Патријарх Порфирије: Папа Бенедикт XVI био архипастир који је све мерио Христом

Упућујемо молитве Исусу Христу, Првосвештенику будућих добара да душу папе Бенедикта упокоји са светима, стоји у саучешћу српског патријарха

Патријарх Порфирије (Извор: СПЦ)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије упутио је данас саучешће Његовој Светости Папи Фрањи, поводом упокојења његовог претходника Папе емеритуса Бенедикта XVI.

Блаженог спомена папа Бендикт XVI у историји Цркве Христове остаће упамћен као архипастир који је све мерио Христом, одакле потиче и његова отворености и разумевање за васцели хришћански свет, а посебно за православно богословље и предање.

Ватикан: Преминуо бивши папа Бенедикт XVI (2005-2013)

Упућујемо молитве Исусу Христу, Првосвештенику будућих добара да душу папе Бенедикта упокоји са светима, где нема бола, туге, уздисања, него где је живот вечни, стоји у писмо предстојатеља Српске Православне Цркве.

Изразе саучешћа Патријарх Порфирије је упутио и апостолском нунцију у Србији, Надбискупу Санту Ганђемију и надбискупу и метрополиту београдском Ладиславу Немету.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 31. 12. 2022)

Погледајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

10 replies

 1. Стиче се утисак да је патр. Порфирије дао себи за задатак да у свакој прилици, тамо где би изјава могла бити обична,неутрална, неспорна, он „прави искорак“ у правцу провокативног и спорног. Тако и овде. Уместо једне куртоазне, црквено-дипломатске изјаве саучешћа, имамо у пет редова неколико спорних тачака.
  „Блаженог спомена папа Бендикт XVI у историји Цркве Христове остаће упамћен као архипастир који је све мерио Христом,“
  Црква Христова је једна, Православна. Ако за римског папу кажете да је у историји Цркве био упамћен на одређени начин, то значи да Римокатоличку цркву такође сматрате делом једне, свете, саборне, апостолске Цркве. Такво поимање појачава и начин Бенедиктове титулације – „архипастир“, што је један од начина титулисања православних архијереја.
  “ Упућујемо молитве Исусу Христу, Првосвештенику будућих добара да душу папе Бенедикта упокоји са светима, где нема бола, туге, уздисања…“
  Ово је део молитве из православног опела, што опет сугерише да смо део једне целине, уз додатно проблематично указивање да би папа, иако неправославан, могао бити прибројан сабору светих.
  Ако знамо да Вартоломеј и Фрања одавно раде на томе да се 2025. године дефинитивно постигне договор да сви хришћани празнују Ускрс истог датума, делује као да је и ова патријархова изјава у функцији померања „Овертоновог прозора“ до позиције да се сви хришћани сматрсају члановима једне Цркве.

  74
  2
 2. Tesko je ovo komentarisati a ostati pristojan. Inace dok je sluzbovao u Nemackoj nikad nije stigao da obidje Dahau a bio mu je pred (nogama). Radi Hrista to je prvo morao da uradi a nije. Nekome ce i to morati da obrazlozi, zasto.

  53
  2
 3. Наш патријарх, ако је то уопште, само очекујем да се појави још у Фарми и на концерту Јелене Карлеуше. Све друго је већ урадио. Лејди Гагу за патријарха!

  42
  7
 4. Радује ме да је наш патријарх (као и руски патријарх и председник Путин) упутио саучешће папи Франциску поводом смрти папе Бенедикта.

  Радује ме да наша и римска црква оджавају екуменски дијалог и међусобно поштовање. Папа Франциско је храбар и искрен хришћанин. Имати добре односе са човеком кога поштује две милијарде људи, може Србији да отвори многа врата и донесе гранчицу мира. Надам се да ћу доживети братски загрљај два хришћанина – папе Франциска и нашег патријарха, овде, у Србији.

  Поздрављам идеју да СПЦ позове папу да са нашим патријархом обиђе Косово и Метохију, посебно наше културне и верске објекте, како би се уверио где и како живе Срби и остали неалбански народи. Можда би Папа желео да посети и Ниш у коме је рођен Константин Велики – први хришћански цар.

  3
  78
 5. @Deda Djole: Malo proucite, prvi hriscanski rimski car bio je Filipus I ….Konstantin je do smrti bio prvosvestenik boga Sola.

  18
  3
 6. Каже патр. Порфирије да ће Бенедикт „остати упамћен као архипастир који је све мерио Христом“. Неће бити баш такo:

  „Istraga je potvrdila da je Jozef Racinger znao za slučajeve seksualnog zlostavljanja koji su se odvijali u Esenu, ali i u nekim drugim oblastima i biskupijama.

  I ne samo da je znao, nego je ćutao i nije uradio ništa.

  I ne samo da je ćutao i nije uradio ništa, nego je slagao da uopšte nije ni bio prisutan kada se o svim slučajevima zlostavljanja govorilo.

  A onda su prilježni nemački pravnici iskopali zapisnike sa sastanka episkopskog saveta od 15. januara 1980. godine iz stare zgrade u Minhenu u kojima je jasno pisalo da je iza onih reči „zahtev se uvažava“ stajao upravo Jozef Racinger, a da bi iza njih stajao na sastanku je morao i biti prisutan.

  Pa se oglasio i Cooperatores veritatis (папа Бенедикт – Р.Л.) preko svoje desne ruke, i objasnio da je ipak znao za slučajeve, i ne samo za taj jedan, nego je sada znao za čak 23 slučaja zlostavljanja dečaka između 8 i 16 godina, i da ipak nije tačno da nije bio prisutan kako je prvobitno rekao u izjavi.“
  https://www.nedeljnik.rs/papa-benedikt-xvi-i-greh-katolicke-crkve/

  30
  1
 7. Како да није знао када му је старији брат, који је умро пре две године, био директор те школе.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Georg_Ratzinger

  25
 8. Посетили смо изложбу ГРАЧАНИЦА у галерији САНУ у Београду :

  https://www.sanu.ac.rs/jedinice/galerija-sanu/tekuce-izlozbe/

  Фреске, које се у цркви због таме и висине не виде добро, овде се виде у великом, често природном формату из непосредне близине.

  Сјај грачаничке архитектуре и сликарства налази се данас у центру Београда, до 26 фебруара. Предпостављам да су СПЦ и министарство културе искористили ову идеалну прилику да позову стране амбасадоре и њихове супруге и покажу им шта Србима значи Косово.

  5
  22
 9. Намећали су нам наше патријархе и циркузанте, који нису наши и раније.
  Навикли смо.
  Све то евентуално прође, Човечанство се буди.

  24
  1
 10. Нашег патријарха нико није тако дефинисао као сајт „Борба за веру“: ПорТирије!
  Кажу, злобници, још: Ватикански портир на улазу у Српску патријаршију!
  Мислим, стварно…

  25
  1

Оставите коментар