Душан Јаневски: Европски политичари недорасли, признали етничко тзв. Косово на мултиетничком Балкану

Уценама и притисцима присилили су и Македонију да призна Косово за државу, каже представник „Светског македонског конгреса“ у Србији

Душан Јаневски (десно)

(Нова Македонија, 1. 10. 2022)

Представник „Светског македонског конгреса“ у Србији Душан Јаневски, каже за „Нову Македонију“ да политичари који воде Европу показују да су недорасли изазовима које нам доноси ново време. Пали су у стратегијама са којима су радили, преварени погрешним проценама.

Косово су признали за државу по етничким принципима као државу албанског народа. Заобишли су међународно право и без одлуке Уједињених нација су и бомбардовали суверену Србију, наглашава Јаневски.

Ми из „Светског македонског конгреса“ смо у 2016. усвојили резолуцију и позвали на поштовање међународног права и резолуције 1244 Уједињених нација, али су европске земље позицију силе поставиле изнад позиција међународног права.

Нажалост, уценама и притисцима присилили су и Македонију да призна Косово за државу.

Светски македонски конгрес у Србији тражи повлачење признавања Косова од Републике Македоније

 

Овако направљена политичка ситуација на Балкану је неодржива. Није добро што су направили етничку државу на мултиетничком Балкану.

Принцип по коме је Европа решила питање кризе на Косову, тражећи да косовско питање буде јединствено по питању међународног права, не обавезује и друге да тако мисле.

Данас они силнији могу да раде шта хоће мањим државама. Путин право које црпи из силе оружја користи и прави две нове државе – верујте, нико им ништа не може, вели Душан Јаневски.

Наслов, скраћивање и превод: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар