Сергеј Лавров: Мудра одлука СПЦ да врати цркву у Сјеверној Македонији у свој састав

Цариградски патријарх је покушао да заувијек сахрани сваки однос између других православних цркава, прије свега српске и македонске. Овај провокативни план је осујећен, рекао руски министар спољних послова

Сергеј Лавров (Фото: Ројтерс)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров позитивно је оцијенио одлуку Архијерејског сабора Српске православне цркве да се црква у Сјеверној Македонији врати у њен састав, називајући је мудром.

Лавров је рекао да је обнављање евхаристијског заједништва између Српске и Македонске цркве позитивно и да је то разумна одлука СПЦ и Његове светости патријарха српског Порфирија, што представља „достојан одговор на интриге које плете цариградски патријарх“.

Руска народна линија: Митрополит Иларион смењен и због давања аутокефалности тзв. МПЦ?

– Он /цариградски патријарх/ је покушао да заувијек сахрани сваки однос између других православних цркава, прије свега српске и македонске. Овај провокативни план је осујећен –  истакао је Лавров за „Наше кино“.

Он је назвао је мудром одлуку о обнављању „евхаристијског општења између Српске и Македонске цркве“, додајући да то омогућава „поново успостављање евхаристијског општења са Руском православном црквом, за шта је Русија заинтересована“, преноси Спутњик.

– Сигуран сам да ће то служити на добро православља –  рекао је Лавров.

Патријарх српски Порфирије почетком јуна у Саборној цркви је уручио архиепископу македонско-охридском Стефану томос којим Српска православна црква признаје аутокефалност Македонској православној цркви – Охридској архиепископији.

Опрема: Стање ствари

(Етос, 23. 7. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

8 replies

 1. Мени овде ништа није јасно , поготово „поновно успостављање евхаријстијског општења са руском Православном Црквом за шта је Русија заинтересована ” . Исто тако , каква је то мудрост што је српска Црква дала свом делу аутокефалност ? Исто тако , од када је то македонска црква друга Православна Црква која није комуницирала са српском ??? Има ли ко да ми ово појасни ?

  21
  2
 2. @Зоран
  Не постоји никаква јасност, никакво објашњење. Ово је политичка изјава, политички ” дрнч ” која само показује и доказује колико је тзв. аутокефелност непостојеће мпц политичка и политикантска, посве далеко од духовности и смисла. Овом изјавом један политичар учитава политичко непријатељство и упозорава другог политичара – опскурног вартоломеја агарјанског. Перићев и вучићев томос јесте носач (што би писмени рекли вектор) поруке.
  * Дрнч – чувено јело у војсци у којем је било свега и свачега, од остатака јучерашњих јела до уља за чишћење оружја.

  16
  6
 3. @Зоран Николић ,
  имењаче , слажем се да је све ово чиста политика јер је Црква одавно , дебело увучена у њу , али могао јер бар да покуша да буде јаснији , под условом да је коректно преведен јер са данашњим наводним новинарима се никад не зна . У народу се каже
  „ политика је највећа курва“ , те зато мислим да Цркви никако није потребна таква врста авантуре . Има и превише других проблема , почевши од екуменизма па преко других јереси .То поље је сасвим довољно за доказивање .

  12
  2
 4. Све сте ваљано рекли, поштовани @Зоране, но владике спц таман су у мери раста “ онога “ којим се и који се њима бави…

  7
  3
 5. На основу 34. апостолског канона, сваком православном народу следује аутокефална Црква, па тако и Македонцима. Они су до аутокефалности покушали да дођу на силу средином прошлог века, што СПЦ није признала, као ни остале помесне Цркве, па су све ово време били ван заједнице са телом Цркве. Лавров назива мудром одлуку СПЦ да им призна аутокефалност јер ћемо од сада моћи да се причешћујемо једни код других што до сада нисмо могли и да саслужујемо и сарађујемо као браћа у Христу..Он такође оправдано критикује мешање цариградског патријарха будући да овај себе жели да представи као источног папу узимајући себи власт која му није дата тако што се поставља као врховни судија у свим питањима која се тичу Цркве.

  5
  21
 6. Мудра је одлука СПЦ, скоро онолико, колико је мудра одлука Лењина и његових комуниста да дају Украјини државност. Па су сада двије братске државе Русија и Украјина, једна поред друге. А спаја их граница.

  28
  4
 7. @ Светолик

  Браво, коначно један разуман неострашћен коментар.

  3
  20
 8. @Светолик
  Да ли можда знате до када траје процес стварања народа ? До краја Века или је ипак ограничен ?
  Чисто онако да знам , ако траје вечно да и ја подучим децу да почну са стварањем свог народа у догледној будућности . Молио бих и упутство , ако имате , како се то ради .

  19
  2

Оставите коментар