Александер Рубинштајн: Зеленски потајно уклонио слику свог тјелохранитеља с хитлеровским симболом на униформи

Симбол на униформи тјелохранитеља Зеленског у производњи украјинске фирме R3ICH носиле су нацистичке јединице „Ес-Ес Лајбштандарте Адолф Хитлер“ приликом похода кроз Харков у Другом свјетском рату

Владимир Зеленски позира у Изјуму 14. септембра. Иза рамена види се нацистички симбол на униформи његовог тјелохранитеља (Фото: The Grayzone)

(The Grayzone, 15. 9. 2022)

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изненада је 13. септембра допутовао у Изјум, у Харковској области, да би се сликао у граду који је његова војска повратила од руских снага. Током посјете, војник за ког је дјеловало да му је тјелохранитељ усликан је с нацистичким симболом на униформи.

Пошто је слика доспела под удар критике на друштвеним мрежама, прешутно је избрисана са званичних налога предсједника Украјине на Телеграму и Фејсбуку.

Зеленски је 14. септембра у Изјуму присуствовао подизању заставе и интонирању украјинске химне, позирајући с мјештанима и војском.

Владимир Зеленски у Изјуму 14. септембра 2022. (Фото: Ројтерс)

На једној од фотографија које је Зеленски поставио на своје налоге на Телеграму и Фејсбуку (архивирана овде и овде) приказан је предсједник како позира за „селфије“ с украјинским војницима. Док се осмјехивао за слику с веселим украјинским војником, камера је ухватила наоружаног војника окренутог на супротну страну. Изнад десног рамена Зеленског на панциру војника видјео се мали али знаковит симбол.

На друштвеним мрежама убрзо је испливало да је у питању знак изведен на основу Тotenkopf-а („мртвачка глава“, њем), коришћеног у нацистичкој Њемачкој. Знакове са лобањом и костима широко су користиле јединице чији је првобитни задатак био да стражаре у  концентрационим логорима.

Симбол есесовских јединица Totenkopf (Извор: The Grayzone)

Тјелохранитељ Зеленског је изгледа носио мало измијењену верзију симбола есесовске мртвачке главе: није било укрштених костију и лобања је носила шљем.

Долепотписани је успјео пронаћи три добављача из Украјине који продају овај симбол, означен за продају као Operator Skull (лобања руковаоца, енгл), а производи их компанија под називом R3ICH, што је експлицитна асоцијација на нацистичку Њемачку (REICH, рајх, нап. Стања ствари).

Поређење знака у производњи R3ICH-а и симбола на униформи тјелохранитеља Зеленског (Извор: The Grayzone)

Поређење слика јасно указује да је тјелохранитељ Зеленског носио знак истог дизајна као онај који производи R3ICH. На обе слике је лобања са шљемом, опрема је истовјетна, између носне и очних дупљи је исти размак, обриси се не разликују, и ознаке на шљему су на истом мјесту.

Загледамо ли се у знак „лобања руковаоца“ примијетићемо и кључ на горњој десној страни шљема, који је јасна асоцијација на Ес-Ес дивизију Лајбштандарте (Leibstandarte) или SS Leibstandardte Adolf Hitler, јединицу Хитлерових личних тјелохранитеља. Из ње је настала панцер дивизија која је, као и Тотенкопф, учествовала у неколико инвазија по Европи и Совјетском Савезу.

Амблем кључа Ес-Ес дивизије Лајбштандарте (Извор: The Grayzone)

На походу Ес-Ес дивизије Лајбштандарте током Другог свјетског рата кроз Харков – гдје је тјелохранитељ Зеленског ове седмице усликан са знаком „лобање руковаоца“ – једна од њених јединица добила је надимак „Батаљон бакља“ јер је имала обичај да спаљује села у којима се говорио руски.

Војник јединице Ес-Ес Лајбштандарте Адолф Хитлер припаљује цигарету о кров у пламену у Харкову током Другог свјетског рата (Извор: The Grayzone)

Пошто је долепотписани на друштвеним мрежама објавио да изгледа да тјелохранитељ Зеленског носи знак „лобања руковаоца“, ни мање ни више него осам корисника Твитера устврдило је да је у питању слика из Фотошопа. Твитер је чак објаву Минт прес њуза означио као „осјетљив садржај“, што је изгледа био покушај контроле штете у прилог Зеленског, смањујући тако видљивост слике на тој друштвеној мрежи.

Призор нацистичког симбола подсјећа на случај из 2018, кад се тадашњи предсједник Украјине Петро Порошенко сликао с војницима који су носили нацистички знак с мртвачком главом. Њузвик је устврдио да је „на слици приказана лобања и кости који су изгледа фотошопирани на слику с украјинским војницима“. Како смо, међутим, тада објавили, војник непосредно до Порошенка носио је нацистички симбол. Падобранци су се потом извинили због коришћења нацистичког симбола, што је додатно потврдило невјеродостојност Њузвиковог обмањивачког текста.

Као и онда, нацистички симбол био је прави. Уз то, изгледа да је знак „лобања руковаоца“ компаније R3ICH веома популаран у Украјини. Ниједна од три интернет продавнице из Украјине које смо успјели пронаћи да продају овај нацистички амблем није више имала ниједан примјерак на залихама.

Александер Рубинштајн, независни новинар, објављује на свом блогу

С енглеског посрбило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар