Бошко Јакшић: Вучићев говор у УН представља удаљавање од ЕУ и западних вредности

Косово је алфа и омега домаће политике. Оно је омогућило раст клеронационализма и раст утицаја Русије. Ако не решимо Косово, не чека нас никаква светла будућност, рекао аналитичар гостујући у емисији Н1

Бошко Јакшић (Фото: НСПМ)

Говор председника Србије Александра Вучића у Генералној скупштини УН је апсолутни израз политике која се овде води већ дуже време, а то је политика удаљавања од Европске уније и западних вредности, оценио је новинар и спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић, гостујући у емисији Иза вести ТВ Н1.

Јакшић је прецизирао да то не мора нужно да значи и приближавање Русији, и да је у Вучићевом говору било елемената баланса, али да је, ако би се мерило „на апотекарској ваги“, у њему било много значајније критике Запада, него Истока које су се, како је указао, свеле на то да Србија подржава суверенитет и територијални интегритет свих држава, па и Украјине.

Јакшић је подвукао и да се између специјалне војне операције у Украјини и ситуације на Косову не могу правити паралеле, јер се, из визуре Запада, независност Косова тумачи као завршна фаза распада Југославије, за разлику од Украјине, где се СССР распао пре две деценије, и где је руска инвазија један сасвим нови симптом.

„Сви покушаји повлачења паралела између Косова и Украјине у суштини одражавају жељу Истока, односно Кремља, да се направи то поређење“, мишљења је Јакшић.

Бошко Јакшић: Флоскула „Америка нас је бомбардовала“ жилаво се одржава две деценије

Додао је и да позивање на 1999. годину није једина Вучићева референца на прошлост, и подсетио је да је председник недавно „одбио да прими писмо западних емисара“, што га, како је рекао, неодољиво подсећа на Слободана Милошевића који је својевремено одбио да од амбасадора САД прими писмо америчког државног секретара Џејмса Бејкера.

„Одбити то писмо да примите је један гест непотребне дипломатске непослушности (…) Такви гестови се негде књиже“, упозорио је Јакшић.

Додао је и да се Србија тврдоглаво држи неутралног курса, без обзира на то што се догађаји око нас реторички мењају, и подсетио на речи Винстона Черчила да није важно да ли је нека земља неутрална, већ на чијој је страни неутрална.

„Србија је неутрална на страни Истока“, оценио је Јакшић.

Србија пропушта прилику да „капитализује“ на Западу

Додао је, међутим, да украјинска криза истовремено потенцира колико је важна Србија на Балкану, као и да без ње нема мира у региону.

Србија, како је рекао, данас има озбиљну шансу да „капиталише на Западу“, али то не чини.

Бошко Јакшић: Србија прва да повуче непризнавање Косова

„Зашто не инсистирају код Американаца да се понашају као у време Информбироа, када је Америка, не само оружјем, него и на друге начине, Југославији дала 400 милиона долара, што су тада биле милијарде.

„Зашто тај капитал не искористимо на тај начин. Ми само причамо о бенефитима од руског гаса, а неке могуће бенефите који би били од геостратешког значаја не користимо“, упитао је Јакшић.

Курти је у много бољој позицији

Говорећи о дијалогу Београд и Приштине, Јакшић је рекао да је добро што је Америка појачала свој ангажман, али је упозорио и да не можете истовремено да се ослањате на Ричарда Гренела који је део бивше администрације Доналда Трампа.

„То су пуцњи у сопствене ноге. Ви тражите партнере у садашњој администрацији, без обзира да ли вам се она допада или не. Али то су прагматски кораци, тако се води политика, а ако хоћете да тугујете или жалите, онда треба да направите дипломатски парастос за Трампа, на којем ће Вучић да говори“, поручио је гост Иза вести.

Указао је да је косовски премијер Аљбин Курти, с друге стране, у много бољој позицији зато што, како је рекао, води политику која је усаглашена са садашњим околностима у свету.

„Играње на две адресе – Москву и Вашингтон – не доноси ништа. Штавише, може да донесе штете и од Вашингтона и од Москве, када дође одсуднији тренутак, а веома смо њему близу“, рекао је Јакшић, истичући да Србију ниједна страна не доживљава као искреног и поузданог партнера.

