Александар Боцан-Харченко: Споразумима о тзв. Косову прикривали праве намере, исто као у Украјини

Амбасадор Русије у Београду истакао да се иза маске преговора крила намера да се Приштина припреми за преузимање већински српских подручја

Александар Боцан-Харченко (Извор: Печат)

Ситуација на Косову и Метохији веома подсећа на оно што се дешава у Украјини, јер су и споразуми о решавању ситуације у јужној српској покрајини били неопходни само да би се сакриле праве намере друге стране, оценио је амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко за телевизију „Русија 24“.

Као што је идеја Минских споразума била да Запад купи време док наоружа Украјину, тако су и договори везани за „Косово“ припремљени не би ли се Приштина припремила за преузимање контроле над подручјима у којим већину чине Срби.

„Све говори и директно показује да су ти споразуми постигнути, потписани и да им се аплаудирало само да би се прикриле припреме и напори Приштине за освајање српских општина на ‘Косову’“, рекао је Боцан-Харченко додајући и да Приштина спрема провокације не би ли за њих окривила Србе.

Ангела Меркел: Мински споразуми потписани како би Украјина имала времена да постане јача

Ситуација у јужној српској покрајини, према његовом мишљењу, нагло ескалира и налази се на граници иза које је могуће крвопролиће или жестока фаза конфронтације.

Власти у Београду, односно председник Србије Александар Вучић, како верује, труде се да реше кризу мирним путем и избегну војни сценарио на Косову и Метохији, али Приштина је та која жели ескалацију.

„То ће ипак бити веома тешко јер Приштина дрско ставља акценат на грубу и сурову силу, осваја Косово и тамо шаље све више полицајаца“, истакао је руски амбасадор додајући да се све то ради уз подршку САД и ЕУ.

Александар Вучић: Подносимо захтев Кфору за повратак наших снага на КиМ – изјава Меркелове драматично мења ствари

Иза актуелног заоштравања кризе, каже он, јесте покушај да се на председника Вучића изврши притисак у вези са независношћу „Косова“.

„Поента је да се у садашњој ситуацији у Европи, користећи геополитичке прилике (а ‘Косово’ је део целог овог ланца), питање Косова реши једном заувек у антисрпском духу, да се обезбеди његова независност и председник Вучић натера да га призна. У овом случају, у игри је и освајање ‘Косова’ силом“, рекао је руски амбасадор.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 12. 12. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Одлично запажање , зна г. амбасадор одавно за то , као што су Руси одавно знали шта запад ради у Украјини толике године . Глупо је глумити сада неку запањеност , али треба то користити као адут са правне стране , слажем се . Ако им је пак , тек сада стварно јасно , када је Меркелова ( сигурно не случајно ) изговорила ; онда сви одреда треба да престану да се баве политиком , а ФСБ својим послом . Ипак мислим да то није случај . Немогуће да светска сила има дилеје на власти и у безбедносним службама .

    8
    3

Оставите коментар