Епископ Фотије: Без Косова

Србин без Косова / као мајка без млека, / као од нечовека / градити човека, / као Србин бити /
а српског имена не имати, / као Бога и Светог Саве / се одрећи

Eпископ зворничко- тузлански Фотије (Извор: Епархија зворничко- тузланска)

Србин без Косова
као човек без срца,
као без крила птица,
као шума без дрвећа,
као годишња доба
без пролећа,
као река без воде,
као да Срби нису
међ’ земаљске народе

Србин без Косова
– апатрид,
гологлав, ћелав,
го и бос…,
као просјак без вреће,
као гуслар без гусала,
као очи без вида,
како се осврнути за собом
без стида?
у историју, у веру…,
како погледати
у Пећку Патријаршију,
како у Кнежеву вечеру?

Епископ Фотије: Срби чувајте нацију, државу и Косово у Србији

Србин без Косова
као инвалид без штаке,
као у односу на нејач
– подржавати јаке,
као Србин бити
а ћирилицом не писати,
као пљунути себи у лице,
као зло добром прогласити,
као за непријатељима нашим
ни трена не часити,
као рећи, па порећи,
као са Косова поља побећи
како би од Косовских мученика
мудрији био и већи

Србин без Косова
као мајка без млека,
као од нечовека
градити човека,
као светлост
тамом прогласити,
као од среде
недељу почињати,
као за судбину своје Цркве,
свога народа не марити,
као Србин бити
а српског имена не имати,
као Бога и Светог Саве
се одрећи
да би богатство
овога света могао стећи,
као из људи се исписати,
као у вијек вијекова
рђом капати…,
све то ће нас задесити,
зато, Лазаревом завету
се вратити,
и Косово у Србији сачуватиCategories: Преносимо

Tags: ,

5 replies

 1. Све је то лепо, патриотизам и у песмама дише (мада је ово далеко од неке велике поезије), али to није довољно. Има и оваквих, мало другачијих, „будница“:

  „Свима који хоће да ми пошаљу текст о Косову као срцу Србије, или о томе да је Косово српски Јерусалим, који ако заборавимо да нас заборави десница наша, или о томе да Вучић не сме да изда Косово, или неки родољубиви мим или видео о Косову…

  Уместо да ми пошаљете тако нешто, молим вас, узнесите ову молитву, биће корисније:

  Молитва Господу Исусу Христу

  Господе, Боже силâ, Боже спасења нашег, Боже који сам чиниш чудеса, погледај милостиво и снисходљиво на своје смирене слуге и чуј нас човекољубиво и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште и да разоре светиње наше. И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас, и да се не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам ти не помогнеш. И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама Ти се молимо: помози нам, Боже Спаситељу наш, и избави нас ради славе имена твог, да не би рекли непријатељи наши: „Гле, оставио их је Бог, и нема Онога ко их избавља и спасава“, него да познају сви народи да си Ти Бог наш, а ми деца твоја, увек заштићавана твојом влашћу. Покажи нам, Господе, милост твоју, да би се и на нас примениле речи које је Мојсије рекао Израиљу: „Будите одважни, стојте, и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити за вас“. Дај нам добро знамење, да виде сви који мрзе православну веру нашу и нас, да се посраме и смире. О Господе Боже наш, Спаситељу, Снаго, Надо и Заступништво наше, не помени безакоња и неправду народа твог, и не окрени се од нас у гневу своме, него милостиво и снисходљиво посети своје смирене слуге. Дођи нам у помоћ и разруши лукаве намере оних који нам зло мисле; суди онима који нас вређају, и покори оне који се против нас боре; обрати њихову нечисту дрскост у страх и бекство. Опрости грехе онима којима си доделио да у борби положе животе своје за Веру и Отаџбину, и дај им нераспадљиве венце у дан праведног Суда твог. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. (Завршна молитва „Молитвеног правила за спас српског народа“).

  15
  4
 2. Свети Гаврило грузијски (Ургебадзе) – молитва за
  председника државе:
  “Боже, испуни његово срце добротом, а ум мудрошђу!
  Моли се том молитвом и имаћеш доброг председника.“

  (стр. 456., “Живот и подвизи Св Гаврила грузијског“,
  Београд, 2015. – “Образ светачки“)

  2
  4
 3. Касно браћо. 1999. Милошевић дао, а 2012. дошао његов агитпроп мајстор да запечати признање

  3
  6
 4. @mile lepi
  Милошевић није ништа дао, јер да је дао сада не би требало ништа
  потписивати.

 5. Прво, занимљиво је како се изненада владике присећају Косова, када су управо издали томос издаје Јужне Србије, и то тако унисоно, да је јасно да је координација тог акта могла бити само државна. Оне држеве коју, као, “критикују”. То му дође као нека компензација, шта ли?

  Друго, Драгане, ја сам крив, признајем – ја сам тај што је све наредио и потписао. И док сам то радио, испирао сам народу мозак да се ради о победи, јер сам био министар информација. Преузимам одговорност!

  Има једна симпатична хрватска курва (молим да се толерише овај библијски часни израз, не волим новоговор и израз “старлета”) која је у Марићевој Ћирилици гостовала заједно са Шешељем, и још неким другим искусним шибицарима. Слађа се зове. Пошто је она члан неке тамошње опозиционе партије, замолила је Шешеља да их подржи, јер је и он, ето, опозиција. Шешељ ју је тада очински поучио да он, као српски политикант таквог реномеа, треба да је нападне, све наводећи просрпску аргументацију, и тако ће им рејтинг скочити.

  Нешто се мислим, да сам ја Вучић – платио бих и другосрбијанце, жуте, и милошевићевце да ме интензивно нападају, макар се притом међусобно свађали. Када њих види или чује, нормалном човеку мало лакне што нису на власти. Наводно нису, у томе се и састоји успешна партија шибицарења.

Оставите коментар