Патријарх Порфирије најоштрије осудио насиље над женама

Свештеници ће имати препоруку да, колико могу, препознају породично насиље у својим парохијама и да у сарадњи са социјалним радницима настоје да утичу да не долази до трагичних исхода, изјавио патријарх

Патријарх Порфирије (Фото: Лола Ђорђевић/Спутњик)

Патријарх Српске православне цркве Порфирије најоштрије је данас осудио свако насиље над женама, истакавши да је за СПЦ неприхватљиво и болно свако насиље над њима и најавио да ће СПЦ активније деловати у борби против тог великог проблема.

У саопштењу, патријарха истиче се да је за цркву свако људско биће икона Божија, а најдостојнија и најпоштованија од целог људског рода је Мајка Божија.

„Који већи доказ од овог нам је потребан да схватимо колико Црква неизмерно поштује сваку жену, сестру и мајку као светињу и икону Божију? За хришћане су наше мајке и жене и сестре светиња. Незамисливо је и болно насиље над њима“, поручио је патријарх СПЦ.

Jutarnji list: Prijelomni Porfirijev istup – „Stepinac nema veze s ustaškim zločinima, Hrvate se ne može teretiti za Jasenovac“

Чињеница је да су мушкарци – кукавице и слабићи, истиче патријарх Порфирије, наводећи да су само у последње две године у Србији убили више од 40 жена, а за последњих 10 година око 300.

„Колико је још њих које су у породицама, на радним местима и другде изложене свакојаким тортурама, Бог зна. Какви смо ми то људи када нам супруге беже из дома у сигурне куће? Колико сигурних кућа треба да саградимо да би било мање злостављаних и убијених жена и колико разних прихватилишта треба да оснујемо да бисмо помогли сваком злостављаном бићу?“, пита патријарх.

Десет најдражих поп и рок песама патријарха српског Порфирија

Он додаје да стога осећа одговорност и потребу да Црква тај проблем сагледа у свим његовим страхотним димензијама, и да се активније укључи у борбу против њега.

„Црква ће, макар овде у Архиепископији београдско-карловачкој, помагати сигурне куће. Она ће подстицати вернике да добровољно учествују у раду постојећих институција и центара који се брину о жртвама сваког насиља“, поручио је Порфирије, преноси Танјуг.

Он каже да ће свештеници имати препоруку да, колико могу, препознају породично насиље у својим парохијама и да у сарадњи са социјалним радницима настоје да утичу да не долази до трагичних исхода.

Изјава саучешћа патријарха Порфирија поводом упокојења краљице Елизабете

Свештеници ће, такође, бити подстицани да у својим проповедима учесталије говоре о проблему свих облика насиља који су данас присутни у нашем друштву и породицама.

Патријарх најављује да ће се лично ангажовати на помоћи женама које су се склониле од насиља у сигурне куће, а да ће црква настојати да путем својих медија, образовних институција и издаваштва активно подиже свест о тим болним темама и о могућностима за њихово препознавање и спречавање.

„Свима који исповедају Христа Господа и сматрају себе православним хришћанима поручујемо да је сваки насилни чин над слабима и незаштићенима додатна рана на телу Христовом! На смирење, кротост и љубав смо позвани и трудимо да се да будемо достојни призвања у заједницу вечнога живота у коју нас је призвао Бог“, поручио је патријарх Порфирије.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Насиље над мушкарцима се изгледа не броји? Ментално насиље мајки над синовима, жена над мужевима – то изгледа не постоји. Насиље мушкараца над мушкарцима?!

  11
  2
 2. Питао бих г. Порфирија да се изјасни о педофилији коју су чиниле поједине ,„ Владике “ а који предмети стоје закључани у неким фиокама ? Да ли сматра да је то мањи злочин и да ли је мањи злочин када жена убије мужа и забетонира га у буре па се то открије после неколико година . Колико је још таквих неоткривених случајева ?Господин и даље иде кривом стазом . Мушкарци и жене , децо Србије не дозволимо да нас такве изјаве завађују и деле .

  8
  4
 3. Нико не даје право дотичном господину да осуђује генерално све мушкарце Србије за изоловане појединачне случајеве . Може само да осуди све злочине који се дешавају а не да каже да је једна врста злочина за осуду , а остале су , вероватно по њему дозвољене ? Да је неко други тако разврставао злочине , написао бих „ нечувено „. Овако могу да напишем да господин наставља своју перфидну политичку игру за коју је и изабран од стране „Председника “ да завађа и растура и Цркву и народ . Искрено се надам да ће се зауставити на време , мада не верујем у то.

  8
  5

Оставите коментар