Марко Јакшић: Вучићу, некада си се залагао за Велику Србију а сада учествујеш у формирању Велике Албаније

Отворено писмо др Марка Јакшића председнику Србије Александру Вучићу

Марко Јакшић (Фото: Медија центар Београд)

Непосредан повод да ти се јавно обратим је изградња војно-полицијске базе на само 500 метара од моје породичне куће у насељу Горњи Јасеновик, општина Зубин Поток. Одлуку о градњи овог војног објекта донела је влада самопроглашене републике Косово. Уз овај објекат на истој седници је донета одлука да се изграде још две војно-полицијске базе у селима Бање и Горње Падине у истој општини.

Председник „Српске листе“ и министар у сепаратистичкој влади Горан Ракић као члан владе гласао је да се изграде ови војни објекти као и да се експроприше земља од Срба за ту намену. Познавајући Горана Ракића лично сумњам да је ова његова одлука донета самостално већ уз твој благослов. Војни објекти у Горњем Јасеновику и у Бањама су већ изграђени а онај у Горњим Падинама градиће се с пролећа. По габаритима објекат у Горњем Јасеновику је само нешто мањи од америчке војне базе Бондстил и све време је грађен уз стално присуство и подршку КФОР-а.

Ти лично, колико се сећам, у више наврата до сада говорио си да на север Косова и Метохије РОСУ полиција не може да дође без дозволе четири председника општине. Они не да су дошли, него граде и своје касарне на северу Косова и Метохије. Евидентно је ћутање и твоје мајсторе као и локалних органа власти односно твоје „Српске листе“. Летос док још нису поднели оставке они су одбили на челу са својим градоначелником Срђаном Вуловићем уопште да расправљају о овој теми иако је то егзистенцијално питање за становнике Ибарског Колашина. Ти лично избегао си одговор у Скупштини Србије када ти је посланик из Зубиног Потока Славиша Ристић то питање поставио. О томе ћуте и медији у Србији како твоји режимски, тако и антирежимски. Свако из својих разлога. Режимски немају твоју дозволу а антирежимски навијају за независно Косово. А ћутање је знак одобравања. На сличан начин „Ацо Србине“ понашао си се када је формирана и војска самопроглашене републике Косово. Како није постојао кворум да се промени устав ове сепаратистичке творевине да би се формирала војска, твоја „Српска листа“ претпостављам уз твој благослов је дала кворум. Прљаво и кварно, мајсторе, мораш да признаш.

НП Отаџбина: Вучић питање Косова и Метохије решава без стратегије и „црвених линија“

Да би замаглио цео проблем поднео си захтев КФОР-у да на основу Резолуције 1244 дозволи повратак до 1000 српских војника и полицајаца. Мислим више реда ради. Чак и адреса ти је погрешна. Јер КФОР није донео такву одлуку већ Савет безбедности. Грађанима си објаснио да ниси поднео Савету безбедности из разлога јер би руски председник Владимир Путин то питање злоупотребио за своје политичке циљеве.

Док ти ниси дошао на власт на северу Косова и Метохије није било ни РОСУ полиције, ни њихових касарни, ни шиптарских регистарских таблица РС и РКС. Одмах по доласку на власт си поставио класичну границу између централне Србије и Косова и Метохије. Ја сам пет дана и пет ноћи са великим бројем својих истомишљеника спречавао да се на Јарињу постави ова граница у хладним децембарским данима. Пет дана и пет ноћи спавајући у колима издржали смо да се граница не постави. Тада сам чак добио и запаљење плућа имајући у виду неудобне услове и године старости. А онда је 6. децембра 2012. године ондашњи председник Владе – уз апсолутну подршку првог потпредседника тј. тебе – поставио границу унутар републике Србије. Као непревазиђени манипулатор а богами и лажов ти си много пута говорио да је та граница направљена 2011. године. Водио си се логиком Гебелса, хиљаду пута поновљена лаж постаје истина.

Бриселским споразумом када си предао институције републике Србије сепаратистима у Приштини као што су полиција, правосуђе, енергетика, телекомуникације разбио си одбрану севера Косова и Метохије. И то ти је било мало па си 2015. године потписао споразум са Исом Мустафом и преосталу цивилну заштиту уступио Приштини. Без имало гриже савести учествујеш у формирању Велике Албаније. Некада си се залагао за Велику Србију. У праву си мајсторе, није важно да ли је Србија или Албанија важно је да је велика. Можда те и стога Еди Рама назива својим братом.

НП Отаџбина: Председник каже да неће дозволити „Олују“ Срба са КиМ – можда зато што за њу нема ни потребе

Крајем 2013. године приморао си Србе у јужној српској покрајини да учествују на локалним и парламентарним изборима по уставу и закону самопроглашене републике Косово. Тиме си и легализовао и легитимисао власт у Приштини. Границе српских општина јужно од реке и Ибар прихватио си онако како ти је диктирала Приштина а не онакве какве је Београд захтевао на преговорима у Бечу од 2006-08. године. Српске општине си да тако кажем „сунетио“ и од њих направио индијанске резервате а не пристојне локалне самоуправе.

У скоро 11 година своје владавине ниси вратио ниједног Србина у јужну српку покрајину. Кажем ниједног, и словима ниједног. О томе чак никада ниси ни говорио јер је то за тебе била табу тема. И још некадашња велика Југославија је доносила своје програме о спречавању исељавања Срба са КиМ и њиховом повратку, али ова тема за тебе није валидна. Пре неког времена је председник Српског националног форума Момчило Трајковић изјавио да је током твоје владавине више од 30.000 Срба напустило Косово и Метохију. Када су ти новинари поставили питање о исељавању Срба добили су од тебе већ уобичајени одговор. Па шта, селе се и Албанци са КиМ као и Срби из централне Србије. За тебе није битно што се одласком Срба ионако лоша етничка равнотежа још више ремети. И бојим се да си већ прихватио доктрину Албанаца са Косова и Метохије која гласи што мање Срба лакше се прави још једна албанска држава на Балкану. У том контексту је и разумљива твоја у више наврата изречена фраза да ми на Косову немамо ништа јер нема Срба ни у Ђаковици ни у Качанику. Бојим се да ћеш у скоро време да додаш и то да нема Срба ни у Ђаковици, ни у Качанику, али ни у Грачаници, ни у Зубином Потоку.

Тужно јесте али тако изгледа твоја национална политика у јужној српској покрајини. За протеклих више од 10 година своје владавине у политичком надметању са сепаратистима трпиш само поразе. Разлог, немаш довољно храбрости, ни одважности, ни мушкости да им се супротставиш. Своје поразе на већ устаљени начин манипулацијом претвараш у победе уз већ устаљену констатацију, сачували смо мир. Колико пута смо само били сведоци твојих јалових седница за националну безбедност, повишене борбене готовости које нису имале никаквог смисла а ни резултата. Слатко сам се насмејао када си на једном од твојих бројних наступа говорио да РОСУ полиција није смела да сруши барикаде јер си ти подигао борбену готовост. Мајсторе, и ми и Шиптари добро знамо да си ти сачињен од меког материјала и да ти ни у сну не би смео да помислиш да са својим безбедносним снагама уђеш на Косово и Метохију да заштитиш Србе. Због тога си поражен и код доласка твог тзв. руског воза, па код подизања царина, па код лепљења стикера, па код повлачења барикада итд.

НП Отаџбина: Догађаји око барикада – српска капитулација пред Приштином

Победе остварујеш само пред телевизијским камерама, нормално, на својим медијима уз договорена питања и теби својствено баљезгање. Ову реч сам употребио не да бих био непристојан већ само да бих те копирао.

Твојом причом о Заједници српских општина само обмањујеш и збуњујеш грађане Србије. Када си дошао на власт ти си већ имао оформљену Заједницу српских општина и насеља. Само си требао да јој одредиш надлежност. Та Заједница је била састављена од одборника који су искључиво бирани по закону и уставу Републике Србије. Али ти си желео ону другу шиптарску ЗСО састављену искључиво од одборника бираних по уставу и закону самопроглашене републике Косово. Сама та заједница већ смо чули мора да буде по уставу самопроглашене републике Косово и са печатом „република е Косовес“. Твој компањон у власти Ивица Дачић колико се сећам дао јој је овлашћења да се она бави здравством, просветом, културом и социјалом. Претпостављам да ће са тим предлогом да се сложи и Курти, и Брисел, и Вашингтон. То би значило дефинитиван раскид Срба са својом државом и ускратило би држави Србији право да се бави оним надлежностима које још увек Бриселским споразумом нису пренете сепаратистима. Та твоја заједница српских општина Србима уопште не треба јер то није наша него шиптарска ЗСО, боље рећи твоја и Куртијева.

