О. Дарко Ристов Ђого: Даница Црногорчевић смета јер је наша

Даница смета јер је наша. Ми је нећемо дати. Зато – весели се, српски роде!

Даница Црногорчевић (Извор: НБГД вести)

Нетрпељивост према Даници Црногорчевић, нажалост, није од јуче, али је ових дана попримила облике тзв „јавног терора“ – а то подразумијева застрашивање једне јавне личности бесмисленим али стварним оптужбама, фабрикованим кривицама, демонстрацијама „државне моћи“ у иначе криминализованом друштву. Док су раније само појединци штрчали са својом ненавишћу и љубомором, ових дана је према њој синхронизован читав један мали медијски рат. Зашто? Законски разлози су бесмислени и свакоме, па и онима који су их истакли у први план, јасно је да ствар лежи у нечему другом? У чему? Зашто смета Даница Црногорчевић.

Смета зато што је свједок онога архетипског, исконског, онога најбољег у динарском менталитету који често умије да се извитопери и тражи да му се призна више талената и пажње него што то заслужујемо. Даница плијени и подсјећа на оно најбоље у старим Србима Црне Горе и Херцеговине, она је жива слика оног најплеменитијег у нашим прецима. Даничина пјесма је директни пренос из 19. вијека, која нам говори да вијекови славне прошлости нису за нама већ и у нама. А то смета ономе коме је из прошлости остала само политичка идеологија. Она која заслепљује. Која у једном од највећих наших пјесника види човјека који није знао ком народу припада. Даница је, сама по себи, свједок истинског и неугасивог Српства Црне Горе, без наметљивости, без силе, без моћи, без полиције, без војске, без корпорација. Даница није само пјевала историјски утемељену верзију пјесме коју смо пјевали, пјевамо и пјеваћемо о земљи која суди сама себи и својој прошлости. Даница ЈЕСТЕ историјски утемељена архетипска Српкиња.

Даница Црногорчевић: Весели се српски роде!

Смета то што Даница не да да се раздвоје људи који припадају истом народу. Неколико пута сам слушао приговор о Даници као некоме ко спаја елементе црногорског фолклора и српске мисли. Али они се никада и нису раздвајали, осим у умовима оних који је оптужују. Зато њене пјесме подједнако пјевају наизуст и они у Крушевцу, Приједору, Ораховцу и Сомбору, у Херцег Новом и у Бањој Луци. Даница је жива цјеловитост српског народа. Њен глас – глас овог народа. Њена пјесма – оно што носимо у себи а она му даје облик и појаву. Није Даница крива што је сви Срби и још многи други воле. Осим ако то није кривица.

Даница Црногорчевић је крива и зато што, у доба када нам пропагирају неке друге „попадије“, Иван и она имају складан брак и добру дјецу, љубави коју нештедимице око себе поклањају свакоме ко жели да их слуша и чује. У доба када имамо толико лажних и погрешних хероја, Даница Црногорчевић је истинска дива српског народа и узор који показује како се може бити и смјеран и лијеп, и отмен и свој, и српски утемељен и културно моћан, и традиционалан и модеран. А свој.

Породица Црногорчевић (Извор: Лична архива)

Даница смета јер је наша. Ми је нећемо дати. Зато – весели се, српски роде!

Наслов и опрема: Стање ствари

(Телеграм канала о. Дарка Ђога)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

 1. Danica Crnogorčević smeta jer je NAŠA Srbogorčević Danica.

  NAŠI.

  ONI.

  NJIHOVI.

  Njima SMETA ( čitaj MRZE ) naše ( čitaj Srbe )
  jer su ONI ( čitaj GraDŽani i GraDŽanke Evrope i Sveta ) NEZAVISNI od svega i svačega osim od netrpeljivosti PREMA neistomišljenicima
  ( čitaj Srbima ) jer ONI nemogu čak ni PRIVIDNO da se nateraju da makar FORMALNO stanu u ZAŠTITU onih koje
  NE VOLE ( čitaj MRZE Srbe ) kada NJIH ( čitaj Srbe ) PROGONE ONI i NJIHOVI ( čitaj Evropska i Svetska GraDŽanska elita ) koju ONI vole i OBOŽAVAJU.

  Ti su UVEK isti ONI koji VOLE više ONE koji su
  njihovi SUSJEDI od njihovih UKUĆANA.

  Za njih i njihove VIŠE ZAMENICA u trećem licu
  MNOŽINE ( čitaj LGDBMNUFACK€£++@&–$$ )
  Srbi i Srpkinje imaju ISTU poruku koju je Car Dušan rekao u živo Papskom izaslaniku da se
  PREVASPITA u Katoličanstvo tojest
  ( graDŽanstvo ) pre oko 600 godina a glasila je na latinskom jeziku citiram:

  TRES VULVES MATRES.

  Posrbljeno glasi:

  U tri P. materine.

  12
  2
 2. Da se NE zaboravi i pamti.

  Na današnji dan 15.01.1998 godine Milo Đukanović kao Premijer vlade tadašnje Crne Gore prestaje da bude TO i postaje Predsednik tojest PREŠJEDNIK MONTENEGRA.

  Na današnji dan 15.01.2023 godine Milo Đukanović je i DALJE PREŠJEDNIK MONTENEGRA.

  Na vlast u Crnu Goru je došao tojest DOŠA 1989 godine.

  Milo je PROMENIO sve moguće BOJE koje su bile poznate do pojave DUGINIH boja.

  Milo je PRIJEMIJER I PREŠJEDNIK NAIZMENIČNO već 34 godine.

  Niko nikada u takozvanoj Evropi do sada uspeo da se ODRŽI na vlasti toliko godina.

  Počeo je sa parolom citiram:

  Crna Gora EKOLOŠKA zemlja.

  Od tada pa do danas većeg ZAGAĐENJA na MALOM prostoru BALKAN EVROPA I SVET nisu još VIDELI.

  Od EKOLOGIJE je ostao samo BELI PRAH.

  Sve ostalo je otišlo u DUGINE boje.

  Najviše u ZELENU boju.

  K’a će se ĐEKNA MILOVA vratiti iz FRANKFURTA ne znam.

  Čekamo e-mail iz VAŠKITONGA.

  O’đe Podgorica.

  The End.

  7
  1

Оставите коментар