Доцент са Јејла предложио решење за одржање пензионих фондова: Стари људи у Јапану би требало да изврше масовно самоубиство

Доцент са Јејла је инсистирао да су његове примедбе о масовном самоубиству метафора, и додао да ће бити „пажљивији у погледу њихових потенцијалних негативних конотација“

Јусуке Нарита, доцент на Универзитету Јејл (САД) (Фото: Беа Ојстер)

Старци у Јапану би требало да се убију како не би оптерећивали државу, рекао је професор Универзитета Јејл Јусуке Нарита, доцент економије, предложивши „да еутаназија буде обавезна“.

Прошле године је званична статистика у Јапану открила да особе старије од 75 година први пут чине 15 одсто становништва, а старији од 65 година чак 29,1 одсто укупног броја становника, што јапанску популацију чини најстаријом на свету.

„Чини ми се да је једино решење прилично јасно“, рекао је (у разговору из 2021. године, нап. СтСт) тридесетседмогодишњи професор Нарита и навео масовни суицид, односно ритуално самоубиство старијих.

Професор Нарита је за Њујорк тајмс навео да су његови коментари извучени из контекста, додајући да се односе на захтеве да старији људи на руководећим позицијама уступе место млађима.

Такође је рекао да му је главна брига то што стари људи доминирају на утицајним позицијама у јапанском друштву.

Како преноси британски Телеграф, у Јапану поштовање према старијим генерацијама јењава, а изјаве професора Нарите многе су подсетиле на инцидент из 2013. године, када је јапански министар финансија Таро Асо рекао да старији треба да „пожуре и умру“ како би поштедели државу трошкова медицинске неге.

На Новом Зеланду ступио на снагу закон о легалној еутаназији

Професор Нарита је инсистирао да су његове примедбе о масовном самоубиству метафора, и додао да ће бити „пажљивији у погледу њихових потенцијалних негативних конотација“.

Његове контроверзне изјаве изазвале су бурну реакцију у медијима и на друштвеним мрежама.

Колумниста Њузвик Јапан Масато Фујисаки рекао је да присталице професора Нарите „верују да стари људи већ треба да умру и да би социјална помоћ требало да буде смањена“.

Шпанија четврта држава у Европи која је легализовала еутаназију

Новинар Масаки Кубота је оценио да су примедбе професора неодговорне и додао да би људи могли да помисле: „Па, моји деда и баба су ти који дуго живе, можда би просто требало да их се решимо“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 15. 2. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Пензије су вид осигурања: плаћаш док радиш, после ти се враћа кад остариш. Ту наравно постоје статистике: колико је платиша, а колико корисника. Наш ПИО је својевремено градио РХ-центре, јер му се накупило превише пара.

Оставите коментар