Александар Вучић: Понуда Немачке и Француске – улазак тзв. Косова у УН, без формалног признања

Предлог Немачке и Француске је предлог о ком морамо да разговарамо и размишљамо јер не можете да баците предлог који долази од две најмоћније земље, али нисам сигуран да можемо да га прихватимо, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Владимир Спорчић)

Председник Републике Србије Александар Вучић обратио се нацији и говорио о најважнијим државним и националним питањима.

„У складу са договором који сам направио са председницом Владе Србије, а из Уставом одређених надлежности који се тичу представљања земље како на нашој територији, тако и у иностранству, желео бих да обавестим грађане Србије о свим важним догађајима. Прво бих говорио о КиМ отвореније, иако ни данас нећу бити у могућности да вам пружим 100 одсто информација које су мени познате јер је добро да не излазимо са свим оним што ми можемо учинити у сваком тренутку“, најавио је Вучић.

Косово и Метохија

Председник је истакао да највећа грешка Србије било пребацивање решавања питања статуса Косова и Метохије под окриље ЕУ.

„Наша позиција постаје све компликованија. Западне земље ће покушавати да, како они мисле, „реше проблем Косова“ уласком тзв. Косова у УН како би одузели тај аргумент Владимиру Путину и Русији, који могу да се користе тим аргументом. То конкретно значи да се мења архитектура разговора. Предлог Немачке и Француске је предлог о ком морамо да разговарамо и размишљамо јер не можете да баците предлог који долази од две најмоћније земље, али нисам сигуран да можемо да га прихватимо“, рекао је Вучић.

Албанијан пост: План Шолца и Макрона – Србија да призна Косово као посебну реалност, заузврат биће призната као регионална сила

Како је навео, Србија је од Немачке и Француске добила понуду за решење питања Косова и Метохије према којој би тзв. Косову требало допустити улазак у све међународне институције укључујући и УН, а пут наше земље у ЕУ би наводно био убрзан уз вероватно значајну економску корист.

Међународно право уништено

Вучић каже да је Србија разумела поруку политике силе и да наша земља разуме да је међународно право одавно уништено, те да постоји само право силе.

„Нама као држави не остаје ништа друго него да се позивамо на међународно јавно право. Сви остали се држе тога само кад им одговара. Позиција српског народа на КиМ је таква да не мора ништа даље да се говори, али ће Србија наставити да помаже свом народу. Ми у овом тренутку имамо 8 нота о повлачењу признања тзв. Косова и наставићемо да радимо свој посао“, рекао је Вучић и додао да можемо очекивати последице због тога.

Савет Европе ће примити тзв. Косово

Вучић додаје да 2. или 3. новембра очекујемо да се донесе одлука Бироа комитета министара да почне пријем лажне државе Косова у Савет Европе.

„Чекају да изађе мађарски члан, а уђе литвански. То је акција која се планира неколико месеци“, казао је он.

Политика наше земље је да „могу да нам узму све и да ураде све, а ми ћемо да се боримо свом политичком и правном снагом да чувамо своју земљу, своје границе, свој територијални интегритет“.

„Американци повећавају војно присуство на КиМ. Интересантно је што кажу да долазе да „додатно заштите територијални интегритет Косова“, а то је нама јасан сигнал да не сањамо поштовање Повеље УН, нити поштовање Резолуције 1244, мора да се зна чија једина мора да се поштује – одлука силе“, објаснио је председник.

Украјина и војска

Председник је рекао да су се после сукоба у Украјини показало пет важних ствари – здравство као стуб, финансијска стабилност, енергетска стабилност, храна и армија.

„Кренули смо у додатна велика улагања у део наше наменске индустрије. Улагаћемо још стотине милиона евра у модернизацију наших капацитета јер је јасно да ће сукоби у свету дуго да трају“, каже Вучић.

Председник је потписао наредбу за све наше фабрике наменске индустрије да 20 одсто наших производа мора бити остављено Републици Србији и војсци.

Хрватска и Јанаф

Србија годинама има само један нафтовод „Јанаф“ и он иде преко Хрватске, подсећа председник, а Хрватска се показала као непоуздан снабдевач.

„Уложићемо 12 милијарди у инфраструктуру у наредних 6 година. Србија ће кренути у изградњу нафтовода у Мађарској. Идеја је да градимо нафтовод и кроз Северну Македонију до Луке Драч, како бисмо премрежили нашу земљу нафтоводом. Пројекат би могао да кошта до 100 милиона евра – рекао је Вучић.

Нафте имамо довољно за 75 дана уколико би нам било ко прекинуо доток нафте и 59 дана за бензин, открио је он.

„Радимо на новим складиштима нафте. Постоје две понуде. Један је британски предлог, али они траже посебне услове за арбитраже и понуду конзорцијума наших нафташа“ рекао је Вучић и додао:

„У овом тренутку имамо највеће резерве гаса. Резерве имамо у руском, мађарском делу складишта и у Банатском двору. Нисмо могли да се договоримо са руским партнерима да имамо још складишта у Србији. Са 660 милиона тона у сваком тренутку имамо несумњиво два месеца гас, а да нам ниједан кубни метар не дође Турског тока“, наводи Вучић.

Извор: Политика

Цена гаса и струје

Вучић је подсетио да је цена гаса у Србији 330 евра, а у Хрватској 674, у Немачкој 2095…

„Повећање цене гаса неће бити не посебно значајна и грађани Србије могу мирно да чекају зиму по том питању. У овом тренутку нема потребе да увозимо струју“, каже Вучић и додаје:

„Јутрос у четири сата смо укључили ТЕ-ТО Зрењанин. Наши људи раде све боље, иако је ситуација веома компликована“.

Како каже председник, када буде скок цена струје, то ће бити у веома разумним и малим оквирима, а Србија ће „и даље бити земља са најнижом ценом електричне енергије“.

„У наредном периоду морамо и са Индијцима и Кинезима разговарамо о изградњи још једне рафинерије на нашој територији, а нафту можемо да увозимо и из Ирана и Венецуеле, али ту погодност не можемо да искористимо јер имамо само једну рафинерију“, рекао је Вучић.

Вучић каже да у овом тренутку Србија гради унутрашње гасоводе.

„Гради се Александровац – Тутин. Сад раде убрзано после милион проблема које смо имали“, казао је он.

Храна

Вучић каже да Србија неће имати проблема са храном иако смо имали несрећу са сушом, па су залихе кукуруза значајно смањени.

„Повећали смо количине пасуља, грашка и свега другог“, рекао је он.

Плате и пензије

Како је најавио председник, од новембра ће бити повећане пензије.

„Пензионери ће повећане пензије примити почетком децембра, а укупно повећање биће између 20,2 и 20,8 одсто. Просечна пензија ће бити негде око 322-323 евра, рачунајући и пољопривредне пензије које су јако мале јер нису уплаћивани доприноси. Плате ће бити за 12,5 одсто увећане, а за војна лица, официре и подофицире 25 одсто. Минимална зарада ће бити 40.020 динара“, најавио је Вучић.

Пет хиљада динара за младе

Пред нову годину ће држава исплатити 5.000 динара за младе, од 16 до 29 година, а пријављивање ће бити од 1. до 15. децембра, најавио је председник.

Вучић је подсетио да ће процес пријаве бити сличан као када је дељено и 100 евра за младе пре неколико месеци.

„То ће бити нека врста поклона од државе како би млади знали да бринемо о њима“, рекао је он.

Инфраструктура и инвестиције

Вучић је најавио и нове инвестиције и инфраструктурне пројекте.

„Инвестиције нам живот значе. Оне нам обезбеђују сигурност. Ми ћемо у наредних годину дана пет аутопутева и брзих саобраћајница завршити. До Крушевца би требало да буде готово до краја године. Тада ће из Крушевца бити могуће доћи за сат и десет, сат и петнаест минута у Београд. Очекујемо завршетак и брзе саобраћајнице до Ваљева до краја следеће године, а Рума – Шабац до септембра следеће године. Радимо брзу пругу Београд – Ниш. Ту имамо јаку подршку ЕУ. Без обзира шта мислимо о политици ЕУ по питању КиМ, морамо сарађивати. Србија и њена Влада мораће да наставе на много реформи на свом европском путу“, рекао је он.

Санкције и Русија

Вучић каже да ће се Србија руководити у складу са својим интересима и да „никоме ништа није дужна“ поводом неувођења санкција Русији.

Задржаћемо ту нашу политику до тренутка док штета не буде већа од користи, па будемо морали да прихватимо другу реалност. Немамо консензус око тога, ја сам нешто опрезнији у погледу промене политике и дневном реаговању. Можда ће будућа Влада донети другу одлуку – казао је Вучић.

Председник каже да је највеће лицемерје то да они који нам држе придике о санкцијама Русији, купују од те исте Русије.

„Вакум гасно уље Хрвати купују од Руса, а Србији не дају да то уради. Где је логика? Ко сте ви да одлучујете о томе шта ће Србија да ради?“ питао је Вучић.

Избори у БиХ

Председник је, говорећи о изборима за председника РС, рекао да ће честитати победнику када ЦИК саопшти коначне резултате.

„Моје је да будем у најближим односима са било ким ко буде владао“, навео је он.

Интервју са силоватељем и протести

Председник је рекао да је за пооштравање казне силоватељима и каже да је спреман да и сам покрене законодавну иницијативу у том погледу.

„Лицемерје оних који би да туку новинаре, а говоре о заштити новинара је такво да нема речи“, рекао је он поводом физичког напада на Драгана Ј. Вучићевића.

Он је рекао да је таблоид „Данас“ објавио интервју са глумцем Гораном Јевтићем, „правоснажно осуђеним силоватељом и педофилом“.

„Јевтић је вршио недозвољене полне радње над малолетним дечаком, а онда је говорио за „Данас“ и још нам држао моралне и политичке лекције. Што тада нисте протествовали?“ питао је Вучић.

Пререгистрација возила

Одговарајући на питање новинара о пререгистрацији возила, председник је указао на чињеницу да Албанцима не иде добро тај план.

„Видим да им „одлично“ иде пререгистрација. Срби, како су „добро слушали милозвучни глас Аљбина Куртија“, њих 9 се свега пријавило. Ипак, Србима предстоји тешко време. Шта год да се деси, албански партнери из Квинте биће уз њих“, рекао је он.

Хрватска

Председник је одговорио на агресивну кампању мржње у хрватским медијима против њега и против наше државе.

„Могли би они без сваке нафте, али без мржње према Вучићу и Србији не могу. Да ли смо ми њима забранили негде да дођу или је нама забрањено да положимо цвет мученицима и страдањима. То је оргијање? Ја сам мислио да је оргијање нешто друго, а не полагање цвета мученицима. Да си ти, Хрвоје, жив и здрав, то је све што могу да им кажем“, рекао је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар