Александар Вучић: Подносимо захтев Кфору за повратак наших снага на КиМ – изјава Меркелове драматично мења ствари

Присуствовали смо историјски важној изјави Ангеле Меркел о Минским споразумима. Она драматично мења ствари у сваком смислу. И то је мени јасан сигнал коме не смете да верујете, изјавио председник Србије

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Бета/АП)

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању јавности, поводом последњих догађања на Косову и Метохији, изјавио да је указао међународним партнерима на безобзирност Приштине, поводом хапшења полицајца Дејана Пантића, са чијом је супругом Сузаном разговарао.

Усагласили смо текст који ћемо упутити команданту Кфора, којим ћемо затражити повратак наших снага безбедности на КиМ, најавио је Вучић.

Према његовима речима, Влада ту Србије ће одлука донети у понедељак или уторак, а потом упутити Кфору.

Вучић је прочитао део Резолуције 1244 у којем је наведено да ће одређеном броју припадника војске и полиције Србије бити омогућено да се врате на Косово.

„Ми никаквих илузија немамо да ће они то прихватити. Наћи ће безброј разлога да кажу да то није потребно“, рекао је Вучић и навео да ће држава наставити да тражи нове правне потезе.

Како је додао, Србија ће тражити повратак војске и полиције како нико не би рекао да то никад није тражено и да ниједна влада није смела то да тражи јер зна да ће уследити хибридни рат против ње.

Такође је најавио да ће шеф дипломатије Ивица Дачић и премијерка Ана Брнабић саопштити које су земље повукле признање Косова, пошто приштинска страна не поштује ни Вашингтонски ни Бриселски споразум.

– Наша борба тек предстоји, они су учинили све да онемогуће нормалан живот Срба на Косову и Метохији – поручио је Вучић.

Приштина је погазила Вашингтонски споразум у потпуности, пошто 15. децембра у Бриселу подноси захтев за чланство у ЕУ.

– То је за нас веома непријатан догађај и кршење Вашингтонског споразума – истакао је Вучић.

Упутио је, каже, писмо председницима и премијерима пет земаља које нису признале самопроглашену независност Косова (Кипра, Грчке, Румуније, Словачке и Шпанијe) јер пријем могу да траже само државе, а Косово то није.

– То су наши пријатељи, верујем да ће писмо нешто значити – додао је Вучић.

Он је навео да ће Србија и он бити изложени до сада највећим и најтежим притисцима споља и поручио да неће признати Косово, нити одустати од захтева за формирање ЗСО.

Вучић је истакао да су Срби 10 година поштовали договор и Бриселски споразум, док Албанаци нису и да сада Аљбин Курти каже да је захтев за формирање ЗСО у дијалогу детињаста жеља и да то можемо да добијемо само ако признамо Косово.

Александар Вучић: Приштина ништа није испунила ни после 2.026 дана од Бриселског споразума

– Пошто ћемо бити изложени таквом притиску без обзира на цену – да ли да их признамо или допустимо улаз у УН – нисам толико глуп колико неким изгледам и нећу то прихватити. Не пада ми напамет, мораће да испуне оно што су потписали у Бриселском споразуму – истакао је Вучић.

Како је рекао, биће и он и цела Србија изложени жестоким нападима и притисцима споља, не само хибридним ратом којем смо били изложени и до сада, већ до сада највећим и најтежим могућим притисцима.

– И то могу да очекујем већ од 17. децембра када буду представници Немачке, Француске, Америке и Брисела буду у Београду и када ми буду „објаснили“ како морамо да се понашамо и ако не шта ће да буду последице – рекао је Вучић.

„Моја порука је да нема и неће бити предаје. То је одлука државе и то треба да знају сви који код мене долазе, Не бринем за цену коју ћу лично платити“, поручио је Вучић.

Изјава Меркелове о Минским споразумима политички драматично мења ствари

Председник Србије Александар Вучић прокоментарисао је током обраћања јавности и изјаву бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел да су Мински споразуми потписани како би Украјина имала времена да постане јача. Вучић је оценио да та њена изјава драматично мења ствари у политичком смислу.

Ангела Меркел: Мински споразуми потписани како би Украјина имала времена да постане јача

„Ми смо присуствовали историјски важној изјави Ангеле Меркел. Ја сам изненађен и даље проверавам на све начине да ли је могуће да је то рекла. То је жена коју сам изузетно ценио и изузетно ценим. За мене је та изјава готово невероватна, ако је потврђена“, рекао је Вучић.

Вучић је потом подсетио на изјаву Петра Порошенка да Кијев никада није имао намеру да испуни Минске споразуме.

„То баца потпуно ново светло, не може да промени чињеницу ко је кога напао, али у многоме мења чињеницу и односе у оквиру онога шта се збивало од 2014. на овамо“, казао је Вучић.

Александар Лазић: Да Ангела прави ’леба, он би и тај ’леба јео

Oценио je да је изјава Ангеле Меркел нешто што драматично мења ствари у сваком смислу, пре свега политичком и додао:

„И то је мени јасан сигнал коме не смете да верујете“.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 10. 12. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

 1. После свих твојих попуштања и уступака, чак непризнавања Резолуције 1244 како је штетна по нас и ништа нам не решава како си дошао до тога не само да је добра већ хоћеш и војску да пошаљеш.
  Ти се освестио? Немој да ме…
  Сумњив си најстрашније. Какву подвалу су смислили твоји покровитељи а ти је спроводиш?

  10
 2. Подвала је следећа: зна да ће бити одбијен, јер КФОР није адреса, (а и нешто се касно сетио), па пошто ће бити одбијен његов захтев, а то је знао унапред, изаћи ће пред слуђен народ који већ десет година слуђује и казаће како је, ето он јадан, све учинио, али злотвори не дају! Па ће да запомаже и кукумавчи на „пинку“ или „хепију“, како не спава, како му дође да скочи кроз прозор, како смо ми мали и јадни и да морамо да се повинујемо јачем, а то је да коначн признамо „државу Косова“ за коју се он здушно залагао пуних десет година!

  7
  1

Оставите коментар