АФП: Активисти LGBTQ окупљени у Београду упркос забрани марша

Француска агенција подсетила да је више од 20 амбасада, међу којима амбасаде САД, Француске, Немачке и Јапана, позвало српске власти да преиспитају своју одлуку о забрани Европрајда

Фото: Радио Београд/Миленко Марковић

Заједница LGBTQ окупила се данас у Београду под јаком полицијском заштитом упркос забрани марша Европрајда, док су власти ухапсиле око 30 особа, пренела је агенција Франс прес.

Француска агенција наводи да је полиција у уторак забранила шетњу наводећи забринутост за безбедност јер су екстремно десничарске групе запретиле да ће организовати сопствене протесте после серије противпрајд скупова у Београду.

„Била сам на неколико парада поноса, али је ова мало стреснија од осталих“, изјавила је манекенка и активисткиња Јасмин Беноа и додала да је из Велике Британије где постоји већа солидарност за такве скупове.

Франс прес наводи да је Београд последњих недеља био под интензивним међународним притиском да дозволи шетњу Европрајда.

Противници Европрајда (Фото: Бета/AP Photo/Darko Vojinovic)

Француска агенција је подсетила да је више од 20 амбасада, међу којима амбасаде САД, Француске, Немачке и Јапана, позвало српске власти да преиспитају своју одлуку.

Србија је већ једну деценију кандидат за чланство у Европској унији, али су државе чланице током година изражавале забринутост о стању људских права у тој земљи, навео је Франс прес.

Агенција је додала да нису дозвољени хомосексуални бракови у Србији, где је хомофобија дубоко укорењена упркос извесном напретку у борби против дискриминације.

Параде поносе од 2001. и 2010. године обележене су насиљем претежно припадника екстремне деснице. Од 2014. године, параде су организоване без великих инцидената, али под јаком полицијском заштитом.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 17. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар