Протођакон Владимир Василик: Политички екуменизам – иницијатива „папе“ Вартоломеја о заједничком празновању Васкрса са римокатолицима

Није ствар у календару, нити у јединственом датуму Васкрсења, него је ствар у замишљеном пуном уједињењу Православља и римокатолицизма

Напомена: Поштовани читаоци, 10. новембра 2022. године vaticannews.va је пренео речи патријарха Вартоломеја о намерама да одреди заједнички датум празновања Васкрса са Римокатоличком такозваном црквом.

Ту злочиначку намеру патријарха Вартоломеја за братски сајт „Руска народна линија“ прокоментарисао је веома оштро протођакон Владимир Василик, професор, доктор историјских наука, магистар филолошких наука, магистар богословских наука, члан Синодалне богослужбене комисије Руске Православне Цркве.

Саборник

(Руска народна линија, 16. 11. 2022)

Протођакон Владимир Василик: Тајна безакоња у дејству

Протођакон Владимир Василик (Извор: Руска народна линија)

О тој иницијативи папе Вартоломеја (нисам се погрешно изразио – управо папе) да установи заједнички датум празновања Васкрса са римокатолицима, а да током свечаног празновања јубилеја Првог Васељенског сабора (које је планирано да се одржи 2025. године) прогласи своје јединство са Римокатоличком црквом, сазнао сам још 2021. године.

Није тајна да су слични планови прихваћени и да се остварују. Рекло би се, тајна безакоња је у дејству. Генерално, то је повезано са деловањем тајних организација високог нивоа – можете их назвати масонским. У овом случају ради се о чисто политичком екуменизму.

Патријарх Вартоломеј, као Грк и први међу јерарсима Васељенске Православне Цркве, као човек са познатим богословским образовањем, сам по себи то не може симпатисати. Поготово што је чак и слепцу видљиво у шта се сада превраћа Римокатоличка црква под тананим руководством папе Франциска – језуите Бергоља. Када честите римокатолике нагоне да се поклањају јужноамеричкој богињи Пачамами. Када у Римокатоличкој цркви тријумфује разврат и „содомија“ – штавише, она се званично оправдава од стране понтифика, његове су речи: „Ко сам ја да бих осуђивао хомосексуалце?“

Јужноамеричка богиња Пачамама у првом плану на почетку Бискупске конференције Амазоније, октобар 2019. године, базилика Светог Петра у Риму (Извор)

Ко сам ја? Хришћански епископ коме мора бити туђа и противна содомија – у складу са Светим Писмом, Светим Предањем и просто по животу.

И слепац види о чему се ради. Он одлучује да се погружи у тај канализацијски бунар, од кога беже истински западни хришћани, а повремено беже и у шуме и планине, не желећи да имају ништа заједничко са папом Франциском, кога они сматрају антихристом. Ако Вартоломеј одлучи да зарони у овај канализацијски бунар, онда то значи да је он добио понуду коју не може да одбије.

Вартоломеј ће са магарећом тврдоглавошћу рушити васељенско Православље, продубљујући украјински раскол, стварајући нове расколе. Да би се атомизирала Православна Црква и отерали православни као послушно стадо у погибију, у вучји загрљај Римокатоличког врховног жреца!

Папа Франциско и патријарх Вартоломеј (Фото: Ројтерс)

И овде уопште није ствар у календару. Нити у јединственом датуму Васкрсења, него је ствар у замишљеном пуном уједињењу Православља и римокатолицизма. Но, надамо се да то Господ неће дозволити. Изгледа парадоксално, међутим, судбина тог пројекта, као и многих других, сада се решава на пољима Донбаса и Запорожја.

Уколико ми победимо – промениће се цела геополитичка структура света. И читав низ сличних демонских пројеката ће пропасти, нестати, „као што ишчезава дим“.

Уколико претрпимо пораз – зло ће тријумфовати, и свет ће прекрити тама.

Александар Дугин: Апокалиптички реализам или Украјина није потребна Русима него Христу

Молићемо се да Господ развеје сву ту мрзост. Надамо се да ће Руској Православној Цркви и низу других Православних Цркви, које нису отишле на „Критско збориште“, остати туђе све те подлости и демонизам Константинопољског патријарха.

С руског посрбио: Саборник

Наслов и опрема: Стање ствари

(Саборник србско-руски, 16. 11. 2022)

Албанска црква поновила противљење одлуци Фанара o давању аутокефалности тзв. Православној цркви Украјине

У саопштењу Албанска православна црква је још једном изразила противљење процесу давања аутокефалности Православној цркви Украјине од стране Васељенске патријаршије.

Поводом постдипломског рада архимандрита о. Григорија Фармакиса (главни секретар Васељенске патријаршије) „О третману црквеног питања у Украјини од стране Мајке цркве цариградске (питање хиротоније)“, Албанска црква је истакла да давање украјинске аутокефалности није донијело ни мир ни јединство, али су последице ове одлуке биле „неповољне за цијело православље“.

Истакнуто је да је оно што се помиње у раду о давању аутокефалности Албанској православној цркви 1937. године „нетачно и индиректно обмањујуће”.

Миодраг М. Петровић: Штетни томоси о аутокефалији

АПЦ је истакла да се сви случајеви раскола, као и разне болести, не лијече истим третманом, већ да је сваком потребан другачији. „Исто важи и за расколе.“

Међутим, наглашава се да „АПЦ није усвојила руски став, напротив, била је прва која је истакла и осудила употребу сакрамента Божанске Евхаристије за наметање ставова Московске Патријаршије”.

Коначно, АПЦ је поновила потребу за сазивањем свеправославног сабора како би се „регулисало црквено питање које мучи православне широм свијета“.

Цјелокупан текст саопштења: Orthodox Times

(Етос, 16. 11. 2022)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

7 replies

  1. Ekumenizam.

    Pojam i predmet nastao kod protestanata pre oko 200 godina početkom 1800 tih godina kao želja i nastojanje da se UJEDINE svi protestanti i sve protestantske crkve.

    Istovremeno i kod rimokatolika kreće isti proces sa željom da se UNIJATI sa katoličkom crkvom.

    Ekumenizam. Anno 2022 godine.
    Unija. Unijaćenje. Anno 2022 godine.

    Godina “nulta”. Raspeće Hristovo.

    Godina 330 . Hrišćanstvo je postala zvanična religija. Konstantinopolj.

    Godina 1054 . Katolička crkva se odvaja od
    Majke Crkve. Konstantinopolj.

    Novo sedište Katoličke crkve je Rim.

    Majku Crkvu od tada Katolici zovu:

    Ortodoksna Hrišćanska Crkva.

    Godina 1500 i 1600 tih odvajaju se tri protestantske crkve.

    Luterani. Germani i Skandinavci
    Kalvinisti. Frankofonci.
    Anglikanci. Englezi.

    Godina 1700 i 1800 tih odvajaju se od protestanata NOVE mnoge protestantske crkve i crkvice.
    Neki kažu kratko SEKTE.

    Danas postoji savez svetskih crkvi.

    Godina 1900 tih odvajaju se od Ruske i Srpske pravoslavne crkve NOVE crkve.
    Neki kažu kratko RASKOL.

    Godina 2000 tih odvaja se od Ruske pravoslavne crkve NOVA Ukrajinska crkva.
    Neki kažu kratko UNIJAĆENJE.

    Od ” nulte” godine pa do dan danas već 2022 godinu samo se DELI iliti CEPA hrišćanstvo.

    Prvih par stotina godina hrišćanstvo i hrićani su bili progonjeni svugde.

    Prvih par stotina godina posle ŠIZME ( 1054 )
    jedni hrićani su vodili četiri rata ( krstaška )
    protiv drugih hrišćana.

    Posle su ti hrišćani imali INKVIZICIJU.

    Zbog toga nastaju protestanti ( protestuju ).

    Posle su ti hrišćani koji su imali INKVIZICIJU i ti hrišćani koji su pobegli od INKVIZICIJE
    zajednički imali KOLONIZACIJU.

    Neki kažu kratko PLJAČKANJE.

    Posle su ti hrišćani koji su ZAJEDNIČKI imali
    KOLONIZACIJU imali FAŠIZAM.

    Neki kažu kratko INKVIZICIJA 2.

    Posle su ti hrišćani koji su imali ZAJEDNIČKI
    KOLONIJE i KUKASTI KRST imale UNIJU.

    Neki kažu kratko EUROBIJA.

    Danas naslednici tih hrišćana hoće da
    KOLINIZUJU celi svet.

    Neki kažu kratko ZELENA religija.

    Jedna BOJA za sve na svetu.

    1.5°c za SVE na svetu.

    Jedan MODEL za sve na svetu.

    Neki kažu kratko VEĆ VIĐENO.

    Neki kažu kratko NE.

    Neki kažu kratko NJET.

    21
    2
  2. Јеванђелска прича о блудном сину дарвиновски евоулира у
    причу о два блудна сина кроз ”Политички екуменизам” Франциска и
    Вартоломеја.
    СПЦ није ван тога, и врло лако се може приклонити тој свејереси
    екумкенизма.
    Уствари, само ”елитни део” СПЦ – тзв екуменисти, паписти (част
    изузецима), а народ већ одавно схвата преварност овог мајмунског
    посла двојице ”партнера” – франциска и Вартоломеја.
    Једно казивање из 2004 године, везано за СПЦ на исту тему, најбоље
    одсликава Православни/Правоверни Дух верника СПЦ, за разлику
    од превртљиве и поткупљиве ” црквне елите” – тада и сада.

    7
    2
  3. ,,-Svjesni trajnosti mnogih prepreka, želimo i nadamo se da će naš susret pridonijeti ponovnoj uspostavi jedinstva koje je Bog htio, za koje je Krist molio. Neka naš susret nadahne kršćane širom svijeta da mole Gospodina s obnovljenim žarom za puno jedinstvo svih njegovih učenika. U svijetu koji očekuje od nas ne samo riječi, već konkretne geste, neka ovaj susret bude znak nade za sve ljude dobre volje!
    -Kršćanske crkve pozvane su braniti zahtjeve pravde, poštivanje tradicija narodâ i autentičnu solidarnost sa svima onima koji trpe.
    -U suvremenom svijetu, tako raznolikom a ipak ujedinjenom zajedničkom sudbinom, katolici i pravoslavci pozvani su bratski surađivati u naviještanju Radosne vijesti spasenja, svjedočiti zajedno moralno dostojanstvo i autentičnu slobodu osobe, kako bi „svijet uzvjerovao“ (Iv 17, 21).
    -Veliki dio budućnosti čovječanstva ovisi o našoj sposobnosti da dajemo zajedničko svjedočanstvo Duha istine u ovim teškim vremenima.“
    (Из Хаванске декларације коју су потписали патријарх Кирил и римски папа 2016. г., преузето са интернет стране- Опус Деи.)
    Екуменизам јесте велика опасност за Православну Цркву, али и руски патријарх је екумениста и вероватно га је само стицај околности (догађаји у Украјини) спутао да се не искаже још више на том пољу. Он признаје постојање више цркава, тако да констатација да Руска Црква (и неке друге Цркве) није отишла на „Критско збориште“, губи на значају што се тиче вере, али је писцу овог текста изгледа значајнија геополитика јер каже:
    ,,Уколико ми победимо – промениће се цела геополитичка структура света. И читав низ сличних демонских пројеката ће пропасти, нестати, „као што ишчезава дим“.“
    Ако је ипак у питању вера, онда вас ништа не спречава да већ сада, пре војне победе, изађете из демонског пројекта који се зове Светски савет цркава и покажете да верујете у (само) Једну, свету, саборну и апостолску Цркву- Православну.
    Овако се стиче утисак да је све само политика и надметање јелинског и руског екуменизма.

    4
    1
  4. Откад православни Срби зову Свету Евхаристију САКРАМЕНТОМ Евхаристије, добро не рече Еухаристије, оригинал латински?! Јесу ли „православни“ преводиоци оваквих текстова неуки или просто подли, па праве тенеденциозно умиљавајућу екумењарску уравниловку са Латинима у свему, па и у терминологији, па ће нас ускоро убеђивати да је свеједно да ли наше епископе зовемо епископи или бискупи, литургију Свету литургијом или мисом, литије – литијама или процесијама, итд. Мозгови наших млађих генерација теолога су опако затровани западњаштвом и његовим јересима.

    10
    1
  5. Пре двадесет и нешто година,пита мене недостојног ,Свети Лука Цетињски,,Знаш ли како се ,,рара,,моли Исусовом молитвом?,, Не знам,кажем.,,Па Господе Исусе Христе,смилуј се мени безгрешном.,,

    3
    2
  6. ,,Ја дођох ради грешних(да их позовем на покајање)не ради праведних…,,говори Господ.Значи ,у време када наши Епископи воде своје свештенике на поклоњење ,,рари,,(кружи тај снимак одавно,као и неки други)Свети Лука Цетињски Игуман пита о суштини наше Вере.П.С.Рара(не папа,јер је то у преводу отац)је тамо њима проглашен за непогрешивог.Господ каже да није дошао ради таквих.Како ми сада можемо прихватити нешто што Господ не прихвата.Никако и никада.Амин.

  7. Dosta Grka ,koje srecem nemaju pojma da su njihovi pretci ne tako davno imali Bozic 7 og Januara





    2
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading