Данас: Вучић гаси СНС и формира „Моју Србију“?

Идеја је да се бренд „Моја Србија“ активира оног тренутка кад се постигне одређени договор са властима у Приштини у вези са статусом Косова, пише лист Данас

Александар Вучић (Фото: Оксана Тоскић/Танјуг)

Сходно идеји председника Србије Александра Вучића о формирању новог политичког блока убрзано се ради на стварању организације чији је радни назив „Моја Србија“ са циљем ребрендирања Српске напредне странке како би могла несметано да делује у новим условима и обезбеди континуитет власти, сазнаје Данас у добро обавештеним изворима.

Након што је председник Србије најавио прегруписавање односно укрупњавање политичке сцене кроз „српски блок пристојности“, активно се ради на оснивању нове политичке организације која треба да настави континуитет Српске напредне странке „у новим условима“ али где наводно „неће бити места за све досадашње чланове руководства СНС“.

– Идеја је да „Моја Србија“ у свом ангажману стави акценат на оријентацију „ни Запад ни Русија већ српски интереси“ и да на тај начин промовише вођење „одговорне националне али и грађанске политике“. Сходно томе, већ су почели да се воде разговори са људима које иницијатори желе да виде у редовима „Моје Србије“. Наиме, један од адута те политичке организације би била и „нова некомпромитована лица“ – објашњава наш саговорник.

Извор: Alo! 23. септембра 2022.

Према његовим речима идеја је да се бренд „СНС пусти низ воду“ и да се Вучић на тај начин и симболично и у пракси одрекне свега онога због чега је СНС била критикована у протеклом периоду.

– Оно што треба нагласити је да у новој политичкој организацији која треба да послужи сврси ребрендирања СНС неће бити места за све њене досадашње функционере. Сви они за које Вучић сматра да су својим деловањем нанели штету имиџу странке неће бити позвани да приступе „Мојој Србији“ а против неких од њих ће бити претходно покренута и медијска кампања за „корупцију“ и друге неправилности. По свему судећи трансформација СНС у „Моју Србију“ ће са собом носити и обрачун са прозападном струјом у Српској напредној странци у првом реду са актуелном министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић – истиче наш извор и додаје да ће инфраструктура нове политичке организације бити формирана убрзо.

Идеја је да се бренд „Моја Србија“ активира оног тренутка када одређени договор са властима у Приштини у вези са статусом Косова буде постигнут те ће у том тренутку бити потребна „борба на два фронта“. С обзиром да сваки па и најмањи компромис са Приштином чини политичку штету владајућој СНС, потребно је из тактичких разлога јавно одбацити прозападно крило које ће у том тренутку постати „баласт“. Наиме, након компромиса око одређених питања о статусу Косова, на удару националистичке опозиције наћи ће се сви прозападни припадници руководства СНС а Вучић критикован што им даје подршку, са циљем да се део гласача те странке окрене против ње.

С друге стране, обрачун са прозападним крилом у СНС истовремено неће значити и раскид сарадње са земљама Запада те ће „Моја Србија“ поред националне оријентације инсистирати и на грађанској компоненти и либералном економском курсу као гаранту да ће подршка Вашингтона, Лондона и Брисела политици председника Вучића и даље бити актуелна. Иницијатори формирања „Моје Србије“ очекују да ће с временом снаге националистичке опозиције знатно расти па ће на другом фронту бити поведена јака кампања против њих са инсистирањем да они заступају „стране а не српске интересе“ и да су „подједнако штетни за националне интересе Србије као и они који траже одрицање од Косова“.

Извор: Твитер налог Владимира Ђукановића

Оно што у овом тренутку још увек није познато је да ли ће „Моја Србија“ отворити своје редове и за мале коалиционе партнере СНС које парламентарни статус обезбеђују наступом на листи коју предводи Вучић.

Подсећања ради, спекулације да се формира нова политичка организација власти појавиле су се након што је то најавио председник Србије Александар Вучић и објаве на друштвеним мрежама функционера СНС Владимира Ђукановића да се ваља бацити на формирање нове партије, припремити оснивачке акте, скупљати потписе, направити оснивачку скупштину, усвојити програмске циљеве и статут.

„Велики посао је пред нама“, констатовао је том приликом Ђукановић.

Опрема: Стање ствари

(Данас/НСПМ, 12. 9. 2022)

Александар Вучић: Озбиљан рад на покретању државотворног покрета за опстанак и напредак Србије

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас, на плану унутрашње политике, у наредних шестих месеци, озбиљан рад на покретању великог и државотворног покрета за опстанак и напредак Србије.

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Према његовим речима, таква Србија ће бринути о себи и својим националним и економским интересима, уместо о другима.

Изразио је уверење и да ће у међувремену великим радом бити савладане све тешкоће које су пред Србијом.

Рекао је да не мисли и да не би требало да влада Србије укине веронауку у државним школама, што је раније данас затражило више невладиних организација и јавних личности.

Вучић је казао и да је то питање домаћег образовног система.

Оценио је да Српска православна црква (СПЦ) има историјску улогу за опстанак српског народа.

„Не мислим да Црква нема право да изнесе свој став о нечем, напротив, увек ћу се залагати за то да има право на свој став, мада понекад одређене ствари не разумем…“, рекао је он.

Александар Вучић: Нисам сагласан ни са једном једином речју са молебана за светињу брака и породице

Апел за укидање веронауке у државним школама поред Хелсиншког одбора за људска права упутили су, раније данас и Савез антифашиста Србије и Грађански демократски форум.

Сматрају да влада Србије треба да укине веронауку у државним школама, јер је „недопустиво“ да СПЦ у секуларној државу попут Србије одређује школске програме и одлучује шта је морал и национални интерес.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 19. 9. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Највећи примитивац и простачина иницира оснивање „пристојне“ странке!
    Повратићу.

    12
    1

Оставите коментар