПЦ ) не знам шта му још треба .

  27
  6
 4. Наравно да имамо избор да не учествујемо на литијама без благослова СПЦ, које овчице приводе на молебне за КиМ које служи онај, како се својевремено увредљиво осврнуо актуелни усташки Рђман (кованица генијалног Милана Младеновића, филозофа), ког су „извукли из шубаре“.

  2
  9
 5. Наравно да имамо избор да не учествујемо на литијама без благослова СПЦ, које овчице приводе на молебне за КиМ које служи онај, како се својевремено увредљиво осврнуо актуелни усташки Рђман (кованица генијалног Милана Младеновића, филозофа), ког су “извукли из шубаре”.

  2
  9
 6. Nije istina da su litije bez blagoslova. Svi organizatori imaju blagoslov za Litije od svojih duhovnika. A čak i da nemaju šta ima loše u molitvenom hodu za KiM. Samo se traži izgovor da se sedi kod kuće i negoduje po tastaturi

  33
 7. @Зоран
  Наравно да нисам наиван, само мислим да би ово што @тМилорад предлаже обрадовале непријатеље српског народа и српске цркве.

  8
  1
 8. Све, све, све да разумем да патријарх неће да дозволи да се црква користи за политичке сврхе али шта га спречава да каже како је план штетан и за државу и за цркву?

  26
 9. Уважени г. Варагићу, 99% сам сагласан са вашим прилогом, на коме сам вам захвалан. Имам само једно питање, зашто литије, такве какве јесу (учествовао сам на све три летошње као забринути грађанин), није било могуће организовати у јутарњим сатима и завршити по дану и на другом месту и на тај начин се дистанцирати од оних који пажњу посвећују и тиме значај дају нпр. песми евровизије, а светиње на КиМ помену када баш морају, и покушају да их обиђу када сасвим сигурно знају да им колаборацијом носиоца највишег одликовања СПЦ, то неће бити допуштено. С поштовањем, Милорад Тешановић, Београд.

  14
  1
 10. Уважени г. Тешановићу,
  нисам организатор литија, данас сам био и данашње литије су организовале, веровали или не, три жене из Савеза православних жена, и свака им част на томе, стотине људи је имало своје предлоге кад и како, или зашто да не буде литије, међутим сви чекају, што би патријарх рекао, да неко други буде ,,извођач радова” а они да дају само идеје, не бих се много замарао око таквих ствари, и данас је сијало сунце и било је више хиљада људи уз све опструкције, сетите се како је лепо време било и кад су биле те три литије на којима сте били, ја кад видим сунце на дан литије знам да радимо исправну ствар. Следећа литија је 12 марта, у уторак је протест студената посвећен КиМ.

  20
 11. “Наравно да је најлакше на речима и у вечно острашћеној атмосфери „ослобађати Косово” и мешати своје жеље и тегобну реалност.”
  Ово су речи Њ.С. Патријарха србског Порфирија.
  Моје питање Његовој светости је: Шта су друго молитве него речи и шта су друго жеље него вера?

  13
 12. Литија у недељу 5-ог марта је прошла достојанствено и на основу објаве организатора преко разгласа, завршила се пре улаза у Карађорђев Парк. Део народа се разишао, а део се упутио према Храму на молебан.

  Пред Храмом је једна жена (преко звучника) покушала да држи говор што јој је било онемогућено. При томе ова је хистерично викала и ружним речима се обраћала “онима у храму”.

  На молебану у Храму у петак 1. марта, део Патријархове беседе је изгледа разочарао неке, могло би се рећи и многе, јер су десетине људи напуштале Храм једновремено док је говорио.

  Изгледало је да се Патријарх превише фокусирао на један сегмент народа и неких активниијх који са правом изражавају своју зебњу и протест због предамбисне ситуације са светим Косовом.

  Међутим, у светлу овог (по свему осталом минорног и занемарљивог) инцидента, где је српкиња (све са шајкачом!) покушала да устроји скандал на степеништу Храма Светог Саве, би требало да помогне да се речи Патријарха боље разумеју.

  Непријатељ (онај прекоатлантски и овај непомјанички) користи многе полуге манипулације којима нас хоће додатно смутити и окрениту једне на друге. Искушења су с леве али и са десне стране. Пазимо да не упаднемо у “замку птичареву”.

  Косовска дилема неће мимоићи ни нас. Долази време делатне одлуке за сваког да ли да се бори за “Крст Часни и Слободу златну” или проведе остатак живота пузећи на еUропском путу.

  Тврдо верујем да ће многи остати достојанствени и усправни док смо још са ове стране и такви да се придружимо прецима који нас чекају.

  Како радили, тако нам Бог помогао.

  7
  5
 13. Вербални деликт?!
  http://www.youtube.com/watch?v=FHJ20imyQ-w&t=17s

 14. Вербални деликт?!

  Није вербални деликт него примитивна провокација на степеништу Храма Светог Саве на почетку молебана (унутар Храма) на коме је присуствовало неколико стотина људи, многи од њих управо приспелих са литије.

  Ово није био део литије која је званично престала на улазу у Карађорђев парк.

  Овакви острашћени испади се могу разумети као изрази фрустрације, али ће њихов ефекат бити да ће само обрадовати наше непријатеље и изазвати даље поделе међу народом.

  Емотивни набој је велики али будимо свесни да ће непријатељ постићи циљ ако “одушка” дамо тако што ћемо се окренути као обичан народ (дакле они који нисмо на позицијама власти) једни против других.

  7
  5
 15. Nije verbalni delikt vec namestaljka. Ovo je takva namestaljka i toloko je providno vise da se i na snimku vidi kako se policajci smeju jer samo igraju ulogu. Necu da tvrdim da su Suzana i jos par njih u njenoj pratnji takodje podmetnuti jer to sto je pricala jeste istina ali oni nisu bili ucesnici Litije i mogli su ovaj govor da odrze kad god su hteli ali ne, cekalo se da Litija dodje do hrama kako bi se napravila masa. Na srecu organizatori Litija su zavrsili Litiju pre ulaska u park i samo jedan deo je krenuo ka Hramu na vecernju sluzbu, ostali su se vratili kucama. Od tog jednog dela koji je isao na vecernju jedan deo je ostao napolju da cuje Suzanu, i bilo je svega 50tak ljudi pred Hramom. Na stepenicama iza Suzane, sto se i na snimku moze videti je 5-6 likova u crnom iz sluzbe, a sa strane je stajalo do 10 policajaca i sve vreme slusalo govor. Pretpostavljam da su se nadali velikom broju ljudi i cekali da se taj broj i okupi ali kako nije onda su u jednom trenutku a sto je bilo sasvim ocigledno jer kao sto rekoh nije bilo guzve, poceli da se ti panduri grupisu i znala sam da ce da krenu u neku akciju koja u tom trenutku nije imala nikakvog smisla u odnosu na sve prethodno receno a koje je ostalo bez njihove reakcije. Onda panduri prilaze Suzani, ovi sto su uvek uz nju a i na svim protestima su vec vidjeni i urlaju i prave kao neki haos, to se sve i cuje u videu. Policija se smeje, isto se vidi u videu a narod sa strane ne naseda uopste, svaka mu cast, i cela akcija propada pa se policija samo povlaci bez da ikoga hapsi. Nadali su se nekom vecem broju ljudi i da ce nastati haos i tuca i da ce time obrukati Litiju. Organizatori Litije su cim su prisli hramu pokusali da sklone Suzanu, sto ne treba da rade, neka svako radi kako mu savest nalaze, ali su se svakako ogradili od ove govorancje i rekli da ovo nema veze sa Litijom. Ne pratim mejnstrim vesti ali pretpostavljam da je od cele Litije samo ovo prikazano u dnevnicima. Nicega se avav ne plasi toliko kao Litija i sve ce uraditi da ih spreci ili osujeti i obruka. Narode ne nasedaj i saberi se vise!

  16
  3
 16. @Milica carica
  „Ne pratim mejnstrim vesti ali pretpostavljam da je od cele Litije
  samo ovo prikazano u dnevnicima.“

  Ништа у вези са горе реченим није приказано у државним
  медијима – ништа што има везе са литијама не одговара режиму.
  Такође, није поменут ни молебан за КиМ?!
  Иначе, није добро што су молебан и литије рздвојени, јер су Литије
  само “АНЕКС“ за “ИМПЛЕМЕНТАЦИЈУ“ молебана.
  Литије су протекле мирно, и бојазан Патријарха да благослови,
  одобри литије, показала се као погрешна.
  То Му није први пут, омакло Му се и са литијом против Геј
  СОДОМИЈЕ, 17. септембра 2022.
  Али, како смо “прегрмрели“ “неодржано-одржану“ параду
  содомита,прегураћемо, некако, усмено “обећану-необећану“
  а касније и потписану издају КиМ.
  На примеру Патријархове неодлучности, бојазни, снебивања
  свакако има утицаја и Његов лош комшилук – први му сусед,
  амерички амбасадор Христофер Хил.
  Да је, неким случајем, у првом суседству са руским амбасадором,
  можда би ситуација била другачија.
  Ипак, комшију нико не може да бира, па, ето, ни Патријарх
  Порфирије.

 17. Медији су објавили да је било ,,око 100 људи на литији за КиМ”. Лажу медији. На литији је било неколико хиљада људи, али нису сви ишли до храма, знамо због чега. То је велики број, ако знамо да су медији затворени или воде негативну кампању, а да патријарх није дао благослов.
  Медији су објавили да су се ,,литијаши сукобили са полицијом”. Лажу медији. Све је било мирно као и увек на литији. Кад је завршена литија, организатор је рекао да ко жели може да оде на службу и предавање у храм, Сузана Лазаревић је самоиницијативно почела да говори испред храма, полицајци су дошли, разговарали пар минута са Сузаном, нису јој дозволили да говори, није било сукоба са полицијом, пар грађана или њених пријатеља је добацивало полицајцима и то је то.
  Медији су објавили да су ,,литијаши ометали патријарха док је служио литургију”. Лажу медији. Патријарх није служио литургију, одржао је предавање, није било ометања, патријарх је рекао да неће да одговара на питања, али да ће одговарати након следећег предавања о КиМ.

 18. Nikola, moji prijatelji su bili prisutni ,isto kao I vi opisuju. Hvala

 19. ,,Мени се чини да сада патријарх или СПЦ нису највећи проблем.“
  Мени се, пак, чини да су управо патријарх и јерархија СПЦ највећи проблем као и јерархија свих оних помесних Цркава које су прихватиле јерес да осим Једне, свете, саборне и апостолске Цркве- Православне, постоје и неке друге неправославне цркве. То је кварење вере и одступање од Бога, а без Бога не можемо ништа чинити па ни сачувати Косово и Метохију.
  Сваком православном вернику би на првом месту требало да буде чување праве вере па онда све остало, по Христовим речима: ,,Него иштите најприје Царство Божије и правду његову, и ово ће вам се све додати.“ (Мт. 6, 33)
  Зато је потребно позвати све архијереје да исповеде своју веру у вези са Црквом да бисмо видели ко у шта верује и ко је прави пастир а ко вук у јагњећој кожи. Верујем да ако само и кренемо овим путем, ствари ће почети да се разрешавају у нашу корист (и у материјалном а не само у духовном смислу).

  7
  2

Оставите коментар