Да те подсетим, мајсторе, да смо на преговорима у Бечу 2008. године за гесло имали: колико прва Албанцима у односу на Београд толико права и самосталности Србима на КиМ у односу на Албанце. Нормално, цела правна конструкција била би у оквиру Републике Србије. Нажалост, ти си ове принципе у старту погазио, „Ацо Србине“.

НП Отаџбина: Председник Србије поново пристао на све што су сепаратисти из Приштине тражили

На крају морам нешто да ти кажем, ти немаш мандат да одлучујеш о мени, мојој судбини, мојој породици, мојој дедовини, мојим сународницима на Косову и Метохији. То право си узурпирао јер ти оно ни по закону ни по уставу Републике Србије не припада. Лично сматрам да бројни Срби како они који су отишли, тако и они који су остали тебе не желе за преговарача. Скини нам се више са грбаче „Ацо Србине“. Резултати које си постигао у ових десет година су катастрофални. Што више преговараш Косово је све даље од Србије. Одступи мајсторе. Дозволи да се у Скупштини Србије формира на основу платформе нови преговарачки тим. Ти ниси дорастао да водиш ове преговоре. Нити умеш, нити знаш, нити разумеш шта је за Србе Косово и Метохија. А још си и политички зависан и због бројних криминалних афера још и уцењен. Ти не, само нови преговарачки тим може да реши ово најважније српско питање на коме почива темељ државности и духовност српске државе а то је Косово и Метохија.

др Марко К. Јакшић,
н
екадашњи народни посланик и члан председништва Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“Categories: Разномислије

Tags: , , ,

8 replies

 1. „Марко Јакшић: Вучићу, некада си се залагао за Велику Србију
  а сада учествујеш у формирању Велике Албаније“

  Некада се Вучић залаго да Албанци буду у “Великој Србији“, а
  сада се залаже да Срби буду у “Великој Албанији“?!

  ЈУГОСЛОВЕНИ – КО СУ И ШТА СУ ОНИ???
  Одлично питање!
  Југослвени се труде да никако не припадају србском народу, већ
  оној другој половини свог биолошког, религијског или идеолошког
  порекла.
  Свим силама гуше у себи то србско, јер помешана крв у њиховим
  жилама не да им мира, као ни помешано пиће у пијаној глави.
  Сви се они, мање или више, изјашњавају наднационално – као
  ЈУГОСЛОВЕНИ: “биолошки“, идеолошки, религијски…
  Час су “мамини“, час су “татини“, час су комунисти, час капиталисти,
  час католици, час православци, час муслимани /Бошњаци/…
  Та подељеност унутар њихових личности, комбинована са
  њиховим личним сколоностима /слабостима/ “Велики Брат“
  /“газде“ из иностранства – непријатељи Бога и Човека/,
  злоупотрбљавају на њихову /личну, породичну…/ и штету
  СРБСКОГА НАРОДА!
  Они су, у ствари, ЈАЊИЧАРИ, ударна песница за сатирање СРБА ПРАВОСЛАВАЦА, пре свега, у првом плану, а касније и њих самих,
  када одраде свој део ЈАЊИЧАРСКОГ посла.
  Такве личности могу бити добри трудбеници /у свом послу/, али
  њихово бављење политиком – увек је на штету оне њихове
  “ДРУГЕ“ биолошке, религијске, идеолошке…половине.
  Југословенство је упропастило СРБство!
  Али не од 1945., већ од 1918. /1914. – Ниш и 1917. – Крф/

  11
  1
 2. Пре свега захваљујем се у име Марка Јакшића и у своје име што сте смогли храбрости да објавите ово писмо.
  Захвалан сам и господину Maрку Јакшићу што је написао ово писмо. Бојим се да неће имати ко ово да прочита. Не само онај и они којима сте наменили писмо већ и многи „уважени“ посетиоци овог сајта који се цитирају по неколико пута, међусобно уважавају, похваљују и улагују нису ради да прихвате да се неко овако обраћа председнику државе. Он је легално изабран и како неки кажу има нож под грлом чак и док спава, јадан.
  Не очекујем коментаре, на њиховог си ударио.

  14
  4
 3. Поздрав Марку Јакшићу !
  Његово отворено писмо Вучићу погађа председника Србије. Зналачки и аргументовано објашњава Вучићеву игру у којој је српски народ улог и жртва. Посебно Косовци.

  У тој игри, с једне стране видимо екипу аутохтоних храбрих Косоваца као на пр аутора овог чланка Марка Јакшића, Раду Трајковић, Оливера Ивановића (убијеног 2018 год), Славишу Ристића, Момчила Трајковића . . .

