Миша Ђурковић: Да поново постанемо светосавски народ, достојни предака, Косова и његовог завета

Светосавска беседа др Мише Ђурковића, изговорена у Љигу, 28. јануара 2023.

Миша Ђурковић (Фото: Танјуг)

Уважени прото, драга браћо и сестре,

Хвала вам на позиву и части да вам се ове године обратим у време када заједно прослављамо један од најзначајнијих српских празника.

О Светом Сави је писано и говорено много, али он и данас ништа мањом снагом и привлачношћу надахњује и подстиче нове генерације бар једног дела Срба и хришћана. С правом.

У темељу сваког озбиљног народа стоје неки конститутивни стубови који се пружају кроз вечност и повезују парче земље и један духовни простор са небесима. Српски народ има срећу и радост да је светосавски  мит његов основни темељ. Зашто ово говорим. Код већине народа такви митови се граде око владара, ратника и војсковођа. Људи који су одгајани да воде мачем, снагом оружја и голе силе. О, ти су људи несумњиво неопходни јер граде и бране царства, државе и земље на којима народи живе. Но за опстанак и трајање још већу снагу имају они који граде и бране духовни простор, дакле вредности, морал и смисао. То је оно што одликује и издваја народе и што им обезбеђује да трају чак и кад државе немају као што је ми нисмо имали бар неколико векова.

Свети Сава, фреска у Милешеви, 1230.

Мит о Светом Сави је такав мит. Мит о дечаку из најмоћније, владарске породице, принцу који по праву треба да добије неки део очеве земље на привремено или можда трајно управљање, а који призван неким вишим смислом и провиђењем оставља материјална и владарска богатства да би се окренуо потрази за Господом и созерцањем. Растко одлази на Хиландар, међу монахе, жељан духовне снаге, лепоте и жељан учења. Од младог принца, кроз године сазревања, поста, и духовних вежби настаје Сава као синтеза духовне и световне мудрости, ауторитет који је и тада али и данас могао својом духовном снагом да помера куле и градове, да мири завађену браћу, да гради српску цркву као прву помесну и народну православну цркву у Европи, да одбрани српски народ од опасности да се препусти схизми и да на крају и читаву своју владарску породицу приведе Господу.

Одбијајући политичку власт, Сава је одабрао  пут мудрости и духовности  у коме се крије далеко већа и дуготрајнија снага. Он је својим ауторитетом и дипломатским умећем у исто време и градитељ српске просвете кога српска деца обележавају сваког 27 јануара у школама, па је тако последњих деценија, са обновом значаја светосавских прослава, васкрснуо један од најважнијих механизама повезивања српских простора и обележавањa граница простора на којим Срби данас живе. Свети Сава се овог викенда једнако  прославља у Скопљу, Љубљани, Славонској Пожеги као и у Бања Луци, Никшићу или Љигу. Но тамо где имамо државу слави се у школама, тамо где је немамо слави се у црквеним храмовима.

Сава је присетимо се и важан писац, аутор житија светог Симеона мироточивог, али и писац хиландарског типика једног важног нормативног списа који чини темеље црквеног устројства. Наравно и састављач Крмчије, или Законоправила, веома озбиљног законског списа који показује снажну правничку виртуозност и свет о значају закона и норми којима се регулишу црквени и друштвени живот. Студеничким типиком, поменимо и то дефинисана су правила за оснивање прве српске болнице.

Миша Ђурковић: Да будемо достојни Светитеља Саве

Но осим просветне и законодавне делатности, Сава је основао и традицију озбиљне српске дипломатије. У тешким и замршеним пословима преговарања са великим силама, често је имао више успеха и знања него његова браћа владари. За мале народе који живе на средокраћи путева, између различитих светова, изложени сталним притисцима, дипломатско умеће и способност коришћења балансирања често су још значајнији него војна сила. И генерације школованих дипломата које су браниле и представљале Србију након њеног васкрса у деветнаестом веку, инспирисале су се светосавским наслеђем. Сетимо се само огромног посла који је током Првог светског рата у западним земљама завршио дипломатски геније Светог владике Николаја Велимировића.

Због свега тога, и огромног богатства инспирација коју нуди његов мит опстаје и поново чини темеље српства у Србији, српским земљама и расејању. Данас нам је браћо драга потребнији више него икад и о томе бих на крају проговорио неколико речи.

Немањићка држава чији је утемељитељ Свети Сава,  окупала је Косово и Метохију бисерима средњовековног градитељства који су кроз све ове векове били центри духовности. Летос сам поново обишао Грачаницу, Високе Дечане, Љевишку и бројне друге бисере који сјаје и данас као и кроз све ове векове. Косово и Метохија чине нашу вертикалу, без које ни у практичном ни у идентитетском смислу нама нема опстанка ако се њих одрекнемо. Док год се за њих боримо, и док их наши монаси светосавском традицијом чувају и бране, ми знамо ко смо. И кад нам их отимају или привремено окупирају као сада, док год их носимо у себи и учимо децу да се поздрављају са Догодине у Призрену, Косово није отето. Њега браћо драга можемо једино сами да изгубимо.

Патријарх Павле је стално понављао: Косово ће поново бити наше када га будемо достојни. Не постоји боља светосавска порука са којом бих могао ову кратку беседу да завршим. Србија и наше земље су данас земље старих људи, у којима се све ређе чује плач из дечјих колевки. Годишње се обави на стотине хиљада чедоморстава, наше телевизије су потонуле у разне облике сатанизма – наша омладина гледа музичку телевизију на којој се промовишу искључиво порнографија, криминал и наркоманија. Седамдесет посто друштвеног производа сабијено је у 100 километара између Новог Сада и Београда, док се остали део запушта, оставља сам себи и празни. О потреби децентрализације Србије нико  више и не говори.

Последњи попис је показао да нас има бар пола милиона мање него пре десет година. Просечна старост је око 44 године. Ситуација нимало није добра и онај ко говори о некаквом златном добу не зна шта прича. За кога се граде путеви ако на њима нема ко да се вози? Корупција влада на сваком кораку, закони се не поштују, образовање се не цени јер је партијска књижица важнија од рада и знања.  Куда то води? Овакви какви смо данас нисмо баш достојни ни Косова ни Светог Саве.

Но управо због тога они и чине наше темеље. Да кад падамо знамо на коју страну да се окренемо и за шта  да се ухватимо. Управо нас Свети Сава учи да поштујемо знање, законе, борбу, рад, поштење, да будемо спремни на жртву и одрицање зарад других и зарад општег добра. Он је она луча ка којој и данас,  овакви измучени и од других и од самих себе можемо и морамо да се усмеримо и на њеној топлини огрејемо и напојимо.

Да уз Божју помоћ поново постанемо истински светосавски народ, да поново волимо и ценимо више децу неко кучиће и да поново постанемо достојни предака, Косова и његовог завета.

Амин, Боже дај!Categories: Аз и буки

Tags: , , ,

1 reply

 1. Srbi moji.
  Rusi moji.

  Istovremeno su NAS pravoverne ali LAKOVERNE napadali i VARALI obećanjima i takozvanim „na toaletpapiru potpisanim dogovorima-ugovorima-pregovorima-razgovorima-OBEĆANJIMA-usmenim-pismenim ) od 1300 godina.

  Ruse da ovladaju Moskvom i celom Rusijom a
  Srbe da ovladaju Beogradom i celom Srbijom.

  Sve OSTALO u KURVI EVROPI su SREDILI već od 1300 godina. MANJE ili VIŠE.

  Ostadoše DVA naroda i DVE zemlje koje NJIMA još UVEK stoje NA putu bolje reći SRPSKI na DRUMU.

  Posle su NASTAVILI u 1700 godinama pa
  1800 godinama pa 1900 godinama i da se
  SVI malo podsetimo ( krečane radi ) kako su
  1990 godine USAVRŠILI napadanje i VARANJE
  bolje reći LAGANJE u lice sa OSMEHOM na od srednjeg veka ( koji ONI prozvaše MRAKOM )
  pa do „modernog veka“ ( kako oni prozvaše DEMOKRATIJA ) sa ISTIM ciljem i ka ISTOM cilju a to je ZEMLJA u NJIHOVOM posedu.

  LUKAVI stalno i uporno OBEĆAVAJU nama LAKOVERNIM da nam ONI žele „DOBRO“.

  Za sve Srbe i Ruse koje je MALI i VELIKI mozak napustio a posebno KIČMENA MOŽDINA da se podsetimo na 1990 godinu i OBEĆANJE ( nije važno njima nikada da li je to USMENO ili PISMENO jer je UVEK rečeno ili na WC šolji ili napisano na TOALETPAPIRU ) da se RUSI i RUSIJA povuku iz NEMAČKE i ostalih
  zemalja VARŠAVSKOG PAKTA a da se ONI koji su od 1300 godine NAPADALI i KIDISALI na RUSIJU „neće“ PRIBLIŽAVATI granicama NOVE Rusije.

  Obećanje je PROGUTAO Rus sa BELEGOM NA ČELU.

  Predhodno je isti Rus sa BELEGOM NA ČELU obećana PERESTROJKA.

  33 godine posle i SLEPCI i GLUVI i BUDALE i svi oni sa ili bez upotrebe medicinskih sredstava iliti psihodeličnih prahovnih sredstva ukoliko žele da se pogledaju u OGLEDALO a koji su POVEROVALI u OBEĆANJA koje LUKAVI od 1300 godina STALNO OBEĆAVAJU da sami sebi kažu jednostavno:

  Da li sam ja ČOVEK ili MAJMUN ?

  Šta su ONI od 1300 godina OBEĆAVALI Srbima na BALKANSKOM POLUOSTRVU pa to ne bih stalo u 700 tomova KNJIGA LAŽI.

  LUKAVI uvek OBEĆAVAJU onima koji su LAKOVERNI.

  Vuk uvek obećava OVCI da je NEĆE pojesti.

  Ovca UVEK hoće i želi da POVERUJE u TO iako dobro ZNA da su SVE njene mame i tate i bake i deke i prabake i pradeke POJELI VUKOVI.

  Pitanje za RUSE i SRBE je vrlo jednostavno:

  Hoće li se SRPSKA i RUSKA OVCA vratiti svome SOPSTVENOM i JEDINOM pravom PASTIRU ili će PRISTATI da BUDE jedina CRNA ovca u NJIHOVOM belome STADU za ODGAJANJE i KLANJE ??????

  Odgovor na ovo pitanje je pre 1300 godine dao:

  Sveti VLADIMIR i
  Sveti SAVA.

  Sveti VLADIMIR je poveo RUSKE ovce.
  Ko će da povede SRPSKE ovce ??????????

  6
  1

Оставите коментар