Помоћник Зеленског Михаил Подољак: Украјина нема мотива да води преговоре

Започињање преговора у садашњим околностима само би формализовало пораз Украјине и Европе, као и европских вредности. Преговори би значили само једно – да је Русија победила

Михаил Подољак, помоћник Владимира Зеленског (Фото: НСПМ)

Кијев је одбацио мировне преговоре са Москвом у постојећим околностима, упоређујући било какве преговоре са „цивилизацијском катастрофом“.

Поновни почетак преговора не би ништа допринео циљевима украјинске владе, рекао је за украјински Бабел Михаил Подољак, помоћник украјинског председника Владимира Зеленског, преноси РТ.

„Данас Украјина нема мотива да води преговоре“, рекао је Подољак, додајући да је „прилика да се добије овај рат много важнија од било какве ситуационе паузе“.

„Започињање преговора у садашњим околностима само би формализовало пораз Украјине и Европе, као и европских вредности“, додао је он.

Он је упозорио да ће пораз Украјине означити и „колапс глобалног система безбедности и система демократских вредности“.

Постизање примирја сада не би зауставило даље сукобе, рекао је он, додајући да би Русија могла покренути још један напад на Украјину у неком тренутку у будућности.

„Преговори са Русијом данас би значили само једно – Русија је победила… Да ли сте спремни за то“, упитао је он.

Борис Џонсон: Спречити лош мир у Украјини – који подразумева територијалне уступке Кијева у замену за прекид ватре

Подољак је такође упоредио идеју о покретању мировних преговора са Москвом са вођењем преговора са нацистичком Немачком 1942. године, када су нацисти окупирали велике делове совјетске територије, укључујући целу Украјину.

„То се не може ни замислити. Сваки разговор у том тренутку и са тим [односом снага] значио би цивилизацијску катастрофу“, рекао је он.

Почетком августа Кремљ је сигнализирао спремност да склопи мировни споразум са Кијевом, истовремено упозоравајући да ће постићи циљеве своје војне операције у Украјини без обзира на спремност Кијева да попусти.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је тада да су две земље близу решавања несугласица на начин који је прихватљив за Русију, али је нацрт споразума припремљен током састанка у Истанбулу одбацила Украјина.

Роман Абрамович имао симптоме тровања током мировних преговора у Кијеву

Кијев је прекинуо разговоре са Москвом након што је оптужио Русију да је починила наводне ратне злочине, навод за који је Русија рекла да је заснован на измишљеним доказима.

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер, који је посетио Москву почетком августа, такође је рекао да је могуће решење преговарањем и навео да недавни „почетни успех“ споразума о извозу житарица треба искористити за постизање прекида ватре.

Опрема: Стање ствари

(РТ/НСПМ, 13. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Они су изгледа на неким озбиљним травама када овако размишљају. Па однос снага на терену је такав да услови за преговоре могу да буду само тежи продужењем СВО.
  Неће Русија да се превише секира због одсуства преговора јер сваки преговори замрзавају стање на терену а она планира да ослободи од нациста целу Украјину. С пролећа када Русија буде контролисала 4/5 Украјине другачије ће дотична персона мислити али тада ће бити касно за њега и њему сличне.
  У овој ситуацији новембра месеца када се конзервира СВО Украјину очекују зимске радости у виду демонстрација, побуна, војних удара, …
  Јасно је да Русија димензионира СВО тако да до првих мразова контролише простор где грађанима може да обезбеди основне услове за живот јер је простор који контролише њена одговорност. Украјинске власти изгледа да живе у некој виртуелној стварности не схватајући клопку у коју упадају. Тада могу да предложе и безусловну капитулацију која неће бити прихваћена од стране Русије због превеликих трошкова обезбеђења основних услова за живот од стране Русије. Па Русију Украјинска власт може да зезне ако предложи безусловну капитуалцију а то је огроман трошак за Русију јер треба обезбедити услове за живот за непланираних у овом тренутку 25 до 30 милиона људи.
  Па новембра ће грађани Украјине са простора које контролишу украјинске власти са основним стварима гледати да пређу у руску зону контроле јер ће тамо бити грејања, хране и воде и осталих потрепштина. Замислите какво ће расположење тих људи бити наспрам украјинских власти?

 2. Посматрач из бирцуза Нешто је нелогично у изјави Кремља, ако се „спецап“ одвија по плану, што би тражили мировни споразум с Кијевом? Откад то онај ко има иницијативу на бојном пољу и побеђује тражи мировни споразум, по правилу је обрнуто, историја такве ситуације не памти. Пре ће бити да су губици у људству, техници, економији и финансијама, натерале Москву на овакав гест. Кијев нема интереса да сада прихвати ту иницијативу тим пре што је успео да субверзивне активности пребаци на Крим и у Курску област Рф. Узгред, Подољаково позивање на Европу и њене вредности је истеривање поменуте „на чистину“ и још једна у низу мање или више прикривених критика упућених на њен рачун, јер она(видљиво све време, од фебруара) и не би баш да буде превише увучена у дешавања на истоку. Одлука о неком миру у будућности ће бити донета, не у Москви и Бриселу, већ у Вашингтону, свиђало се то неком или не, јер је опште познато ко је главни спонзор украјинског отпора. Тачније, видећемо где ће онај Бајденов „мали упад“ након разговора с Путином, завршити.

 3. @морава
  Нисам приметио да је Русија енергично тражила преговоре јер је једно испирање устију преговорима а друго је инсистирање на њима али сам приметио снажну информативну кампању преко западних СМИ да су преговори нужни и да је неопходно примирје барем док траје зима уз обавезу Русије да им обезбеди енергенте.
  То је исто као и са војном базом Русије у Србији када преведено са политичког добијемо тумачење „Није нам сада потребна војна база Русије у Србији али ако нас партнери са Запада притисну својим безбразлуцима (Косово, санкције Русији, …) можда нам хитно затреба“. Тако је и у овом случају са Украјином. Када се изјава дотичног преведе са политичког добија се „Нису нам сада потребни мировни преговори са Русијом али ако безобразлуци Запада (недавање пара колико нам треба, непружање подршке Украјини војно, медијски, политички, …) могу да промене стање и да хитно потпишемо безусловну капитулацију а ви после видите шта ћете.”. Ова изјава је за Запад а не Русију јер је Запад скоро месец дана обуставио нову помоћ јер украјина добија само оно што јој је обећано маја и јуна али реално у јулу је мало тога новог обећан под изговором да су магацини празни а и морају да се припремају за зиму.
  А губици у људству постоје на обе стране само је разлика у томе што су код Украјинаца четвороцифрене бројке а код Руса троцифрене и разлика је у реду величине. Да не говоримо да се специјалци Русије интензивно занимају пристиглим западним наоружањем и страним плаћеницима које тамане експресно. Са просечно два месеца за ликвидацију плаћеничке групе или пристиглог наоружања стигло се до мање од две недеље њиховог опстанака када се бришу из списка живих. У суштини са страним плаћеницима се обрачунавају врло енергично тако да их мало остаје живих.
  ЕУ а не Европа је истерана на чистину као војна антируска формација тако да ту Подољак у суштини није ништа ново добио. Чињеница је да је ЕУ окупирана зона од стране англосаса (САД и УК) а и нацистичка Украјина је англосаксонски пројекат и да ће они одлучивати о судбини ЕУ ако им непланирани догађаји и устанак нарада не поремети рачуне и доведе на власт елиту која ништа не дугује САД и УК а то се већ догађа па се САД и УК жури да конзервирају тренутно стање јер за пар месеци околности ће се драстично променити. Русија је неваљала и никако не жели да игра по нотама написаним у Вашингтону и Лондону мада још увек покушавају са песмом да се Русији жури али је свима јасно да се њима жури па испадају политички кловнови.
  Написани наратив је разбијен још 24. фебруара а ово сада што гледамо су све бедне импровизације да се добије на времену у покушају да се реализују неки екстремни тајни планови. Имају проблем и са екстремним тајним плановима јер је Русија рекла да ако успеју у неком од њих онда Лондона и Вашингтона неће физички бити, односно биће повелике рупе. А то им се не нимало свиђа.

Оставите коментар