Владимир Путин: „Златна милијарда“ на планети живи на туђи рачун

Незаконито блокирана средства Авганистана морају бити одмрзнута, а земља треба да добије надокнаду за причињену штету током година окупације, изјавио предсједник Русије у Астани

Предсједник Русије Владимир Путин на Конференцији о интеракцији и мјерама за изградњу поверења у Азији, Астана 13. октобра 2022. (Фото: Ројтерс/Турар Казангапов)

Руски предсједник допутовао је данас у Астану, главни град Казахстана, гдје ће у наредна два дана учествовати на три мултилатерална самита, преноси ТАСС.

У Астани се данас одржава Конференција о интеракцији и мјерама за изградњу повјерења у Азији, чијих 27 држава чланица чине око 90 одсто територије Азије и скоро половину свјетске популације, наводи руска агенција.

– Позивамо на уклањање свих вјештачких, нелегитимних баријера које спречавају обнављање нормалног функционисања глобалних ланаца снабдијевања у циљу рјешавања хитних проблема безбједности хране – рекао је у обраћању Путин.

Владимир Путин: Земље „златне милијарде“ сматрају све остале својим колонијама, нижом расом

Он је изјавио и да Русија сматра да треба преиспитати принципе глобалног финансијског система, јер је садашњи омогућио да „златна милијарда“ на планети живи на туђи рачун.

– Као и многи наши партнери у Азији, сматрамо да је неопходно ревидирати принципе глобалног финансијског система, који је деценијама дозвољавао да самопроглашена тзв. златна милијарда, која је затворила све токове капитала и технологије, у великој мјери живи на туђи рачун – рекао је руски предсједник.

Путин је указао је постојање реалне пријетње од глади и великих шокова због нестабилности цијена енергената и хране широм свијета, а то, према његовим ријечима,„доводи до погоршања квалитета живота и у развијеним и у земљама у развоју“.

– Постоји реална опасност од глади и великих друштвених превирања, посебно у најсиромашнијим земљама – истакао је Путин.

САД: Непознате особе минирале и оштетиле мистериозни споменик – симбол „златне милијарде“ у Џорџији

Он је изјавио и да Азија, у којој, по његовим ријечима, јачају нови центри моћи, игра велику улогу у транзицији ка мултиполарном свијету.

– Азијске земље су мотори свјетског економског раста – нагласио је Путин.

Он је говорио и о ситуацији у Авганистану и поручио да „незаконито блокирана средства Авганистана морају бити одмрзнута, и да земља треба да добије надокнаду за причињену штету током година окупације“.

Према Путиновим ријечима, Авганистан остаје један од најакутнијих безбједносних изазова у региону.

Весли Кларк: У Пентагону су ми 2001. рекли да ћемо у сљедећих 5 година напасти 7 земаља на Средњем истоку

Руски предсједник је рекао да ова земља, као резултат више од 20 година војног присуства САД и НАТО-а и неуспјеха њихове политике, није у стању да се сама носи са терористичким пријетњама, што потврђује низ недавних крвавих терористичких напада, укључујући бомбардовање руске амбасаде у Кабулу 5. септембра.

Путин је још скренуо пажњу учесницима конференције на чињеницу да је Русија заједно са партнерима из Кине, предложила заједничку изјаву за самит у Астани, о безбједносној сарадњи у области информационих и комуникационих технологија и рекао, да се нада да ће она бити усвојена, наводи ТАСС.

Опрема: Стање ствари

(РТРС, 13. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

5 replies

 1. Onaj ko laze ili 1) zna istinu, ali govori nesto drugo ili 2) ne zna istinu, ali govori kao da zna. U drugom slucaju, moze se dogoditi (случиться) da se ta dva razlucena sluce u jedno. Ovo dogadjanje slucivanja izgleda kao slucajnost. Ono izgleda kao slucajnost, jer se laz shvata iz psiholoske perspektive namere, pa je ovo slucivanje nenamerno. Ali, sta je mogucnost ove nenamernosti? To je odlucnost koja lezi u raz-lucenosti-jednog-od-drugog. Odluciti se moze na osnovu necega, ali iz-medju vise necega (odluka nikada nije svodiva na svoje razloge, ona uvek ima korak slobode koji je otrze od ulancavanja razloga, ona je cin volje, ne uma). Ovo nije o-medjavanje, vec iz-medjavanje, nije o-granicenje, vec raz-granicenje. Sumnja je dvojba, dvo-umljenje, ali Dekartova sumnja je odlucnost, ona se ne dvo-umi, ona uzima kao lazno i ono sto je mozda-istinito, da bi nasla ono sto ce mozda-istinito pretvoriti u jasno i razgovetno istinito, dakle da bi se slucila prvotna od-lucenost odlucnosti i istine. Ona ne trazi, vec samo ide, mozda ni ne nalazeci (nailazeci. Na stvari se nailazi, ljudi se su-srecu) nista ili slucajno nalazeci, kao Kolumbovo „otkrice“ (suprotnost otkrovenju).Time se odlucnost pokazuje kao covekova sustina, kao mogucnost da se bude bez istine ili, snaznije, i-pored-istine. Istina je samo dogadjaj slucivanja u jedno. Zato kriterijum istinitosti postaje uslov istine. Ali, svemu ovome je uslov raz-granicenje, iz-medjavanje-medjusobica, kao sukob odlucnosti jedne spram druge iz onog iz-medju njih. Zato je kriterijum istinitosti uvek medju-subjektivan (inter-subjektivan), ono sto je dostupno bilo-kome, a to znaci nikome, bezlicnosti!

  Za politicara je odlucnost sve. Ne treba mu pamet, tu su drugi da misle umesto njega, ali mu treba odlucnost (zato sto ostaje u sferi psiholoskog, suprotnosti licnih i opstih preferencija, Makijaveli odlucnost vidi kao laganje i to imperativ laganja, kao uslov vlasti). Bez nje, politicar je Kostunica!

  7
  11
 2. @Так случилось да опет имамо задовољство прочитати још један филигранско-философтвујући прилог уметности раз-мишљања којим смо почашћени као посластицом овде на СтСТ.

  Једино што није по укусу — је помињање љубитеља мачака у вези са личношћу из насловног текста. Домаћих политичких ругоба разних облика не недостаје на сцени луткарског позоришта у Србији и тешко је изабрати најгорег или најштетнијег. Али, најлицемернији је засигурно поменути фелинофил који је, окован у решетку формалне легалистичке комбинаторике, сматрао за потребно да изручи Генерала Лазаревића на стуб срама у Хагу. И још да га на аеродром испрати!! Мачкољуб је испунио свој комплекс слепачког слеђења за „правилима“ које на Западу штампају на тоалет папиру. Штета коју је нанео свом народу и онима који су на правди Бога усмрћени или провели године у казаматима није била споменута у његовим књигама…

  А што се тиче ВВП-а, не заборавимо да је он заузет повлачењем потеза у систему огромних пропорција, а који карактерише сразмерно велика временска константа, што ће рећи историјски догађаји на овом нивоу теку спорије него што претпостављамо или прижељкујемо. Као и у шаху, и ту важи такнуто-макнуто, а онда нема назад. Зато је важно да се осигура да ствари иду у правом смеру, живи били па видели.

  11
  4
 3. @Don Quixote

  1) Hvala!

  2) Ne dirajte mi macke i sam sam mackoljub :)))) Kostunica je bio protiv ustavnih promena 1974-e, dakle kada je trebalo, dok su Milosevic i Lazarevic bili Titovi partijci. Zbog toga je izbacen sa Pravnog i nije se vratio kada mu je nudjen povratak. Kao pravnik, ucinio je sve sto je mogao, ustav cuva KiM, a teze ga je promeniti od pape! Kao politicar nije ucinio nista, ruku na srce, to je vise nego sto su ucinili Djindjic, Tadic ili Vucic (Slobu vadi samo R.Srpska i sto nije formalno izgubio KiM). Ali, za divno cudo, Kostunica je jedini nas politicar kojeg je narod ispravno kaznio i nema ga vise, svi ostali su tu uljucujuci i onog koji je sprecio koaliciju DSS-SRS-SPS, Dacic, i jos SPS, ne shvatam za sta se glasa, kada se glasa za SPS, figurira kao druga stranka po snazi!

  3) Ukrajina traje od 2008-e, a VVP je pustio dva „Majdana“, unistenje „Ruskog proleca“ (koliko citam sa stotinama i hiljadama pobijenih), da drzava od koje zavisi pogon cele ruske flote postane antiruska, 8 godina neispunjavanja „Minskog sporazuma“ i bombardovanja Donbasa… Velike odluke se najlakse donose, a kada se dvoumis iz-medju „rata za opstanak Rusije“ i da raja ima hokeja, fudbala u se, na se i poda se, onda nema nikakve odlucnosti, vec samo kalkulisanje, odrzavanje ravnoteze iz-medju dve neuporedive stvari kojima je data ista tezina!

  6
  3
 4. “ Кад се у Владимиру Путину случио Иван Иљин “

  Адам је РАЗЛУЧИО
  Када је међом знања
  Истину омеђио.

  СИН се СЛУЧИО
  Лучом да раздања
  Омеђено размеђио.

  ОТАЦ је све ЗАЛУЧИО
  Тајном ТРОЈИЧНОГ ткања
  Нерукотворено неограничио.

  Да одлучим, нисам се ОДЛУЧИО
  Додир вере ПОЛУЧЕЊЕ осећања
  Слободну ми вољу разграничио.

  Не верујем у открића
  Верујем у ОТКРОВЕЊА
  Лаж је случење БЕЗЛУЧИ.

  Толико јагњади, толико јарића
  А само једна ИСТИНА спасења.
  Ето Господа стадо да ЛУЧИ !

 5. @Zoran Nikolic (Valjevo)

  SJAJNO!

Оставите коментар