Политика: Против ЗСО Приштина и део српске опозиције

И Далибор Јевтић, градоначелник српске енклаве Штрпце, који је свакодневно на мети албанских екстремиста и сепаратиста, оценио је да је срамотно када опозиција у Београду негативно говори о ЗСО

Београд и Срби с Космета годинама се боре за формирање Заједнице српских општина која би била гарант њиховог опстанка у јужној српској покрајини. Имплементацијом Бриселског споразума озбиљно би се побољшао положај српског народа на Косову и Метохији, јер то не би била иста преговарачка позиција као данас и такозвана државност Косова још више би била окруњена. Уз то, рецимо, специјалне јединице косовске полиције не би могле да иду на север Космета, а не би могле ни да буду саграђене војне базе. И док су годинама готово све политичке партије у Србији инсистирале да се образује ЗСО, Приштина одбијала, а међународна заједница на то жмурила и ћутала, сада када САД од Албина Куртија тражи да се заједница формира, неке политичке партије, не само десне оријентације, тврде да је заједница, у ствари, „подвала”.

Тако је бивши председник Србије и лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић оценио да се вештачки „пумпа” значај ЗСО како би сваки пораз у преговорима Београда и Приштине у Бриселу био „лажно представљен као победа”. „Режимски медији вештачки и по налогу пумпају огроман значај формирања ЗСО како би сваки пораз у преговорима у Бриселу био лажно представљен као победа”, написао је Тадић на „Твитеру”. Према његовим речима, грађани морају да знају да ЗСО „није никаква победа”, нити институција која обезбеђује дугорочни опстанак Срба на Косову и Метохији. И док се власт екстремисте Албина Куртија због одбијања да спроведе међународну обавезу озбиљно тресе, дотле се и део опозиције у централној Србији противи да ЗСО буде формирана.

Председник Србије Александар Вучић не очекује да ће Курти још задуго формирати ЗСО и каже да је то више пута пренео саговорницима у Бриселу. То је суштина онога што недостаје из 2013. године. „Када буде формирано, онда ћемо морати да седнемо и да разговарамо о свим питањима, па и оним тешким. Курти каже да он неће да спроводи оно што је неко други потписао и ’да је то тада била криминална влада’”, рекао је прексиноћ у интервју за РТС Вучић.

Подсетио је да о ЗСО постоје четири споразума. Један је основни споразум из 2013. године, други је мандат управљачког тима, трећи план имплементације и четврти је први споразум о принципима. „Осим надлежности ЗСО, као што су јачање демократије, примарне и секундарне здравствене заштите, услова за повратнике, истраживачке активности, такође може да промовише и да представља заједничке интересе чланова ЗСО, и представља их испред власти у Приштини, дакле да чини и обавља јавне услуге, мониторинг над спровођењем својих циљева и друге надлежности”, рекао је Вучић и подсетио да је договорено да се заједница финансира преко прилога, бесповратних зајмова, као и средствима из Републике Србије.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић каже да Срби с Космета с пажњом прате све што се дешава. Додаје да су сигурни да ће председник Вучић, с делегацијом Београда, као и увек досад, заштитити, пре свега, живот и опстанак Срба на Косову, за шта је важна Заједница српских општина. Каже да јавност мора да разуме колико је за Србе на Косову важна ЗСО. „Колико год то неко представљао као политичко питање, за нас то није политичко, већ животно питање, јер смо у ситуацији, откад је Курти на власти, константног присуства специјалних полицијских јединица у Штрпцу, на северу КиМ и у другим срединама. Затворен је привремени орган политичком одлуком, притворени људи без разлога и доказа”, рекао је Јевтић. Управо је зато важно да Срби имају институцију као што је ЗСО, како би могли кроз ту заједницу да заштите животе, опстанак, образовање, здравство, да брину о економском развоју, навео је Јевтић.

Против формирања ЗСО је и десна опозиција. Тако је лидер Двери Бошко Обрадовић на свом Твитер налогу написао „да је ЗСО подвала”. „Све је договорено и више се о француско-немачком споразуму не преговара. Вучић га је прихватио. Преговара се само о његовој примени и о ЗСО која није ништа друго него остављање Срба у независном Косову. То је борба за права Срба као мањине у туђој држави”, наводи лидер Двери Обрадовић. Једино што Обрадовић није објаснио – по ком је то акту, потписаном или „још увек непотписаном”, такозвано Косово признато као независна држава. Наиме, ни у Бриселском споразуму, ни по новом европском плану, Србија не признаје лажну државу. Формирањем ЗСО, Приштина ће бити још мање „независна” и Курти то зна. Зато се и опире.

А министар спољних послова и председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић оценио је да се сви они из опозиције који, док трају судбински преговори у Бриселу, нападају или омаловажавају Заједницу српских општина, директно сврставају на страну највећег непријатеља ЗСО и српског народа, премијера привремених приштинских институција Албина Куртија. „Право на формирање ЗСО је највеће достигнуће за које смо се изборили од 1999. године. Разлог што смо потписали Бриселски споразум је и то што га је гарантовала Европска унија”, рекао је за „Политику” Ивица Дачић. Позвао је све из опозиције да, како је рекао, не наносе штету српским националним интересима, јер се у овим тренуцима председник Александар Вучић свим снагама бори да то буде основни услов за сваке даље договоре, што је, како каже, од животног интереса за српски народ на Косову и Метохији.

И Далибор Јевтић, градоначелник српске енклаве Штрпце, који је свакодневно на мети албанских екстремиста и сепаратиста, оценио је да је срамотно када опозиција у Београду негативно говори о ЗСО и када се, каже, чују такви тонови против онога што би Србима на Косову требало да омогући опстанак. „Бриселским споразумом о ЗСО смо сачували мир. Вучић је очувањем мира омогућио да се Србија економски развија као држава и сигурно ће, они који су лоше говорили о Бриселском споразуму, видети да је Вучић имао визију, знање, разумевање тренутка у којем се налазимо и околности у којима живимо, како би узимајући све то у обзир, донео најбољу могућу одлуку. Зато Срби највише верују Вучићу”, рекао је Јевтић.

А координатор радне групе за поглавље 35 Драгиша Мијачић рекао је за Танјуг да је без формирања ЗСО, демилитаризације севера КиМ и враћања Срба у институције европски план за нормализацију односа Београда и Приштине само „мртво слово на папиру”.

Председник Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић каже да би договор Београда и Приштине о прихватању Споразума о путу ка нормализацији значио много за укупну регионалну стабилност. „Све што понуди Приштина, за Београд ће бити мало, а све што Београд тражи као надлежности за ЗСО, за Приштину ће бити много. Тешко ће бити у неким задатим роковима пронаћи меру тих надлежности која би одговарала обема странама”, рекао је Љајић за Бету и додао да би „уместо бусања у јуначке груди или ламентирања због нечега што се није ни догодило, требало подржати наш преговарачки тим на челу са Вучићем и наставак дијалога у циљу тражења обострано прихватљивих решења”.

Петар Петковић: Неће бити невладина организација

Да би уопште могао да се настави разговор о примени европског предлога, прво мора да се формира ЗСО. То више није питање за Београд, већ за посреднике који морају да у дело спроведу све што је договорено и после састанка у Бриселу то се могло закључити из понашања америчких дипломата, али и по речима заменика косовског премијера Бесника Бислимија, који је свестан да је ЗСО основ за наставак дијалога. Управо зато је и изјавио пред Одбором за спољну политику Европског парламента да заједница не значи територијалну аутономију у било ком делу Косова.

Александар Живковић: Узми ништа (ЗСО) и – чврсто га држи!

Одговарајући на ове наводе директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да су представници привремених институција у Приштини појачали пропагандну кампању којом намеравају да обесмисле концепт ЗСО тако што покушавају упорно да је своде на ниво невладине организације, иако је јасно да Београд, у својим настојањима да издејствује чврсте и поуздане механизме за заштиту положаја и права српског народа на КиМ, неће ни за јоту одступити од Првог бриселског споразума и осталих аката из дијалога који јасно дефинишу ЗСО. „ЗСО није и неће бити невладина организација, јер да је тако, Приштина се не би годинама свим силама напрезала да изврда своје обавезе проистекле из Првог бриселског споразума. ЗСО неће бити оно што би Бислими или Курти волели да буде, већ ће бити формирана према ономе што је у Бриселу потписано”, казао је Петковић.

Бивши косовски премијер Иса Мустафа указао је да тачка седам европског предлога подразумева облик самоуправљања Србима на Косову и упитао председницу Вјосу Османи, као, како је рекао, доброг правника, да ли је то у складу с косовским уставом. „Да ли устав Косова обезбеђује асиметрична права заједницама, да Срби имају колективна права самоуправљања, а друге заједнице немају? Управљање подразумева планирање, организацију, кадрове, усмеравање. Дакле, извршне надлежности. Ово је прихватио наш премијер”, написао је Мустафа.

Албанци у Вашингтону траже формирање „заједнице општина” у централној Србији

Делегација Албанаца из Медвеђе, Бујановца и Прешева борави у радној посети Вашингтону, где ће, како је изјавио посланик у Скупштини Србије Шаип Камбери, пред Сенатом САД говорити о „дискриминација етничких Албанаца на југу Србије од стране Београда”. Он је навео да траже заједницу Албанаца у „прешевској долини”. „Оно што Срби траже на Косову треба дати нама Албанцима у Србији. Ако траже Заједницу српских општина на Косову, тражимо и нашу заједницу у Србији, односно у ’прешевској долини’, тим више што смо ми бројнији од њих, ако траже отцепљење од Косова, ми ћемо такође тражити поновно уједињење са Косовом у складу са референдумом од 1/2. марта 1992”, навео је Камбери.

Шаип Камбери: Делегација Албанаца из Бујановца, Медвеђе и Прешева у посети Вашингтону

Функционер Новог ДСС-а прети смрћу председнику Вучићу

Незадовољан предлогом европског споразума део опозиције је кренуо у кампању широм Србије. Осим позива на оставку због наводно прекршеног Устава, из редова Нове демократске странке Србије стижу претње смрћу председнику Вучићу. Тако је члан Главног одбора НДСС-а Александар Половина јуче на „Инстаграму” запретио убиством Вучићу. „Срби су убијали краљеве и своје и туђе за далеко мање од овога”, написао је Половина, алудирајући на последње преговоре који су се водили у Бриселу. Да би био прецизан, написао је: „Да ли би убиство потписника било правично или претерано?” Иначе, Половина је блиски сарадник лидера НДСС-а Милоша Јовановића.

Коментаришући ове претње убиством, бивши члан ДСС-а Небојша Бакарец је написао да је 23 године био њихов члан и да је ова партија имала успоне и падове, али да, како каже, никада није пала тако ниско као сада. „Најоштрије осуђујем позив на убиство председника Вучића који је дошао из ДСС, од стране Аце Половине, члана Главног одбора ДСС-а и најближег сарадника Француза Милоша Јовановића. Данас је политика ДСС-а и француског држављанина Милоша Јовановића позив на убиство председника Вучића, линчовање председника Вучића, призивање рата на КиМ, прекид евроинтеграција и преговора о КиМ, ново бомбардовање Србије, патња народа, економске санкције. Милош Јовановић и ДСС су за рат на КиМ, али да у рат не иду они, већ туђа деца. Француски држављанин Милош Јовановић и ДСС су даваоци туђе крви и донори туђих органа”, написао је Бакарец.

Дејан Спаловић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 3. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Какве моралне величине се овде помињу.

Оставите коментар