  С друге стране видимо Вучићеву кримшверцнаркоекипу мутних типова као на пр Милан Радоичић, Звонко Веселиновић, Горан Ракић . . . који владају терором.

  И препознајемо манипуланте премазане национализмом који завађају суседне народе и намећу се као њихови заштитници. Који свој патриотизам дебело наплаћују.

  5
  12
 4. Деда Ђоле, погодили сте у центар. Хвала господину Лазићу на објави овог отвореног писма Др. Марка Јакшића. Охрабрује сазнање да у Србији има још часних и достојних …

  2
  6
 5. Овај текст имао би већу тежину да га је написао неко ко није стари досовски кадар. Аутор овог текста је заједно са Момчилом Трајковићем, једним од лидера ДОС-а, и другим досовским перјаницама активно учествовао у обарању последњег суверенистичког председника Србије. Председника који је са војском и народом Космет бранио и оружјем. Био је у власти и када је тај председник испоручен Хагу, на срамоту и бруку њихову, па и овог народа. Глас аутора тада се није чуо. Био је у власти и када су и многи други родољуби и команданти наше одбране хапшени и испоручивани у Хаг. Ни тада се глас аутора није чуо. Био је у власти и када је стотине шиптарских терориста пуштено на слободу из српских затвора. Тада Марка Јакшића није било нигде, осим у власти.
  Био је функционер странке која је на пресудним председничким изборима 2012. подржала Томислава Николића тј. формирање назадњачке власти.
  Ни тада, ни данас, никада нисмо чули његово покајање за вишедеценијске политичке заблуде, за његове фаталне политичке грешке.
  Данас је можда касно…

  7
  5
 6. За свако поштовање је то што је Др. Марко Јакшић, који се много раније могао преселити у централну Србију, остао да живи у својој кући на Коссову и Метохији. Сигурно није могао веровати да ће председник Србије А. Вучић направити толику велеиздају са Бриселским споразумом и постепено плански дати самопроглашеном Косову све елементе државности.

  6
  1
 7. @ M.B.
  Сигурно није могао веровати?!?!
  А шта се то могло ВЕРОВАТИ лидерима странке (Николићу и Вучићу) који су при оснивању назадњака јасно и гласно поручили да им је циљ чланство Србије у ЕУ?! Додуше, такав циљ је у време петооктобарске катастрофе имала и странка (ДСС) у којој је Марко Јакшић био функционер. Све док средином двехиљадитих нису обрнули ћурак захваљујући Коштуници и његовом наглом буђењу из заблудних снова. Како се то и шта могло веровати Вучићу и Николићу који су колико јуче издали своју претходну странку којој су веру обећавали заклетвом над Светим Писмом у цркви?! Да су је издали, ни по јада. Него су преокренули своју дојучерашњу реторику и политику у дијаметрално супротном смеру! Од великосрпских противника Запада и ЕУ постадоше они малосрпски заговорници безалтернативног пута, чиме су, при том, украли ауторска права и жутима и таквима као што су Чедомир и његов ЛДП!!! А и тада се веома добро знало шта се од Србије тражи да би уопште могла да постане члан тог клуба у коме су сви наши непријатељи. Зато су кренули то да испуњавају, само брже, јаче и – још горе.
  Према томе, они који су их тада подржали, или су били невероватни политички неписмени слепци, или су имали своју рачуницу у вези са учешћем у будућој власти. Када су и они доживели издају од камелеона, вероломаца и прелетача, сломила им се и сопствена странка. Коштуница је дао оставку, напустио странку и „изашао из јавне политике“, а М. Јакшић још неко време остао са дезоријентисаним ДСС до коначне свађе и раскола у врху странке и њеног предстојећег слома. Тек тада је и он отишао, увидевши да од његовог повратка на власт нема ништа и перући руке од одговорности за тако понижавајући свршетак јалових илузија не само њега и компањона, него на штету Србије и народа којег су деценијама лагали.

 8. Osecam stid I sram sto je predsenik Milosevic uhapsen I isporucen u Hag. Osecam duboko kajanje sto sam pre toga mislila ponekada da ne radi dobro za Srbe.@ Zeki hvala sto je objasnijo sta se desavalo. Ne znam da li je tacno da je predsenik Milosevic prodat . Takodje neko davno mi je rekao da postoji spisak hulja, koji su potpisali njegovo isporucenje u Hag.

Оставите коментар