Милован Дрецун: Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопроглашену државу Косово

Чини се да ће западна понуда за решавање питања КиМ бити модел две Немачке са стварањем ЗСО. То ће бити можда последњи предлог Запада нашој страни, изјавио председник Одбора Скупштине за КиМ

Милован Дрецун (Фото: Факти)

Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак требало би да посети сутра Београд и Приштину, а са њим и саветници председника Француске и канцелара Немачке.

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун оцењује да му посета у таквом саставу личи на припрему за главно питање – разговоре о статусу, али да сви они треба да знају да Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопрогалшену државу Косово.

 • Видећемо, али је битно да се разговара и испреговара. Битно је да сви саветници, представници, … немачког канцелара и француског председника и сви други изасланици, треба да знају једну ствар – почетну и крајну позицију Србије – Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопроглашену државу Косово али смо максимално спреми да тражимо решење како да моделирамо будући статус КиМ – рекао је Дрецун.

Он за Танјуг каже да му Лајчаков долазак са специјалним саветницима француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца личи и на заузимање позиција за учешће у решавању питања статуса КиМ.

 • Чини ми се да ће ускоро уследити главно питање, а то је питање статуса и да се сада врше кадровске припреме водећих европских држава, да се заузимају позиције за учешће у решавању коначног питања статуса КиМ – рекао је Дрецун.

Артан Бехрами: Нови споразум између Београда и Приштине биће базиран на моделу две Немачке

Нагласио је да му се чини да ће западна понуда за решавање питања КиМ ипак бити модел две Немачке са стварањем ЗСО али, како каже, са нешто другачијим надлежностима него у споразуму а да ипак у географском смислу буде чврсто уоквирена.

То ће, сматра, бити можда последњи предлог Запада нашој страни.

 • Ово је по мени заузимање позиција, наравно битно је да се реши питање таблица, ту постоје неки предлози, а о њима је говорио и Борељ. Почетни предлог је, мислим, да ми прихватимо да се преко таблица привремених приштинских институција не стављају стикери и да могу да се крећу преко централне Србије а да се Србима омогући да се пререгиструју на статусно неусталне КС таблице које издаје УНМИК, а које је Приштина једнострано укинула пре две године – рекао је Дрецун.

Како каже, то је почетна варијанта.

Дрецун је рекао да не зна у којој улози долазе Макронов и Шолцов савјетник, да ли ће саветовати Лајчакa или ће бити део његовог тима.

На Лајчаку је да сам изабере тим, он је добио мандат да води дијалог, рекао је и додао да је мање битно колико ће тих саветника бити.

НП Отаџбина: Председник Србије поново пристао на све што су сепаратисти из Приштине тражили

Да ће Лајчак, у пратњи саветника председника Француске и канцелара Њемачке, доћи 9. септембра у Београд и Приштину потврдио је за Танјуг портпарол Европске комисије Петер Стано, наводећи да је циљ да се истраже могућности за напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Током посете предвиђени су одвојени састанци са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/Факти, 8. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

 1. И зато само Резолуција 1244 СБ УН у којој се јасно наводи:
  „Потврђујемо посвећеност свих држава чланица (УН) суверенитету и територијалном интегритету СР Југославије и других држава у региону, као што је наведено у Завршном акту из Хелсинкија и Анексу 2 (Резолуције 1244). Потврђујемо позиве из предходних резолуција за суштинском аутономијом и значајном самоуправом на Косову.“
  И зато, треба изговорити „кратко али јебитачно“:
  само Резолуција 1244 СБ УН
  Заборавити било какво разграничење, било какве договоре, било какве Бриселске споразуме, било какву ЗСО, било какве Вашингтонске потписе,… Резолуција 1244 је наша тапија над нашом вековном земљом и светињама на њој. Статус КосМета de facti и de jure мора бити одређен Резолуцијом 1244 СБ УН!!!

  17
 2. Са овим насловом нешто није у реду . Одмах постављам питање да ли се Дрецун погрешно изразио или стварно тако мисли , чему више нагињем ? Наиме , често политичари код нас говоре да нећемо признати косово * а да ништа не добијемо за узврат или као Дрецун “ Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопроглашену државу Косово “ . Моје питање је , а какво ће то косово* Београд признати ? Нека ми неко од лингвиста ако их има међу посетиоцима сајта објасни ову , код нас често понављану реченицу .

 3. “Београд ни под каквим условима неће признати овакву самопроглашену државу Косово “
  Дрецун је то ИЗГОВОРИО, а неко пренео у писану изјаву.
  Можда би јасније било да је НИ ПОД КАКВИМ УСЛОВИМА стављено између запета, па би реченица изгледала овако:
  “ Београд, ни под каквим условима, неће признати овакву самопроглашену државу Косово.“

  Будући да нам из света непрекидно долазе крвави емисари и нуде Србији разне повољности, уцењују, дају лажна обећања, прете и условљавају нам право на постојање, Дрецун том продуженом синтагмом наглашава да нећемо насести на све то и поколебати се.

Оставите коментар