Институт Арчибалд Рајс: Обраћање једног српског православног свештеника Александру Вучићу

Ово није само излагање личног става о. Саше Петровића већ је наговештај настанка новог и до сада готово невиђеног жанра у српском дискурсу: јавног сведочења истине

Протојереј Саша Петровић на крову на којем је снимио видео обраћање (Извор: Снимак екрана)

Из дубина ћутљиве и колаборационистичке патријаршијске Цркве, камење је најзад, у изворном смислу Јеванђеља Христовог –  проговорило (Лк. 19, 39-40). Не у лицу патријарха (многи би рекли: лажног патријарха!) и његовог Санхедрина, него кроз народног српског православног свештеника на парохији у америчкој држави Небраска, о. Саше Петровића.

Видео који је снимио о. Саша требало би да гледају и да се из њега уче одговорности према народу, држави и Цркви милиони Срба. Његов садржај није само излагање личног става о. Саше већ је наговештај настанка новог и до сада готово невиђеног жанра у српском дискурсу: јавног сведочења истине. То је лично и непосредно обраћање хришћанског свештеника и српског родољуба бахатом тиранину коме откуцавају последњи тренуци срамне злоупотребе власти. Али истовремено, то су речи упућене и своме роду, што упорно сном мртвијем спава.

У овом видео обраћању, отац Саша одважно одбацује устаљене, рачунџијске и кукавичке формуле јавног говора у односу на теме од темељног значаја. Тиранину он нити титулира нити га вербално мази, већ га третира онаквим какав он јесте: изгубљени и сажаљења достојан бедник. Као истински православни свештенослужитељ, иступајући са оштрином неустрашивих пророка из давнина, отац Саша неваљалца нештедимице кори, разобличава га и пастирски му проповеда, не само за назидање помахниталог већ и на корист васколиког  православног народа коме овај часни јереј по дифолту служи и који ће његове речи слушати.

Сада дајемо реч оцу Саши Петровићу:

Институт Арчибалд Рајс

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар