Мађар немзет: Против чега се боре САД или Како се неко усуђује да помера границе без наше дозволе

Америчком председнику су, верујемо, убрзо објаснили да је дошао у државу у којој живе они које понекад помеша са Иранцима, наводи се у тексту најстаријег мађарског дневног листа, блиског премијеру Виктору Орбану

Владимир Зеленски и Џозеф Бајден у Кијеву 20. фебруара 2023. (Фото: Димитар Дилкоф/АФП/Гети)

Амерички председник Џозеф Бајден јуче је неочекивано стигао у Кијев. Његова посета том „ко зна којем месту“ била је толико неочекивана да је највероватније изненадила и њега самог. Али онда му је, верујемо, речено да ту живе људи које понекад меша са Иранцима, наводи се у коментару најстаријег мађарског листа Мађар немзет.

„Јадничку, како се прича, само покажу где да пронађе микрофон, излазне степенице, и где да покуша да заобиђе шимшир. Вероватно је заиста узбудљиво живети тако. Сваки минут сваког дана пун је изненађења и неочекиваних сусрета: ‘Хеј, ко су ови? И где сам ја уопште?’“, пише лист близак влади Виктора Орбана.

Наравно, Бајдену се можете смејати, али не заборавите да је он лидер светске силе која је наоружана до грла, на сваком ћошку планете има стациониране војнике, скенира сваки квадратни метар шпијунским сателитима и постаје све параноичнија и опаснија за живот, наводи се у коментару.

„Ситуација није нимало смешна, прилично је злослутно то што овај чича, који се ту и тамо спотакне и иде тамо-амо, има приступ и контролу над атомском бомбом.“

Вашингтон пост: Бајденова старачка сенилност постаје проблем Америке

Како се истиче у тексту Мађар немзета, око Бајдена се „као папрат мотају ратни хушкачи који му пишу све крвавије говоре који подсећају на оне из Другог светског рата“, а који су раније заговарали неселективно бомбардовање Србије, Авганистана, Ирака, Либије и Сирије („извоз демократије“) и сада захтевају још оружја, траже продужење сукоба и не желе ни да чују за прекид ватре или мир.

Због тога је прошлог пролећа одбачен већ скоро готов мировни план. Зато што су они одлучили да ће натерати Украјину да се бори до последњег Украјинца. Нема заустављања, чак се и „једноноги и троухи“ шаљу на фронт. Свесни су да ће на тај начин пресудити овој „младој држави нацртаној на столу“, а није тајна зашто то раде.

Много пута је речено, а недавно је потврдио и бивши министар одбране САД Марк Еспер, да Америка жели да Украјинци уместо њих обаве „прљав посао“ слабљења Русије. Ово је циљ којем су све подредили, и не занима их колико би људи због њега морало да умре. САД су поништиле status quo усвојен 1991. године, прекршиле су обећање да се НАТО неће ширити према Русији и насилно угрозили најважније интересе Руса, пише мађарски лист.

„Старац је, дакле, јуче послат у Кијев како би се ратна представа дефинитивно наставила“, додаје се.

„Данас сам у Кијеву да се састанем са председником Зеленским и потврдим нашу непоколебљиву приврженост демократији, суверенитету и територијалном интегритету Украјине“, поручио је јуче Џозеф Бајден.

Весли Кларк: У Пентагону су ми 2001. рекли да ћемо у сљедећих 5 година напасти 7 земаља на Средњем истоку

Како оцењује Мађар немзет, занимљиво је да су они који су сада најгласније забринути за границе Украјине заправо они који су у прошлом веку прекрајали пола света без икакве задршке или пристојности.

То је оно против чега се Сједињене Државе боре: „Како се неко усуђује да помера границе без наше дозволе, то је наш посао“, закључује се у тексту.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 21. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

9 replies

 1. Dve stvari su ovde UOČLJIVE tako da i SLEPCI mogu da PROGLEDAJU i zatim da PROČITAJU tekst za koji u Majci Srbiji godine 2023 još uvek nema USLOVA.

  Prva stvar je IME i PREZIME novina koje su ovde “citirane”.

  Mađar Nemzet. ( Mađarska Nacija ).

  U Majci Srbiji novine sa IMENOM i PREZIMENOM koje bi se zvale:

  Srpska Nacija NE postoje.

  Druga stvar je TEKST u novinama koje su ovde
  “citirane”.

  Samo NACIONALNO svesna redakcija novina i SVI zaposlenih u TIM novinama IMAJU sposobnost da:

  VIDE
  ČUJU
  PIŠU
  GOVORE

  jer su im UVEK i ISKLJUČIVO pred OČIMA
  svoji SOPSTVENI NACIONALNI INTERESI od jutra do mraka od ponedeljka do nedelje od januara do decembra i od PAMTIVEKA do VEČNOSTI koji su na JEDINOM pravom MESTU koje se UVEK zvalo:

  PRVO.

  Sve “ostalo” je DRUGO.

  Zaključak.

  Treća stvar je NEVIDLJIVA.
  Treća stvar se uvek zvala:

  Treba “imati” JAJA.

  Ne “MUĆAK”.

  19
  2
 2. Година 1899-2023. у Будимпешти већ 124 година излазе разне дневне новине мађарских родољуба “Мађарска нација” [Magyar Nemzet] 1899-1913, 1938-2018. и 2019-2023.

  10
  2
 3. Поштована господо коментатори, све је тачно, осим почетка. Magyar Nemzet значи “мађарски народ”, а не “мађарска нација”, па се и бројне установе, као Народна банка, Народно позориште (Nemzeti Bank, Nemzeti sinhaz) не називају националном банком.и националним позориштем, него народним. А и у земљама и језицима где се установе зову националним, обично се то преводи као народне (позоришта, банке, новине)!
  Па и у Србији се новине не би вероватно звале “национапне”, него “народне”, таквих је бивало. Ако будете у прилици некад да их оснивате, немојте “националне”, “народне” ће бити сасвим довољно!
  Све у свему, мање жестине, а више информисаности допринело би квалитету коментара!

  8
  4
 4. Година 1921-1944. у Клужу или Коложвару је излазио недељник мађарских родoљуба “Мађарски народ” [Magyar Nép].
  Година 1946. у Орадеи или Нађвараду или Великом Варадину су излазиле новине мађарских родoљуба “Мађарски народ” [Magyar Nép].
  Народ није нација [Nép nem nemzet].

  11
  2
 5. @ Дана Тан
  У мом коментару било је речи само о не баш срећном преводу назива листа! Наведено је, мислим, доста доказа о томе! Знате ли Ви неку установу код овог нашег, српског народа која је у свом називу имала “национални”, а не “народни”? И не можете знати, јер је није било, а надамо се да ником неће ни пасти на памет да неке новине назове “Националне новине”, што би се вама свидело! Иначе схватање појма народа и нације код Мађара је врло сложено и комплексно, нарочито у прошлости и у време када је лист и почео да излази, али било би неумесно расправљати о томе.

  6
  6
 6. Година 1905-1908. у Београду излази месечник “Национална борба” као орган Србске националне омладине.
  Година 1981-2023. у Торонту ради Србска национална академија у Канади.
  Гидина 1999-2023. у Косовској Митровици ради Србско национално веће Косова и Метохије.
  Година 2008-2023. у Титограду (бивша Подгорица) ради Србски национални савјет Црне Горе.
  Година 1923-1929. у Новом Саду излази недељник “Србадија” као орган Србске националне омладине.
  Данас 2023. у Нојзацу (бивши Нови Сад) [Limes] или Ограниченик одавно јавно клевеће **** **** **** **** ****.

  7
  3
 7. Ви не разликујете све ово што сте навели једно од другог, није исто коришћење речи национални у дијаспори, и у разним другим контекстима, а нема ни везе с мађарским! Зна се када се користи народни, а када национални! У мом коментару је била реч у првом реду о мађарској речи! Иначе, не знате језике, не само мађарски, који сте се нашли да коментаришете, него и латински, који, бар у некој скромној мери зна сваки иоле образован човек, који би онда знао шта значи Limes. У мом коментару није било никакве увреде, али је Вама то најснажнији аргумент, а кога ја то јавно и одавно клевећем, саберите се! Агресивни сте, устали сте на леву ногу, неко Вас наљутио, па се истресате около, је ли то у питању?

  3
  4
 8. Латински [limes] је србски граница, него [Limes] није државни Граничар, него душевни Ограниченик, који безгранично клевеће Србе.

  5
  3
 9. @ Дана Тан
  Е бити незналица, и још претенциозан, о неваспитању да се и не говори – он је протумачио значење латинске реч, браво на овом тумачењу, такво једино и може дати неко Вашег образовања.
  Хајде већ наведите коначно макар један пример мог наводног клеветања Срба, чега се тако бесмислено (да не кажем глупо) држите? Ви управо упорно, немаштовито и ничим доказано клевећете мене и то тешком увредом! А о правилима језика Срба до којих Ви тако много као држите, почев од простог писања великих спова тамо где треба да се и не говори!

  3
  4

Оставите коментар