Словачка: Сравњено са земљом гробље руских војника погинулих у Првом светском рату

Гробови су сравњени са земљом булдожером по налогу сеоског старешине, изјавио представник руске амбасаде у Братислави

Руско војничко гробље у Ладомирову у Словачкој (Фото: Петер Желизњак/Википедија)

По налогу старешине села Ладомиров, које се налази на истоку Словачке, сравњено је са земљом гробље где су сахрањени војници Руске царске армије који су погинули у Словачкој током Правог светског рата, рекао је Спутњику портпарол руске амбасаде у Братислави Виталиј Житњук.

„Током радне посете руског амбасадора у Словачкој Игора Брачикова источним регионима земље 13. септембра откривено је да су оскрнављени гробови руских хероја који почивају у Ладомирову. Како се испоставило, пре два месеца гробови су сравњени са земљом булдожером по налогу сеоског старешине“, рекао је Житњук.

По његовим речима, гробље је свечано отворено пре осам година, 13. септембра 2014. године, након скупих рестаураторских радова које је финансирала руска амбасада.

„Амбасада снажно осуђује богохулан корак које представља кривично дело у већини цивилизованих земаља, те позива словачку страну да се стриктно придржава одредби међувладиног споразума из 1995. године о гробовима погинулих војника и цивилних жртава рата. Одговарајућа нота је послата словачком Министарству спољних послова“, рекао је Житњук.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Србин.инфо, 15. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Платиће им кости, платиће им душе.

    20

Оставите коментар