Ранко Гојковић: Литије на прекретници

Од суштинске стратешке али и духовне важности било је спречити претварање Литија у протесте – како рече монах: Литије су сила, протести су немоћ

Са литије од 2. октобра 2022. у Београду (Фото: Саборник)

Писао сам о утисцима после претходне три Литије пред евросодом, па је ред да нешто напишем и о Литији од 2. октобра 2022. године. Нећу да причам о прочитаном саопштењу, нити о говору професора Ковића, нити дивном доживљају који су верном народу приредили мала Павлина Радовановић и брат Љуба Манасијевић. Ко жели, све то може да погледа на интернету.

Ова Литија је по много чему специфична и желео бих у најкраћим цртама указати на неке чињенице после величанствене Литије на Усековање и ове последње. Морам рећи да су се православни организатори Литија нашли под баражном ватром „протестантски“ оријентисаних колега из УТП-а.

Ранко Гојковић: Литије наше насушне

Ради се о томе да је све Литије пријавило и суштински организовало 5-6 православно-патриотских удружења, да су радили по благослову и да су у организационо-техничким, физичким и материјалним ресурсима учествовали скоро па стопостотно у организацији Литија. Не желим да помињем имена нити износим прљав веш са неким са којима смо макар и неформално били једно време „у истом рову“, али једноставно, сви смо били свесни (ово пишем и у својству једног од организатора Литија) да по окончању евросодома неминовно у „литијском покрету“ мора да ради сито и да Литије могу имати само црквени карактер. Јер је у том неформалном савезу удружења УТП-у била једна групација удружења која су Литије виделе као протестну манифестацију са елементима политичке борбе. Немам ништа против протеста, у многим сам и лично учествовао, поготово у млађим годинама, али ствари се морају називати правим именом. Ко жели да организује протесте, срећно му било, али Литије се не могу поистовећивати са бунтом. Наравно да су људи са црквеном свешћу морали да очувају црквени карактер Литија и то су одмах ставили до знања својим колегама „протестантима“. Нисмо желели да се Литијски покрет сведе на аутистичну борбу какву воде монаси-немонаси.

Били смо свесни да у организацију нове Литије улазимо са много мање енергије, мало неспретно је одређено време у 14 часова, што је спречило велику већину монаштва да дође, а свакако да по окончању евросодома није било тог набоја у друштву који покреће масе. Међутим, ова Литија је показала неколико СТРАТЕШКИХ успеха Литијског покрета. Покушаћу их навести по тачкама, оне објашњавају зашто и овакав наслов „Литије на прекретници“. Јер је од суштинске стратешке али и духовне важности било спречити претварање Литија у протесте.

Извор: Саборник

1. Организатори Литијског покрета су инсистирањем на црквеном карактеру Литија успели да стекну нешто што се не стиче лако – поверење нашег свештеноначалија, које добрим делом из оправданих разлога, а једним делом и због продора бирократског понашања и у црквеним структурама, не подржава олако неку нову појаву на друштвеној сцени. Ма колико она била очигледно корисна и за само свештеноначалије и Цркву као живи организам клира и верног народа.

2. Саопштењем организатора, говором професора Ковића и „косовским“ песмама Павлине и Љубе, снажно је косовско питање унето у програм Литијског покрета. Сигуран сам да би покушај издаје наше свете земље (не дао Бог да се то деси), наишао на такав литијски одговор Србадије, да би можда биле смешне и такве бројке од сто хиљада људи на Литијама.

3. Професор Ковић као угледни историчар и председник „Покрета за Косово и Метохију“, али пре свега као верујући православни интелектуалац који живи литургијским животом, симболише симбиозу црквеног клира, верног народа који артикулише своју вољу кроз Литијски покрет и православне интелигенције – што и јесте био један од главних циљева оних који су инсистирали на црквеном карактеру Литија. Ако буде мудрости, ако се буде радило по благослову и ако се буде делало хришћански, молитвено и смирено, с поуздањем и молитвеним обраћањем становницима Небеске Србије – то може бити сила која је у стању и планине да помера. Поновићу речи из саопштења организатора, мудре речи које изговори један благочестиви србски монах, састављене од само шест речи, које боље од било каквог писанија објашњавају суштину – ЛИТИЈЕ СУ СИЛА, ПРОТЕСТИ СУ НЕМОЋ.

Знам да ће „протестанти“ да загракћу поново како је узалуд потрошена народна енергија, како нема користи од молитве како „велеумно“ говоре по спејсовима дојучерашњи саборци, али знам и да је свака србска народна пословица прошла кроз очишћујући огањ и сија попут сувог злата, па и ова – тиха вода брег рони. Они који мисле да може бити узалудна енергија потрошена у молитвеним Литијама, не знају ништа о Србима као заветном светосавском и светолазаревском народу. Они не знају да су Срби заиста наопако насађен народ како рече игуман Михаило, којима је корење на Небу и који своје живоносне енергије црпи из свог небеског корења, а не из трулежне земље.

Можда ће схватити једног дана, кад се остваре речи с краја „Небеске Литургије“ светог владике Николаја:

Док са земље грми ко олуја,
То Србија кличе – АЛИЛУЈА!

Можда ће тада схватити, нека би дао Бог да тако буде, да се до тога могло доћи само ЛИТИЈАМА, никако протестима…

Опрема: Стање ствари

(Саборник, 3. 10. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , ,

54 replies

 1. Лепо пишеш Ранко само једно не одговараш, од ког екуменис…, пардон, од ког новотарц…, уф нешто се загрцнух, од ког епископа сте добили благослов за литије?
  У ствари немој ни да одговараш, могу ти књижице уклонити из црквених продавница па оста без хлеба.
  А можда међу епископима Београдске Патријаршије има и криптохришћана, ко зна…

  19
  9
 2. Брате Владимире, ако желиш да попујеш са позиција антиекуменизма, то се не постиже лажју и лицемерјем. Лаж и лицемерје који се шире тако олако, без икакве и најмање потврде у стварности, претвара живот лажова у мочвару, у прљави муљ, у блато. Људски савет, пробај да сагледаш грех лажи и лицемерја чији смрад лажљивац, ако га не сагледа, брзо престаје и да осећа.
  Сваку моју „књижицу“ како подругљиво називаш моје књиге, коју нађеш у црквеним продавницама „Београдске Патријаршије“ коју подругљиво тако зовеш, поклањам теби.
  Много дуже и озбиљније се борим против јереси екуменизма, али то не могу да виде они који лаж сматрају духовном мудрошћу. Чувај се да те не прогута река лажи и лицемерја које шириш…

  12
  15
 3. @Владимир
  Има благослов из удбе да преведе народ жедног преко воде успаванком да мирна вода брег рони. Али му демони не дају мира, па ни у једном обраћању не успева да не помене „аутистичну борбу монаха- немонаха“.
  Да се подсетимо шта је говорио 10. августа, више од месец дана пре параде срама. „Циљ већине људи у УТП је да се спречи одржавање Еуросодома, јер ако они буду нормално функционисали уочи и за време Еуросодома, наравно да ће 17 направити обруч око содомиста… И наравно да ће, уколико, не дао Бог, Еуросодом ипак буде одржан, већина људи доћи и 17, међу њима и ја, наравно, поново са иконама и молитвено, мада је наш пораз као народа очигледан ако ми не спречимо одржавање Еуросодома као таквог. То је и највећа замерка оцу Антонију, што се ухватио као пијан плота удбашке патке о посебној важности 17 септембра… Немојте ми рећи, они што нису прстом мрднули да се то спречи, желе 17 да покажу ко је вера а ко је невера, до тада ће да све редом прозивају а онда ће изаћи да покажу ко је вера а ко је невера… Хајде да видимо, доћи ће и тај 17, И да кажем још нешто, људи из УТП су својим именом и презименом кренули у ову борбу, за разлику од коментатора из фотеље…“
  А онда на сам дан параде, не само што није позвао да се направи обруч око содомиста, већ је лично телефоном позивао људе који су самостално изашли да се врате у храм Светог Саве на непостојећи молебан.
  Када се крене путем преваре, без искреног покајања нема више прекретнице, ни за Литије ни за (бившег) брата у Христу Ранка.

  28
  8
 4. Види Ранко, ако немаш благослов епископа онда нема ни Литије већ је то протестна шетња групе грађана. Још ако је истина ово што тврди Војислав онда твоје антиекуменистичке активности губе смисао. Па да видимо чије понашање је лицемерно.
  Симптоматично је да на овом порталу сви који подржавају тзв. литије не дају оговор на моје питање. Нема ту зле намере, само да истерамо неке ствари на чистац пошто се огромна већина христољубивог и родољубивог народа распела између здраве жеље за правдом и слободом и фарисеја у СПЦ који га заводе за Голеш планину екуменизма.
  Дакле, брате Ранко, ко ти је епископ?

  21
  7
 5. Тачка 2: ,,Сигуран сам да би покушај издаје наше свете земље (не дао Бог да се то деси), наишао на такав литијски одговор Србадије, да би можда биле смешне и такве бројке од сто хиљада људи на Литијама.“
  Кад? Кад се све заврши? Зар земља није у сред тог покушаја? А свештенство касни три деценије, као што је каснило и за Содом у образовању и на улицама. Осим почившег Жарка Гавриловића.
  Нешто се мислим како би Свети цар Лазар литијом пред Турке.

  28
  2
 6. Војиславу Крстићу. Преподобни Војиславе, видим да знате коме демони дају а коме не дају мира, али не знате ни елементарне ствари да схватите из написаног. Прво, као што рече, ја „поменух аутистичну борбу монаха-немонаха“, а он по сат и по пре сваке своје шетње од владе до скупштине, пљује по Литијама и организаторима истих. И пре него што је и прва одржана!!! Дакле, није Ранко Гојковић поменуо монаха-немонаха док овај није, чим је чуо да се спрема организовање Литија, оптужио све за удбаше… И нисам о њему причао сатима, него само поменуо како рекосте и то је била РЕАКЦИЈА на бесмислене оптужбе. Но, Бог с њим…
  Друго, моја идеја и жеља је била од почетка да спречимо одржавање Евросодома као таквог, дакле да спречимо седмодневно скрнављење наше престонице (и не само ње, него је било планирано и скрнављење Сремских Карловаца и манастира Крушедол итд). Чињеница да је 22 хиљаде содомиста отказало резервацију у београдским хотелима, говори да смо у великој мери и успели, а да смо причали само о 17 као монах-немонах, свакако да те резервације не би биле отказане и да би, да није било Литија, уместо пар стотина содомиста Београдом 17 септембра шетало пар десетина хиљада содомиста. Заиста треба бити прилично „проницљив“ па не схватити да се речи „…наравно да ће 17 направити обруч око содомиста…“ односе на полицију. То свако писмен види и из контекста целог тог мог осврта, није написано „наравно да ЋЕМО 17 направити обруч око содомиста“, него је написано „наравно да ЋЕ направити обруч око содомиста…“, ако не знате пажљиво да читате, то је Ваш проблем. И наравно да су се те моје речи обистиниле, полиција је направила обруч око содомиста, монах-немонах је по ко зна који пут поновио перформанс са брзим хапшењем и још бржим пуштањем, све већ виђено… Ја сам одржао своју реч и све време 17 био на улици, у два наврата у Ресавској и једно време у Храму Светог Саве са нашим монаштвом.
  Што се тиче позивања људи на молебан, то сам објаснио у више наврата, и на „Гласу Јавности“ и другим гостовањима подробно сам испричао све како је било, то сам описао и у свом тексту одмах после 17, који је пренет и на СС. Ево тог дела текста који је публикован и на СС када описујем причу о молебану:
  „Још једну ствар у коју сам и лично, да тако кажем, био увучен, морам изнети да не би било никаквих нејасноћа. У суботу 17. септембра, око 13 часова, назвао ме је телефоном човек, могу рећи и дугогодишњи пријатељ, који је практично први помоћних настојатеља Храма Светог Саве епископа Стефана. Ја сам се у том тренутку вратио из Ресавске улице где сам се придружио блокираном монаштву и са њима заједно се вратио у Храм Светог Саве. У том телефонском разговору поменути пријатељ ми је рекао да је Патријарх чуо да има инцидената, да су и неке монахиње повређене, и замолио ме да као један од организатора претходних Литија позовем народ да се повуче са улица и дође на службу коју ће Служити Патријарх, како би се спречило проливање крви, не дао Бог. Ја сам то пренео присутним људима у Храму и замолио да се телефоном обавесте познаници који су на улицама, обавестивши о томе и људе за које сам знао да су у том тренутку на улици, пред кордонима полиције. Испоставило се да сам био наиван, Патријарх није служио како ми је лично речено, зашто није – питање је на које ја не знам одговор, ако будем у прилици, поставићу га свакако и лично.“
  Признајем да сам испао лаковеран али не злонамеран и злоумишљен, не може свако бити проницљив као преподобни Војислав или монах-немонах.
  А што се тиче „благослова из удбе да преведе народ жедног преко воде“, тако нам Бог дао како говорили Истину, и Ви и ја.

  11
  19
 7. Оно шта покреће и литије и протесте је незадовољство.
  Литијаши се Богу моле и за оне који су на власти, протестанти вичу против власти.
  Литијаши покрећу људске савести, протестанти лако на силу узвраћају силом.

  Са обзиром да би исти људи излазили и на литије и на протесте али их не би исти водили, предлажем да се једне седмице организују литије, а наредне протести!

  И тако непрестано док неразумне и бездушно силеџије Бог не уразуми или их народ не најури!

  20
 8. Види Владимире, већ Ти једном отписах на овом порталу да Ти ниси иследник на чија питања ја треба да одговарам. Али ћу рећи због читалаца који могу услед Твојих инсинуација помислити да је моје инстистирање на црквеном а не бунтовничком карактеру Литија лицемерно, да је свака Литија у чијој организацији је учествовао Породични сабор и ја у оквиру истог, имала архијерејски благослов…

  10
  18
 9. Ово је комендија, личи на реплику из представе Индексовог позоришта кад Слоба каже: „Ја нисам дошао да вам се улагујем, дошао сам да вам не оговорим ни на једно постављено питање!“

  12
  4
 10. Господине Гојковићу,

  Пре свега желим да Вам укажем да ме подругљивим ословљавањем са „преподобни“ никако не можете увредити, већ само нанети штету својој души.

  Јесте ли Ви или неко други позвали народ да се на дан параде содомита окупи испред храма Светог Саве због Литије која је требало да крене у 16:30?
  Да ли су дан пред параду од појединих чланова председништва УТП стизали позиви да се дође на јутарњу Литургију у Цркву Светог Марка? Ко је од њих (вас) дошао? Нико!
  Дошао је монах Антоније, који је недељама пре тога упозоравао на сценарио који се понавља годинама, али је мали број људи, понет еуфоријом масовних Литија, то успео или желео да чује.
  Ко још данас може да поверује у „наивност“ организатора Литија? Да ли ико мисли да је случајно из организације Литија изостављен монах Антоније? Друго је питање ко је то спреман јавно да призна.
  Где су 17. септембра били анонимни архијереји на чији се благослов позивате, где су били чланови председништва УТП? Постоји ли неки снимак о томе? Да ли би парада содомита могла да се одржи да је свештеноначалије предводило верујући народ?

  Јер онај који није знао, па је учинио што заслужује батине, биће мало бијен. А од свакога коме је много дано, много ће се и тражити; а коме је повјерено много, од њега ће се више искати (Лк. 12, 47-48).

  19
  4
 11. Након Литија, прости закључци на оно на шта сам упозоравао одмах након прве Литије.

  https://youtu.be/v_bJMRU00d4

  8
  4
 12. Владимире Благојевићу, ко си Ти човече да глумиш неког иследника који клевеће и лаже и кад му се одговори на клевету и лаж, почиње да поставља питања као да је он неки иследник? Ако изнесеш клевету и оптужиш некога, онда то и докажи или ућути. Одговорено Ти је, ја јавно изјављујем да нисам учествовао у организацији ни једне Литије без архијерејског благослова и да то није истина било би лако и доказати, а људима који су спремни на тако ниске клевете типа «могу ти књижице уклонити из црквених продавница» свакако нећу полагати рачуне. Да ли ти је неко бранио да 17. септембра позовеш на јуриш на полицијске кордоне и спречиш да ови вечно владају, већ сам Ти раније написао, доста ми је добровољних давалаца туђе крви…

  7
  18
 13. Господине Крстићу, плашим се да сте по питању наношења штете души могли размислити мало раније, када сте чистом клеветом без и једног јединог аргумента оптужили «бившег брата у Христу» за «благослов УДБЕ», па за опседнутост демонима («али му демони не дају мира»), па за неспособност да правилно прочита шта је написано, па за оптужбу за «кретањем путем преваре». Овакве оптужбе изнети без штете по своју душу, може само преподобни. Не знам да ли се сви прелешћени људи понашају као иследници који би само да постављају питања и који би да играју улогу «добровољних давалаца туђе крви», због читалаца СС ипак желим да одговорим редом на сва питања.
  1. На дан параде содомиста није требала да крене никаква Литија у 16:30 јер су сва окупљања била забрањена. Раније је за тај дан био заказан протест Антиглобалиста који би подржали и остали чланови УТП-а, па је на заједничком састанку одлучено да се народ окупи у свим храмовима (иако сам на том састанку једини ја предложио да се сви скупимо у Храму Светог Саве, али сам био у томе усамљен, преовладао је став да се окупимо у више храмова и кренемо после Литургије са верујућим народом на војну параду) око центра и прати ситуацију тог дана, јер је било оправдане сумње да је важнија реч председника Хила од речи председника Вучића.
  2. Ја конкретно сам био на јутарњој Литургији у Храму Светог Саве, али је неколико људи из најуже организације Литијског покрета било на јутарњој Литургији у цркви светог Марка, тако да ЛАЖЕТЕ да нико од организатора није био у цркви светог Марка.
  3. Монах Антоније је поновио сценарио који се понавља годинама, био брзо ухапшен, па још брже пуштен, како би наставио да пљује по организаторима Литија. Свакако да није случајно изостављен из организације Литија, организатори нису били спремни да воде аутистичну борбу.
  4. Где су били архијереји питајте њих, чланови председништва УТП су тога дана били на улици, пред полицијским кордонима, једино су антиглобалисти све време били у Храму Светог Саве. Молили смо се Богу и читали Псалтир да не падне србска крв, што је била жеља председника Хила и содомиста.
  5. Нисам адвокат свештеноначалија али свештеноначалије није могло предводити верујући народ јер је држава званично забранила сва окупљања, тако да је јасно да је питање малициозно. Сигурно да постоји мноштво снимака на којима се виде организатори Литија, али нас не руководе мотиви да пред камерама Сорошевих телевизија пљујемо на полицију да би били ухапшени, па пуштени да би после пљували по онима са којима се не слажемо. Заиста ми је мука више од те приче, сви су удбаши осим Антонија и шачице његових присталица, нема православаца осим оних суботњих шетача од владе до скупштине. Ма немојте ми казти…

  8
  16
 14. Брату Мирославу одговор на видео обраћање из серијала „снимам самог себе“ које представља леп пример одсуства самољубља. Из даљег текста видећемо, не једини пример таквог понашања.
  Ево се огласи и брат Мирослав, још један предани борац против екуменизма, који је прихватио новотарију наших новотараца-екумениста која гази вековни Типик и Предање СПЦ – сваконедељно причешће без поста и исповести. Е па брате Мирославе, кад то већ тражиш, изнећемо све како је текло, не бих се освртао на Твоје самољубље и месијанску умишљеност типичну за људе у прелести, да ниси почео са клеветама.
  Дакле, пошто је изнео низ лажи, кренућемо редом, бар брата Мирослава одавно познајем. Још пре периода када је градио цркве са присталицама усопшег владике Артемија. Мало ми је тужно што сам касније морао да га браним и правдам пред онима који су остали доследни у поштовању поменутог владике, изгледа да су га ипак познавали боље од мене.
  Елем, на састанку који је организовао Породични сабор још пре «Петровског састанка» и стварања УТП-а окупили су се представници још неколико православно-патриотских организација (поред представника Породичног сабора ту су били ЛРНЕ, Антиглобалисти, Савез православних жена, Крстоносци и брат Мирослав!) и договорили сарадњу по питању борбе против организације евросодома. Тада је брат Мирослав предложио да се његов текст са захтевом за реаговањем Патријарха и Синода поводом Европрајда однесе сутрадан и преда у Патријаршију. Пошто је Породични сабор имао своје саопштење које је касније предато у Патријаршију, нико на састанку није хтео да потпише и печатира то његово саопштење, па сам се ја сажалио и сутрадан са једном сестром и братом Мирославом предао те захтеве у Патријаршију као председник «Руског сабрања у Србији» иако је, понављам, Породични сабор имао сопствено саопштење и захтеве. Хтео сам да покажем дух саборности, видећемо како брат Мирослав на то одговара.
  Потом је неколико дана после тога организован и «Петровски сабор» на коме је узело учешће преко 30 организација, на коме је створен УТП. На том скупу није био брат Мирослав. Отворена је Телеграм група Председништва УТП-а у коју су ушли представници организација који су присуствовали «петровском сабору». Потом је у ту групу, на МОЈУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ, убачен и брат Мирослав иако није присуствовао «Петровском сабору». Брзо се испоставило да многе од тих организација сматрају Литије за глупост, ту је било и представника отворено паганских удружења која славе паганске словенске «богове» и јасно је било да хришћанске организације морају сачувати црквени карактер Литија.
  Када нас је на Великогоспијинској Литији изненадио и обрадовао епископ Никанор, брат Мирослав је одмах почео да ме критикује што није одржан никакав говор организатора после говора владике Никанора. Људи са црквеном свешћу схватају да није пристојно да мирјани говоре после говора владике и ја сам захвалио народу после говора епископа Никанора и позвао на долазак на Литију за Усековање. Уосталом, то ми је било сугерисано и од присутних свештеника и монаха, да нема говоранције после обраћања епископа (било је предвиђено да прочитам писмо оца Јована Пламенца, које еј на моју молбу специјално написано за ту прилику. То писмо сам исто вече после Великогоспојинске Литије објавио на свом сајту Саборник и касније су га пренели многи сајтови http://sabornik.rs/index.php/crkvene-aktuelnosti/rec-pastira/2461-evroprajdkaoritualnoukopavanjesrpskogroda ).
  А онда је пред Литију на Усековање брат Мирослав на Телеграм групи председништва УТП-а кандидовао себе за говорника на следећој Литији! Додуше, кандидовао је и мене, «да се власи не досете» што би рекао народ. Рекао је да је за то добио благослов од оца Саше из Америке, на шта је на групи реаговала сестра која живи у Америци и добро познаје оца Сашу и рекла да није истина да је брат Мирослав добио благослов од оца Саше да говори на Литији. Брату Мирославу је предочено да не може да говори на Литији и он се тада удружује са паганима из УТП-а називајући организаторе Литија «самозваним». Жели да у ту групу Председништва укључи у оце Сашу и Горана, који имају поштовање међу организаотирма али је то било бесмислено док не проради сито и нехришћанске организације не отпадну ор организације Литија. Замислите ту дрскост, Породични сабор који је званично пријавио Литију за Усековање, који је осму годину заредом једина организација која по благослову Патријарха организује «Недељу породичног јединства» која традиционално почиње у манастиру Сланци а завршава се Литијом и кађењем београдских улица после содомске шетње (ове године уз подршку братских православних организација, претходне две године заједно са браћом и сестрама из савеза Православних жена и крстоносцима), брат Мирослав нас дакле назива «организаторима-узурпаторима» Литија??? Браћа и сестре из поменутих «СПЖ и Крстоносаца» су поред заједничког учешћа са нама на тој Литији у окриљу Недеље породичног јединства, пријавили прве две Литије и организовали су преко 40 Крсних ходова претходних година, па и њих брат Мирослав назива «самозваним узурпаторима-организаторима Литија». Дакле, Литије је требало да организује брат Мирослав који није ни био на Петровском сабору, заједно са поменутим паганским удружењима (јер су сва хришћанска удружења учествовала са нама у организацији и Литије на Усековање). То што није ни учествовао на Петровском сабору, то што је примљен у групу Председништва на МОЈУ интервенцију, то што се удружио потом са паганима против хришћана а ове прогласио узурпаторима, брат Мирослав не помиње.
  Када је после јавног благослова и позива свештенству од стране Синода да дође на Литију на Усековање коју очекује Патријарх и архијереји пред Храмом где је предвиђено служење Молебана (два дана пред Литију) брат Мирослав на групи Председништва УТП-а осуо паљбу по «екуменистичком Синоду и Патријарху», администратор га је искључио из групе и онда креће ово мучно копирање монаха-немонаха од стране брата Мирослава, организатори-узурпатори, удбаши, вучићевци и сличан арсенал клевета, јер забога, сваки прелешћени дух зна само за једну «истину» – своју.
  Шта рећи, дух раскола је опасан, веровао сам да га је брат победио, али на жалост, по свој прилици сам се преварио…

  6
  17
 15. Да је у питању смишљена превара од стране организатора најбољи је доказ је што је 12. септембра Бошко Обрадовић, угостивши у посланичком клубу Двери водеће људе из УТП (Уједињени у удби за тоталну превару), најавио да је од присутних организатора обавештен да је нова Литија предвиђена за 17. септембар у 16:30 испред храма Светог Саве. У том тренутку никакве забране није било, знало се да се содомити окупљају испред Скупштине у 17ч, чиме им је дат ветар у леђа да несметано парадирајући оскрнаве Богородичин град.
  Касније позивање окупљених људи на улици да се врате у храм Светог Саве на непостојећи молебан, у комбинацији са непрекидним инсистирањем на аутистичној борби коју воде монаси – немонаси, организаторе оставља за вјек и вјекова масним словима уписане у књигу бешчашћа.

  17
  5
 16. Војиславу Крстићу, безочно си слагао да никог од организатора није било у цркви светог Марка на јутарњој Литургији и уместо да се поклопиш и ућутиш, усуђујеш се да оцењујеш нечије бешчашће. У пет тачака сам ти одговорио Истином, ни једну реч ниси у стању оповргнути и иако ухваћен у лажи, настављаш са паушалним оценама и држиш предавање о части. Ко о чему, курва о поштењу, рекао би наш народ. За 17 није била заказана никаква Литија, био је заказан протест од стране Антиглобалиста, тек 16 септембра је стигло решење Управног суда којим се забрањују сва окупљања и какве везе има предаја потписа за забрану еуропрајда од стране Антиглобалиста од 12 септембра кад их је примио Бошко Обрадовић са оптужбама организатора Литија за бешчашће? Тешко је схватити логику јеретичко-расколничког менталног склопа…

  7
  16
 17. Господине Гојковићу,
  начин Вашег опхођења је плод Ваших узаврелих емоција а не разума.
  Подсетићу Вас да сте управо Ви на последњој Литији пред параду содомита изјавили: „Уколико не буде забрањена 17. септембра срамна та шетња, позивамо вас све да дођете да мирно, са иконама као и данас, да покажемо да Србија и Београд није Содом. Скуп је пријављен прије содомског скупа. Ако се забрани један, мора се забранити и други. Или ће се оба одржат или ће се оба забранит.“ Врло лукаво господине Гојковићу, нисте рекли где и када народ треба да дође. За разлику од наше Православне браће из Грузије, све време сте га заводили за Голеш планину, организујући Литије пре, а сада видимо и после параде содомита. Важно је само било на сваки начин избећи масовно окупљање 17. септембра, чиме би, обзиром на масовност, парада сасвим сигурно била онемогућена. Зато нисте пропустили ни једну прилику да у писанијима не поменете аутистичну борбу „свог бившег пријатеља“, монаха – немонаха, који вам је упорно, сваке суботе, постављао једно крајње једноставно, а за Вас веома непријатно питање: „Где ћете бити 17. септембра?“
  Не може Вам се господине Гојковићу замерити ни што сте због „своје наивности“ позивали народ који је тог дана, иако смућен и збуњен, ипак изашао на улице, да се врати у храм Светог Саве на непостојећи молебан. Млади сте, имате доста времена да престанете да будете наивни.
  У одсуству жеље да Вам даље придајем значај који ничим нисте заслужили, срдачно Вас поздрављам поруком, „само Ви радите свој посао“.

  17
  4
 18. Господине Крстићу, начин Вашег опхођења од почетка није плод узаврелих емоција али јесте неозбиљне и прилично безобразне самоуверености услед заслепљености у причу прелешћеног монаха-немонаха и услед тога и сопствене прелести. То има у православној пракси јасну дефиницију – ПРЕЛЕСТ и Ваше понашање је потпуно типично за ту врсту духовне болести. она се огледа у следећем – истина је оно што ја кажем. Челикоглави оклоп прелешћеног човека не може разбити никаква аргументација, не вреди ни хватање у лажи, ни било каква аргументација, за њих је истина саљмо оно што они кажу и готово. Иако то нема никаквих додирних тачака са Истином.
  То што сам ја рекао то сам и урадио, наравно да нисам веровао лажљивим властима, али нисам могао на Литији на Усековање ни сањати да је могуће да буду забрањене обе манифестације а да онда једна буде тако перфидно дозвољена. Да ли је било ко могао са сигурношћу знати како ће се ствари одвијати тог 11 септембра? Немојте ми рећи да сте Ви све знали. Да, после битке сви су генерали паметни, па и Војислав Крстић. Ако су забрањене обе манифестације, није постојала могућност да се јавно позове народ на скуп, можете сами изаћи али не можете позвати народ на кршење закона. И тако смо и поступили, позивали смо своје људе и верни народ на долазак на Литургију у храмове у центру града, није се могло јавно позивати на било какво друго окупљање. Уосталом, зашто не укажете на неке резултате свог рада, да ли је Вама тако умном неко бранио да са монахом-немонахом изведете милион људи на улице и спречите оно што је држава чврсто одлучила да организује. Не, људи који знају само да клевећу јалови су за било какво озбиљно дело. Али су и те како у стању да покваре и попљују по свачијем благочестивом труду…
  И на крају, завршетак вашег обраћања показује степен Вашег духовног стања. Упућивати мени (или било коме) због своје болесне уобразиље, речи које је свети Вукашин упутио усташи који му је одсецао део по део тела, може само морбидан човек. Нек Вам је Бог у помоћи, што се мене тиче, како радили и како говорили Истину, тако нам Бог помогао…

  8
  14
 19. @Ранко
  17.09. 2022. требало је мсовно изаћи на улице, а како је то
  требало урадити, послушајмо из приложеног линка.
  Но, никада није касно да се пропуштено надокнади!
  Само сада, неизоставно, на челу са СПЦ.

  7
  1
 20. Кукууу у каквим ви сновима живите! Ево и Славнић сања широм затворених очију. Ко нормалан може да пада на бајке о томе да врх клира Београдске Патријаршије поведе народ у борбу за слободу?
  Па сви су се сломили на случају владике Артемија, изгубили су и част и достојанство протеривањем православног епископа из његове епархије на правди Бога! А сви до једног су морали да се сложе са тим иначе се не би десило. Ломили су му кичму док њихова није пукла. И од таквих тражите благослове за протесте, да протесте, јер то Литије нису биле. Ова тројица из расејања могу да трубе и дебатују до миле воље кад нису у Србији, празне приче.
  Да ли ти је јасније брате Ранко зашто немате силе ни успеха у вашим подухватима? Не може се тражити благослов од безаконика. А ти и теби слични само умирујте своју савест неоправданим страхом од раскола док на Литургији помињете јеретике екуменисте и паписте и идете на њихове „молебане“. Џаба ти твоја борба против екуменизма док им се држиш за скуте.
  А сад размисли да ли вас тај епископ не заводи на добровољно проливање вашег личног интегритета, телесне и духовне снаге док се не истрошите и разочарате.
  Са таквима ће ова клика састављена од жвалаве лисице, хрватске лезбејке и папољубца на челу СПЦ владати док су живи.

  10
  4
 21. Добро брате, све је јасно, следећи пут благослов узимамо од Владимира Благојевића…

  4
  11
 22. За господина Гојковића – друга Ранка, прелест је када поставиш питање зашто нису позвали народ за 17. још у августу, а камоли септембру.
  Када га питаш зашто је замајавао народ верујући у забрану, зашто је одговорност са Велеиздајника пребацивао на стране амбасадоре, или зашто је изашао на улицу само да се моли а не и да исповеда веру пред издајом, јересју и геноцидом над србским народом, онда постајеш „аутистичан и „јеретичко-расколничког менталног склопа“.
  Када га после преваре видљиве голим оком из авиона а без труна покајања, поздравиш поруком да „само ради свој посао“, испаднеш „морбидан“.
  Зна ли је господин Гојковић – друг Ранко да је духовна смрт у коју је гурао десетине хиљада људи окупљених Божијом вољом са циљем онемогућавања педерастима да оскрнаве Богородичин град, много тежа од физичке смрти?
  “И вас који бијасте мртви за преступања и грехе своје у којима некада ходасте по веку овога света” (Ефесцима 2, 1.2.).
  Окупљени народ ходајући Литијама организованим пре параде содомита је мислио је жив, али је захваљујући другу Ранку и његовим саборцима и саборкињама из председништва УТП, у Божјим оцима постао мртав, мртав за Истину, мртав за његову љубав, мртав за спасење, без наде, без живота који долази од Бога.

  8
  6
 23. @Владимир Благојевић
  Није тачно да су се сви епископи сложили у вези са
  случајем Владике Артемија.
  Имате ли за то писмени доказ, или само произвољно
  закључујете?
  Одкуда Ви то знате?
  Свака изнуђена сагласност, “пристанак“ на одмазду према
  епископу Артемију, није дата добровољно, и то слови за
  – ИЗНУДУ, а то се не може прихватити као принцип
  – ДОБРОВОЉНОСТИ.
  Откуда знате да се нису покајали, чак и да су доборовољно
  дали сагласност, без изнуде и уцена?
  Дајмо им шансу да то и јавно, делом, покажу, тако што ће
  направити искорак и подржати Литије.
  Ни следбеницима Владике Артемија нико не спори или
  забрањује да учесвују на Литијама, чак би било више
  него пожељно да учествују (у Литијама) и јавно их
  подрже.
  Зшто то до сада нису урадили???

  Што се тиче подршке свештеника из расејања, свака
  подршка је добородошла, и нема потребе то
  омаловажавати.
  Уосталом, иза њихових ставова стоје и многи њихови
  парохијани, наши људи, Православни Срби из Расејања
  који су, такође, чланови СПЦ и са којима смо и ми у Матици
  у литургијском сабрању – ЈЕДНО У ХРИСТУ ИСУСУ.
  Наведите шта то у њиховом казивању није било исправно?

  Било би корисно да се превазићу личне зађевице и
  несугласице око циљева, садржаја и организације литија
  између Брата Ранка, Мирослава Вујанића, “монаха-
  немонаха“ Антонија, Удружења ЛРНЕ и осталих
  учесника у организацији Литија, да се постигне заједнички
  договор и да се заједно наступи, безусловно уз учешће
  јереархије СПЦ.
  Ако неће нико из Београдске Патријаршије, обратити
  се појединим епископима других епархија, а неизоставно
  и следбеницима Владике Артемија.

  За то је потрено само да се савлада лично самољубље и
  очас ћемо се сложити и постићи жељени циљ.

  7
  2
 24. Видимо да литије нападају они из власти и другосрбијанци. То је мени довољно, чак и да не постоји ништа друго, да схватим да ту, од стране организатора, није било преваре. Али видимо да су, уствари, најупорнији у нападима и блаћењу литија они у Цркви или при Цркви, или на граници Цркве и не-Цркве, који нису ништа сами урадили (иако им нико није бранио), већ је највећи разлог за нападе, очито, њихова умишљеност да су једини који треба да одређују шта је исправно поступање. Видимо да их овде има неколико који пишу и петнаест-двадесет, који не пишу него су задужени да „лупају минусе“ (илити ботови). Претпостављам да су то присталице нашег Антонароле. И то би, ваљда, требало да буде „црквена јавност“ по питању литија. Како да не!
  Речи светог Вукашина, упућене усташком кољачу упутити Ранку или било коме од организатора, јесте крајње без-образно и само сведочи о острашћености и залуталости онога ко тако нешто изговара.
  Нек нам је свима Бог у помоћи, и са непријатељима споља, и са неслогом изнутра.

  6
  10
 25. Брате Драгане, сматрам да си превише помирљив у својим ставовима. Ови свештеници из расејања имају негативан став према Епархији рашко-призренској у егзилу (ЕРП), друге особе и организације не бих коментарисао јер нису суштински битни. Кад је почео прогон владике Артемија, неки су јавно иступили против њега а други се ућутали и тако се прећутно сагласили са његовим прогоном, ваљда се убојавши да и њима митре не слете са главе без обзира на то што је исправно исповедање вере угрожено и безакоње на снази. Ако ти је њихов кукавичлук оправдање, не знам шта друго да ти кажем. Сви смо сведоци томе, више од десет година је трајало и неће престати јер изгледа се нико покајао није. Јавно су згрешили те јавно треба да се и покају, бар ови што су јоште живи. Уместо тога ЕРП се игнорише или се помиње у изразито негативном контексту.
  Не бих да изигравам апологету ЕРП јер је живот и смрт блаженопочившег Владике Артемија и његових духовних чада најбољи пример томе и све је доступно на званичним страницама и каналима на интернету. Имате жива епископа Ксенофонта, хорепископе, монаштво, верујем да већина читалаца ових редова зна где су и ко су, питајте њих лично. Паметноме доста.
  Што рече свети Владика Николај Жички, да се Срби обоже, сложе и умноже, али тим редом. Док се не стане у крај одступницима, екуменистима и папистима, не можемо даље јер ћемо се на зло дело сложити. Дакле прво вера да се одбрани па ће дати Господ и слогу и добра дела, и државу и добре државнике уместо окупације и издајника. Јован написа у коментару горе, да свештенство касни три деценије и са тим се слажем.
  Није спорна добра воља и жеља, и твоја брате Драгане и Ранкова, али да престанемо са снисхођењем тамо где га не сме бити, у борби против свејереси екуменизма и папизма. Не држите се за скуте онима којима треба окренути леђа јер не чине што је исправно или што ћуте на безакоње и неправду, или још горе ако исто одобравају и оправдавају.
  Такође сматрам неукусним поређење брата Ранка са кољачем или било кога другог на овим страницама.
  Што се тиче коментара, мали је ово сајт да би требали ботови, изгледа ми као реалан приказ реакција пратилаца на сличне теме које се објављују на Стању Ствари. Само без вређања и биће све у реду. Здрава је ово дебата. Браћо, будимо људи иако смо Срби! 🙂
  Нека би дао Господ молитавама Светог Саве, да се сви заједно обрадујемо стиховима из Небеске Литургије:
  Засија се лице Србиново,
  Зазвонише звона на весеље,
  Замириса земља од тамјана,
  Заблиста се Христова истина,
  Зацари се милост и поштење,
  Анђели се са неба спустише,
  Па Србију земљу загрлише.

  12
 26. Драго ми је да је преподобни Војислав Крстић показао високи степен доследности, па од „одсуства жеље да ми даље придаје значај који ничим нисам заслужио“ ипак ме поново удостоји значаја. Није ми драго што је поново поновио једно од основних правила у тесту „како препознати секташа“, које се огледа у томе да секташи потпуно неаргументовано попљувају онога са ким полемишу а онда то зачине цитатима из Јеванђеља или Светих Отаца. Као што видимо, пред нама је школски пример. Изнесе потпуно лажну оптужбу уз цитирање Јеванђеља, па добије одговор да лаже и то не може да оповргне. Потом изнесе другу оптужбу, поново иста матрица, нема везе што сам слагао, па поново оптужба уз цитате из Јеванђеља, па поново аргументовани доказ да човек лаже.
  Ево ми Војислав поново поставља питања-оптужбе (која, наравно, у најбољим традицијама секташког понашања, зачини цитатима из Јеванђеља, не покушавајући да одговори зашто је ЛАГАО у претходним „јављањима“ или да цитира Јеванђеље које јасно каже коме служе они који ЛАЖУ), а да је имао колико-толико добронамеран приступ, постидео би се оваквих питања-оптужби. Јер је већ навео неколико цитата из мојих текстова после Литија (после сваке Литије сутрадан сам писао своје утиске на свом сајту Саборник и мислим да их је све пренео и братски сајт СС на коме отписујем преподобном Војиславу. То значи да је те текстове преподобни Војислав пажљиво читао, тако да би, да има и трунку смирења и добронамерности, изоставио оваква питања-оптужбе да сам „одговорност са Велеиздајника пребацивао на стране амбасадоре“). Ево шта ми спочитава преподобни Војислав:
  „Када га питаш зашто је замајавао народ верујући у забрану, зашто је одговорност са Велеиздајника (ово је цитат преподобног Воје поштовани читатоци, ја се не бих тако лако усудио да велеиздајника почаствујем великим словом) пребацивао на стране амбасадоре, или зашто је изашао на улицу само да се моли а не и да исповеда веру пред издајом, јересју и геноцидом над србским народом, онда постајеш „аутистичан и „јеретичко-расколничког менталног склопа“.“
  Пошто смо већ рекли да је преподобни читао моје текстове и наводио цитате, ево линкова тих текстова (од прве до задње Литије) па да читаоци СС могу закључити да ли сам ја „одговорност са Велеиздајника пребацивао на стране амбасадоре“.
  http://sabornik.rs/index.php/kolona-urednika/2447-olitijiijosnecemu
  http://sabornik.rs/index.php/kolona-urednika/2463-litijenasenasusne
  http://sabornik.rs/index.php/kolona-urednika/2467-gospodarhil
  http://sabornik.rs/index.php/kolona-urednika/2470-zalgbtnevazizakon
  http://sabornik.rs/index.php/kolona-urednika/2483-litijenaprekretnici
  Признајем да сам далеко од исповедника вере, могу се молити Богу да то постанем, па скрушено молим преподобног Војислава да ми својим примером покаже како се „исповеда вере пред издајом, јересју и геноцидом над србским народом“, да више не бих „излазио на улицу само да се молим“.
  Заиста ми је мука полемисати са оваквим клеветништвом, недоследношћу и лажљивошћу, није ми жеља да замарам читаоце СС, наравно да је било и грешака и наивности и од стране организатора Литија, али чисте савести могу рећи да није било злонамерног деловања нити шуровања са било ким из наше богоборачке власти, што је основна теза оних који су јалови да било шта корисно ураде, али су способни да много покваре и попљују. Имајући у виду удружене нападе сорошевих медија, власти и прелешћених „јединих истинских православаца“ сматрам да није бескорисно оголити свачије деловање. Због тога сам захвалан на могућности да се коначно људима који не знају подробности, који читају и слушају све и свашта, омогући да схвате о чему се овде ради, да им се пружи прилика да се разаберу и донесу сами закључке, јер су многи људи смућени због агресивне пропаганде недобронамерних и прелешћених људи. Истина негде мора остати записана…

  7
  11
 27. @Владимир Благојевић
  “Није спорна добра воља и жеља, и твоја брате Драгане и
  Ранкова, али да престанемо са снисхођењем тамо где га не
  сме бити, у борби против свејереси екуменизма и папизма.
  Не држите се за скуте онима којима треба окренути леђа јер
  не чине што је исправно или што ћуте на безакоње и неправду,
  или још горе ако исто одобравају и оправдавају.“

  Шта мислиш, Брате Владимире, колико је било на Литији
  оних учесника који потпуно схватају, могу да схвате и појме
  твоје речи: “…али да престанемо са снисхођењем тамо где
  га не сме бити, у борби против свејереси екуменизма и
  папизма.“?
  Много је, много оних који то не схватају, а потребују истину
  реченог, и због њих и ради њих (а ту могу бити и наши најближи)
  вреди покушавати.
  То је жртва, то је љубав!
  Ако направимо још један искорак у сведочењу Иситне и тамо
  где може бити рискантно /од паизма и екуменизма/, дајемо
  шансу нашој недовољно упућеној и необавештеној браћи
  да се на време тргну и препознају са које стране долази
  пропаст.
  Ово се односи на све, а посебно децу и омладину.
  Свејерес папизма и екуменизам нису све преплавили у СПЦ,
  нису преовладали, а има појединаца, свештенослужитеља,
  који су ван тога и служе Св.Литургију на достојан начин,
  сведочећи истину Христову, ради изливања благодати Божије
  и на ове “необавештене“, и заведене, а таквих је немали број.
  Зар мислиш да им треба окренути леђа и пусути их низ
  воду, да их бујуца папизма и екуменизма подави?
  Зар не би било сврсисходно организовати Литију за
  избацивање непримернеих лекција из уџбеника и
  приручника за децу и омладину од 3 до 18 година, а
  што се није успело овом последњом Литијом.
  Јесте, избациће се то из уџбеника следеће године
  (ако се избаци?), али зашто не тражити да се избаци
  ове, текуће, школске године, једноставним
  изостављањем предавања?
  Не само да је режим насамарио Литије прећутном
  дозволом Прајда, већ је дозволио да се ове школске
  године ипак одрже предавања из спорних лекција
  о тзв, родној равноправности и осталим наказностима
  ЛГБТ идеологије.

 28. Еи бре Драгане, па ти препун крчшанске љубави к’о Хочевар! Поведи својим примером а други ако хоће ако неће, не можеш никог силом натерати, спасавај се, имаће већег ефекта. За многе се бринеш а само је једно потребно.
  Елем, што се тиче школских књига и ЛГБТКитд., једном приликом сам поставио слично питање оцима и добих овакав одговор, па брате и нас све су учили да смо постали од мајмуна па види сад где смо и шта смо. Већа је опасност породично окружење испуњено псовкама, дуванским димом и Пинком.
  Опет ти велим, нема епископа у Београдској Патријаршији који сме и хоће да то изгура до краја. Успешно се не мешају у свој посао.
  А ко диже цркву задужбину,
  Не диже јс Теби него себи.
  Цркве дижу да их виде људи,
  Цркве дижу, Богу се не моле,
  Нит Божији закон испуњују.

  8
  1
 29. @Владимир Благојевић
  „Елем, што се тиче школских књига и ЛГБТКитд., једном
  приликом сам поставио слично питање оцима и добих
  овакав одговор, па брате и нас све су учили да смо
  постали од мајмуна па види сад где смо и шта смо.“

  Ти “оци“, очигледно, немају деце, унучади праунучад,
  па зато могу да дају такав мајмунски одговор.
  Тешко духовној деци таквих “духовних отаца“ који
  дају такве (мајмунске) одговоре.
  “Добар изговор пара вреди.“
  Што се тиче дуванског дима и псовки, тога је вазда било,
  у породици, али не и у школи.

  5
  2
 30. Ej bre Srbi al ste teški.
  Pročitah sve komentare.
  Sagledavajući stanje kao iz ptičje perspektive,ako tako mogu da se izrazim,moje mišljenje je da ste svi u pravu.
  Svi ste vi dobri borci,samo što nečija borba nanosi veću ili manju štetu.
  Čak je i Juda mislio da radi ispravnu stvar.
  Najveći uspeh naših neprijatelja je kada se evo ovako svi svađamo,blatimo,ružimo,poganim jezikom sikćemo,klevećemo,mrzimo…
  Zanimljiva činjenica je da niko ne reče ovde ,da pogreših,mislio sam da je onako bilo bolje pa uradih pogrešno itd…nego svi opravdavaju sebe a blate sve druge.
  Svi su krivi a jedino sam ja u pravu i jedino sam ja ispravno uradio i radim dalje…
  Baš čudno,da ste svi u pravu.
  Evo i po mom mišljenju posle svega ste svi u pravu.
  Sve Vas znam lično i pojedinačno Vas sve poštujem.

 31. Брате Остоја, не сумњам да си добронамеран, али знам да ниси у праву. Прво, није Истина да сви тврде да нису ни у чему погрешили, лично сам у неколико постова написао да је свакако било грешака и у Литијском покрету, али није било ничег од онога за шта нас оптужују бесрамно клевећући, од подле сарадње са Вучићем до подле сарадње са Патријархом, да смо удбаши, да иза организације стоји Русија, чак нас је Вучић оптужио да иза организације стоји Антоније!!! Не може се стављати у исти кош Истина и лаж, клевета и одбрана од клевете… На пример, Војислав Крстић ни у чему није у праву. Ништа, али апсолутно ништа осим клевете и лажи није изнео а Ти тврдиш да је и он у праву. Можда је и Јуда МИСЛИО да ради исправну ствар, али је радио катастрофалну ствар и не може бити у праву. Не спорим да можда и Војислав Крстић МИСЛИ да ради исправну ствар, али то не оправдава чињеницу да клевеће и лаже и на крају чак прелази у морбидно, потпуно недостојно коментарисање…

  6
  9
 32. Драги мој Ранко,

  Од свега овога ми је мука, али реаговсо сам раније и морам да реагујем, јер постаје дегутантно твоје изношење полуистина и лажи, а све како би оправдао себе и своје погрешне поступке. У овој преписци, али и иначе, ја тебе не доживљавам као неког личног непријатеља, противника и било шта слично. Нисам такав човек и то ме не занима. Стога ја овде о теби као личности и о твојим духовним, моралним и осталим вредностима и стањима, нећу да пишем, као што ти пишеш о мени, покушавајући тако да ме дискредитујеш. Ја овде пишем о догађајим око Литије ради тога да се дође до истине везано за Литије. Ништа више ништа мање.

  Драги Ранко,

  Од највеће важности јесте истина, проста и јасна, кристално јасна, пар речи и то је то.

  И она каже да ВИ, не ја, ни отац Антоније, чак не ни Вучић, већ управо ВИ као организатори Литија сте главни и највећи кривци зато што је Литија са 100 000 људи, без било каквих достигнутих циљева, остварених резултата и без било каквог објашњења датог народу, распршена те је са више десетина тисућа спала на неких 1000 људи. Ви из организације сте, да ли због наивности, глупости, сарадње или нечег четвртог преварили и издали народ који је долазио на Литије.

  А, ова твоја писанија или боље рећи чести трактати, уз сва силна тумачења, образложења, коментаре да не кажем правдање и пљување по другима, дођу као нешто што ту просту и јасну истину треба да окружи, да је обавије, обмота и тако да све што би требало да буде јасно и просто направи компликовано и тешко схватљиво.

  Како бих све извели на чистац, објави овде јавно преписку и моје предлоге вама у председништву, а које сте најпре изваредно игнорисали, да би ме онда и елиминисали. Па ако лажем ја, да људи виде, а ако пак лажеш ти и твоје колеге да народ зна.

  Нема лажи, нема преваре.

  19
  6
 33. Драги мој Мирославе,
  Пре него што си написао да сам изнео полуистине и лажи, могао си се потрудити да бар једну «полуистину или лаж» аргументовано оповргнеш. Ни ја Тебе не доживљавам као неког личног непријатеља и противника, али кад пљунеш на све наведено што сам учинио и људе из Породичног сабора који ОСАМ година организују НПЈ са Литијом на крају и СПЖ и Крстоносце који су у последње три године организовали преко 40 Крсних ходова и који су и званично, пред законом и државом пријавили те Литије, кад их назовеш «организаторима-узурпаторима», да ли треба да ћутим? Немам шта ја да покушавам да Те дискредитујем, то си Ти сам урадио много боље него што би било ко други могао. Притом кажеш да пишеш о догађајима око Литије – извини, зар сам ја о нечему другом писао? И на крају, мука ми је од «бораца против екуменизма» који су умислили да су месије, а прихватили и примењују управо екуменистичку «духовну» праксу, супротну Типику и канонима Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве – Православне Цркве…
  Мани се лицемерних прича за малу децу, ствар је исувише проста, Ти си био у организацији три Литије и почео си да пљујеш по дојучерашњим саборцима из организације кад Ти није одобрено да говориш на Литији. Притом си слагао да имаш благослов једног прекоокенског свештеника. Али хајде да хипотетички поставимо питање, да Ти је упркос томе што те је једна сестра натерала у лаж по питању тог благослова, да ти је упркос томе било омогућено да говориш на Литији, шта би се променило? Твој говор би натерао власт да аутоматски забрани евросодом за који су унапред узели паре? Сви циљеви би били достигнути и на свим следећим Литијама би било не хиљаде, не десетине хиљада људи, него и милионче, само да је Мирославу Вујанићу дозвољено да говори? И да ли би, да Ти је којим случајем одобрено да говориш после самокандидовања за говорника, сада пљувао по организаторима међу којима си и сам и још и говорник?
  То што је због тих Литија отказано 22 хиљаде педерских резервација, за Тебе није достигнуће, то што је стотине хиљада људи са иконама и крстовима окадило улице наше престонице за Тебе није достигнуће, то што се јављају свештеници и монаси говорећи да је доста омладине почело да долази на Литургију после Литија – за Тебе није достигнуће – достигнуће би било једино да је Мирославу Вујанићу омогућено да говори, тада би сви наши проблеми били решени. Браво краљу, што би рекли клинци.
  Што се тиче преписке у председништву, на жалост не могу да је објавим јер је тај Телеграм канал угашен крајем септембра, на жалост, не направих резервну копију. Али је живо и здраво близу 40 чланова те групе, па ето ако си јунак, нађи једног од њих, макар то били и Твоји пријатељи неопагани који ће негирати било шта од овога што сам ја написао (узгред, немам ништа против тих људи, сигуран сам да су мањи лицемери од прелешћених хришћана, имам против тога да организују Литије за које сам између осталих и ја добио благослов да буду црквене а не паганске). Твоји предлози су могли бити валидни да си уместо «урадите то и то» поставио ствари овако – «ја ћу урадити то и то, ко ће да ме следи?». Добро знаш да си на састанку пред Великогоспојинску Литију и пре свог самокандидовања за говорника, обећао пред око 40 душа да ћеш обезбедити 50 момака за редарску службу – и ниси обезбедио ни једнога. Сам си девалвирао своје предлоге пријатељу, нисам их ја девалвирао… Већ сам писао појединим критичарима овде на СтСт – доста ми је добровољних давалаца туђе крви, јалових да нешто конкретно ураде али и те како способних да попљују и деструктивно делују. Није достојно једног хришћанина православца због тога што му није одобрено да говори на Литији, да после тога пљује по дојучерашњим сарадницима из истог рова…

  6
  15
 34. Ово доле је оно што сам више пута предлагао на састанцима УТП. Ово сам слао као предлог и на групу председништва УТП. У овоме, односно у неодступним циљевима и јасним захтевима је сажета суштина покретања Литија, а не у томе ко ће да говори. Али ово је у потпуности игнорисано од вас организатора. Зашто!? Сад се виде резултати.

  +++

  У складу са јучерашњом преписком на групи шаљем следеће. Праштајте на дужини, сматрао сам важним.

  УТП – ПРЕДЛОГ ЗА ПЕРИОД СЕПТЕМБАР 2022. г.

  Драги и поштовани у Христу,

  Наш састанака УТП-а одржан је у једној хаотичној и бучној атмосфери, да би се завршио без јасних и конкретних закључака. Исто је било и претходног пута. Иако се осећа добра и позитивна енергија међу нама, хаотичност није добра из разлога што ми нисмо договорили јасне и дугорочне планове по питању тренутно главне ствари: ЗАУСТАВЉАЊА ЕВРОПРАЈДА. На пример, ни НАКОН ТРИ МЕСЕЦА од нашег деловања немамо јасне закључке по питању циљева и захтева, а због којих смо све ово покренули, самим тиме немамо ни јасне оперативне планове док сам народ нема јасан увид у оно што се Литијама жели постићи. Ово је посебно важно за период који је пред нама односно кад улазимо у дане у које би требала да се одржи парада срама. Будимо сигурни да организатори тзв. Европрајда имају јасне директиве, планове, резервне опције те уз сву логистичку машинерију и политичку подршку, којој ми не можемо парирати, они ће своју ствар гурати до краја. Њих може да заустави само Бог, али и ми треба да својом озбиљношћу, плановима и јасним активностима, помогнемо Богу да Он и Небеса стану на нашу страну. Конференције за медије јесу добре, али превага се односи оперативним радом на терену. Интернет је у реду, но ми морамо дођи до ширих слојева нашег народа, а који не прате интернет извештавање. И још пре, ми код тих људи морамо пробудити Дух. Томе је најбољи пример петиција брата Ивице, затим отворена агитација на улици и литије у Ваљеву, у Чачку, Смедереву, обиласаци манастира и храмова. Ширити живу реч!
  Претходне две Литије су биле сјајне због огромног броја народа који, није дошао због никог од нас, већ га је Бог подигао. Ово је важно исправно разумети и тако се понашати! У супротном може се десити како народ дошао, тако и отишао. Стога опрез и братска/сестринска љубав према свима. Свако од нас је са своје стране искрено помогао, колико је ко знао и умео, али је Бог био тај који је подигао народ. Литије су, посебно због наших скромних капацитета, имале одличан организацијски приступ с тим што требамо бити искрени (а ово су и добронамерне ‘замерке’ других), што је на обе Литије сам завршетак био конфузан, без јасно упућених порука народу који је ту дошао, али и онима који тек треба да се прикључе. Овим не желим казати да је било ко крив, не дај Боже, већ само да извучемо поуке и закључке, како би нашу литијску могућност одржали и подигли на један већи  ниво. Логистика јесте неопходна, медији јесу важни, но најважније је да се народу пренесе  мисао, пренесе дух и побуди нада и жеља на могућу победу само уз Бога!  С тим циљем, а с обзиром да време лети, као један од вас из УТП и у складу са синоћном преписком узимам слободу да на основу претходних састанака изведем одређене закључке и предложим следеће конкретне кораке. Молио бих да се свако изјасни по овоме како би чим пре дошли до јасних закључака и оперативних планова. По старом народном, али и дипломатском обичају, ћутање је знак слагања. Дакле :

  УТП – ЦИЉЕВИ И ОПЕРАТИВНИ ПЛАН септембар 2022. г

  ЦИЉЕВИ ВЕЛИКЕ НАРОДНЕ ЛИТИЈЕ –

  Тренутни главни циљ јесте Забрана европрајда!
  Поред то два важна захтева:

  ЗАХТЕВ 1. – Тражење од врха државе безусловно и моментално заустављање свих сегмената содомизације србског друштва.

  Тражење од врха Цркве активно укључење у цео процес чији једини резултат може да буде моментално заустављање содомизације и сатанизације Србије посебно чињено кроз школство и образовни систем.

  ЗАХТЕВ 2. – Безусловно поништавање закона којима се директно удара на хришћанске и породичне вредности. Овде посебно мислимо на закон о истполним заједницама, Закон о родној равноправности и Закон о забрани дискриминације који су предложени од стране Министарства за људска, мањинска права и друштвени дијалог, а усвојени од стране Народне скупштине.

  (У овом моменту, уз неодржавање европрајда, у први план треба истицати захтев број 1., али одмах иза и захтев број 2, да би временом и у односу како се ствари буду решавале ове захтеве требало проширивати и појачавати, имајући у виду и образовање, стање са породицом у друштву, КиМ, односе са Русијом и ЕУ,  потенцијалну ковидпландемију, итд.)

  ОПЕРАТИВНИ ПЛАН СЕПТЕМБАР 2022.Г.

  СЕПТЕМБАР УСЕКОВАЊЕ – ВЕЛИКА НАРОДНА ЛИТИЈА 18:00ч, патријаршија

  (План као и за претходне Литије с тим да се
  са ове Литије мора послати јасна порука властима и врху Цркве шта су захтеви ВЕЛИКЕ НАРОДНЕ ЛИТИЈЕ. Овим треба да се да охрабрење и подстицај народу, како би долазио и у будуће, посебно 17. септембра. Дуги, нејасни и конфузни говори, без јасне поруке, нису на корист. У овом смислу, а са благословом о. Саше Петровића и о. Горана Ковачевића, свештеника који су први својим јавним иступима отворено стали на нашу страну и подржали Литију, умољени смо да овај део посла обавим ја. Ово немојте схватити као акт моје гордости, дрскости или било чега, већ као поступање по проценама и благослову ове двојице свештеника. Други који би требао да се обрати јесте брат Ранко Гојковић, пре свега јер је од стране одређених кругова у Русији препознат као организатор Литије што је јако битно. Чак би било добро да део његовог говора у малом сегменту иде на руском језику. Тиме шаљемо јасну поруку на коју страну света гледамо.
  Завршетак иде са информацијом да се борба наставља Литијама, с тим да је обавезно сабрање 17. септембра, кад су ови планирали њихову главну шетњу, због многих прозивања и покушаја да га омаловаже ово би треба да каже брат Ивица Божић.

  СЕПТЕМБРА  – МОЛИТВЕНИ САБОР  НЕПРЕСТАНИ ПСАЛТИР, начин нашег сталног присуства у центру града. ПРЕДЛОГ:  – уз не јако већ пристојно озвучење, 24часовно молитвено сабрање непрекидно читање Псалтира. Све тече без било каквих говоранција само тече силни Псалтир, уз Часни Крст из Јерусалима, што више свећа, кадионица и стотине кг тамјана. Све ово и Непрестани Псалтир најпре ради сопственог духовног јачања, одгоњења злих и демонских сила из простора где треба да се одигра ‘догађај’. Место за ово јесте Краљев или ти Пионирски парк између Председништва, Народне скупштине и Скупштине града. Током трајања НЕПРЕСТАНОГ ПСАЛТИРА, организовати мини Литије око поменута три објекта по принципу ‘тројке’ три човека, један носи Крст, један икону, један кадионицу..иде се тротоаром, мислим да у том случају пријава не треба. Овај молитвени чин јесте како ради одгоњења демонских сила, али ради духовног буђења што већег броја Београђана. А да би људи знали о чему се ради довољно је редовно пуштање информације на друштвеним мрежама и стално делење флајера на лицу места и позив да дођу на молитвено окупљање.

  (Због кратког времена можда је ово сад упитно)

  СЕПТЕМБРА субота

  Долазак на Литургије у храмове у центар града..након Литургија, са иконама,барјацима излазак у центар града. Пионирски парк је најбоља локација због могућности спуштања на многе улице и правце. Ми, тачније народ, морамо да освојимо град и да ‘окупирамо’ улице пре било кога!
  На долазак у Литију у центар града поред Београђана подстакнути и организовати јутарње Литије из више градова и из више праваца. Ово отпочети већ од 16. или 17. у јутро.

  Појачати притисак на СПЦ и радити на свештенству како би их било што више тог одлучног дана.

  Кад све ово, ако Бог да успешно завршимо, онда у мирнијем тону наставити градњу структуре УТП, затим  правно и на  сваки други начин вршити притисак на власти и врх Цркве по питање других народних захтева.
  За наредну Литију, као и за ону 17. септембра мислим да нам је довољан што већи број свештенства. Епископи су добро дошли, али само да стоје на линији захтева Народне Литије, никако на хлађењу целог процеса.

  Мирослав Вујанић

  15
  2
 35. Брате драги у Христу Мирославе,

  праштај молим те али морам да приметим да си ипак ти наиван, а не господин Гојковић, када си мислио да овај предлог може да добије апрувал од УДБ-е.

  7
  1
 36. Брате Мирославе, открио си топлу воду. Ови Твоји захтеви су управо они захтеви о којима сам писао, кад сам се сажалио на Тебе и зарад саборности заједно смо их предали у Кабинет Патријарха. Чак сам први, можда и једини, на свом сајту публиковао твоје захтеве иако смо ми из Породичног сабора неколико дана после тога предали своје захтеве, мало краће али реалније за овај тренутак. Ево линкова са мог сајта Саборник тих захтева Породичног сабора:
  http://sabornik.rs/index.php/preporucujemo/2404-zazabranueuroprajda
  Слични захтеви су прочитани и на конференцији за штампу, предати у Кабинет Патријарха, прочитани на Литији. Мислиш да је од кључног значаја што није прочитан баш текст Мирослава Вујанића? Смешно, понашаш се као мало дете, јао, нису прочитани захтеви које сам ја написао…
  Такође, о Твом предлогу за оце сам писао, једино што Ти „заборавиш“ да истакнеш да ти је сестра пред 40 сведока на Телеграм групи председништва рекла да Ти отац Саша није дао благослов да говориш на Литији и да није баш пријатно давати прилику за држање говора на Литији некоме ко је спреман да лаже по питању благослова…
  Што се тиче доласка на Литургије у центар града, већина из УТП је подржала управо Твој предлог да се крене из више храмова у центру, а не мој, да се скупимо на једном месту. И шта је било? Наравно да се десило оно што сам ја и предвидео, да ће направити штит са више кордона око педера и лако ће зауставити и по потреби разбити све мање групице које се појављују из 6-7 храмова.
  Што се тиче непрекидног Псалтира, никад нисам рекао да је то лоша идеја, али што то не организова брате? По принципу, идем ја да непрекидно читам Псалтир, ко ће са мном, а не „треба организовати непрекидно читање Псалтира у центру града“. То је под један. А под два, кад пишеш да је на састанку била хаотична атмосфера па си писмено послао своје предлоге, заборавио си напоменути да си на претходном ништа мање хаотичном састанку обећао 50 редара на Литији па ниси довео ни једног. Баш ме чуди како Те нико после тога није озбиљно схватао… Смешан си, Твој једини проблем је што Ти није дозвољено да говориш на Литији и тад си одлучио да почнеш да пљујеш по дотадашњим саборцима. Просто не могу да верујем да заиста искрено мислиш да би нешто другачије изгледало да се слепо слушао Мирослав Вујанић, прелест је незгодан ствар…

  4
  16
 37. ЛИТИЈЕ – лажи, преваре и лицемерство

  https://youtu.be/GVQJGgLLQuo

  10
  3
 38. Није могао бољи наслов за ово видео самоснимање од оног који аутор сам додели свом неделу – ЛАЖИ, ПРЕВАРЕ И ЛИЦЕМЕРСТВО. Уз клевету, то је једино што знају да раде прелешћени људи, било у мантији, било у цивилу…

  5
  14
 39. @Мирослав Вујанић
  @Ранко

  “Док се двојица свађају – трећи се користи!“
  “Док се мудри намудроваше, луди се налудоваше!“
  Двојица “мудраца“ се свађају и “надмудрују“,
  а “трећи“, “лудак“ – Александар Вучић – се корисити и
  лудује!?
  Да ли је баш тако?
  Приложено сведочи:

  https://srbin.info/drustvo/vucic-dopustio-sprovodjenje-homoseksualne-ideologije-u-vrticima/
  Само “Молебан за очување породице“, прописан од СПЦ, да се
  чита у храмовима/црквама после СВ. Литургије, није довољан,
  али у садејству и комбинацији са поновљеним Литијама може
  имати жељни учинак.
  “Реч – Молитва – непотврђена делом/делатно само је залог стида
  пред људима и грехота пред Богом.“ – Старац Арсеније Папчок
  Измирите се браћо!
  Ништа не кошта и никоме и ничему ни на сенку
  нећете стати, а од велике користи може бити.

 40. Прекретница за успаванке савести, духовну анестезију и превара(у)нте.
  https://youtu.be/8kM7wb4gXKg?t=10715

 41. Овај снимак је најбољи приказ резултата деловања организатора – узурпатора Литија. То је, од 100 000 Срба доведено на шачицу оних које спроводе у Саборну Цркву и који више ништа не представљају за глобалистичку власт и екуменистичку патријаршију. Али за то није крив Ранкан и ини већ Вујанић, Крстић, Антоније, и ко зна ко још.

  https://youtu.be/8tE4GYc5OqM

  Баш ме занима колико ће трајати ова будалаштина у организацији удбе!?

 42. Драган Славнић

  Драги брате, разумљиво говориш и предлажеш да се измиримо, саберемо како би заједнички притиснули ову власт да одступи од својих антихришћанских и антисрбских недела. Ако би погледао оно што сам јавно објављивао преко јутјуба видео би да сам то исто предлагао пре више месеци. Увек сам био за сарадњу најпре са истинским србским свештенством и црквеним пастирима СПЦ, и са о. Антонијем, али и са ЕРП егзил. Педери су нам дали могућност да заборавимо на међусобне несугласице и да се сви саберемо око једне ствари. Међутим, разумевања за предлоге те врсте организатори узурпатори Литија нису имали. Дапаче, они су растурили и УТП који су сами основали и који им је изгледа само послужио за рекламерство. У исто време, где год и кад год су могли, они су све ваљане предлоге ниподаштавали. Зашто, знају они!?

  Обраћање допис/молбу/захтев пастирима СПЦ који, подвлачим, није мој документ већ је он писан и сачињен заједнички од стране неколицине браће и сестара, Ранко и екипа, су одбили. Тачније кварно су га игнорисали и на крају одбили да би притиснути, у минут до дванаест брже боље написали неке своје захтеве заобилазећи да прозову ћутологе из црквеног врха!!! Чиста гордост, несаборност и кукавичко снисхођење екуменистима и новотарцима. Зашто су то чинили они знају.

  Мој предлог да у организацију Литија уђу часни оци Горан, Саша, Мирољуб, а онда би они повукли и неке друге свештенике, организатори узурпатори Литија су одбили. Зашто, знају они.

  Предлог да иза организације и пријава Литије пред државним органима и полицијом писмено стане цели УТП, исти ови организатори узурпатори су одбили. Зашто, знају они. Тако се десило да 17. септембра Антиглибалисти,зног уабране власти, одустану од Литије, протеста, чега год и да тог дана није било ништа организовано! Свакако, да би било другачије уколико би 35 удружења стало иза Литије 17. сеп.

  Предлог да се врши притисак на врх СПЦ је одбијен!? Зашто, знају Ранко и екипа.
  Иако се добро зна да ови на власти, глобалисти, блиско сарађују са онима на власти у СПЦ, екуменистима. И да ови на власти без подршке ових из СПЦ не би имали толику моћ. Но организатори, док обилазе са лепим причама о. Симеона у Рукумији и неке друге духовнике антиекуменисте у исто време шурују са екуменистима и новотарцима из СПЦ. То не иде, брате.

  Предлог за наш чврст став по питању молебана је од стране организатора узурпатора одбијен, а ја сам по комунистичом принципу одстрањен из тзв. Председништва УТП јер сам имао другачије мишљење. Од 35 организација њих пет шест су одлучили да ме елиминишу и то су учинили на један сраман начин. Од мене им просто, али да чујемо од њих зашто су Литије са 100 000 људи спале на коју стотину!

  Зашто су Златановић и Глас јавности уз прећутну сагласност узурпатора Литија у потпуности бојкотовали или тачније нису хтели да се уопште чује мој став и мишљење по горе наведеном питањима знају сви они заједно.

  И има тога колико хоћеш, брате Драгане.

  А зашто све ово наводим!? Из простог разлога да би се видело да код Ранка и екипе нема ни искрености, нити има жеље за сарадњу с било ким које од њих јачи било интелектуално, било духовно, било речима, било делима. Овде уопште не мислим на себе већ на људе попут оца Горана, Саше, Мирољуба, рецимо и оца Антонија, али и многе друге браће и сестра. Свакако с њима може Ковић и екипа јер они су исти ‘,интечектуални крем’ (сиц), али неко борбенији и отворенији не може.

  Ранко је овде негде спомињао моје обећање око братије за обезбеђење Литије 28.августа. Па Пеца и братија кад су видели које све у организацији Литије рекли су ми:’Опрости брате, ми би радо узели учешће, али ми смо од истих већ једном преварени и иза леђа смо клеветани од истих. Са њима више ништа.’

  Дакле, брате, моја жеља је била и остала, да саберемо сви у борби против екуменизма и глобализма, међутим то може само са искреним и отвореним намерама, дакле у истини, а некима то, очигледно, није циљ.

  И на крају, ја јесам за саборност и за заједничку акцију и са овим организаторима, али морамо, искрено и отворено, сагледати досадашња чињења.
  Након јучерашње Литије, са пар стотина људи, јасно је куд цела ствар иде. Но да ли је неко чуо од организатора неку реч да су можда негде погрешили!? Није. Нити ће чути. Они су за све у праву, а крив је Вујанић, Антоније, овај, онај. Сви су у криву само су они у праву! А то тако не иде и без искреног приступа и искреног сагледавања сопствених грешака не може бити нити наше искрене саборности, нити заједништва. Зато и јесмо ту где се сада налазимо.

  Праштај на дужини.

  11
 43. Ostoja Grbić

  Брате Остоја, стоји све што си рекао.

  Ја лично сам направио доста грешака по питању ових Литија. Уколико те занима могу их и навести.

 44. Пошто су сви остали корумпирани/заведени/млаки/екуменисти/ (слободно додати по нахођењу још епитета) остаје да Мирослав и Војислав, можда и Антоније, организују ПРАВЕ литије. Господо, Београд и Србија чекају на вас.

  4
  13
 45. Родољубу Лазићу

  Драги брате Родољубе, можеш ти сада Литије и све нас да коментаришеш и овако и онако и да будеш и помало циничан, и да будеш накнадна памет, и адвокат коме хоћеш, ја с тим уопште немам проблем. То исто може да чини и Ранко и колеге му. Такођер немам проблем с тим. Међутим, кад се ствари око Литија приказују неистинито и при чему се још други оптужују за овакав ‘успех’ Литија онда човек мора да реагује.

  Поред свега, оно што ја износим овде јесу лако доказиве чињенице и истина. Што је још горе, те чињенице и та истина јесу ставови, процене и предлози, а које сам, као један од иницијатора целе ствари, из најбољих намера, износио пред поменуте организаторе, а касније и јасно потврђене узурпаторе, како пре, тако и током организације Литија. Такођер, као ‘научену лекцију’ свима, исте ставове као закључке сам поновио и после Литија, а што је опасно погодило организаторе – узурпаторе. Зашто сам све изнео овако јавно? Први разлог је што су они тзв. организатори игнорисали сваки предлог, сваку иницијативу за договором. Други разлог је тај што исти упркос сад већ јасно видљивим промашајима и даље би хтели да глуме литијаше и даље би хтели да се о свему ћути! Уосталом јавни рад је изложен јавној критици свакако уколико иста није злонамерна. А моја није, јер све ово што износим овде је веома лако проверљиво. Како!? Управо из разлога што сам видео у ком правцу све иде и да су тзв. организатори узели себи за право да одлучују сами о свему, све кршећи саборност и ниподаштавајићи хришћански дух и друге чланове УТП-а,  остављао сам моје виђење, предлоге и коментаре у видео записима како би остао бар неки траг, ко, где и зашто је довео Литије у ситуацију да се оне распрше, а без да су захтеви Литија испуњени. У ниједном снимку, све до 10. септембра, нисам јавно критиковао Ранка и екипу, иако сам имао разлога за то. Све коментаре и критике сам износио само унутар радне групе.То сам чинио из разлога да се у јавности не уносе смутње нити да се стварају раздори, све надајући се братском саборном духу и договору. Уместо тога, а само због изнешених ставова, сам избачен из групе док су мишљења других из УТП-а већ раније елиминисана. Дакле, тек кад је било у потпуности јасно да организатори – узурпатори, иза леђа других, имају договоре са београдском екуменистичком патријаршијом, реаговао сам критички према њима и према њиховим намерама. То сам, дакле, учинио тек 10. септембра, а моје замерке и критике су се показало као тачне.

  Јер бар сад је јасно да захтеви и циљеви Литија нису испуњени, а да су се Литије распршиле. Такође, драги Родољубе, очигледно је да је сад већ чувени молебан пред Храмом био главни окидач за слање народа кући, а без било каквих даљњих упутстава. Очигледно је и то да су организатори узурпатори Литије, од осталих из УТП па и моје маленкости, били упозорени на време шта ће се изродити са молебаном у организацији екуменистичке булументе.

  Међутим, на све то организатори узурпатори, а сад може да се каже и манипулатори, су одговорили елиминисањем неистомишљеника по најжешћем комунистичким обрасцу, да би после прали себе тако што оптужују друге за саботаже, револуције, нецрквеност, подметања и ко зна шта још.

  Но, брате Родољубе, да не дужим, већ да све ово заокружимо са по неким питањем јасним и за оне са ‘комарачком савешћу’:’Да ли би ти, драги Родољубе, безусловно поверовао једном носиоцу папског крижа и папског прстена или његовом духовном чаду, ма био он и патријарх, а који љуби руку архијеретику римском папи!? Да ли би ти, безупитно, поверавао њима обојици који су шарлатана и неправославног ‘попа’ Зорана Ђуровића алијас Аву Римског  поставили за духовника у Цркви Ружици на Калемегдану!? Да ли би ти, брате Родољубе, безусловно поверовао онима који протераше са богословских школа догматику  преподобног Јустина Ћелијског, а уведоше догматику архијеретика Зизијуласа пергамског!? Да ли би ти, без речи, довео народ пред ноге онима који тајно дадоше аутокефалију титиној творевини тзв. Македонској православној цркви, без саборске дискусије и без знања народа који твори Цркву? На крају, да ли би ти пристао, на захтев оперативаца из београдске екуменистичке патријаршије, који су месецима пре тога ћутали, да  доведеш народ пред Храм Светог Саве при чему ти исти из патријашије одбију сваки састанак и разговор са организаторима Литија!?

  На крају, овде се не ради ни о теби, ни о мени, нити се ради о поступцима везаним за неког појединца или нечији лични догађај, па да глумимо наивност, преподобност или пак да будемо нешто треће. Овде се ради о народу који се сабирао ради јасне ствари и тај народ је неко преварио! Ко!? Зашто!? И за чији интерес!?

  Кад ми истински и братски, у духу Светих Саве, Николаја и Јустина, одговориш на горе постављена питања, мислим да ћемо лако доћи до закључка око Литија.

  Свако добро од Господа и срећно ти навечерје празника Свете Петке, Божје светитељке.

  10
  2
 46. Ово је невероватно, оволику дозу лицемерја и дебелог образа нисам видео ни код једног паганина, као код „преподобних ревнитеља“. Мирославе Вујанићу, уместо испразних причао о „организаторима-узурпаторима“ одговори на конкретна питања, побиј бар једну реч из ове полемике коју ја написах. Нећу да понављам како сам се сажалио па однео са тобом и сестром Надом тај захтев, несвестан степена твоје прелешћености, нити ћу понављати да сам те ја увео у председништво иако ниси био присутан на Петровском сабрању. Нисам желео да указујем на сву дубину твог пада из сажаљења, али кад настављаш са лицемерним лажима и клеветама, значи да то сам тражиш, онда оповргни ова питања:
  – Да ли је Истина да су званични организатори све три Литије о којима причаш, три органиазције – Породични сабор, Савез православних жена и Крстоносци?
  – Да ли је Истина да Породични сабор већ осму годину азредом по благослову Патријарха једини организује Недељу породичног јединства која почиње предавањем у манастиру Сланци а завршава Литијом, кађењем београдских улица после шетње содомиста?
  – Да ли је Истина да последње три године Породични сабор Литију организује заједно са Савезом православних жена и Крстоносцима?
  – Да ли је Истина да су Савез Православних жена и Крстоносци поред овога у последњих 3-4 године организовали око 40 Крсних ходова?
  – Да ли је Истина да смо ове године на нашу иниацијативу позвали и остале братске организације да помогну у органиазцији Литија и да смо изузетно сарађивали и даље сарађујемо са свим православним хришћанским организацијама (попут ЛРНЕ, Центар за живот, Светосавље, Инивијатива за забрану абортуса, Друштво Цара Николаја, Српска солидарност, Српско-руски завет, Удружење Ћирилица Добрица Ерић, Православна породица, Норма центар и другима, и бројним угледним православним људима као појединцима)?
  – Како онда можеш упорно понављати „организатори-узурпатори“, наведи једно име, једну организацију осим Мирослава Вујанића која ће потврдити да смо ми организатори узурпатори?
  – Да ли је Истина Мирославе Вујанићу да си ти 8. септембра сам себе кандидовао за говорника на Литији од 11. септембра на Телеграм групи председништв а УТП-а у коју те убацио Ранко по коме сада пљујеш?
  – Да ли је Истина да си СЛАГАО да си за самокандидовање добио благослов од оца Саше?
  – Да ли је Истина да те је на групи одмах демантовала сестра која живи у Америци и познаје оца Сашу и пред 40 образа ти написала да ниси добио никакав благослов од оца Саше да сам себе кандидујеш за говорника?
  – Да ли је Истина да то ниси демантовао него да си понављао „чуо сам се са оцем Сашом“ а она понављала „слагао си да си добио благослов“?
  – Да ли је Истина да си се, пошто ти је после тога речено да не можеш бити говорник, 10. септембра почео да пљујеш по Синоду и Патријарху и после тога да те је администратор искључио, а сад причаш да су разлози наводно други, јер нису поштовани твоји захтеви? Уосталом, овде су читаоци могли да прочитају твоје захтеве и захтеве организатора, који се суштински не разликују, дакле, једини разлог твог незадовољства је што није дозвољено лажову да говори на Литији.
  – Да ли је Истина да си се 11 септембра на Литији једини умешао међу монахе, иако су замољени сви учесници да пусте свештенство и монаштво да иде испред народа у Литији?
  – Да ли је Истина да си стао испред саме бине и све време молебана „закрштавао“ Патријарха и присутне архијереје на бини током молебана?
  – Да ли је Истина да си одмах после Молебана узео благослов и од Патријарха и од епископа Иринеја Бачког и да си се због тога похвалио редарима?
  – Да ли је Истина да си већ сутрадан наставио да пљујеш како по организаторима, тако и по онима од којих си тако приљежно узео благослов на молебану по коем сада пљујеш?
  Ово су питања на која зна одговор сваки учесник у организацији Литија и боље ти је не срамоти се више, оволику дозу лицемерја не памтим да сам срео код било ког човека који се крсти, него се поклопи и ћути човече, не брукај се више…

  2
  9
 47. Морам се осврнути и на ову реченицу Мирослава Вујанића: „На крају, да ли би ти пристао, на захтев оперативаца из београдске екуменистичке патријаршије, који су месецима пре тога ћутали, да доведеш народ пред Храм Светог Саве при чему ти исти из патријашије одбију сваки састанак и разговор са организаторима Литија!?“ Наравно да Мирослав и овде лаже, организатори су имали састанак са представницима Патријаршије два дана пре Литије, после кога је уследио позив свештенству да се прикључи Литији а потом молебану. Али је интересанто да Мирослав поставља питање како би забога неко могао „довести народ пред Храм“ (а рута Литије позната два месеца пре тога) а он, Мирослав Вујанић био део тог народа, притом се пробио до саме бине како би узео благослов „једном носиоцу папског крижа и папског прстена или његовом духовном чаду, ма био он и патријарх, а који љуби руку архијеретику римском папи!?“ да цитирам Вујанића. Лицемерје је блага реч за овакво понашање…

  1
  9
 48. Драги Ранко, иследниче Гојковићу,

  Пошто је очигледно да силним писанијем, трактатима и лажним оптужбама желиш да дискредитујеш мене, али уједино желиш и да скренеш тему са суштине, а то је зашто су Литије, без остварења циља, сведене са 100 000 на 250 људи, замолио бих те следеће.

  Дакле, како би овај народ, али и други, који прате ову преписку сазнали пуну истину лепо бих те замолио да ти сам контактираш оце те да их питаш за сад већ чувени ‘лажни’ благослов.

  Свакако, одговор, тачан и потпун, који добијеш од њих објави овде јавно како би људи видели ко лаже, а ко говори истину.

  Кад то обавимо можемо даље са дискусијом и разобличавањем свега око Литија.

  Свако добро ти желим,

  МВ

  6
  1
 49. У необјављеној новели Замјатина „Ја“ је описана постапокалиптична слика живота са територије која је у старим атласима била обележаван као СрбиЈА,

  …У последњем „великом“ рату уместо нуклеарних бомби коришћене су помисли директно сервиране од самог нечастивог.

  Настао је помор милијарди људи који су од тежине сотонски индуковане имагинације чинили масовна непочинства, углавном хватајући једни друге за грло и масовно гинући.

  Тако је, на пример, од 100 хиљада предапокалиптичких Срба, неким чудом, остало 250 најупорнијих, али изумреше брзо и они, заморени тешким условима пред-адског трајања.

  Али, остадоше и до сада двојица Србаља, сваки на по једном пустом острву. Не могу један другоме до грла па се довикују. Бескрајни интернетски етар још одјекује њиховим гласовима.

  …И? Ту је Замјатин прекинуо своје писаније нагло изгубивши инспирацију. Не чуди да је новела остала незавршена и необјављена.

  11
 50. Мени је стало до става и мишљења оваквије Светосаваца, попут мог љубљеног проте Жарка. У контексту цијеле ове расправе, мени је занимљиво од 10:30. То је пре дванаест година…и били смо бескомпромисни Светосавци, и онда и сад и во вјеки вјеков.

  https://youtu.be/gFUBGIjFTC4

  6
  4
 51. Мирославе Вујанићу, мени никад нико у ћоку није био иследник, за тебе не знам. То ми је јасно да би било не сто хиљада, него милион људи само да је Мирослав Вујанић говорио на Литији. Само причаш о мојим лажима а ни једну једину ниси ни покушао да демантујеш. Сад одједном помињеш неке „оце“, иако сам ја потпуно јасно написао шта си ти на Телеграм групи написао, да си добио благослов од оца Саше а не од „очева“ које сад помињеш и да ти је одмах сестра рекла да лажеш што ти ниси демантовао, него си понављао „причао сам“ а она понављала „ниси добио благослов“. Ако ти је сада рекао да напишеш да ти је дао благослов, то је његово право, али превише је провидно, практично си признао да си слагао пред 40 образа… Каквом се сад трикологијом бавиш не знам и не занима ме…

  Извињавам се читаоцима, Дон Кихот је у праву са једне стране због своје ироније, међутим, морам рећи да нисам желео да одговарам на прозивке било ког задуженог пљувача, а било их је много, од оних на власти, преко педера, интернет пастира, позиције и опозиције…, желео сам само да раскринкам прелешћене умишљене месије, Мирослава, Антонија и Никодима, који су јалови да било шта ураде али способни да много покваре…

  2
  3
 52. Много си смешан Вујанићу, поменуо те отац Жарко па дижеш себи споменик 🙂 Алал вера! А да ли знаш ко је ишао на суд због организације Литије на којој си поменут? Да ти помогнем, поменути Вујанић и Антоније нису, на суд су ишли Ранко и Снежана…

  2
  5
 53. Ранко, доста је било твога извртања и скреатања са теме. Не избегавај одговор и истину по питању благослова. Контактирај оце и њихов одговор пренеси овде јавно. Можеш по вољи контактирати и о. Сашу, и Горана, и Мирољуба. Кога год желиш, а одговор пренеси овде, да сви чују и виде ко лаже, ко истину говори.

  Онда ћемо даље!!!

  3
  1
 54. Вујанићу, нисам ја твој потрчко да би неког контактирао по твом налогу. Поменуо си на групи пред 40 образа да си добио благослов од оца Саше и кад те сестра натерала у лаж, практично си то признао понављајући „чуо сам се са оцем Сашом“ не усуђујући се да напишеш да си добио благослов. Зашто се ниси чуо са оцем Сашом и негирао сестру, да те не блати пред 40 особа као лажовчину, ако је истина ово што сад причаш? И причаш да неко врда. Врдаш ти јер сам раскринкао твоје лицемерно понашање па сад тражиш после два месеца свештенике од којих си добио благослов, да не би причао о читавом списку питања који ти поставих и ни једно не оповргну да је неистинито… Откуд сад у причи Горан и Мирољуб само ти знаш. Како си кренуо, до Нове године ћеш можда скупити и десетак свештеника који су ти дали благослов:) Смешан си…

  1
  1

Оставите коментар