Аљбин Курти: Могућ трећи рат на Балкану, Србији дајемо два месеца

Ако будемо имали другу епизоду, на пример у Придњестровљу, онда ће вероватноћа да ће се десити трећи рат на Западном Балкану бити веома велика, рекао Курти

Аљбин Курти (Фото: АП)

Косовски премијер изјавио је за италијански лист Република да је ризик од новог сукоба између Косова и Србије висок, преноси Албанијан пост.

Како је рекао, с обзиром шта је Русија урадила са Украјином, био би неодговоран ако би рекао другачије.

„Не бих рекао да је ризик веома висок, јер овде имамо и контингент НАТО-а, али свакако је висок. Ми смо демократија која има аутократију на границама“, казао је Курти.

Он је додао да су пре инвазије на Украјину изгледи били слаби, али да се сада ситуација променила.

„Ако будемо имали другу епизоду, на пример у Придњестровљу, онда ће вероватноћа да ће се десити трећи рат на Западном Балкану, а посебно на Косову, бити веома велика“, рекао је он.

Курти је говорио и о новим реципрочним мерама према Србији, истакавши рок од два месеца.

„Конверзија регистарских таблица коју је поставио Слободан Милошевић. Ово је одлука моје владе. Имају два месеца“, поручио је он.

Александар Вучић оптужио Енглеску да стоји иза напада РОСУ на Србе на КиМ

Поводом напада на косовску полицију на северу, Курти је рекао да тужилаштво истражује случај.

„То су били људи на платном списку Београда, који раде у нелегалним структурама на северу Косова. Неки од њих су заиста били криминалци, пошто су прошле године завршили на црној листи Министарства финансија Сједињених Америчких Држава“, рекао је Курти.

Он је казао да се то односи на Милана Радоичића и Звонка Веселиновића.

„Позивам се на Радоичића и Веселиновића. Био је то дежа ви. Тај метод су Срби већ користили почетком деведесетих током распада Југославије. Али Косово је сада демократска земља, они могу да ураде врло мало. Фрустрирани су јер наша привреда, иако нас не признају као државу, цвета“, рекао је он.

Курти је додао да Србија има 48 база око Косова.

„Срби имају 48 база око Косова. Протести нису били спонтани, већ их је организовао Београд уз подршку Русије“, рекао је Курти.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 8. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Vidim da si na vreme rezervisao kartu za onaj poslednji NATO avion…cisto da se ne vesas po krilima.

Оставите коментар