Ранко Гојковић: О Литији и још нечему

Не позивам ни на какав бунт, али ево већ народ почиње да глуви од силине Вашег ћутања часни оци, наше дичне владике, Ваша Светости!

Ранко Гојковић (десно) на литији (Извор: Саборник)

После овако величанственог догађаја какав је био Крсни ход или ако вам је драже Литија, није лако после само једног дана, трезвено анализирати овако важан догађај у животу нашег народа. Али као директни учесник и суорганизатор са братијом и сестрама из УТП-а у догађајима који су претходили Литији и као учесник саме Литије, као „православни публициста”, осећам обавезу да нешто кажем. Наравно, не претендујући да било кога учим или намећем ставове, просто, износим наглас размишљања и осећања верујућег човека…

Морам рећи, свакако не хвалисања ради, него да се та значајна ИСТИНА подвуче и допре до мозга што већег броја људи, да сам на самом почетку саборног удруживања више десетина патриотских организација у кровни покрет „Уједињени за традицију и породицу” указивао „да се све може, уз помози Боже”, само је потребно наше искрено молитвено обраћање Богу и спремност на несебично жртвовање себе да се не дозволи претварање Београда у Содом. Веома значајна ствар на почетку нашег деловања, била је одлука о саборном деловању и саборном одлучивању, православна саборност је знатно изнад лажних демократских принципа. Трећа важна ствар у нашем раду била је – договор о недопустивости „странчарења”.

Нисмо очекивали да ће толику негативну енергију по питању УТП-а као и најављене Литије излити они који се хвале да су одржали 327 литија борећи се против свих зала овог света – од екуменизма до страшне „удбе”, којој свесно или несвесно – ја не знам, Бог свакако зна – заправо служе. Како се другачије могу протумачити потпуно непотребни покушаји разбијања саборности људи који су у том покрету уложили огромни труд и огромну личну жртву. Па зар нема важнијих ствари од пљувања по учесницима и организаторима наше Литије, дан уочи њеног одржавања? Но, Бог са њим и са њима, нека им подари зрнце разума да схвате шта чине.

Ранко Гојковић: О нездравости логике „ко није са мном, тај је удбаш“

Што се тиче саме Литије, прво и најважније треба одмах истаћи – велика милост Господња обасјала је град Пресвете Богородице у први дан поста Њој посвећеног. Та милост Господња улила је наду свој верујућој Србадији да ипак европске силе нечисте неће скрнавити престоницу Пречисте. Веома је важно да се сви ми, организатори (грубо речено, наравно, јер – где је двоје или троје окупљено у име Његово, ту је и Господ), не узнесемо да је то пре свега наша заслуга а не велика милост Господња.

Похвала је било много, свакако заслужених, хтео бих истаћи неколико добронамерних сугестија са жељом да следећа Литија буде још успешнија и богоугоднија. Чини ми се да би било богоугодније да је било мање музике са разгласа, а више свенародног молитвеног појања, поготово кад смо имали у Литији сјајних појаца. Знам да је у Литији био и велики број људи који нису свакодневно на молитвама, али у Литијама, Бог је на првом месту, народ на другом. Друга добронамерна сугестија односи се на дивно монаштво и свештенство које нам се придружило у овој богоугодној Литији. Чини се да су били некако „разбацани”, редарске службе морају непрекидно упозоравати народ да не јури напред и претиче људе са крстовима, рипидама и великим иконама и свештенство. Преостале сугестије ћу оставити за братски саборни састанак УТП-а…

О бројкама такође веома кратко. Две руске агенције су известиле о 50 хиљада људи, толико је јавила и радио Ђенова. Интересантно је да су наши соросоидни медији различито известили, неки истичући више од 5 хиљада, други више од 10 хиљада људи, једино је председник Вучић избројао тачан број – 4650 учесника. Човек просто избрисао једну нулу. Он није организаторе оптужио за сарадњу са удбом као монах-немонах, али није могао проћи без вређања организатора. Овај факт сведочи да је Литија и својом бројношћу озбиљно уздрмала содомлије и њихове менторе. Но, Бог и са њима…

А сада неколико речи о нашим пастирима, намерно не кажем о Цркви, јер смо сви ми Црква. Владике Никанор и Фотије су први понели свој Крст и без имало увијања позвали на борбу против евросодома. У овом “ћутолошком” тренутку, њихов гест има у себи дозу исповедничког разобличавања својственог Крститељу Господњем који је тако загрмео на Ирода и Иродијаду. На многаја љета драге владике, Ви сте ових дана постали истинска дика милиона србских верника! Због тога је на величанственој Литији, из десетина хиљада грла на помен њиховог имена дуго одјекивало ДОСТОЈАН!, ДОСТОЈАН!… Многи свештеници и монаси из Банатске епархије, али и из Сремске и унутрашњости земље, дошли су у Београд да стану раме уз раме са верним народом.

Београдски свештеници, са часним изузетком, добили су чисте јединице из пастирског деловања. Не знам шта још треба да се деси па да београдски свештеници схвате да је пастирски рад важнији од њиховог конформизма. Апсолутно се слажем са резоновањем једног брата који скоро рече свом парохијском свештенику – оче, ако ти данас ниси спреман да се у Литији бориш са својим народом да нам содомисти не отимају децу, онда буди спреман и да не долазиш да освештаваш водицу. Све има црвену линију, па и однос и поштовање према људима у мантијама. Ово није никакав позив на бунт, познат сам као човек који изузетно поштује мантију и који се на критику свештеноначалија упушта уз услов да речи буду благе, а аргументи јаки. Пре 2-3 дана наш познати православни публициста ме овако описа: „Православни активиста Ранко Гојковић, познат по свом дубоком поштовању јерархије наше Свете Цркве и настојању да се институционално бори за хришћанске вредности у Срба, ових дана запањено пише о званичном ћутању врха СПЦ на збивања која треба да се десе у септембру 2022, а која су, просто и јасно, НАТО ПРАЈД ПОЛИТИЧКИХ ХОМОСЕКСУАЛЦА У ДОБА МАЈМУНСКИХ БОГИЊА…”.

Дакле, не позивам ни на какав бунт, али ево већ народ почиње да глуви од силине Вашег ћутања часни оци, наше дичне владике, Ваша Светости! Да ли је могуће да је остало мање од месец дана од планираног сатанског пировања, а да наш Синод и наш Патријарх ћуте по питању претварања Београда у Содом? ОГЛУВЕСМО! Оглувесмо од Вашег ћутања, да ли то допире до Ваших ушију? Колико сте писама добили?

Извор: Саборник

Или мислите да народ није важан? Народ је знао у свим критичним моментима да буде чувар вере. Народ зна да смо сви ми Црква, а да је глава наше Цркве Христос. Ми нисмо католици којима је папа глава цркве, глава наше Цркве, Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве је Господ наш Исус Христос, нису то ни епископи, није то ни Патријарх, глава наше Цркве је Христос. Докажите да се не односе на Вас пророчке речи Николаја Србског – свештеници вером ослабили.

Дакле, драге београдске баћушке, ако нисте спремни да кренете са десетинама хиљада својих верника зарад спасења светиње породице, мале Цркве, немојте се изненадити (уколико наставите са тим забијањем главе у песак), ако постанете за тај народ „вукови у јагњећој кожи“ који су издали апостолску веру. Не дао Бог раскола, али време је да се наше владике и свештеници замисле. Уколико на то буде присиљен кукавичлуком и снисходљивошћу према содомском греху који нам се намеће као норма, верујући народ може да спасава своју Цркву, а тиме и себе, и применом (у случају неопходности) канонске и светотоотачке мере, канонског одсецања од прерушених непријатеља. Свештеноначалије треба да зна да народ зна и за „15. правило Цариградског Двократног Сабора“ и прекидање црквеног општења, које не представља раскол, већ одвајање жита од кукоља. Ово је подсећање, верујем и у Бога и Његовог слугу Саву Србскога се уздам, да ће наше свештеноначалије ипак стати на страну народа и одлучно се, „у дванаести час“ успротивити евросодому.

Не желим да пророкујем шта ће бити, међутим, уколико заиста наша власт одлучи да аутистично по сваку цену подржи евросодом, господо властодршци, имајте на уму да је ова Литија од 14. августа и милост Господња која нас је на њој обасјала, у Србији запалила величанствену искру какву у Црној Гори запали свети Василије Острошки, слава му и милост, када изађе међу народ на величанствени сабор у Никшићу, у децембру 2019. године. Немојте мислити да ту искру може било ко угасити. У овом свету се јављају само три узрочна фактора: Бог, човек и сатана – ову искру запалила је благодат Господња која се излила на народ спреман да брани светињу породице – мале Цркве. Наша власт има могућност да се окане погубног богоборства које иде на руку само србским непријатељима и испоштује жељу огромне већине свог народа…

Народ који има два величанствена Завета – Светосавски, који Србадију учи како треба живети хришћански и Светолазаревски, који Србадију учи како треба умирати хришћански – као да се враћа себи, тачније служењу Богу, а када народ почне усрдно служити Богу, тада ни његови властодршци неће служити сатани…

Нека би молитвама Светитеља Саве и свих становника Небеске Србије са њим, Свемилостиви Господ уразумио и наше властодршце и све заблуделе и пастире и паству наше свете Цркве.

Амин!

Фотографије: Лична архива и снимак екрана

Опрема: Стање ствари

(Саборник србско-руски, 16. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Љубав и вјера нек ходе

  Љубав и вјера нек ходе
  С нама Оче наш Господе
  Здравља среће и слободе
  Дај нам Оче наш Господе

  Поглед нам у небо боде
  Све стазе ка Теби воде
  Жедни смо правде ко воде
  Оче наш драги Господе

  Корак по корак мој роде
  Правом кичмом до слободе
  Жедни смо Тебе ко воде
  Оче наш драги Господе

  Момчило

  17
  1
 2. Помаже Бог брате у Христу драги Ранко
  Обзиром да лепо рече(тј. написа):

  “не претендујући да било кога учим или намећем ставове, просто, износим наглас размишљања и осећања верујућег човека…“

  ево и става моје ништавности, крштене у име Оца и Сина и Светога Духа, која није ни до чланака Теби
  по знању Вере, по речитости Православној, по слову које си (ево макар само) до сада оставио Србадији.

  Поновићу опет – никога не браним, никога (не дао Бог) не нападам.
  Пишући о недељној Литији, ипак си се дотакао свакосуботње Литије престоним градом, која ево, Слава Богу и Хвала Му на свему, ходи и опстаје већ више од пуних 6 година:

  “Нисмо очекивали да ће толику негативну енергију по питању УТП-а као и најављене Литије излити они који се хвале да су одржали 327 литија борећи се против свих зала овог света – од екуменизма до страшне „удбе”, којој свесно или несвесно – ја не знам, Бог свакако зна – заправо служе. Како се другачије могу протумачити потпуно непотребни покушаји разбијања саборности људи који су у том покрету уложили огромни труд и огромну личну жртву. Па зар нема важнијих ствари од пљувања по учесницима и организаторима наше Литије, дан уочи њеног одржавања? Но, Бог са њим и са њима, нека им подари зрнце разума да схвате шта чине.“

  Па какве везе, какав значај на недељну Литију може да има било шта што се дешава на свакосуботњим Литијама, на којима нема ни 50 људи, у поређењу са 50ак хиљада окупљених сад у недељу?
  Зашто је то, и коме уопште интересантно?
  Кога то (још) занима шта се дела на свакосуботњим Литијама окупиране престонице Отаџбине наше већ више од пуних 6 година?

  Даље кажеш:

  “Владике Никанор и Фотије су први понели свој Крст и без имало увијања позвали на борбу против евросодома. У овом “ћутолошком” тренутку, њихов гест има у себи дозу исповедничког разобличавања својственог Крститељу Господњем који је тако загрмео на Ирода и Иродијаду. На многаја љета драге владике, Ви сте ових дана постали истинска дика милиона србских верника! Због тога је на величанственој Литији, из десетина хиљада грла на помен њиховог имена дуго одјекивало ДОСТОЈАН!, ДОСТОЈАН!…“

  Слава Богу и Хвала Му на свему, огласише се поједине Владике (истини за вољу тек након полуслова Његове Светости који се, питај Бога како и на који начин нашла у Херцег Новом у дан када није требало да буде тамо… но, то је нека друга тема).
  Како је истина само Истина Христова, и не постоји више истина, моја ништавност мора да се врати на свој коментар Твог претходног слова објављеног на СтањуСтвари. Молим Те да ме подсетиш (моја је ништавност малко старија од Тебе, праштај)
  да ли се сећаш (ја се не сећам)
  да ли се, и када, и како Владика Никанор огласио (на било који начин) ономад,
  када је по наређењу из испоставе оне веееелике мултинационалне мегакорпорације са седиштем у Риму, а преко онога који љуби крваву десницу Главе те корпорације и горе поменутог Владике,
  прекречен део фреске у Храму Св Јована Богослова у Белој Цркви ?
  Или/и
  да ли се, и када, и како Владика Никанор огласио (на било који начин) ономад,
  када поједине Владике наше помесне Цркве лично потписаше документа критска ?
  Или/и
  да ли се, и када, и како Владика Никанор огласио (на било који начин) ономад,
  по питању неспровођења саборске одлуке СА Сабора СПЦ из 1997.г. о иступању из ССЦ ?
  Или/и
  да ли се, и када, и како Владика Никанор огласио (на било који начин) ономад
  по питању дела Божићне Посланице, иза које стоји и сам Владика (не само Његова Светост), у којој се, ругајући се Светим Оцима,
  уместо:
  Поменувши Пресвету, Пречисту, Преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима,
  сами себе и једни друге и caв живот свој Христу Богу предајмо.
  подучава:
  “Поштујући препоруке медицине,
  сами себе, и једни друге, и сав живот свој Христу Богу предајмо!“
  Или/и
  има тога пууууно…, па Ти неупоредиво боље од моје ништавности знаш то.
  Праштај, молим Те
  Знам да смо ми Срби брзи да опростимо свакоме, све; да заборавимо пуно тога и пређемо преко много чега, но
  опет морам да питам – како се то помињањем само једне једине од мора последица екуменизма – пе.ербала – верујући Србин бори за породицу, за традицију, за Веру своју, Православну ?

  И, праштај, молим Те, морам за сам крај (ја – заблудели) да питам још нешто, имајући у виду:
  “Нека би молитвама Светитеља Саве и свих становника Небеске Србије са њим, Свемилостиви Господ уразумио и наше властодршце и све заблуделе и пастире и паству наше свете Цркве.“
  Да ли мислиш да би икако ваљало носаче највишег(их) ордења СПЦ (и Њених Епархија) подсетити да ипак нису достојни тих ордења, притом знајући да то ордење нису никоме и ни од кога украли ?
  Или, да питам овако
  Да ли сматраш да се (и) један озбиљан проблем у друштву (јер посматрајући строго секуларну државу каква је Отаџбина наша и сву важећу законску регулативу, која је ту, каква је таква је, важећа је, на жалост) какав је дешавање 11.-18.09.2022.г. у Отаџбини нашој, може решити без да претходно не решимо проблеме у нашој Црккви, тј. у црквеном менаџменту (јер Цркви Христовој не може ништа лоше да се деси, ни врата ада је не могу савладати) који је метастазирао екуменизом ?
  Праштај молим Те Брате драги мојој ништавности
  на ограничености, на заблуделости, на аутистичности, на незнању,
  на и једном једином словцу које Те ожалости, онерасположи, унесе немир у душу Твоју

  Миодраг Таназовић

  27
  3
 3. Молитве за заблуделу содомску браћу, грљење и тетошење је лук и вода. Само неко наиван може да помисли да све то има неког ефекта. Не схвата се да они другачије мисле и да могу само да се подсмевају таквој наивности. Подсећа ме на разговор са групом Срба из источне Босне на почетку тамошњег грађанског рата. Када сам им рекао шта им се спрема, рекли су ми ‘ником нисам зла учинио, никог не дирам, ни мене неће нико’. Нисам се могао начудити таквој наивности поготово после свега што се десило у том крају од Црне легије. Касније сам читао шта се десило у братуначком и сребреничком крају, не знам да ли су ови на време прогледали.

  Дакле, само литија од 150+ хиљада може да уплаши властодршца да забрани ту манифестацију пре него се та грудва претвори у лавину. Ако остану глуви на то онда постоји начин да се једном за свагда то реши, тако да никоме више не падне на памет да тако нешто поново организује.

  29
  1
 4. Кроз и преко “монаха-немонаха“ Антонија, са својом малом
  скупином, не више од њих 100 до 200 максимално, већ
  годинама, преко 6 година, одржава тај пламичак борбе за
  Православну Србију и Православни Србски Народ, за
  ПРАВОСЛАВНУ ВЕРУ и ОТАЏБИНУ СРБИЈУ, све
  сагласно учењима Светих Отаца Цркве Православне.
  Да није тако, не би покојни прота Жрко Гавриловић подржавао
  њега и његову скупину. И не само он, већ и многи,
  потајно, који се нису смели јавно појављивати из страха без
  “благослова“ анестезираног епископата.
  Коначно, тек после јавног одобрења и благослова Епископа
  Никанора свештенству и монаштву Епархије бантске, то се
  показало тачним, а то је, свакако, утицало на масован одзив
  верника и свих других грађана који не прихватају содомизацију
  Србије.
  Оно што њега и његову малобројну скупину краси јесте
  дугогодишње истрајавање у борби притив потапања Ваљевске
  Грачанице, као и осталих надолазећих пошасти – све подведене
  под “европске вредности“, које упорно гурају актуелни режими
  од 5. октобра 2000. године, свесрдно помагани финансијски и
  организационо од страних ментора – доказаних непријатеља
  Бога и Човека.
  Има велико искуство у погледу свих марифетлука “УДБЕ“, тако
  да се ти његови ставови можда у овом случају, бар за почетак,
  могу учинити као велико претеривање.
  Немојте мислити да се УДБА неће огласити и ометати на
  сваки начин.
  АВ је повређена сујета и ометен је у издајничкој мисији Србије
  и свих грађана Србије, а притиснут својим наредбодавцима,
  учиниће све да осујети почетне успехе ове припремне
  ЛИТИЈЕ.
  Он је преко Ане Брнабић тражио и молио од непријатеља
  Бога, Човека, Православља и Православне Србије да се
  одржи та наказана содомска парада баш у Београду.
  Истрјаваће на све могуће начине, разме се преко “УДБЕ“,
  да тај злочиначки наум ЖРТВОПРИНОШЕЊА НАШЕ
  ДЕЦЕ на олтар СОДОИМИТА, и тако испуни своје
  предизборно обећање/слоган – “ЗА НАШУ ДЕЦУ“?!
  Искуство монаха Антонија би било драгоцено у даљој
  организацији и истрајавању започете борбе.
  Сарадњом са њим никоме и ничему се не може нашкодити,
  нити се било коме или чему може стати на сенку.
  Има искуство актвиности “УДБЕ“ у организацији сукоба
  монаштва код свргавања валдике Артемија, све изрежирано
  и снимљено.
  Имајте у виду да су овде присутна 40 удружења, покрета,
  заједница, група,,,, а да наша народна пословица каже:
  “Где су многе бабице, ту су деца килава“, нашта “УДБА“ рачуна
  “из све снаге“.
  Ако је било издаје Христа, извесно је да ће бити и у
  овом случају, да се подрије стратегија и тактика борбе
  против СОДОМИТА.
  Било би разумно, са Ваше стране, Брате Ранко
  да му пружите братску руку, и тиме одате
  поштовање на његво дугогодишње Христолоико
  истрајавње у обој борби, тј. да зједно наставите до
  краја, уз лавину коју је покренуо Владика НИКАНОР(=ПОБЕДА)!
  Хвала ако то усвојите!

  27
  2

Оставите коментар