Истраживање: Само 9% прихвата француско-немачки предлог ако подразумева признање тзв. Косова и његов улазак у УН

Према истраживању агенције „Фактор плус“ чак 80% рекло да се противи француско-немачком плану уколико би он подразумевао, као што и подразумева, фактичко признање „Косова“ и његов улазак у УН

Извор: Дојче веле

Већина грађана Србије, тачније, 57 одсто њих, сматра да би Србија требало да прихвати француско-немачки план уколико би искључио формално признање „Косова“ и његово чланство у Уједињеним нацијама, показало је истраживање агенције „Фактор плус“ које је на својој данашњој насловници објавио „Блиц“.

Међутим, проблем са овако формулисаним питањем је у томе што француско-немачки план подразумева, практично, и једно и друго: и улазак тзв. Косова у међународне организације, и фактично признање самопроглашене независности „Косова“.

То је, управо, суштина тог плана, уједно и главни разлог због кога се у српској политичкој и широј јавности и ломе копља око њега.

Стога је једино релевантан други податак из истог истраживања, према којем је чак 80 одсто испитаника рекло да се противи француско-немачком плану уколико би он подразумевао, као што и подразумева, фактичко признање „Косова“ и његов улазак у УН. То је, наиме, план који је понуђен Србији као нови преговарачки оквир Европске уније, истовремено и захтев НАТО-а.

Такође, исто истраживање је показало да грађани нису довољно упознати са садржајем француско-немачког плана, што донекле објашњава оне резултате истраживања који су завршили на насловници београдског листа.

Свега 21 одсто испитаника, наиме, одговорило је да је упознато са основним идејама француско-немачког предлога за решење косовског питања, док 61 одсто њих није упознато с њим.

Како је дневни лист Политика представио истраживање

Па отуда и резултат по коме би већина подржала практично непостојећи споразум – јер француско-немачког предлога иза којег би стало 57 одсто грађана из истраживања, у форми која подразумева „Косово“ ван међународних институција, заправо, нема.

Свега девет одсто грађана сматра да би наша држава требало да прихвати француско-немачки предлог ако подразумева признање „Косова“ и његов улазак у УН, још један је податак до којег су дошли истраживачи агенције „Фактор плус“ који су истраживање спровели на узорку од 1.100 испитаника.

И истраживање које је почетком године за РТ Балкан урадила „Нова српска политичка мисао“ такође је показало да једноцифрени проценат грађана Србије подржава признање самопроглашене независности „Косова“.

Извор: НСПМ

Девет одсто њих изјаснило се да би Србија требало да се придружи Европској унији чак и ако би услов било признање самопроглашене независности.

Насупрот томе, чак 79,2 одсто учесника у нашем истраживању рекло је да не би прихватило такав услов за придруживање ЕУ.

Анкета „Фактора плус“ обухватила је и питања и ставове везане за политичке странке и изборе.

Према тим налазима, 39 одсто грађана наше земље би изашло на изборе да се одржавају у недељу.

Извор: НСПМ

Што се тиче рејтинга политичких странака, 46 одсто испитаника подржава Српску напредну странку, Социјалистичку партију Србије 10,8 одсто грађана, а на трећем месту је Странка слободе и правде Драгана Ђиласа са 7,1 одсто подршке.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 14. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. А када ће сви да се удруже са заједничким захтевом за референдум по овом питању?

Оставите коментар