Никола Маловић: Република Српска, једина држава која види море али не излази на њ

Република Српска истина, излази на море, али само по црквеном шематизму: Епархија захумско-херцеговачка и приморска има излаз на море – у заливској Суторини

Суторина: излаз Републике Српске на море код Херцег Новог? (Фото: Н. М.)

Република Српска настала је 9. јануара 1992, на Св. Архиђакона Стефана, као Република српског народа Босне и Херцеговине, да би августа 1992. била преименована у Републику Српску. Општим оквирним споразумом за мир у Босни и Херцеговини од 21. новембра 1995. постала је међународно призната као један од два ентитета Босне и Херцеговине.

Занимљиво, Република Српска једина је географија у свјетским оквирима која види море, али на њ не излази. Прије тачно осам година доминантна јануарска тема, дакако спинована, била је излазак БиХ на море. Не тамо око Неума, гдје је еуропска Хрватска намјеравала тада да направи копнени бајпас и Пељешким мостом повеже своје обалне територије (заграђујући босанске), него да Bosnia & Herzegovina изађе несметано у свијет – баш код Херцег Новог.

Никола Маловић: Србија и Црна Гора са РС као стратешки циљ природне Србије и Црне Горе

Увијек и у све вјекове вјекова иманентна истини, Радио Слободна Европа оцијенила је тада некоректном одлуку предсједника Црне Горе да одложи потписивање указа о постављању амбасадора у Босни и Херцеговини зарад горњег питања. Потом је прича о спорном копненом појасу око Суторине пала у заборав, и више се помињала није. Бока није додијељена трећој држави (БиХ), него је и даље већински у Црној Гори, а тек дјелићем у Републици Хрватској.

Република Српска је једина географија на свијету која види море али на њега не излази. Истина, излази, али само по црквеном шематизму: Епархија захумско-херцеговачка и приморска има излаз на море – у заливској Суторини.

Први део наслова и опрема: Стање ствари

(Печат)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Srećan Rođendan Srpska Republiko.

  Samo Samostalna Srpska Republika je garancija da sve rođene Srpske bebe mogu da SLOBODNO dišu svojim sopstvenim plućima i da proslavljaju svoje sopstvene rođendane a ne da kao njima 12 Srpskih beba
  ZABRANE DEMOKRATSKI tadašnja EU i NATO sa tadašnjim „komšijama“ da DIŠU SLOBODNO ili uz malu pomoć mašine za disanje.

  NIKADA više da se PONOVI.
  ŽIVELA SRPSKA REPUBLIKA.

  16
 2. Царство Небеско. Амин.

 3. ИМА НЕШТО ШТО СЕ ПРОМЕНИТИ НЕ ДА,
  ЦЕЛА БОКА У СРБИЈУ ГЛЕДА!

Оставите коментар