„Минимално времена имамо, ситуација се заоштрава. Политички, на глобалном нивоу је у предсобљу озбиљног конфликта. Ово је дефинитивно нови хладни рат, али смо у предсобљу једног глобалног конфликта. У таквој оловној соби нема више простора за маневар, последњи је час да се Србија определи“, упозорио је Јакшић.

Ако не решимо Косово, не чека нас светла будућност

И управо је Косово, према његовом мишљењу, еклатантан пример недоношења одлука. Јакшић је подсетио да је посао председника Вучића да смишља решења, а он „на свакој другој конференцији за медије пита новинаре – а шта би ви радили.“

Јакшић је рекао и како се надао да би компромисно решење могло да буде да Косово уђе у Уједињене нације, али без формалног признања Србије, али да Вучић сада децидно каже да ни то не долази у обзир.

Миодраг Србљак: Како се пензионисани новинар Бошко Јакшић потписао испод туђег текста

„Ја не видим светло на крају тунела. Косово је алфа и омега домаће политике. Оно је омогућило раст клеронационализма и раст утицаја Русије. Ако не решимо Косово, нас не чека никаква светла будућност“, закључио је Јакшић.

Опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 22. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

9 replies

 1. Бошко Јакшић, ***** од човека, ****** од новинара. Читав му новинсрски живот прође као исконски следбеник ресавске преписивачке школе. У ђоњењу туђег био је и остао првак света и околине!!!

  32
  1
 2. Није лако утрошити цео живот и не схватити коме припадаш, где припадаш и чему служиш.
  Толика љубав према онима који би да нас нема, ни као народа ни као државе је његово право. Чуди ме да није отишао тамо, његовом идеалу, запослио се у Дојче Веле и тиме остварио све своје снове.

  28
  2
 3. Ко плаћа и за кога ради ова матора комуњара Јакшић?

  25
  1
 4. Jadan život,živeti ceo vek kao poklisara za šaku dolara!

  15
 5. @ Кобајаши
  Чини ми се да нема потребе питати се коме припада и чему служи! Наши стари су говорили су да такви служе у првом реду богу Мамону (златном телету)! А може бити да грешим, можда то човек све из искреног уверења. А не би био користан да оде у Дојче Веле, па тамо сви мисле исто и никог не треба убеђивати у нешто друго, користан је овде! Додуше, тешко да је овако баш неког успео да у нешто убеди!

  15
 6. „Ја не видим светло на крају тунела. Косово је алфа и омега домаће политике. Оно је омогућило раст клеронационализма и раст утицаја Русије. Ако не решимо Косово, нас не чека никаква светла будућност“, закључио је Јакшић.“
  Господине Јакшићу, нама није намењена нити нам се нуди икаква светла будућност с те стране на коју ви натежете.
  Једино што се нама нуди је да се не дај боже удавимо својим властитим рукама.
  Оно јест да се је господин Јакшић „изродио“ из татиног „комунистичког шињела“ али има и он право на „своје мисленије’.
  Кад би којим случајем господин отац устао од гроба могуће да би се изненадио коју страну му син заступа а могуће је да се и не би изненадио с обзиром да и оно ондашње а и ово данашње стиже из исте кухиње.
  Опасни су текстови господина Јакшића, читајући овај паде ми на памет готово „јеретичка“ мисао, да почнем не дај боже бранити Ацу.

  12
 7. Да је ово држава и да има јавног тужиоца, потписник претходног текста би већ био у предистражном поступку за очигледно и недвосмислено кршење закона.
  Овако, може да прича шта год му падне на памет или шта год од њега наруче, без последица.

 8. Daleko, veoma daleko ispod svog oca.

 9. Бошко Јакшић (Бгд 1949) је ретко искусан и плодан новинар – један од наших најбољих познавалаца међународних односа и политике. Један од задњих који држе ниво ПОЛИТИКЕ, која све чешће објављује непотписане хвалоспеве Вучићу, Дачићу и Вулину – из “непостојеће” новинске кухиње Танјуг.

  1
  3

Оставите коментар